Proč? Protože manipulativní tvrzení bude manipulativním tvrzením, ať už ho děláte z ušlechtilých nebo méně ušlechtilých důvodů. Na tenhle princip jste dosud v životě nepřišel? Pokud nemáte dostatek životních zkušeností, jedna z možných cest je tyto zkušenosti sám postupem času experimentálně získat (to je postup pro tvrdohlavé, kteří uznávají pouze svou vlastní zkušenost) anebo se poučit ze zkušeností jiných, například pomocí studia (to je rychlejší cesta pro ty, kteří jsou dostatečně moudří na to, aby dokázali příjmout zkušenosti jiných a vyhnuli se tak nutnosti všechno zdlouhavě prožít "na vlastní kůži")
Právě, že tehle princip uznávají jen křesťané, komunisté například ne, naopak, když se jím někdo řídí, toho považují za hloupého. A proto je komunismus zlo.
Nejsem si jistý, že by ideje komunismu obsahovaly nějaké definice nebo doporučení nebo jakkoliv jinak upravovaly "manipulaci pro dobrou věc". Uznal bych, že obsahují manipulace (obzvláště věci, které se týkají třídního boje), ale ty manipulace jsou používány bezděčně, nikoliv že by komunismus chtěl vědomě prosazovat "manipulaci pro dobrou věc". Komunismus je nevhodný pro jiné věci než zmíněný princip. To, že "manipulaci pro dobrou věc" používali komunisté, je selhání těch konkrétních lidí, nikoliv selhání komunismu jako ideje. Komunismus selhává jiným způsobem.
Nicméně je mi záhadou, proč jste do příspěvku o křesťanech zakomponoval komunismus. Připadá mi, že často bez zvnějšku pozorovatelného důvodu měníte témata a píšete o ne zcela souvisejících věcech a to opakovaně, nikoliv pouze v tomto případě. Připadá mi, že máte vnitřní nutkání něco někomu předávat a pokud tomu tak je, doporučil bych vám raději psát blog než takhle nesouvisle a neuspořádaně psát do diskusí a fóra. Možná máte v hlavě jasnou červenou nit, která vás vede napříč různými tématy, ale obávám se, že tu červenou nit vidíte velmi pravděpodobně pouze vy. Pokud chcete někomu něco sdělovat, potřebujete si sám jasně uvědomi, co že vůbec chcete sdělit, protože všechno vědění, kterého jste dosáhl, se vám do jednoho odstavce nevejde, jakkoliv máte touhu ho předat dál.