Jak řešíte vrtochy Windows 10 Pro ve firmách?

Re:Jak řešíte vrtochy Windows 10 Pro ve firmách?
« Odpověď #45 kdy: 05. 02. 2018, 13:39:30 »
Ani WSUS to nevytrhne. Aktualizace chodí 5-6x (GDR, 1511, 1607, 1703, 1709, teď se tam opět cpe "Next") a všechno to je schované pod produktem "Windows 10" - a bude  jen a jen hůř. Databáze bobtná do obludných rozměrů a nelze to víceméně nechat fungovat ani pár měsíců bez údržby, aniž by postahované a dávno superseeded aktualizace nežraly stovky GB místa na disku. (WSUS zásadně neumí sám udržovat nic, jakékoliv superseeded aktualizace je nutné ručně vyhledat, označit jako Declined a pak to konečně smaže z disku.)¨

Ano, je to tak. A bude, jak píšete, hůř. V zásadě, zdá se, zbydou jen dva modely "žití". A) budete platit výpalné (online licenci), pak máte právo na nové verze, ale také spoustu práce s jejich nasazováním, nebo b) zafixujete si (s většími či menšími problémy) verzi na konec předplatného, a ten daný build budete oprašovat.

V jednom případě budete řešit nepohodlně rychlý životní cyklus a problémy s tím spojení, v druhém případě budete řešit nekompatibility a licenční evidenci, a problémy s tím spojené. Obojí je hodně práce.

IT ve formě, jakou jsme ho znali doposud, už opravdu končí. Je jen na nás, jestli se dokážeme novým postupům naučit, nebo půjdeme do IT-důchodu, podobně, jako za našeho mládí jsme nechápali tehdejší staré ajťáky, proč se nechtějí učit Windows 9x, XP, ..., protože jim to přišlo zbytečně složité na správu oproti JEJICH době.

Ale tohle fakt funguje ve všech oborech, a vždy si střední generace myslí, že lepší doby už byly a horší přicházejí. Nic nového pod sluncem.

Geek

« Odpověď #46 kdy: 05. 02. 2018, 13:41:19 »
Jaku mate skusenost s upgrade na Mac os X od Apple? Sposobuje to podobne problemy ako upgrade vo Windows? U Apple maju tusim hlavne verzie podporu 3 roky a potom sa musi upgradovat

Obecne upgrade o verzi vyse je docela v pohode, nekompatibilita byva vetsinou jen s VPN software tretich stran. Od toho je beta program aby firemni ajtaci odzkouseli jestli bude upgrade bezbolestne a pripadne bombardovali treti stranu s predstihem.
Co se tyce beznych aplikaci obvykle nemaji problem bezet na novsich verzich pokud nejde o nejake utilitky hrabajici se v systemu - od Sierry se utahla uzda bezpecnosti a treba apky co se narvali do /usr/bin uz nepojedou protoze museji bezet v userspace. Apky s AppStore jsou bezproblemu.

Chysta se ale velky milnik, zariznuti 32bit aplikaci. Netusim jestli se to tyka taky AppStore ale mnoho starych nevyvijenych aplikaci uz na to zarve od budouciho macOS.

Zaplaty a updaty Apple udrzuje 3 verze do zadu, tedy cca 6-7 let. Perlickou je ze meltdown/spectre zaplaty dostali u nas i masiny z roku 2009.

adam

« Odpověď #47 kdy: 05. 02. 2018, 15:09:06 »
Proklinam W10 kudy chodim.
Mam "business" kanal aktualizaci + nastavenozpozdeni na par dni, abych mohl odchytit prvnich par narku na netu, kdyz se zas neco posere.

Predposledni bezny update (neco k Meltdown aspol) zcela schodil proprietalni app, kterou bohuzel musime pouzivat.
Druhy velky upgrade - trval asi hodinu, vse se zdalo ok, a ejhle, odinstalovaly se vsechny tiskarny, resp byly offline a nerozpoznatelne.
Uz jen cekam, kdy dalsi update smaze nahodnou pulku dat z disku.

Co se tyce spravy - pres nejaky ten program typu "stop win10 spying" jsem povypinal, nastavil soukromi.
Pres spravce domeny vynutil nejaka rozumna nastaveni, porad bojuji s debilnimi reklamami ve Start nabidce (odinstaloval pres PS co slo,...)

