Zdravim, jake mate zkusenosti s informatikou na teto fakulte?
-Hlavne me zajima tyto obory: ASIP a APIN. Jake jsou jejich plusy a minusy?
-Je ASIP mnohem narocnejsi obor nez APIN?
Dekuji! (:
Pokud nemáš nadprůměrné matematické znalosti, Aplikace softwarového inženýrství (dnes ASI, dříve SOFE) je významně náročnější než APIN. Absolventi základního studia si sice dělají legraci z Aplikované informatiky (dříve Praktické informatiky), ale i tento obor je na matematický i informatický aparát náročnější, než většina informatických oborů na FELu, či FITu.
Místní tlučhuby typu Calculon budou tvrdit, že bez pořádné matematiky to je o ničem. To není právda, pokud se nechceš věnovat teoretické informatice, případně vývoji, ale stačí ti obyčejný lopaťácký job v IT, kterých je přes 90 %, cokoliv nad rámec matematiky ZŠ/SŠ je ti k ničemu, vyhni se i FJFI a vol raději jednodušší školu (cokoliv kromě MFF a FJFI). Ale jestli asipruješ na akademickou kariéru/výzkum/vývoj, vol ASI a nejtěžší (áčkovou) matematiku.
Přestože jsem nakonec dostudoval na FITu, výuka informatiky na FJFI je na nejvyšší úrovni v ČR. Mám k dispozici osobní srovnání s (MUNI, FITem a FELem). Ve druháku jsem z FJFI přestoupil, matematické předměty jsem nedával. Pokud se nepletu z asi 90 studentů studium dokončilo v řádném termínu 10 nebo 12 lidí. Asi 50 lidí odpadlo už po zimním semestru v prváku, dalších 20 po letním.
Aha, matematické předměty jsi nedával, takže je matematika k ničemu. Super logika. Nedáváš ani pravopis, tak radši přestaň psát. Další javatatrman
To jsou překlepy, nestojíte mi za zpětnou kontrolu. Jestli chcete jazykovou korekturu u všech příspěvků, zaplaťte si ji sám.
Matematika rozhodně není k ničemu, ale její hluboká znalost je pro více než 90 % IT zaměstnanců zbytečná ztráta času. Na FJFI/MFF jsou nejtěžší matematické předměty určitým typem mentálního distresu, zvlášť když máte úplně jiné zájmy, než tvorbu matematických důkazů, s čímž vás v naprosté většině případů u každého pohovoru pošlou někam, protože to téměř nikoho v soukromém sektoru nezajímá.
Sémantika i SW/HW optimalizace v IT je stále horší a horší, vše se lepí přes sebe s heslem co nejméně práce, co nejvíc zábavy, hlavně, že to funguje. U většiny IT produktů je to naprosto v pořádku. Nepotřebujete excelentní kvalitu, hlavně když to funguje. Ale jak už jsem napsal, jsem obyčejná a spokojená lopata.
Spolužák, který šel na medicínu, dělá po pěti letech po absolvování studia v krajské nemocnici za 35 tisíc hrubého lékaře na interně, většinou s přesčasy dělá 9 až 10 hodin denně. Já mám dvojnásobek za 6 hodin práce, nejsem v infekčním prostředí, můžu pracovat z domova, hypotéku mám splacenou a už se jen rozhoduji, jestli budu pracovat ještě 5 nebo 10 let, potom končím, a to mně nebude ani 40. Spolužáka čeká ještě 30 let otročiny, já budu tou dobou kdy on bude končit už dávno v důchodu. Doteď jsem matematiku nad rámec ZŠ ve své praxi nepotřeboval, tak si laskavě nevymýšlejte nesmysly, že bez hlubokých znalostí matematiky to v IT nejde.