A co jste to zkousel? Nedavno se tu psalo o nejakem linuxovem nastroji na rawy, mozna i o dvou, uz se nepamatuju.
Mohli bychom si tykat, prosím?
Na vyvolávání darktable, luminance, na edit gimp, foto library jsem měl digikamu. (a musím říci, že dokud jsem nepotřeboval vyvolávat RAWy, tak mi digikam + gimp stačil)
Zřejmě to bylo i mezi židlí a klávesnicí ale se značným úsilím jsem byl schopný produkovat obrázky které byly jen o trochu lepší, než JPEGy vyprodukované foťákem (fotím současně do JPG a do NEF, je to taková záloha, protože druhá SD, a taky člověk může fotky rovnou nasdílet z místa činu, když je třeba

). S lightroomem jsem měl lepší výsledky rychleji. A taky, celkem běžné workflow (tj. vyházet nepovedené fotky, u lepších pak: srovnat vadu objektivu, ořez/rotace, srovnání perspektivy, poladění "křivek"/exposure (na celou fotku nebo selektivně pomocí masky), příp. retuš a přidání metadat, vypálení JPEG) bylo z hlediska UX takové kostrbaté.
Druhým důvodem pak byla dostupnost různých tutoriálů a how-to na internetu - tak nějak jsem pochopil že LR je de-facto standard. Člověk si může stáhnout různé (free i placené) presety na vytvoření různých efektů, LR má také v sobě databázi nejběžnějších skel a jejich optických vad spolu s nástroji na jejich korekci.
No a když už jsem si pořídil LR, zjistil jsem, že jednou z jeho funkcionalit i celkem fajn správce library - jsou lidi kteří na ni nadávají, ale mě vyhovuje.
Myslím, že na linuxu je pár prima grafických nástrojů, jako gimp, digikam a darktable - ale vzhledem k tomu že focení provozuju jako hobby, tak i když se linuxem zabývám pracovně, tak nemám motivaci potýkat se s nějakým kostrbatým UX. Chci fotky které budou dobře vypadat, a mít možnost se inspirovat od foto komunity - ať už osobně, nebo na internetu. Pokud možno, tak nestrávit editací fotek mládí. A tak jsem opensource variantu foto postprocessingu oželel.
Cena za licenci LR v kontextu ceny fotovybavení a nějakého slušnějšího LCD není zas tak strašlivá.