Moje otazka, jak je na tom OSX s transparentnim behem app pro Windows? Vyvojari dane app nic nez W nepodpori, do Wine se mi nechce, ale na tom OSX bych to asi risknul, kdyz vidim ty problemy. Je to cca obyc. kancelerska app, chce tiskarny, sit, pristup k certifikatum,...

Diky

naseptavac

« Odpověď #48 kdy: 07. 02. 2018, 20:13:40 »
Da se nejak (klidne v domenovych zasadach) nastavit, aby Win10pro nemixlovaly po vetsich upgradech souborovejma asociacema? Dik.

« Odpověď #49 kdy: 07. 02. 2018, 21:14:17 »
Moje otazka, jak je na tom OSX s transparentnim behem app pro Windows? Vyvojari dane app nic nez W nepodpori, do Wine se mi nechce, ale na tom OSX bych to asi risknul, kdyz vidim ty problemy. Je to cca obyc. kancelerska app, chce tiskarny, sit, pristup k certifikatum,...

Velmi blbě. Leda ve virtualizaci, takže budete potřebovat hodně disku, hodně výkonu, licenci. Díky virtuálnímu běhu Windows zdědíte všechny vlastnosti Windows a ještě k tomu přidáte nové vlastnosti macOS. Jediné "lepší" (ve velkých uvozovkách) řešení je právě Wine, či od něj odvozené projekty jako je CrossOver nebo PlayOnMac. Pokud máte retina displej, bude aplikace vypadat špatně. Wine a spol. používají pro zobrazení X11, které už není součástí macOS a instaluje se pomocí xquartz. Jedním ze známých "bugů" X11 je, že hi-dpi nepodporují. Takže aplikace pod Wine jsou naškálovány na cca čtyřnásobek velikosti násilím, pročež všechna písma pod X11 (tedy i pod Wine) vypadají chlupatě.

Z Vašeho postu se mi spíš ale zdá, prosím neuražte se, je to opravu jen tip, že se v těch Windows moc vrtáte, ohýbáte je a pak je tak trochu důsledkem, že se mimo jiné při aktualizacích chovají nepředvidatelně. Kdyby se Vám to stalo na jednom stroji, tak by se tomu dalo věřit jako náhodě. Ale pokud se Vám to stalo na více strojích, jedná se o nějakou systematickou chybu. Samozřejmě, že aktulaizace tyto problémy obecně nezpůsobují. Pokud to chcete řešit profesionálně (a profesionál asi jste, když spravujete síť počítačů), pak by bylo asi vhodnější řešit tu situaci nad výpisem z eventvieweru, či jiným technickým popisem.

Také by stálo za to spojit se s vendorem té aplikace, kterou potřebujete provozovat. Pokud vendor podporuje Windows 10, měl by svůj software testovat na nových aktualizacích Microsoftu, které může mít dokonce přednostně. Jak sám píšete, výrobce softwaru se rozhodl popdorovat jen Windows, tak nechť je tedy opravdu podporuje.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #50 kdy: 07. 02. 2018, 21:21:45 »
Já to nijak neřeším, naštěstí Windows 10 v práci jen používám, nespravuju ;D Ale našim IT nezávidím...

Nicméně často mě ten systém docela dobře pobaví. Například, když mi vyhodí do oznamovací oblasti tipy na zvýšení výdrže na baterku a když na to kliknu, napíše mi, že nemá dost dat z běhu na baterku, aby mohl něco doporučit ;D ;D ;D

Ale ještě lepší byly Windows XP, který mi i po letech furt dokola vysvětlovaly, že mám na ploše nepoužívaný ikony... Když je tam mám už pět let a stále jsem je nesmazal, tak mi tam asi nevadí, ne?

Jo a taky se těším na blízkou budoucnost - mám v noťasu 160GB SSD. To nemůže Windows dlouho vystačit...

« Odpověď #51 kdy: 07. 02. 2018, 21:24:49 »
Nicméně často mě ten systém docela dobře pobaví. Například, když mi vyhodí do oznamovací oblasti tipy na zvýšení výdrže na baterku a když na to kliknu, napíše mi, že nemá dost dat z běhu na baterku, aby mohl něco doporučit ;D ;D ;D

Ale to je přeci tip!!! Pokud na baterku neběháte, tak Vám to zcela logicky doporučilo na ni začít běhat. A je zjevné, že oproti současnému běhu na baterku (= 0), bude jakýkoliv běh delší (> 0).

