Má smysl se učit Vim nebo Emacs?

mato

Re: Má smysl se učit Vim nebo Emacs?
« Odpověď #45 kdy: 12. 02. 2011, 12:28:52 »
kratka odpoved je - ano, urcite.

kedysi davno som bol aj ja joe-user - vsak zviknuty z notepad-u a wordpadu, ze sa mozem hybat sipkami a bolo mi to nepochopitelne, ze to vo vi nefunguje ..

s vi som zacal lebo "kazdy UX admin to pouziva" .. troska blby dovod, ale tak kazdy nejako zacina .. najskor som bol rad, ze som vedel vobec z vi odist, neskor ze viem nieco aj save-nut .. a tak postupne som otvaral dokumenty aj v joe aj cez vi az tak, ze pouzivam len vi ..

na vi(m) je jedna vec zaujimava - najskor nadavas, ako je mozne vobec, ze take cosi existuje a ked sa to naucis, budes nadavat, ze ako si mohol bez toho byt ..

a pri zlozitejsich upravach sa budes tesit, ze by si sam neveril, ze sa to vobec v editore da urobit ..

vi(m) je editor, ktory sa ucis asi do smrti .. a je to ako s hudbou - na niektoru musis dospiet, aby si ju pochopil

btw. emacs som nikdy nepouzival, nebol dovod. vo win mam nainstalovany gvim

XYZ

« Odpověď #46 kdy: 12. 02. 2011, 13:19:33 »
Nemá vůbec žádný smysl. Učit se tento historický software je k ničemu. Doporučuji se naučit pár základních příkazů editoru VI (nikoliv VIm), který se nachází na všech unix-like sysémech, musíte-li s nimi bohužel dělat. Ukončit editor, přejít do editačního módu, uložit data do souboru úplně stačí.
Pár přitroublých příkazů typu dd na výmaz řádku se vám může hodit, ale není to nutné znát. Můžete-li, odmítněte pracovat na "čistém systému", kde není nic jiného než "Vi". S tím se nedá dělat.  :)

Sten

« Odpověď #47 kdy: 12. 02. 2011, 13:40:18 »
Emacs? Nemá smysl.

Vi? Nemá smysl se to učit nějak podrobně. Ale naučit se základy ovládání (dd, :w, ZZ, i, a, x, ovládání kurzoru) se hodí, produkční stroje většinou jiné editory nemají (rozhodně nemají GUI editory) a lepší editor pro editaci přes SSH z mobilu jsem nenašel a to se taky opravdu hodí.

XYZ

« Odpověď #48 kdy: 12. 02. 2011, 20:10:36 »
Sten: Přesně tak to je! Spíš bych se učil něco jiného než jak ovládat svůj textový editor.

eM

« Odpověď #49 kdy: 12. 02. 2011, 23:09:45 »
Sten: Přesně tak to je! Spíš bych se učil něco jiného než jak ovládat svůj textový editor.

Najdou se i tací, kteří si myslí, že naučit se efektivně ovládat svůj základní pracovní nástroj, ve kterém člověk tráví většinu času, není od věci.

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #50 kdy: 13. 02. 2011, 09:35:18 »

Najdou se i tací, kteří si myslí, že naučit se efektivně ovládat svůj základní pracovní nástroj, ve kterém člověk tráví většinu času, není od věci.
Člověk využije ve své práci tak 10% funkcí editoru. A těch zbývajících 90% najde většinou v menu :-)

JS

« Odpověď #51 kdy: 13. 02. 2011, 10:28:52 »
Člověk využije ve své práci tak 10% funkcí editoru. A těch zbývajících 90% najde většinou v menu :-)

Ja si myslim, ze hlavni sila Vimu a Emacsu oproti IDE editorum je nizka bariera pro customizaci. Co kdyz tu specifickou vec v menu vaseho IDE nenajdete, nebo ji chcete trochu jinak? Emacs i Vim je pomerne snadne zaskriptovat, ale moderni IDE?

Jinak receno, IDE jsou katedraly, kdezto Vim a Emacs jsou bazary. Viz tez skvely clanek http://steve-yegge.blogspot.com/2007/01/pinocchio-problem.html.

ES

« Odpověď #52 kdy: 13. 02. 2011, 12:34:00 »
učit se vim? určitě!
Při vzdálené editaci konfigů mi stačí telefon PDA bez F ctrl .... kláves akorád ten esc byvá problém.
Při editaci textu nemusím sundat ruce s kláves, vložení výstupu z externího příkazu, souboru... přes : je fantazie.

NA

« Odpověď #53 kdy: 13. 02. 2011, 14:47:26 »
Tak jsem to nejspíš vyřešil.
Půjdu na to tradiční metodou. Nainstaloval jsem GVim a pro začátek holt něco odklikám a pak se naučím co potřebuji. Od začátku snadno použitelný a pak jen stále lepší. ;)
Že tam občas GUI mít nebudu? To už se bez něj obejdu.

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #54 kdy: 13. 02. 2011, 16:49:02 »
Co kdyz tu specifickou vec v menu vaseho IDE nenajdete, nebo ji chcete trochu jinak? Emacs i Vim je pomerne snadne zaskriptovat, ale moderni IDE?
Valná většina katedrál se dá programovat. Snad kromě Visual Studio Express, ale tam je to s bysnys důvodů Microsoftu. Přesto jsem tuhle možnost nikdy nevyužil a maximálně jsem si pomohl s tzv "External tools", což není nic jiného, než si k hotkey přiřadit příkaz spuštěný přes cmd ... (různé ty svn commit a svn update, open terminal, atd). V Eclipse občas využívám možnost upravit si build-chain.

Souhlasím s tím, že admini asi vi(m) využijí, ale nejvíc mě překvapují lidi, co v tom programují. Když hledají definici funkce, hledají to 'grepem', překlad pouští napsáním 'make'

« Odpověď #55 kdy: 13. 02. 2011, 16:55:31 »
překlad pouští napsáním 'make'

Šokující!

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #56 kdy: 13. 02. 2011, 17:47:32 »
překlad pouští napsáním 'make'

Šokující!
Samozřejmě, mě stačí zmačknout F7 (v Eclipse to stačí jen uložit). Chybová místa mi to podtrhá jako ve Wordu překlepy :-) Luxus

« Odpověď #57 kdy: 13. 02. 2011, 17:55:57 »
Samozřejmě, mě stačí zmačknout F7 (v Eclipse to stačí jen uložit). Chybová místa mi to podtrhá jako ve Wordu překlepy :-) Luxus

No a představ si, že já, když programuju v mono/boo, tak používám Monodevelop, užívám si luxusu IntelliSense nebo jak se tomu nadává - a když dělám administrátorský věci, píšu ve vimu a užívám si luxusu doplňování cest k souborům a vkládání výstupů přikazů.

A dokonce když píšu v LaTeXu, obvykle si k tomu napíšu Makefile, abych pdfko vytvořil z vimu pomocí :m<šipka nahoru><enter>. Shame on me!

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #58 kdy: 13. 02. 2011, 18:03:22 »
a když dělám administrátorský věci, píšu ve vimu a užívám si luxusu doplňování cest k souborům a vkládání výstupů přikazů.
Jak to souvisí s tím, co jsem psal?

« Odpověď #59 kdy: 13. 02. 2011, 21:12:00 »
Jak to souvisí s tím, co jsem psal?

Přál bych ti, Ondro, aby tě nerozčilovalo, že někteří lidé používají jiné nástroje než ty a jsou s nimi spokojení. Jsou na světě i horší věci.

Tímto s dovolení debatu končím.