No nevim. Já bych na selskej rozum v právních věcech moc nespolíhal.
Takovejch už bylo, kterým se to pak vymstilo...
Ok, tak tedy právně: musíte se zaměřit, co je zákonem chráněným zájmem. Shodneme se na tom, že pošta nesmí být změněna ani čtena nikým během přepravy. To chrání zákon, protože to nemáte jak pohlídat. Vy nevíte a nemůžete ovlivnit kudy e-mail teče, stejně jako v případě listovního psaní nevíte jací zaměstnanci se dopisu dotknou. Potud je naprosto nutná zákonná ochrana.
Zde ale řešíme situaci, že si někdo na základě smluvního vztahu zřídil e-mail na cizí doméně. Třeba centrum.cz. A ta firma nabízí e-mail @centrum.cz, zdrama, ale za určitých podmínek. A zde je právě ten základní rozdíl. Protože partnera pro zřízení schránky či provoz poštovního serveru si můžete libovolně vybrat a zesmluvnit, není zde potřeba nadřazovat účinek zákona.
Pokud se Vám podmínky nelíbí nebo se zhorší, můžete od poskytovatele služby odejít. Pokud Vám vadí, že je rizikem to, že ztratíte e-mailovou adresu, kterou znaji Vaší známí a obchodní partneři, pak se samozřejmě musíte zamyslet, jak důležité to pro Vás je. Pokud je to důležité, pak není jiné řešení než si pořídit vlastní doménu a mít absolutní volnost výběru řešení bez ztráty adresy. Ale to už je na Vás, jestli chcete víc šetřit, nebo mít nezávislost na poskytovateli (asi jako když se rozhodujete mezi pořízením auta a využíváním taxíků).
Na okraj bych ještě rád napsal, že mi přijde naprosto nesoudné od lidí, kteří čerpají nějakou službu zdarma, pohoršovat se, že poskytovatel má nějaké podmínky. Mně to přijde lidsky smutné, že už jsme vychováni k tomu se nekriticky hlásit o jakási práva, ale nevidět i práva a zájmy těch druhých kolem nás.