Lopata

« Odpověď #52 kdy: 08. 02. 2018, 01:31:07 »
Já ve firmě naopak řeším vrtochy adminů – snahu šťourat se mi neustále ve widlích. Kdyby toho nechali, měli by pokoj oni i já.

« Odpověď #53 kdy: 08. 02. 2018, 07:34:09 »
admini nemají vrtochy - admini mají náplň práce a konkrétní úkoly, které musí řešit ;-)

a poslední dobou je páchání dobra poměrně těžká disciplína :-D

« Odpověď #54 kdy: 08. 02. 2018, 07:40:41 »
admini nemají vrtochy - admini mají náplň práce a konkrétní úkoly, které musí řešit ;-)

Nemám vůbec takovou zkušenost. Během přechodu na W10 jsme museli změnit některé politiky domény, protože ve W10 už lze něco provádět efektivněji novými politikami, ale vysloveně problém si nepamatuju.

« Odpověď #55 kdy: 08. 02. 2018, 08:06:06 »
Tak třeba problém s LPT kdy spooler nic na ten port neposlal... MS to trvalo cca rok a půl než ten problém opravil v aktualizaci a opravdu ta oprava fungovala...

Systém se občas jak říkáš musí ohnout, a MS tyhle ohlé věci vezme a zahodí a vůbec mu to nevadí...

alshajmr

« Odpověď #56 kdy: 08. 02. 2018, 08:23:54 »
Já ve firmě naopak řeším vrtochy adminů – snahu šťourat se mi neustále ve widlích. Kdyby toho nechali, měli by pokoj oni i já.
To je pravda. Bez domeny a wsus v podstate  nema cenu ve windows 10 cokoliv  nastavovat a clovek s musi zit jak jsou. Stejne s kazdym vetsim updatem si Micdosoft udela vsechna nastaveni jak chce.

sixpack

« Odpověď #57 kdy: 08. 02. 2018, 11:53:45 »

Nemám vůbec takovou zkušenost. Během přechodu na W10 jsme museli změnit některé politiky domény, protože ve W10 už lze něco provádět efektivněji novými politikami, ale vysloveně problém si nepamatuju.

Ahoj, muzes tedy prosim nam ostatním prozradit, jak branite microsoftu delat bordel v souborových asociacích, jak uz se někdo ptal? Diky

programator

« Odpověď #58 kdy: 08. 02. 2018, 12:08:46 »
Jako já nejsem proti vývoji, ale vadí mi, když se rozbíjí něco co funguje. A  vadí mi, když se toto rozbijeni omlouvá nutností vývoje. IMHO jde dělat vývoj tak, aby se nerozbijelo co funguje.
Jen že dneska je problém, že aplikace fungují a lidi je nechtěji měnit. Kdyby se vývoj zamrazil na Windows7 s office 2013 tak by to podle mě vůbec nikomu nevadilo. Reálně, Xindows10 přináší uživatelům jen trápení a výhoda neni absolutně žádná.

Jen že pak by pochopitelně neměli programátoři a lidi kolem vývoje práci. Proto přijdou s novou verzí, schválně nedodělanou, a maji o práci na léta postaráno. jinak si to snad nelze vysvětlit.

MP

« Odpověď #59 kdy: 08. 02. 2018, 13:54:19 »
Jako já nejsem proti vývoji, ale vadí mi, když se rozbíjí něco co funguje. A  vadí mi, když se toto rozbijeni omlouvá nutností vývoje. IMHO jde dělat vývoj tak, aby se nerozbijelo co funguje.
Jen že dneska je problém, že aplikace fungují a lidi je nechtěji měnit. Kdyby se vývoj zamrazil na Windows7 s office 2013 tak by to podle mě vůbec nikomu nevadilo. Reálně, Xindows10 přináší uživatelům jen trápení a výhoda neni absolutně žádná.

Jen že pak by pochopitelně neměli programátoři a lidi kolem vývoje práci. Proto přijdou s novou verzí, schválně nedodělanou, a maji o práci na léta postaráno. jinak si to snad nelze vysvětlit.

Nevsiml jsem si, ze by Linux/Apple/etc prestali vyvijet novou verzi OS. Jestli nevidite vyhody Windows10, tak pro vas samozrejme nejsou.