Kolik linuxáků pro spouštění Windowsů používá dualboot a kolik virtuálku?

Aleš Kvapil

Já zatím dual-boot. Přijde mi to jednoduché na instalaci a nastavení a šlape to dobře rychle na mojí staré mašině. Nicméně jakmile koupím nový PC, zvážím virtuálku. Problém je, že Windows používám v podstatě už jen na MS Office když nejde použít LibreOffice. Ale neumím s tím / vypadá to příliš složitě / asi to bude náročnější na systémové prostředky / jestli to bude náročné na použití jako Wine, tak to radši dual-boot / ... (chtělo by to nějaký root seriál, jak začít používat Windows (Office) ve virtuálce!! (místo Wine a dual-bootu) - výhody, návod, tipy...)

LarryLin

na desktope mam 4 bay sata cage. podla toho co chcem robit, z takeho disku nabootujem. data drzim na NASe.
Jakože při bootování máš na výběr 4 OS?  :o

Aleš Kvapil

V podstatě se toho bojím a návodů je málo a můj aktuální ntb by to nezvládl (dnes sotva zvládá 20 záložek v prohlížeči, kde jsou ty časy kdy jich zvládl 200)

LarryLin

Já zatím dual-boot. Přijde mi to jednoduché na instalaci a nastavení a šlape to dobře rychle na mojí staré mašině. Nicméně jakmile koupím nový PC, zvážím virtuálku. Problém je, že Windows používám v podstatě už jen na MS Office když nejde použít LibreOffice. Ale neumím s tím / vypadá to příliš složitě / asi to bude náročnější na systémové prostředky / jestli to bude náročné na použití jako Wine, tak to radši dual-boot / ... (chtělo by to nějaký root seriál, jak začít používat Windows (Office) ve virtuálce!! (místo Wine a dual-bootu) - výhody, návod, tipy...)
Návody určitě najdeš. Náročnosti na systémové prostředky se taky bát nemusíš. Nejjednodušší cesta pro začátečníky (myslím, že na Office dostačující) je Virtualbox.
Jen si to představ: jeden klik spustíš VM, druhý klik spustíš Office, v linuxu ti stále hraje hudba (nemusíš nic ukončovat), v Office zkopíruješ text, další klik do linuxu a vložíš text. A to není sen  :)

V podstatě se toho bojím a návodů je málo a můj aktuální ntb by to nezvládl (dnes sotva zvládá 20 záložek v prohlížeči, kde jsou ty časy kdy jich zvládl 200)
Sotva 20 záložek? Tak to už musí být tak 10 let starý? A určitě tam máš pořád starý HDD bez SSD, že jo? Tak to víš, když ten ntb není už ani na normální práci, tak už ani VM ti tu produktivitu nevytrhne.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
A linux to má snad jinak? Taky se ti dostane k datům pro win. Jestli nechceš, aby ti k datům někdo přistupoval, tak šifruj. ;)

Tady nejde o utajeni, ale spis o bezpecnost dat. Widle jsou primarnim cilem vselijakeho malware, napriklad sifrovacich trojanu, ktere se muzou obcas do systemu dostat nejen blbosti uzivatele, ale i nejakou sikovnou dirou, treba v browseru. Linux je v tomto ohledu dost bezpecny, protoze diky svemu podilu na trhu vetsinou nikomu nestoji za tu praci.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Problém je, že Windows používám v podstatě už jen na MS Office když nejde použít LibreOffice.

Nektere MSO chodi celkem dobre pod Wine, prinejmensim vetsina MSO, coz by asi mohlo stacit. Clovek se tedy mozna musi spokojit s par let starou verzi. Vice na https://www.winehq.org/search?q=ms+office

nobody(ten pravej)

3) Na Qemu se podívám, vypadá to zajímavě, možná si nezahraju ale naučím se spoustu nového.
[...]
na QEMU se podivej, a divej se pri tom na KVM, libvirt, virt-manager, v podstate staci nainstalovat balicek virt-manager a dotahne si vse potrebne a muzes si uz jen naklikat virtual ;-)

jsem přešel na Xubuntu. [...] Ještě jsem se nerozhodl na co a jestli přejdu.
ono JardaP je ohledne *buntu potreba brat s nekolika reservama, on rad nadava na *buntu jako svoji "image", nakonec z nej ale stejne vypadne ze problem co "mel" s *buntu nesouvisel s *buntu, a to ze na jinem distru pak resi problemu vice ale to uz mu nevadi ;-)
osobne pouzivam roky Xubuntu a na tom pro virtualizace (teda ne pro hry) KVM/QEMU

qwertz

Čaute, zajímalo by mě kolik z vás linuxáků si spouští Windows přes dualboot a kolik pomocí virtuálky. Ti co Windows nepotřebují vůbec nebo jim stačí Wine odpovídat nemusejí :)

Snažil jsem se poradit nějakému sebetrýzniteli ( https://forum.root.cz/index.php?topic=17556.msg258826#msg258826 ), který ještě používá dualboot, že je to zastaralá metoda, ale JardaP se mi snaží namluvit, že i v dnešní době linuxáci používají dualboot, protože buď Win používají 1x za rok nebo nemají dost RAMky. Tak jak to je? Kolik z vás se ještě sebetrýzní dualbootem?

