Otazka: nevim jak tk funguje a proc se to deje.
Inteligentni odpoved: nastuduj si to.
Koukám, že taky nevíš jak funguje UEFI, jinak bys věděl, že tenhle příklad na to vůbec nesedí.
Jako s takovimhle pristupem tu muze byt nejaky chatboot ktery hned po zalozeni vlakna napise odpoved "najdi si to v google" a dogaz uzavre jako vyreseny.
To by platilo, kdyby se tady rozdávaly jen takové rady jak naznačuješ. Na dotaz, který dává smysl nejspíše dostane i jinou odpověď. Tento dotaz v tomhle vlákně je ale nesmyslný - kdo ví jak funguje UEFI, ví proč a proto je nejlepší rada, aby si základní principy funkčnosti UEFI nastudoval. Až bude mít problém i potom, klidně ať se zeptá, ale určitě to se základní znalostí funkčnosti nebude to co poslal, protože už snad aspoň bude tušit o čem to mluví a nebude označovat za komické stavy, do kterých se dostává vlastní neznalostí, resp. hloupými předpoklady toho, jak to podle něj má fungovat a svádí to tak na nějakou nesmyslnou a nepochopitelnou (ne)funkčnost UEFI.
Takže kdybych měl dávat příklad na tuhle situaci, bude vypadat nějak takto:
Otázka: "Utahuji matice na hřídeli, mám správnou velikost klíče, ale na jedné straně se mi matice nedaří ani kousek utáhnout. Na opačné straně to jde normálně, matici můžu našroubovat (po směru hodinových ručiček) a zase vyšroubovat (proti směru hodinových ručiček). Ale na druhé straně hřídele ani jedna matice tímhle způsobem zatáhnout nejde, přestože průměr hřídele je tam stejný a mám stejně velkou matici. Komické je, že druhou matici nezašroubuji na hřídel ani na té straně, kde to normálně jde a dokonce ani tu matici, kterou normálně na jedné straně takhle našroubuji, tak na druhé straně to nejde ani kousek, z čehož mi vyplývá, že hřídel funguje úplně špatně. Nevíte co s tím? Díky za odpovědi."
Odpověď (tady nemůže být jiná): "Nastuduj si jak fungují závity".
Nejspíš se totiž díky tomu dozví, že jsou nejen pravé závity, ale také levé a jaký to má praktický a jasný význam, že na té hřídeli je jeden takový a druhý opačný. Protože když chce utahovat matice na hřídelích, tak takovou věc znát prostě potřebuje.
To asi těžko nějaký chatbot vyhodnotí...