Odešel někdo z Macu na něco jiného?

Kkt1

Odešel někdo z Macu na něco jiného?
« kdy: 27. 03. 2018, 13:30:58 »
Kdyz jsou tady v posledni dobe diskuse i o macu, zajima me jako dloholeteho uzivatele apple jestli je nekdo tady kdo odesel od macu treba k win nebo lin a zajimaji me konkretni duvody. Duvod ceny chapu, nebo nemoznosti levneho servisu chapu, ale zajimaji me spise technicke nebo ergonomicke duvody.
« Poslední změna: 27. 03. 2018, 19:15:44 od Petr Krčmář »

Boo

Re:Odesel nekdo z Macu na neco jineho?
« Odpověď #1 kdy: 27. 03. 2018, 13:47:18 »
Ja presel z Apple Magic Mouse na vertikalni mys z ergonomickych duvodu. Btw ta nova byla drazsi nez applacka...

ES

« Odpověď #2 kdy: 27. 03. 2018, 13:49:06 »
Ano, uz je to hromadu let asi 6 nebo 7 z G4 a OS 10.5.x na obyc HP a OpenBSD.
Duvod, pro moje pouziti mi vyhovuje nejvic a hlavne prsene vim co se mi v systemu deje.

macík

« Odpověď #3 kdy: 27. 03. 2018, 13:54:16 »
a bavíte se o hardwaru nebo softwaru? Macbook je hardwarově skvělý, ale bohužel firmware a OS X "mají málo možností customizace a pakročilejších nastavení" a je to tragédie:
• polofunkčních gest na touchpadu
• neustále defaultně zapnuté podsvícení
• pomalý sleep
• 100% zatížení jádra procesem System - acpi.sys - přispívá k vyšší spotřebě cpu package 10W místo 4W

Jinak na Windows mám
‹‹volnost›› v tom, že si tam hned mohu spustit Throttlestop, podvoltovat procesor, přidat 200MHz na násobiče, vypnout turbo (což jde i trikem v napájejích profilech) , nastavit dokonce rozlišení obrazovky bez nutnosti třetích nástrojů

Já mám na Macbooku Windows 10 a je to voda

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 27. 03. 2018, 14:04:34 »
Kdyz jsou tady v posledni dobe diskuse i o macu, zajima me jako dloholeteho uzivatele apple jestli je nekdo tady kdo odesel od macu treba k win nebo lin a zajimaji me konkretni duvody. Duvod ceny chapu, nebo nemoznosti levneho servisu chapu, ale zajimaji me spise technicke nebo ergonomicke duvody.
Nemám Mac (resp. mám Power Mac G5, ale jen jako výstavní kus; běžně jedu Linux), mám iPhone a znám lidi, kteří mají i obojí najednou. Mluvím tedy z tohoto pohledu.

Podle mě ten, kdo přešel na Mac, nemá důvod přecházet jinam. Mluvím hlavně o trochu běžném uživateli (tedy konzument - internet, hudba, filmy, střih videa, úprava fotek, nějaké textové dokumenty, tabulky, ... a správa všeho zmíněného). Apple má vše dobře zmáknuté a jednoduše funkční. Stačí to vzít a používat. Updaty chodí v pohodě, nejsou problémy, uživatel neustále dostává to, co potřebuje (podle Applu) a vše mu jede tak, aby to mohl prostě a jednoduše (myšleno bez nastavování a řešení potíží, nikoli že rozhraní je pro blbce...) používat.

Protože jsem v minulosti měl hloupý mobil, poté Android (2.1 nebo 2.3? už nevím, stále mám), pak Nokii N900 (stále mám) a momentálně mám iPhone, můžu s klidem a upřímně říct, že jsem konečně našel mobil pro mě. Jsem technický nadšenec, rád se v něčem, logicky se mi tedy nelíbí kompletní uzavřenost věcí od Applu, nicméně právě uzavřenost tomu dává to, co jsem hledal - možnost věc používat a neřešit pořád kraviny (typu: někdo mi volá, mobil nezvoní; mobil se náhodně zcela kdykoliv začně vybíjet podstatně vyšším tempem; mobil v sobě nemá dne použitelný internetový prohlížeč; pro mobil nevycházi aktualizace systému/programů; ...).

