MacBook Pro 2017 - Linux

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
Re:MacBook Pro 2017 - Linux
« Odpověď #30 kdy: 28. 01. 2018, 19:55:28 »
Já ho právě mám kvůli HW, o macOS mi ani tolik nejde, ale potřebuji na cesty stroj na úpravu fotek.
ahoj, a v čem tu editaci děláš? Já se k zrcadlovce fotící do RAWu dostal teprve nedávno, ale po pár experimentech s linuxovými tooly jsem si pořídil stroj s windows kde spustím lightroom.

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #31 kdy: 28. 01. 2018, 20:03:36 »
. Svitici jabko za displejem
Si zaspal dobu, už pár let nesvítí!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 28. 01. 2018, 20:38:54 »
Já se k zrcadlovce fotící do RAWu dostal teprve nedávno, ale po pár experimentech s linuxovými tooly jsem si pořídil stroj s windows kde spustím lightroom.

A co jste to zkousel? Nedavno se tu psalo o nejakem linuxovem nastroji na rawy, mozna i o dvou, uz se nepamatuju.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 29. 01. 2018, 01:03:04 »
A co jste to zkousel? Nedavno se tu psalo o nejakem linuxovem nastroji na rawy, mozna i o dvou, uz se nepamatuju.
Mohli bychom si tykat, prosím?

Na vyvolávání darktable, luminance, na edit gimp, foto library jsem měl digikamu. (a musím říci, že dokud jsem nepotřeboval vyvolávat RAWy, tak mi digikam + gimp stačil)

Zřejmě to bylo i mezi židlí a klávesnicí ale se značným úsilím jsem byl schopný produkovat obrázky které byly jen o trochu lepší, než JPEGy vyprodukované foťákem (fotím současně do JPG a do NEF, je to taková záloha, protože druhá SD, a taky člověk může fotky rovnou nasdílet z místa činu, když je třeba :) ). S lightroomem jsem měl lepší výsledky rychleji. A taky, celkem běžné workflow (tj. vyházet nepovedené fotky, u lepších pak: srovnat vadu objektivu, ořez/rotace, srovnání perspektivy,  poladění "křivek"/exposure (na celou fotku nebo selektivně pomocí masky), příp. retuš a přidání metadat, vypálení JPEG) bylo z hlediska UX takové kostrbaté.

Druhým důvodem pak byla dostupnost různých tutoriálů a how-to na internetu - tak nějak jsem pochopil že LR je de-facto standard. Člověk si může stáhnout různé (free i placené) presety na vytvoření různých efektů, LR má také v sobě databázi nejběžnějších skel a jejich optických vad spolu s nástroji na jejich korekci.

No a když už jsem si pořídil LR, zjistil jsem, že jednou z jeho funkcionalit i celkem fajn správce library - jsou lidi kteří na ni nadávají, ale mě vyhovuje.

Myslím, že na linuxu je pár prima grafických nástrojů, jako gimp, digikam a darktable - ale vzhledem k tomu že focení provozuju jako hobby, tak i když se linuxem zabývám pracovně, tak nemám motivaci potýkat se s nějakým kostrbatým UX. Chci fotky které budou dobře vypadat, a mít možnost se inspirovat od foto komunity - ať už osobně, nebo na internetu. Pokud možno, tak nestrávit editací fotek mládí. A tak jsem opensource variantu foto postprocessingu oželel.

Cena za licenci LR v kontextu ceny fotovybavení a nějakého slušnějšího LCD není zas tak strašlivá.

urednikx

« Odpověď #34 kdy: 29. 01. 2018, 11:16:08 »
Ne neni. Dell se nedá s mac srovnávat co se týká cool stránky věci

Popravde, prijdu si cool uplne stejne at si vezmu ten den do prace Dell ci Mac :-)
No flame, ale v cem je ten rozdil? Hlinikova sasi? To ma kde kdo. Svitici jabko za displejem (ktery me max vy***a)?

