Jenomže to je špatně....
Ano, je

Proč by se měl uživatel obtěžovat, on poslal email a ten někdo ho nedostal. Čí je to chyba?
Podle mě toho, kdo to měl doručit.
O uživateli nepadlo ani slovo, bavíme se o komunikaci mezi dvěma mailovými servery.
A ano, souhlasím, že je to chyba toho serveru, který to měl doručit - tj. toho, který poslední mail PŘEVZAL - tj. toho, který ho odesílá na tvůj (postrgeyovaný) server. Tvůj server totiž mail NEPŘEVZAL, proto ani nemůže být zodpovědný za jeho doručení.
Tvůj server (B) prostě odesílajícímu serveru (A) řekne "sorry, ale teď DOČASNĚ nejsem schopen zprávu přijmout" - jestliže si to server A vyloží jako "mail doručen" nebo "mail nelze doručit" nebo "mail můžu zahodit", je to očividně jeho chyba, nikoli chyba serveru B. Minimálně proto (což už tu zaznělo), že mailserver může být chvíli mimo provoz, to je něco, s čím prostě A musí počítat.
Jak by se ti líbilo, kdyby pošťačka zazvonila na tvoje dveře, tys neotevíral a ona by usoudila, že balíčky pro tebe může hodit do koše?
Celé tohle téma jsem chtěl vyřešit jednu věc - jestli jde nějak systémově vyřešit, že to občas zachytí email, který by měl projít.
Ale to je právě úplně špatně položené - postgrey nic "nezachytává", tím méně falešně pozitivně (snad až na těch víc IP, co tady zmiňoval kolega). Postgrey prostě jednoduše odesilateli řekne "teď to nepřijmu, zkus to později". Problém pramení z toho, že to odesilatel nepochopí.
Jenom dodám, že pokud to řešení nemá, tak je to podle mě špatný systém (postgrey), to je celé.
No za prvé je otázka, jestli chci svůj server ohýbat tak, aby řešil chyby jiných serverů. A za druhé je otázka, jaké prostředky mám k řešení chyby jiných serverů.
Co třeba kdyby nějaký mailserver nezačínal komunikaci HELO/EHLO, ale třeba ZDAR, TADY VENCA? Je můj server špatný, když s ním nebude komunikovat?