Naco by som sa mal zamerat alebo co skusit naistalovat a vediet spravovat? Resp. co zamestnavatelia vyzaduju?
Nejlíp se naučíš řešením praktických úloh. Já jsem třeba před lety zatoužil po vlastním poštovním serveru pro moji doménu. Tím to celé začalo.
A tím můžeš začít i Ty, protože to je jedna z těch věcí, se kterými se v praxi můžeš setkat.
Takže si třeba zkus nainstalovat Postfix + Dovecot + nějaký antivir/antispam (tj. amavis,smap assassin, maia apod.) + SPF + DKIM atd.
Aby Ti to správně fungovalo, budeš potřebovat funkční DNS. Takže ještě před poštou by sis měl nainstalovat a zprovoznit nějaký DNS server, třeba Bind, ale jsou i jiné např. PowerDNS nebo NSD.
Když už budeš mít funkční poštovní server, nebylo by špatné zprovoznit si pro něj i nějaký webový interface. Takže si odskočíš k Apache + PHP a pak zprovozníš RoundCube nebo Squirrel. A vlastně budeš k tomu potřebovat i nějakou databázi, takže nejspíš MySQL/MariaDB.
A když už budeš mít funkční poštovní server i webový server, můžeš si nainstalovat i správce mailing listů (Mailman). k tomu se Ti ty ostatní věci budou hodit.
V nějaké podnikové LAN bys mohl potřebovat DHCP server. Takže si zkus zprovoznit např. ISC-DHCP (pro IPv4 i IPv6 samozřejmě) nebo takový ten druhý, kterému teď nemůžu přijít na jméno.
A když už budeš v té podnikové LAN, určitě se Ti bude hodit nějaká ten síťový adresář LDAP. A taky nějaká VPN pro přístup "road warriorů" a taky Radius server kvůli bezpečnosti.
Takže když si toto všechno zkusíš nainstalovat a zprovoznit, něco se naučíš.
Pak jsou samozřejmě nějaké ty databáze, aplikační servery, weby apod. To ale já nedělám, takže k tomu Ti toho asi moc neporadím. To zase musí někdo jiný.