Zkušenosti s ČVUT FJFI

Zkušenosti s ČVUT FJFI
« kdy: 21. 03. 2018, 15:01:53 »
Zdravim, jake mate zkusenosti s informatikou na teto fakulte?
-Hlavne me zajima tyto obory: ASIP a APIN. Jake jsou jejich plusy a minusy?
-Je ASIP mnohem narocnejsi obor nez APIN?
Dekuji! (:

Jan S

Re:Zkušenosti s ČVUT FJFI
« Odpověď #1 kdy: 21. 03. 2018, 16:27:18 »
Od prvaku uz to nejaka doba je, za nas se ASI jmenovalo Softwarove inzenyrstvi v ekonomii a API se jmenovalo Prakticka informatika. Na FJFI jsou tri urovne matematiyk, ASI ma tu prostredni, pricemz nejvyssi nikomu nezakazuji, a absolvovuji ji s ostatnimi matematiky a fyziky. Fyziku meli jen velice zakladni, ale meli celkem dukladne ekonomii (casto jsem slysel ze lepe podanou nez na VSE, protoze dukladnejsi matematika). Kladli duraz na numericke metody. API ma naopak tu nenejnizsi matematiku, za nas to byl pouze bakalarsky obor, na ktery byl studenty Zakldniho studia hledeno ponekud skrz prsty. I ta fyzika pokud vim byla dost zakladni. No a pak je Matematicka informatika, ale to je uplne jina liga, vicemene teoreticka, vyzaduje nejvyssi matematiku.
Z meho pohledu jsou na matematiku na FJFI velmi dobri kantori (mel jsem mix te nejvyssi a stredni), nicmene je pomerne dost narocna.
Jak moc a jakym smerem jdou zminene obory do IT moc nedovedu posoudit, uz je to nejaka doba.

O naplni vcelku hodne napovi Bila kniha, kde jsou rozepsane jednotlive predmety

Podotykam, ze z informatiky jsem mel jen nejzakladnejsi zaklady a blizsi vztah k IT jsem si vypestoval az pozdeji.

Calculon

« Odpověď #2 kdy: 21. 03. 2018, 16:56:21 »
Od prvaku uz to nejaka doba je, za nas se ASI jmenovalo Softwarove inzenyrstvi v ekonomii a API se jmenovalo Prakticka informatika. Na FJFI jsou tri urovne matematiyk, ASI ma tu prostredni, pricemz nejvyssi nikomu nezakazuji, a absolvovuji ji s ostatnimi matematiky a fyziky. Fyziku meli jen velice zakladni, ale meli celkem dukladne ekonomii (casto jsem slysel ze lepe podanou nez na VSE, protoze dukladnejsi matematika). Kladli duraz na numericke metody. API ma naopak tu nenejnizsi matematiku, za nas to byl pouze bakalarsky obor, na ktery byl studenty Zakldniho studia hledeno ponekud skrz prsty. I ta fyzika pokud vim byla dost zakladni. No a pak je Matematicka informatika, ale to je uplne jina liga, vicemene teoreticka, vyzaduje nejvyssi matematiku.
Z meho pohledu jsou na matematiku na FJFI velmi dobri kantori (mel jsem mix te nejvyssi a stredni), nicmene je pomerne dost narocna.
Jak moc a jakym smerem jdou zminene obory do IT moc nedovedu posoudit, uz je to nejaka doba.

O naplni vcelku hodne napovi Bila kniha, kde jsou rozepsane jednotlive predmety

Podotykam, ze z informatiky jsem mel jen nejzakladnejsi zaklady a blizsi vztah k IT jsem si vypestoval az pozdeji.
Bez pořádné matematiky to je o ničem, to pak není IT, ale školka.

Nabla_je_těhotná

« Odpověď #3 kdy: 21. 03. 2018, 18:12:05 »
Dekuji! (:
Pokud nemáš nadprůměrné matematické znalosti, Aplikace softwarového inženýrství (dnes ASI, dříve SOFE) je významně náročnější než APIN. Absolventi základního studia si sice dělají legraci z Aplikované informatiky (dříve Praktické informatiky), ale i tento obor je na matematický i informatický aparát náročnější, než většina informatických oborů na FELu, či FITu.

Místní tlučhuby typu Calculon budou tvrdit, že bez pořádné matematiky to je o ničem. To není právda, pokud se nechceš věnovat teoretické informatice, případně vývoji, ale stačí ti obyčejný lopaťácký job v IT, kterých je přes 90 %, cokoliv nad rámec matematiky ZŠ/SŠ je ti k ničemu, vyhni se i FJFI a vol raději jednodušší školu (cokoliv kromě MFF a FJFI). Ale jestli asipruješ na akademickou kariéru/výzkum/vývoj, vol ASI a nejtěžší (áčkovou) matematiku.