Beru to, ze se nekomu libi MacOS, propojeni s vsemi Apple zarizenimi, ale nevim, zda to je zrovna to cool :-)
Apple je rozhodne cool.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 29. 01. 2018, 12:38:28 »
Apple uz ma dneska jen Force Touch trackpad co konkurence nema .. win 10 s posledni aktualizaci uz se naucily hidpi na malych uhloprickach cekam ze se brzy dockame zcela beznych IPS 4K na 15 nebo 17" laptopu s win za normalni penize, takze retina uz neni zolik co byl mezi lety 2012-2017, stejne tak NVMe ssd disky budou bezne takze ani v rychlosti ssd uz apple nebude nicim vyjimecnym .. uz nyni treba Dell XPS 13 rozhodne neni zadnou ostudou ve srovnani s MBP ani pokud jde o vydrz na baterii, navic je jen otazka casu kdy zacnou rapidne klesat ceny IPS 4K, 5K stolnich monitoru (souvisi s nastupem novych grafickych karet ktere je jiz podporuji) a pak uz ani Imac 5K nebude mic zadny naskok (stejne se uz pomalu pripravuje nastup 8K), naopak slabinou Applu je umyslne vse pripajene na desce a defacto nevymenitelne, neopravitelne, neupgradovatelne, zvlast DIY a absence zakladnich potrebych portu, absolutni odmitani dotykacu a 2in1 laptopu coz se muze ukazat jako nevyhoda protoze pro nektere lidi a jejich workflow to muze byt uzitecne

apple bude muset prijit s necim novym cim zase ziska na par let naskok pred ostatnimi vyrobci, akorat nyni nejak nevidim co by to melo byt, vsechno mi prijde uz dotazene ze "neni co dal vymyslet"

mozna ze "game changer" by mohla byt ta specialni "pamet"co pripravuje uz roky intel co bude mit velikosti (i ceny ?) jako ssd a rychlosti jako ram, uz si nevzpominam jak se ta technologie jmenuje a v jake je to fazi a jestli to bude cenove dostupne az to prijde na trh

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 29. 01. 2018, 12:59:06 »
tak uz jsem si vzpomnel je to 3D Xpoint memory

ale z toho popisu

https://en.wikipedia.org/wiki/3D_XPoint

https://gizmodo.com/intel-claims-its-magical-new-memory-will-speed-your-com-1793540726

si nejsem jistej jestli to bude takova revoluce ... mozna nekdo by umel vysvetlit lidsky tu technologii a jestli je spravna uvaha do blizke budoucnosti velikost a cena jako ssd, rychlost jako ram

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 29. 01. 2018, 17:23:37 »
apple bude muset prijit s necim novym cim zase ziska na par let naskok pred ostatnimi vyrobci, akorat nyni nejak nevidim co by to melo byt, vsechno mi prijde uz dotazene ze "neni co dal vymyslet"

Tak treba muzou prijit s normalni, nechicletovou klavesnici. To by byla tak velka revoluce, ze applisti by lezli po stromech a hykali, co ze to Apple zase vymyslel uplne noveho, co jeste nikoho nenapadlo.

tnr

« Odpověď #38 kdy: 29. 01. 2018, 17:33:26 »
tak uz jsem si vzpomnel je to 3D Xpoint memory

ale z toho popisu

https://en.wikipedia.org/wiki/3D_XPoint

https://gizmodo.com/intel-claims-its-magical-new-memory-will-speed-your-com-1793540726

si nejsem jistej jestli to bude takova revoluce ... mozna nekdo by umel vysvetlit lidsky tu technologii a jestli je spravna uvaha do blizke budoucnosti velikost a cena jako ssd, rychlost jako ram

To je ta Optane, co jsem zminoval :) Takhle, zatim to neni nic moc - je to jen do PCIE jako pridavna karta, ma to vysokou spotrebu (az 5W), do notebooku je to nepouzitelne.

Ale je to velmi nova technologie, takze se da cekat, ze se to vyladi

tnr

« Odpověď #39 kdy: 29. 01. 2018, 17:39:59 »
Tak treba muzou prijit s normalni, nechicletovou klavesnici. To by byla tak velka revoluce, ze applisti by lezli po stromech a hykali, co ze to Apple zase vymyslel uplne noveho, co jeste nikoho nenapadlo.