Měl jsem iPhone 5 (jetý). Kleknul. Koupil jsem SE, i když jsem teda nerad za mobil dal 10 klacků... Na jednu stranu se mi ty peníze nezdají dobře utracený/investovaný, na stranu druhou vím, že mám věc, která nevyžaduje nic víc, než jen používat. Přijdu domů, pustím SE, zadám Apple ID a za pět minut mám mobil ve stejném stavu jako před několika hodina kleklý iPhone 5 - stejné aplikace, stejné místo na ploše, stejné nastavení v systému, stejný zapnutý budík, ... To je ten důvod, proč to nestojí tři tisíce. Má to co nabídnout a proto se za to připlácí.

Nevadil by mi Macbook. Výdrž 10 hodin, přijatelný výkon, odladěný systém... Ale na PC mám pořád raději, když se můžu v systému vrtat a dělat si ho podle sebe... A navíc - peníze.

Tím chci říct, že kdybych měl Mac a měl od něj odejít, tak právě jen kvůli touze po hrabání se a nastavování systému.

Boo

« Odpověď #5 kdy: 27. 03. 2018, 14:06:04 »
By mne zajimalo co si predstavujes pro plnofunkcimi gesty na touchpadu, protoze macOS je ma vyladeny o par svetelnych let pred zbytkem vesmiru...

Lzes. Nebo to mas rozbity.

« Odpověď #6 kdy: 27. 03. 2018, 14:10:18 »
Na Macu jsem jel od 10.1 (nejdriv eMac, pak iBooky, nekolik MB Pro, Macy Mini jako buildovaci stroje). Nekdy pred tremi, ctyrmi roku upgradeoval na Arch, vetsinou s i3 WM a podobnymi (8C a ted 12C desktop, ThinkPady, ZenBook a nejaky Dell).

Duvody jsou ruzne - od politickych, pres hracickovstvi az po to, ze macOS ma neprilis podarenou praci s okny a mizerny vyber HW (prestoze ten, co je v nabidce vetsinou vic nez splni ocekavani)...

macík

« Odpověď #7 kdy: 27. 03. 2018, 14:39:41 »
By mne zajimalo co si predstavujes pro plnofunkcimi gesty na touchpadu, protoze macOS je ma vyladeny o par svetelnych let pred zbytkem vesmiru...

Lzes. Nebo to mas rozbity.

Do háje, píšu o touchpadu, boužel OS X nemá na hlídač nechtěného dotyku touchpadu při psaní na klávesnici, takže se mi posunul kurzor.
  ++ ty výtky směřovaly když je tam windows
jinak na OS X je tohle odladěné s nějakáma maličkostma:

• gesta touchpadu v OS X jsou super, jen mi vadí že nejde drag+drop pomocí tap+drag (nikoli click+drag) , nejde u drag+drop nastavit Bez draglock (protože Stýv žobs považuje "Bez zámku tažení" 'se zámkem tažení 1 sekundu', "SE zámkem tažení" 'se zámkem na nekonečno'. Dál mi vadí ta absence Palmcheck (při psaní na klávesnici nějak omezit či vypnout nechtěné dotyky TP), taky se pere zkratka na Zpět/vpřed s nějakou jinou (asi smart zoom nebo 4drag)
• podsvícení kláves bezproblémové, jen nechápu proč to má 16 úrovní, když "13 jich je stejných"
• sleep + resume je bezproblémový (poté, co v pmset musím zakázat hibernaci na 3 místech ), jen co vadí, probouzení po zásunu USB do nějakého poloprobuzení, dál prodleva před přechodem ro režimu spánku a časová penalizace při dalším pokusu o uspání , pokud to bylo zadáno před minutou
• spotřeba CPU v OSX je super, jen to kazí neexistence si nastavit používání turba a omezení výkonu grafiky, ta se dokáže hodně rozežrat. * Oprava k tomu windows: ta spotřeba 100% thread se dá dočasně obejít uspáním a probuzením, ale trvá to asi minutu a dá se říct, že náhodně se to podělá znova (že začne to žrát), například po připojení HDMI