Přestože jsem nakonec dostudoval na FITu, výuka informatiky na FJFI je na nejvyšší úrovni v ČR. Mám k dispozici osobní srovnání s (MUNI, FITem a FELem). Ve druháku jsem z FJFI přestoupil, matematické předměty jsem nedával. Pokud se nepletu z asi 90 studentů studium dokončilo v řádném termínu 10 nebo 12 lidí. Asi 50 lidí odpadlo už po zimním semestru v prváku, dalších 20 po letním.

Calculon

« Odpověď #4 kdy: 21. 03. 2018, 18:17:32 »
Dekuji! (:
Pokud nemáš nadprůměrné matematické znalosti, Aplikace softwarového inženýrství (dnes ASI, dříve SOFE) je významně náročnější než APIN. Absolventi základního studia si sice dělají legraci z Aplikované informatiky (dříve Praktické informatiky), ale i tento obor je na matematický i informatický aparát náročnější, než většina informatických oborů na FELu, či FITu.

Místní tlučhuby typu Calculon budou tvrdit, že bez pořádné matematiky to je o ničem. To není právda, pokud se nechceš věnovat teoretické informatice, případně vývoji, ale stačí ti obyčejný lopaťácký job v IT, kterých je přes 90 %, cokoliv nad rámec matematiky ZŠ/SŠ je ti k ničemu, vyhni se i FJFI a vol raději jednodušší školu (cokoliv kromě MFF a FJFI). Ale jestli asipruješ na akademickou kariéru/výzkum/vývoj, vol ASI a nejtěžší (áčkovou) matematiku.

Přestože jsem nakonec dostudoval na FITu, výuka informatiky na FJFI je na nejvyšší úrovni v ČR. Mám k dispozici osobní srovnání s (MUNI, FITem a FELem). Ve druháku jsem z FJFI přestoupil, matematické předměty jsem nedával. Pokud se nepletu z asi 90 studentů studium dokončilo v řádném termínu 10 nebo 12 lidí. Asi 50 lidí odpadlo už po zimním semestru v prváku, dalších 20 po letním.
Aha, matematické předměty jsi nedával, takže je matematika k ničemu. Super logika. Nedáváš ani pravopis, tak radši přestaň psát. Další javatatrman  ::)

Nabla_je_těhotná

« Odpověď #5 kdy: 21. 03. 2018, 19:42:37 »
Dekuji! (:

Aha, matematické předměty jsi nedával, takže je matematika k ničemu. Super logika. Nedáváš ani pravopis, tak radši přestaň psát. Další javatatrman  ::)
To jsou překlepy, nestojíte mi za zpětnou kontrolu. Jestli chcete jazykovou korekturu u všech příspěvků, zaplaťte si ji sám.

Matematika rozhodně není k ničemu, ale její hluboká znalost je pro více než 90 % IT zaměstnanců zbytečná ztráta času. Na FJFI/MFF jsou nejtěžší matematické předměty určitým typem mentálního distresu, zvlášť když máte úplně jiné zájmy, než tvorbu matematických důkazů, s čímž vás v naprosté většině případů u každého pohovoru pošlou někam, protože to téměř nikoho v soukromém sektoru nezajímá.

Sémantika i SW/HW optimalizace v IT je stále horší a horší, vše se lepí přes sebe s heslem co nejméně práce, co nejvíc zábavy, hlavně, že to funguje. U většiny IT produktů je to naprosto v pořádku. Nepotřebujete excelentní kvalitu, hlavně když to funguje. Ale jak už jsem napsal, jsem obyčejná a spokojená lopata.

Spolužák, který šel na medicínu, dělá po pěti letech po absolvování studia v krajské nemocnici za 35 tisíc hrubého lékaře na interně, většinou s přesčasy dělá 9 až 10 hodin denně. Já mám dvojnásobek za 6 hodin práce, nejsem v infekčním prostředí, můžu pracovat z domova, hypotéku mám splacenou a už se jen rozhoduji, jestli budu pracovat ještě 5 nebo 10 let, potom končím, a to mně nebude ani 40. Spolužáka čeká ještě 30 let otročiny, já budu tou dobou kdy on bude končit už dávno v důchodu. Doteď jsem matematiku nad rámec ZŠ ve své praxi nepotřeboval, tak si laskavě nevymýšlejte nesmysly, že bez hlubokých znalostí matematiky to v IT nejde.

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 03. 2018, 20:02:28 »
Další javatatrman  ::)

stále ten stejnej.

síťař

« Odpověď #7 kdy: 21. 03. 2018, 20:02:47 »
Dekuji! (:
Tam chodí jen PHP odpad

LOL

« Odpověď #8 kdy: 21. 03. 2018, 20:10:41 »
Mnohí by ste z toho možno boli prekvapení, koľko ľudí neovláda ani tú ZŠ/SŠ úroveň matematiky. A to nehovorím o goniometrických funkciách či základoch pravdepodobnosti a štatistiky, ale o trojčlenke, krátení zlomkov a percentách!

