... Když si spočítáš čas, který strávíš dualbootem, tak se vyplatí se s tím chvilku drbat...
Aky cas myslis? To ako cas straveny bootovanim windows ? Ja som to teraz stopol a z debianu na windows 10 (z plochy na plochu) to trva 36 sekund... opacne 27 sekund(z win na tuxa)... Pouzivas nejaky snapshot na obnovenie guest os, alebo normalne bootujes? Ako to je s viacerymi monitormi a virtualkou?
Office - Potřebuješ otevřít jeden dokument, vykopírovat z něj údaj a vložit do emailu. S VM je to ctrl+c a ctrl+v. Tuhle kancelářinu potřebuješ dělat i několikrát za den. Nebudu ti to stopovat na sekundy, ale vím, že tohle bych rozhodně dualbootem dělat nechtěl. Už jenom proto, že občas potřebuješ mít otevřený email k tomu Libreelec a k tomu ten Office, aby ses na to mohl se zákazníkem dívat.
Grafika - to samé. Přijde ti od zákazníka na email něco ve Photoshopu. V Gimpu to neotevřeš. Zákazník ti zavolá, aby ti k tomu něco řekl. Dobrý den pane zákazník, ale já si to teď nemohu otevřít. Musím nedřív uložit rozdělanou práci, pak udělat reboot, vyexportovat do PNG, pak znovu reboot, abych se mohl vrátit k těm ostatním souborům, které mám zase v linuxu. Tohle podstupovat v dnešní moderní době?
Hry - už jsem to tady někde psal. Občas si chci zahrát 15min. Nechci kvůli tomu zavírat emaily, prohlížeč nebo vypínat hudbu.
Skype - kdysi jeden můj známý potřeboval funkci, která ještě v linuxovém Skypu nebyla (možná konferenční hovor, už si nepamatuji). Spustil si VM se Skypem a během toho měl otevřené soubory v linuxu. Tohle by dualbootem vůbec nešlo.
Takže k tvým sekundám si připočítej čas pro ukládání rozdělané práce na linuxu + čas potřebný k tomu, že si email nebo hudbu musíš spustit znovu ve win. A jak nasson napsal i mentální restart.

Pak si to vynásob, že tohle potřebuješ (podle potřeby) udělat několikrát za den. A najednou zjistíš, že to není jen pár sekund.
Většína programátorů přechází na Linux kvůli vyšší produktivitě. Dualboot je pravým opakem produktivity.
PS: snapshot nepoužívám (při použití VFIO zatím neumí). Můžeš nastavit nabootování VM (a pozastavení) při startu Linuxu a když win potřebuješ, tak během sekundy si VM spustíš. Win10 umí i hotplug RAM, takže si můžeš VM spustit s minimem RAM a pak jí nakliknout víc. Pokud VM přiřadíš grafickou kartu pomocí VFIO, tak si pak z té grafické karty vyvedeš kolik kabelů potřebuješ. Přepnutí monitoru lze udělat více způsoby, nejžhavější novinka je tento projekt
https://github.com/gnif/LookingGlass (ale ten myslím ještě multimonitor nemá). Zkrátka si to člověk může nastavit jak potřebuje. O tom ten linux je

...a kdo nepotřebuje nějaké spešl nastavení, tak pro toho je tu primitivní Virtualbox.