Dále:
•nemožnost vypnout bootovací melodii (a opravdu nepočítám pokus, vždy před vypnutím dát hlasitost na minimum) (<2016, pak naopak ne, dokonce někteřím applistům to vadí)
•Stále běžící větráky v idle, nemožnost vypnout v programech na regulaci křivky otáček (i když tam dám nula, stále to běží na nějakých 1200 místo 2000). Přitom CPU na to má....

Nyní softwarové vady:
• absence klávesových zkratek na práci s okny (resize, zavřít, reorganizace do mřížky)
• nemožnost vytváření smetí ve složkách (._ se vytvářejí vždy, .Trashes.fseventd jde vypntou vytvořením .metadata_never_index v root složce JEDNOTKY)
• ve finderu nekorektně funguje  CMD + CTRL + ALT  + číslo ( seřadit podle ) touto zkratkou, ačkoli z menu to jde. Důvod: Defautlně při zobrazení ikonek při resize okna zůstavají ikonky na svém místě
• Blbá navigace ve finderu šipkama v režimu ikon ; nefunkčnost Shift pro výběr  "rozsahu"
 systémové nabídky hrají s uživatele na schovku, neustálu musí někde mačkat ALt+Shift, jestli náhodou někde v nabídce není skrytá položka. +++ A co víc, když je otevřené submenu, tak se zmáčknutí Alt+Shift NEPROJEVÍ nejen v změně popisu položek ANI v samotné funkci.
• podivný systém změny klávesových zkratek, sice je možné jakémukoli příkazu nastavit jinou klávesu globálně, ale v CZ layoutu jsou některé nedostupné a navíc pak musí člověk přemapovávat všechny myslitelné překlady (Zvětšit, Přiblížit, Zoom In), aby to mělo konzistetntní.
• Zasekávání safari + systému při hodně tabech (asi 100 tabů ve 4 oknech), 350 procesů NADĚLÁ,
• a dalších asi 30
Prostě v OS X věci jsou intuitivní pro nenáročné uživatele, celek jako je vyladěný a hezky provázaný, když si chce člověk nějakou jednu jednotlivost přihnout po ajťácku , tak narazí.

Ano

« Odpověď #8 kdy: 27. 03. 2018, 15:19:49 »
Cca 5-6 rokov dozadu som mal moznost skusit si pol roka robit vyvoj hier pod apple v tandeme jablkobook-jablkofon. Dakujem - nikdy viac. System, ktory je viac uzavrety a "odolny" rozumnym pokusom o nastavenie niecoho, alebo vybocenie z radu som nevidel. Takze ano, ak niektomu staci facebookovat, browsovat, pocuvat hudbu, pozerat filmy - tak kludne, nevidim problem, pre BFU idealne, ale inak ani za svet.

Kkt1

« Odpověď #9 kdy: 27. 03. 2018, 15:43:15 »
a bavíte se o hardwaru nebo softwaru? Macbook je hardwarově skvělý, ale bohužel firmware a OS X "mají málo možností customizace a pakročilejších nastavení" a je to tragédie:
• pomalý sleep
• 100% zatížení jádra procesem System - acpi.sys - přispívá k vyšší spotřebě cpu package 10W místo 4W

Jinak na Windows mám
‹‹volnost›› v tom, že si tam hned mohu spustit Throttlestop, podvoltovat procesor, přidat 200MHz na násobiče, vypnout turbo (což jde i trikem v napájejích profilech) , nastavit dokonce rozlišení obrazovky bez nutnosti třetích nástrojů

Já mám na Macbooku Windows 10 a je to voda

Aaaa, Macik s jeho “problemy” nam prisel zase napsat moudra o macu. Pomaly sleep? Zavru macbook a do 5 sekund spi. Acpi.sys na macu? Jsi si spletl system, nebo poustis na macu v dualboote windows a stezujes si? Win na mac hw jsou nanic jako na kazdem hw. Podvoltovani cpu je presne to co 99% uzivatelu macu chybi... facepalm... instalovst windows na mac, gratuluji Maciku.

