Instalace Linuxu na nový notebook

Livan

Re:Instalace Linuxu na nový notebook
« Odpověď #105 kdy: 27. 02. 2018, 14:57:51 »
Po instalaci balicku GRUB a EFIBOOTMGR jsem zadal toto , jak je uvedeno v clanku:

"grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot --bootloader-id=arch_grub --recheck"

A ohlasilo to chybu:

"Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: /boot doesnt look like an EFI partition"

Instalaci a nastaveni GRUBU vidim jako velkou prekazku pro instalaci , jinak to celkem jde.
Já jsem před cca týdnem instaloval podle stejného návodu, fungovalo to a celý postup byl takovýto
pacman -S grub
pacman -S efibootmgr
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot --bootloader-id=arch_grub --recheck
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

sysel73

« Odpověď #106 kdy: 27. 02. 2018, 17:56:22 »
Tak zacal jsem ten Arch instalovat znovu , protoze jsem se do to nejak zamotal. :)
V tom navodu https://www.wikihow.cz/Jak-nainstalovat-Arch-Linux mi neni jasny bod 7. Tam jsem asi neco udelal blbe. Pise se tam :

"Oddíl Root připojte pomocí /mnt by typing mount /dev/sda1 /mnt a stisku ⌅ Enter."

Co znamena to "/mnt by typing" ?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #107 kdy: 27. 02. 2018, 18:08:25 »
napsanim /mnt

nechapu

1) proc jste si koupil jeste mnohem horsi ve vsech parametrech krap nez predtim

2) proc nepouzijete treba antergos

Livan

« Odpověď #108 kdy: 27. 02. 2018, 18:21:53 »
Tak zacal jsem ten Arch instalovat znovu , protoze jsem se do to nejak zamotal. :)
V tom navodu https://www.wikihow.cz/Jak-nainstalovat-Arch-Linux mi neni jasny bod 7. Tam jsem asi neco udelal blbe. Pise se tam :

"Oddíl Root připojte pomocí /mnt by typing mount /dev/sda1 /mnt a stisku ⌅ Enter."

myslí se tím napsáním
mount /dev/sda1 /mnt

sysel73

« Odpověď #109 kdy: 27. 02. 2018, 18:32:27 »
napsanim /mnt

nechapu

1) proc jste si koupil jeste mnohem horsi ve vsech parametrech krap nez predtim

2) proc nepouzijete treba antergos

1, Krap to horsi nebude , kdyz oproti Prestigiu nema problem s bootovanim Linuxovych dister , funguje vnitrni wifi karta , funguje touchpad ... .Pro Linux je tohle Lenovo vhodnejsi nez Prestigio.
A ze nema full HD mi nevadi.

2, Jednoducha odpoved, protoze chci nainstalovat Archlinux. Zkusil jsem napr. Anarchy Linux , ve vyberu pro dalsi software jsem si zadal Openbox a nainstalovalo se tam spousta dalsich veci z XFCE , ktere jsem tam mit nechtel. Proste chci si nainstalovat cisty Archlinux.

sysel73

« Odpověď #110 kdy: 27. 02. 2018, 18:34:20 »

myslí se tím napsáním
mount /dev/sda1 /mnt

diky

sysel73

« Odpověď #111 kdy: 27. 02. 2018, 19:34:59 »
Tak ted jsem dokoncil instalaci Archlinuxu , Grub se uz nainstaloval , po rebootu se zobrazi tabulka Grubu, po odpocitani peti sekund zacne nabihat system ale system nenabehne a hned se zobrazi toto hlaseni :

error : no such device: ad4103fa-d94.....................................................................,
Loading Linux core repo kernel ...
error: no such partition
Loading initial ramdisk ....
error: you need to load the kernel first.

Instaloval jsem to podle vyse uvedeneho navodu na wikihow , jediny co jsem zmenil , ze jsem pro rozdeleni disku nepouzil cgdisk, ale pouzil jsem cfdisk. Ten cfdisk me prijde prehlednejsi. Chci se zeptat jestli to hlaseni nesouvisi s tim jinym pouzitym nastrojem pro rozdeleni disku?

