Recruiterka prosí o pomoc (jen feedback)

janda

Re:Recruiterka prosí o pomoc (jen feedback)
« Odpověď #225 kdy: 08. 12. 2017, 21:15:30 »

Však v pohodě, nemělo se to sanovat. Názor. Akorát tvoje babka by si to třeba upekla v troubě. Too big to fail.

Můj osobní názor je taky, že se to sanovat nemělo.

Jenže se sanovalo, aby se mohly ty banky prodat. Kdyby se nechaly padnout, tak se mohly sanovat naspořené prachy lidí, a věřím, že by to vyšlo levněji. Ale především se nemělo dopustit, aby se vůbec rozkradly.

Z toho také pramení dnešní marasmus - co se může vyvinout ze společnosti, když její základ a elity vznikly za pomocí podvodů a zlodějiny...

mmm

« Odpověď #226 kdy: 08. 12. 2017, 21:27:54 »

Však v pohodě, nemělo se to sanovat. Názor. Akorát tvoje babka by si to třeba upekla v troubě. Too big to fail.

Můj osobní názor je taky, že se to sanovat nemělo.

Jenže se sanovalo, aby se mohly ty banky prodat. Kdyby se nechaly padnout, tak se mohly sanovat naspořené prachy lidí, a věřím, že by to vyšlo levněji. Ale především se nemělo dopustit, aby se vůbec rozkradly.

Z toho také pramení dnešní marasmus - co se může vyvinout ze společnosti, když její základ a elity vznikly za pomocí podvodů a zlodějiny...

S peněz těch bank se nepřímo dotoval státní rozpočet. Banky půjčovaly hlavně na privatizace. Kdyby se nerozkradly banky, stát by se nejspíš zadlužil jinde.

mmm

« Odpověď #227 kdy: 08. 12. 2017, 21:29:11 »
* Z peněz

CoffeeMan

« Odpověď #228 kdy: 08. 12. 2017, 22:25:41 »
Hele, prostě byla devadesátá léta. Ve vedení bank byli lízači, asi jako dneska ve vedení ajťouš firem. Půjčovalo se každému, kdo měl správně fialovou košili a v bávu kostku na zpětném zrcátku. Takže to dopadlo, jak to dopadlo, protože co? S ručením omezeným.

Jenomže v tomhle všem byly i normální lidi, co tam měli své úspory. A babky s dědky stepovali ve frontě na baná... na peníze před bankou. Tak se udělalo co? Prostě se to zalilo.

Osobně si myslím, že se to mělo nechat zhebnout. Stejně jako si plno lidí myslí, že v 2008 se ty americké banky měli nechat lehnout.

Názor sem, názor tam. Tenkrát ale lidi museli rychle rozhodnout.

CoffeeMan

« Odpověď #229 kdy: 08. 12. 2017, 22:28:43 »
Asi takhle:

V devadesátkách jste si v klidu mohl přijít do banky a říct: "Já bych chtěl milion...dva... deset... na bitcoin, protože Láďa od soustruhu říkal, že to sype." A oni by dali.

Dneska vás každý pošle do totální řitě a možná zavolá ochranku.

CoffeeMan

« Odpověď #230 kdy: 08. 12. 2017, 22:34:41 »
Lidi v devadesátkách byli hrozní kreténi. Všude. Celé se to učilo v tom liberálním systému tak nějak fungovat. Ty banky jsou, asi jako když si malé dítě na hlavu hodí televizi.

CoffeeMan

« Odpověď #231 kdy: 08. 12. 2017, 22:37:23 »
Jsem říkal mladé holce v bance, že jsem měl v devadesátkách na termiňáku přes 10 %. Na mě valila oči a že doktor Chocholoušek. Jsem ji konejšil, že ji ukážu, jak se rozbalují korporátní bonbónky.

mmm

« Odpověď #232 kdy: 08. 12. 2017, 22:44:01 »
Myslím, že o půjčkách na privatizace se rozhdovalo na ministerstvu. Banky nemohly odmítnout. V případě tak velkých peněz na naivitu nevěřím. Všichni museli vědět, že se ty peníze nevrátí. Tehdejší zákony byly vytvořené na míru tunelářům.

CoffeeMan

« Odpověď #233 kdy: 08. 12. 2017, 22:44:40 »
Z dlouhodobého hlediska, co se dělo v devadesátkách u nás, je hodnoceno... No prostě ty zvěrstva, co se děly v Polsku či Maďarsku. Uááááááá.

CoffeeMan

« Odpověď #234 kdy: 08. 12. 2017, 22:48:59 »
Myslím, že o půjčkách na privatizace se rozhdovalo na ministerstvu. Banky nemohly odmítnout. V případě tak velkých peněz na naivitu nevěřím. Všichni museli vědět, že se ty peníze nevrátí. Tehdejší zákony byly vytvořené na míru tunelářům.

Hele, oni věděli fakt hovno. Tam se prohnal prostě takový rychlík. To nikdo vůbec nechytal, ať si dneska říká, kdo chce, co chce. On to byl fakt hrozný mazec, přejít z toho centrálně řízeného hospodářství na něco zápaďáckého. Prakticky nikdo s  tím neměl zkušenosti.

mmm

« Odpověď #235 kdy: 08. 12. 2017, 22:53:33 »

Hele, oni věděli fakt hovno. Tam se prohnal prostě takový rychlík. To nikdo vůbec nechytal, ať si dneska říká, kdo chce, co chce. On to byl fakt hrozný mazec, přejít z toho centrálně řízeného hospodářství na něco zápaďáckého. Prakticky nikdo s  tím neměl zkušenosti.

Zkušenosti s privatizací na západě byly. Stačilo by se inspirovat. Proč nemohla nejdřív vzniknout burza a odprodávat akcie za tržní cenu?

CoffeeMan

« Odpověď #236 kdy: 08. 12. 2017, 23:09:03 »

Zkušenosti s privatizací na západě byly. Stačilo by se inspirovat. Proč nemohla nejdřív vzniknout burza a odprodávat akcie za tržní cenu?

Kde?

Nejdříve by se musela udělat valuace těch podniků a to nikdo neuměl a prakticky by byla nula.

Nehledě na to, že tu burzu nahradila kupónovka. Některé věci běží v RM systému dodnes. I když je to úchylárna.

CoffeeMan

« Odpověď #237 kdy: 08. 12. 2017, 23:10:56 »
RM-Systém, jestli to dneska někoho zajímá.

https://cs.wikipedia.org/wiki/RM-SYST%C3%89M

CoffeeMan

« Odpověď #238 kdy: 08. 12. 2017, 23:15:19 »
Já vůbec valím bulvy, že RMS ještě existuje. To je jako jet po dálnici a najednou vyskočí z krajnice obří Rex a chce se mnou  souložit.

CoffeeMan

« Odpověď #239 kdy: 08. 12. 2017, 23:18:42 »
Jako ten RMS má pobočky. Já se musím jít podívat. Normálně tam přijdu a odkáží mně na nějakou oddylou štětku v maringotce.