Karen, napiš mi, zajdem na kafe a podiskutujeme o tvém uplatnění v IT. Ju?

ne, teď vážně. Pamatuju si, když jsme na střední programovali v C, Deplphi, Pascalu atd. Ze 30 vcelku nadrpůměrně inteligentních lidí na výběrové SŠ měla na programování tak 1/3. Pamatujete si ještě každý na ústavičně Syntax Error, žejo?

Trvá to pár let, než se člověk do toho vžije a dostane programátorské návyky. A to jsme pořád jen u C. Co teprve OOP? A potom pochopení nějakého frameworku. A pak pochopení nějakého velkého projektu, kde je všechno složité. A spousta věcí kolem.
Karen, jsem skeptický vůči tomu, že se z tutoriálů staneš za rok programátorkou. V podstatě nikde v žádné firmě tě nebudou chtít, protože to trvá řadu let. Ikdby tě v nějaké z milosti nebo z chyby vzali, budeš dělat tak za minimální mzdu a hodně dlouho si moc nepolepšíš. Nicméně jsem optimistiký v tom, že tě vemou v nějakém hrozivém korporátu (pro tebe hrozivém možná ne) typu Tieto nebo CGI a dají ti těch tvojich 30 tyček. Musíš zamakat na Javě (C# ne, tam tě nevemou, dělají v tom menší firmy a ty tě nebudou chtít). Céčko se nauč, je to dobrý základ. Kup si knížku Java 8 od Pecinovského a za rok za dva bys mohla být připravená na nějaký Bootcamp.
Doporučuju ti CGI. Pořádají Bootcampy. Tam musíš jít trochu připravená, nečekej že se tam něco za 3 měsíce naučiš od nuly. Jsou tam 2 projekty, ten první je jednoduchý, stačí ti na něj základní Java. Ten 2. je těžší, ale tam toho můžeš dost okopírovat od ostaních, tou dobou budete kamarádi a budete sharovat. Pokud máš dobré kozy nebo alespoň pěkný zadek, počítej, že to dáš. Pak už máš vyhráno, nastoupíš na projekt a zmízíš v proejtkovém šeru, postupně se můžeš učit programovat. Nos pořádný výstřih. Pokud Bootcamp nedáš, pořád nemáš prohráno. Pravděpodobně tě vezmou jako manuální testerku. Budeš dělat sračky, tak si spočítej, jestli se ti to finančně vyplatí.