Jester

« Odpověď #9 kdy: 21. 03. 2018, 21:10:47 »
Dekuji! (:

To jsou překlepy, nestojíte mi za zpětnou kontrolu. Jestli chcete jazykovou korekturu u všech příspěvků, zaplaťte si ji
Nechceme, za svůj projev je každý odpovědný sám. Kdo to nechápe, je blb. Kdo to chápe a ignoruje, je dvojitý blb.

Jester

« Odpověď #10 kdy: 21. 03. 2018, 21:12:57 »
Mnohí by ste z toho možno boli prekvapení, koľko ľudí neovláda ani tú ZŠ/SŠ úroveň matematiky. A to nehovorím o goniometrických funkciách či základoch pravdepodobnosti a štatistiky, ale o trojčlenke, krátení zlomkov a percentách!
Tak zase ne každý to potřebuje. I když na druhou stranu i skladník ve šroubárně může hledat nedosažitelné kardinály :)

mikrom

« Odpověď #11 kdy: 21. 03. 2018, 22:17:14 »
Matematika zuslachtuje myslenie. Kto tym prejde je opatrnejsi, nauci sa lepsie predvidat rozne sitauacie, brat do uvahy podmienky, ktore mozu nastat atd...atd
Aj zdravy sedliacky rozum je dobry, ale niekedy to vedie k zavadzajucim vysledkom.
Ked som este studoval bavila ma skor analyza, pretoze mi to pripadalo intuitivne a logicke, ale naopak predmety kde sa bolo treba naucit definicie naspamat som nemal rad. Boli to napr. teoria mnozin a algebra. Ked som si v 2.rocniku uvedomil, ze z algebry sa blizi tazka skuska, pustil som sa do studia  a pisomku pred skuskou (grupy, okruky, zvazy) som napisal tusim najlepsie z celeho kruzku. Cviciaci ma upozornil na to, ze som tam mal iba v jednom priklade jednu chybu. Pri konstrukcii nejakeho zobrazenia som pouzil sedliacky rozum a vychadzal  som z uvahy, ze ked je  prirodzenych cisel N, tak  celych musi byt 2N+1. Cviciaci bol zaskoceny, jak moze mat tak dobry student take zakladne neznalosti  :) Snazil som sa oponovat sedliackym rozumom, ze je to uplne zjavne, ale nakoniec vyslo najavo, ze som zrejme v 1.rocniku nebol na prislusnej prednaske z teorie mnozin, kde sa dokazoval ze #N = #Z (pozn.: #-mohutnost)

jablon

« Odpověď #12 kdy: 21. 03. 2018, 22:30:30 »
Mám KSE (už nevím jak se ta katedra jmenuje teď). Byla tam docela těžká matematika, ale po počátečním drilu to už pak šlo samo. V podstatě kromě jazyků se tam bez matematiky neobejdete. Za mě byla nejhorší ekonometrie, která splácala snad všechny obory matematiky a aplikovalo se to na něco tak abstraktního jako je ekonomie. Jinak co se týče programování, jsou tam základy jazyků jako je Java, PHP, C, Pasca ... prostě pravěk. Takže pokud se chceš naučit pořádně programovat, musíš sám, nebo se zapojit do nějakého projektu. Mě ta škola dala hlavně kontakty a titul, který má cenu.

Jester

« Odpověď #13 kdy: 21. 03. 2018, 23:15:07 »
Mám KSE (už nevím jak se ta katedra jmenuje teď). Byla tam docela těžká matematika, ale po počátečním drilu to už pak šlo samo
Na MFF to funguje stejně, první semestr celkem šok, ale pak už to jde.

Jester

« Odpověď #14 kdy: 21. 03. 2018, 23:25:14 »
Pri konstrukcii nejakeho zobrazenia som pouzil sedliacky rozum a vychadzal  som z uvahy, ze ked je  prirodzenych cisel N, tak  celych musi byt 2N+1. Cviciaci bol zaskoceny, jak moze mat tak dobry student take zakladne neznalosti  :) Snazil som sa oponovat sedliackym rozumom, ze je to uplne zjavne, ale nakoniec vyslo najavo, ze som zrejme v 1.rocniku nebol na prislusnej prednaske z teorie mnozin, kde sa dokazoval ze #N = #Z (pozn.: #-mohutnost)
Ono to tak v podstatě je, akorát mezi ω a 2ω+1 jestvuje bijekce, no. Teorie množin je divná, myslím tedy speciálně ordinální a kardinální aritmetiku, tam selský rozum někdy svádí na scestí, ale když je temna jen jeden semestr, tak se probírají jen jednoduché věci, kde i ten selský rozum pomáhá.