Zvláštní je, že když je debata o ViM nebo Emacs, tak jsou nejaktivnější uživatelé, kteří ty editory neviděli vůbec nebo jen z povzdálí a vůbec nepochopili jejich koncept

Za prvé je třeba rozlišovat původní Vi a ViM. Ač je hlavní koncept stále stejný, původní Vi byly značně omezené s ohledem na dobu svého vzniku. Proto je možné, že třeba podporují šipky jen v Normal modu nebo dokonce vůbec, obvykle nemají vícenásobné undo, práci s více soubory atd.
Oproti tomu ViM je moderní editor, který zachovává původní koncept práce, ale navíc má všechno, co by měl mít moderní editor, včetně výše jmenovaného a IDE funkcí a přidává další užitečné příkazy navíc, a taky skriptování pro snadnou tvorbu pluginů.
Tvrzení, že ViM je v dnešní době zastaralý, protože dnešní klávesnice mají šipky, nebo nemá klávesové zkratky kompatibilní s jinými editory, je zcela zcestné a absurdní. Podstatné omezení člověka je to, že má pouze deset prstů a tím daný velmi omezený rozsah klávesnice, na kterém se může efektivně pohybovat. I když budete mít klávesnici jako varhany, tak počet ruk zůstává stejný. ViM možná zanikne, až se naučíme klonovat ruce...
Pochopte, že než vůbec pustíte tu svou šipku, tak já mám ve ViM dávno opraveno, uloženo a zkompilováno a jsem o problém nebo dva dál. Třeba motion vertikální "HML" i horizontální "fFtT;," zcela vymažou to otravné sledování kurzoru než dojede na místo. Viděl jsem, jako strašně cool featuru, že v jiných editorech si můžu ve File open dialogu otevřít dva soubory najednou. ViM, od doby, co má gtk verzi, má tyhle dialogy samozřejmě taky, i menu, i toolbar. Ale stejně je téměř nikdo nepoužívá. Za prvé, než se vůbec doklikáte k tomu prvnímu souboru, tak přes tab-completion ve ViM mám otevřených souborů pět, za druhé, otvírání souboru je jeden z nejméně efektivních způsobů, jak otevřít soubor. Obvykle použije buď tags nebo se přepne pouze na soubor, který už má otevřený. Právě dělám na projektu, kde mám ve ViM otevřených 183 souborů. Ve Visual Studiu a většině jiných běžných-kompatibilních-editorů byste se z toho zbláznil, ve ViM se mezi nimi přepínáte během zlomků vteřiny.
Ono celkově, kdyby ten editor byl nesmyslně navržený a zastaralý, tak nemá tolik nových uživatelů. Jenže 100% z nich používá předtím jeden z těch běžných-kompatibilních-editorů a ve chvíli, kdy překročí jistou hranici na křivce učení, tak už se nechce vrátit, přesto, že ten výběr stále mají. Už jsem párkrát zažil situaci, kdy jsme měli team-work, něco vyráběli, já seděl u editoru a psal, ostatní koukali. A následně říkali, že nechápou jak s tím editorem tak rychle dělám. A to byli lidi, kteří už tu hranici překročili a ve ViM už byli efektivnější, stejně tam byl ještě obrovský prostor pro zlepšení...
Souhlasím s tím, že admini asi vi(m) využijí, ale nejvíc mě překvapují lidi, co v tom programují. Když hledají definici funkce, hledají to 'grepem', překlad pouští napsáním 'make'
Tohle, bohužel, asi nejpřesněji vystihuje Vaše příspěvky. Mluvíte o věcech, o kterých nevíte vůbec nic a často si je ani nedokážete představit. Na hledání definic funkce jsou tags. Na make skutečně slouží příkaz make, ale má plnou integraci s editorem, takže poskytuje stejné pohodlí jako IDE. Já jej mám mapovaný na F9, kompatibilně s Borlandem, ale stejně obvykle nepoužívám, bo - viz dříve - :make napíšu rychleji, než ten F9 vůbec najdu.
Je to jako neandrtálci vysvětloval princip atomového reaktoru. On je spokojený, že má zdi své jeskyně, kde mu hoří oheň, což je pro něj to nejlepší, co doposud viděl. My si bez vypínače na světlo či topení už nedokážeme život představit. Takže my ViM-áci máme násobnou efektivitu práce a Vy máte svůj dokonalý editor, aspoň v rámci té své jeskyně. Enjoy

K úplně původnímu příspěvku. Viz diskuse výše. Editor nemá smysl se učit jen abyste ho uměl. Pokud jej berete jako primární editor pro svou práci, tak doporučuju následující kroky:
1) pusťte si vimtutor (nikdy jsem jej nepoužil, ale vypadá celkem užitečně)
2) týden používejte editor
3) přečtěte si quick reference
4) týden používejte editor
5) přečtěte si quick reference
6) měsíc používejte editor
7) přečtěte si quick reference

používejte editor a kdykoli Vás napadne, že by šlo něco dělat líp mrkněte do helpu, nejspíš taková funkce bude existovat
Good luck.