Jo, tak to by vypadalo na Macich opravdu stylove takova klavesnice:-D

anon

« Odpověď #40 kdy: 29. 01. 2018, 18:05:18 »
taky jsem nad LR premyslel, ale pouze predplatne si muzou strcit ... za klobouk

to se radeji naucim s darktable, ale souhlasim, ze je mnohem kostrbatejsi

crapple je sracka od te doby umrel jobs tam neni o cem :) .. vzdyt ani neumi spravne renderovat fonty omg!

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 29. 01. 2018, 18:29:14 »
V dusledku je to pomerne jednoduche, u Macbook Pro je to pripojene uplne stejne, jen je to SSD primo prijane k desce (coz je pitomost na ntou) :) M.2 podporuje 2 principialni rezimy - SATA a NVME. model
NVME je prime propojeni na PCIE sbernici s maximem 4 PCIE linek (lisi se podle socket 2 / socket 3). Apple pouziva konfiguraci s 2x PCI-E lanes (tudiz socket 2), tudiz to nejmensi mozne u M.2.

Dal uz je to jenom o tom, jake SSD si tam das. Treba ten Samsung 960 Pro (ktery mam v NTB) patri k nejrychlejsim dostupnym SSD (nepocitjme Optane, to se neda uplne srovnavat), je rychlejsi i nez ta SSD montovane do Macbook Pro 2017 :)

V tomhle se právě pleteš, mám ten poslední macbook s 2TB diskem, zápis přes 2GB/s je běžný, připojen je na 4x pcie linkách. Samsung 960 Pro jsem zkoušel na Dell XPS 15 9560 a na Latitude 7490 s Windows 10, v obouch jsem shodně zápasil s rychlostmi mezi 800 - 1 400 mb /s, přesná čísla už nemám, většinou jsem se držel kolem 1 000 co si pamatuji, čistá nová instalace, na linuxu (Centos 7) jsem měl rychlosti podobné.

Když cenu za ntb porovnám s cenou za foto výbavu, je to zlomek a zaplatí se za pár výjezdů. Je pro mě ale rozdíl, když na cestách udělám 70 % postprocessingu nebo si vše nechám na doma, čas je drahej :)

ahoj, a v čem tu editaci děláš? Já se k zrcadlovce fotící do RAWu dostal teprve nedávno, ale po pár experimentech s linuxovými tooly jsem si pořídil stroj s windows kde spustím lightroom.

Různě podle potřeby co potřebuji udělat, rawtheraphy, krita, photoshop ve wine, lightroom ve winu či nativně, gimp, siril, někdy i cmd nástroje. Na macbook je ale photoshop nativně, stejně tak lightroom, zbytek mám v parallels či překompilovaný na mac, opravdu dle potřeby, nejsem omezený na jeden OS, jsem pouze omezený na nástroje :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 29. 01. 2018, 18:34:28 »
Jo, tak to by vypadalo na Macich opravdu stylove takova klavesnice:-D

Vzdyt tam takova kdysi byla. Ale nesmi se o tom mluvit, aby to iOvce zapomnely a az to Apple znovu zavede, bylo mozne hovorit o ergonomicke revoluci zahajene Applem.

Plaintex

« Odpověď #43 kdy: 29. 01. 2018, 23:13:47 »
vzdyt ani neumi spravne renderovat fonty omg!

Tak to jsem zvedavy jaky OS ty fonty renderuje spravne kdyz uz ne macOS, no schvalne, cekam :-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 29. 01. 2018, 23:47:23 »
Tak to jsem zvedavy jaky OS ty fonty renderuje spravne kdyz uz ne macOS, no schvalne, cekam :-)

Nevim, jak MacOX, ale me ted celkem potesil MX Linux. Po letech na
Lubuntu, kdy mi vsechno pripadalo rozmazane, mam ostre pismo.