Povolit Windows přímý přístup k hardware je čirý masochismus. Widle nikam jinam než do Virtuálky nepatří  8)

Dualboot používají hlavně dětičky co paří hry a neumí nebo nemohou využít KVM/vfio pcie passthrough.

virt

Čaute, zajímalo by mě kolik z vás linuxáků si spouští Windows přes dualboot a kolik pomocí virtuálky. Ti co Windows nepotřebují vůbec nebo jim stačí Wine odpovídat nemusejí :)

Pro statistiku - Windows nespoustim, ale tam kam se dostanu a spousti se, tak jedine virtualizovane.
Dualboot s Windows jsem naposledy resil jen pro hry v dobach Mafie2/Zaklinace, to uz je ale hodne let.

LarryLin

Dualboot používají hlavně dětičky co paří hry a neumí nebo nemohou využít KVM/vfio pcie passthrough.
Konečně můj člověk. Už jsem se bál, že vfio nikdo na Rootu nepoužívá a že už tu není nikdo kdo se zajímá o nové technologie. Vfio vlastně zas tak nové není. První video co jsem viděl je z února 2014 - https://www.youtube.com/watch?v=37D2bRsthfI

pepa

Konečně můj člověk. Už jsem se bál, že vfio nikdo na Rootu nepoužívá a že už tu není nikdo kdo se zajímá o nové technologie. Vfio vlastně zas tak nové není. První video co jsem viděl je z února 2014 - https://www.youtube.com/watch?v=37D2bRsthfI

Sem neznam, boží.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
ono JardaP je ohledne *buntu potreba brat s nekolika reservama, on rad nadava na *buntu jako svoji "image",

Ja na *buntu nadavam, protoze to je nejhorsi distro, ktere jsem kdy pouzival. Ani ve Widlich jsem nenarazil na tolik bugu.

Citace
nakonec z nej ale stejne vypadne ze problem co "mel" s *buntu nesouvisel s *buntu,

Vazne? Muzes uvest priklad, kdy ze me neco trakoveho vypadlo? To, ze *buntu ma bezne v repech zabugovany SW, ktery nikdo neopravuje, nesouvisi s *buntu?

Citace
a to ze na jinem distru pak resi problemu vice ale to uz mu nevadi ;-)

Mam MX Linux, neresim nic, proste pouzivam. Jediny problem byl, ze nefunguvalo Lightdm. Vyreseno odinstalaci a pridanim startx do bashrc. System vetsinou uspavam nebo hibernuju, takze login obrazovku stejne moc nevidim a je mi jedno, jestli se loguju graficky nebo textove. Navic v MX, na rozdil od *buntu, mi nechodi kazdou chvili updaty jadra, takze me nic nenuti rebootovat a logoval jsem se naposledy pred 47 dny. To v *buntu nejde, bud prijde update jadra nebo se neco posere a zacne to kravit, ze clovek musi rebootovat.

Pavlus

Windows používám naprosto vyjímečně, takže postačí Virtualbox.

Adam

Zdravim, nechci zakladat nove vlakno...
MX linux vypada dobre - vyzkousim.
Nahodou a to je ta otazka nezkousel jste nekdo linux na SDkarte? nejake rychlejsi class10?
Jarda P. MX linux nebude moc narocny, ne?

Diky!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Nahodou a to je ta otazka nezkousel jste nekdo linux na SDkarte? nejake rychlejsi class10?

Zalezi na tom, jake si na to narves DE. Ja mam LXDE, takze to narocne neni. Jadro a zbytek je v podstate ve vsech distrech stejne, akorat vytuhava mene nez na Ubuntu.

Citace
Jarda P. MX linux nebude moc narocny, ne?

Ja jo, na Thinkpadu x40, kdyz v nem lehnul disk. Mel jsem kus systemu na male SD v miniaturnim USB adapteru a zbytek na SD ve ctecce Thinkpadu. Ten kram z SD ve ctecce nebuutuje, proto ten miniaturni USB adapter. Bylo to rychlejsi nez Widle z toho desneho 1.8" disku. Ale pri intenzivnbejsim pouzivani bych se bal zivotnosti, treba RPi s tim mivaji potize, pokud system neni v podstate jen read only.

Ad MX: Mozna narazis na problem, ze v repu, ktere budes defaultne mit nakonigurovane, budou schazt nejake baliky - asi to nejak blbe syncuji. Budes se muset poohlednout po jinem, kompletnim.
« Poslední změna: 03. 04. 2018, 12:08:26 od JardaP . »