Livan

« Odpověď #112 kdy: 27. 02. 2018, 19:46:38 »
Tak ted jsem dokoncil instalaci Archlinuxu , Grub se uz nainstaloval , po rebootu se zobrazi tabulka Grubu, po odpocitani peti sekund zacne nabihat system ale system nenabehne a hned se zobrazi toto hlaseni :

error : no such device: ad4103fa-d94.....................................................................,
Loading Linux core repo kernel ...
error: no such partition
Loading initial ramdisk ....
error: you need to load the kernel first.

Instaloval jsem to podle vyse uvedeneho navodu na wikihow , jediny co jsem zmenil , ze jsem pro rozdeleni disku nepouzil cgdisk, ale pouzil jsem cfdisk. Ten cfdisk me prijde prehlednejsi. Chci se zeptat jestli to hlaseni nesouvisi s tim jinym pouzitym nastrojem pro rozdeleni disku?
Ano pravděpodobně to souvisí ale na 100% to nevím. Podle těch hlášek je problém s particemi.

pepicekk

« Odpověď #113 kdy: 27. 02. 2018, 20:00:18 »
tohle téma si dám do záložek a vytáhnu ho vždy když mi někdo bude tvrdit, že linux neni problém ....

« Odpověď #114 kdy: 27. 02. 2018, 20:07:49 »
tohle téma si dám do záložek a vytáhnu ho vždy když mi někdo bude tvrdit, že linux neni problém ....

Myslíš Linux na mizerném HW bez trochy přípravy předem?

Livan

« Odpověď #115 kdy: 27. 02. 2018, 20:16:27 »
Tak ono linux většinou není problém. Mě prošlo rukama cca 8 PC a na každý jsem linux nainstaloval. Samozřejmě problémy mohou nastat, avšak tady je to spíš o tom, že se člověk, který s tím nemá zkušenost pokouší. nainstalovat hardcore Arch linux, který není úplně jednoduché nainstalovat i zkušenému. Takové Ubuntu nebo Linux Mint by nainstaloval bez problémú. Ten první notebook nebyl vhodný na instalaci linuxu. Jsou prostě notebooky, na které jde nainstalovat jenom windows, aj to s problémy. Jedná se většinou o ty nejlacinější kusy.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 27. 02. 2018, 20:19:17 »
hlavne 2 gb ram a 32 gb uloziste je opravdu mizerie ... staci par tabu v prohlizeci a bude to swapovat jak blazen ...

to jsou parametry horsiho mobilu ...

Livan

« Odpověď #117 kdy: 27. 02. 2018, 20:30:18 »
hlavne 2 gb ram a 32 gb uloziste je opravdu mizerie ... staci par tabu v prohlizeci a bude to swapovat jak blazen ...

Tak například v Manjaru nebo Arch linuxu toto není problém. Jak je vidět v příloze. Obsazenost RAM v Manjaru při otevřeném Firefoxu a několika tabú je jen kolem 1 GB.
Kód: [Vybrat]
free
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           3827        1038        1844         114         944        2812
Swap:          4653           0        4653
Na mém druhém notebooku s Arch linuxem, kde mám jen 2GB RAM skoro nikdy nesvapuje.

sysel73

« Odpověď #118 kdy: 27. 02. 2018, 22:54:54 »
Neuveritelne se stalo skutecnosti . Archlinux nainstalovan , grub funguje , system nabootuje. ;D
System nabehne bleskurychle , asi za tri sekundy , super.

Ted jsem to jeste instaloval znovu a pri te predchozi instalaci jsem zapomnel pro ten Grub napsat ten posledni radek v navodu : grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , proto to nebootovalo. Jsem myslel , ze to nevadi , kdyz neco opomenu ale tenhle system nic neodpousti. :)

Blby je , ze jsem u neceho nevedel co delam a proc to delam , budu muset jeste na tech znalostech zapracovat. Zatim diky vsem , co me radili.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #119 kdy: 27. 02. 2018, 23:23:36 »

Uloziste problem je, ale s RAM SE da zit. Bezi mi na tom Pale Moon s cca 500 zalozkami a k tomu FF s nekolika zalozkami. Chrome/Chromium a dalsi nenazranosti, jako Opera holt nepouzivam.