Kkt1

« Odpověď #10 kdy: 27. 03. 2018, 15:44:21 »
Na Macu jsem jel od 10.1 (nejdriv eMac, pak iBooky, nekolik MB Pro, Macy Mini jako buildovaci stroje). Nekdy pred tremi, ctyrmi roku upgradeoval na Arch, vetsinou s i3 WM a podobnymi (8C a ted 12C desktop, ThinkPady, ZenBook a nejaky Dell).

Duvody jsou ruzne - od politickych, pres hracickovstvi az po to, ze macOS ma neprilis podarenou praci s okny a mizerny vyber HW (prestoze ten, co je v nabidce vetsinou vic nez splni ocekavani)...
Konecne rozumna odpoved, dekuji.

Kkt1

« Odpověď #11 kdy: 27. 03. 2018, 15:47:55 »
Cca 5-6 rokov dozadu som mal moznost skusit si pol roka robit vyvoj hier pod apple v tandeme jablkobook-jablkofon. Dakujem - nikdy viac. System, ktory je viac uzavrety a "odolny" rozumnym pokusom o nastavenie niecoho, alebo vybocenie z radu som nevidel. Takze ano, ak niektomu staci facebookovat, browsovat, pocuvat hudbu, pozerat filmy - tak kludne, nevidim problem, pre BFU idealne, ale inak ani za svet.
Trochu offtopic k memu dotazu... treba jsi jenom neprisel na to kde se da to pozadi zmenit...  ;)

nassonik

« Odpověď #12 kdy: 27. 03. 2018, 15:49:40 »
Osobně ne, ale můj kamarád byl celkem nadšený do Mac, co ho znám. Ale nikdy žádný neměl. Asi před 2 lety jsem u něj nějaký viděl a jeho nadšení celkem opadlo. Nejvíce na Mac nadávala jeho žena, myslím, že šlo hlavně o periferie, i ta blbá flashka se po připojení musela dalším softem konvertovat do použitelného formátu hudby/videa, atd. Podrobnosti nevím, moc jsme to spolu neprobírali. Dnes už Mac nemají. A kolega v práci taky na Mac vždy nadával (nejradši měl Win, linux měl ve virtualce a nadával na něj taky), ale už si nepamatuju proč a nejspíše ho má pořád.

Kkt1

« Odpověď #13 kdy: 27. 03. 2018, 15:55:02 »
Osobně ne, ale můj kamarád byl celkem nadšený do Mac, co ho znám. Ale nikdy žádný neměl. Asi před 2 lety jsem u něj nějaký viděl a jeho nadšení celkem opadlo. Nejvíce na Mac nadávala jeho žena, myslím, že šlo hlavně o periferie, i ta blbá flashka se po připojení musela dalším softem konvertovat do použitelného formátu hudby/videa, atd. Podrobnosti nevím, moc jsme to spolu neprobírali. Dnes už Mac nemají. A kolega v práci taky na Mac vždy nadával (nejradši měl Win, linux měl ve virtualce a nadával na něj taky), ale už si nepamatuju proč a nejspíše ho má pořád.
Takze agentura JPP... prosim o sobni zkusenosti, ne o to, ze nekoho zena ma problem s flashkou...

Ano

« Odpověď #14 kdy: 27. 03. 2018, 16:11:24 »
Kkt1: Ten tvoj nick je naozaj trefny. Ty nepotrebujes odpoved, ale chces pohladkat ego, aky je "tvoj" mac uzasny a nic lepsie nie je. :D