Nemám přístup na NTFS disk

Mario

Nemám přístup na NTFS disk
« kdy: 27. 11. 2017, 03:04:00 »
Ahoj vsem,
Nainstaloval jsem si linux mint vse je funkcni ale na druhem disku ktery byl puvodne NTFS jsem toho moc nemel a tak jsem ho zformatoval na ext4 problem je ze na disku mam pouze opravneni pro cteni a nevim co a jak mam nastavit prosim pomocte
« Poslední změna: 27. 11. 2017, 08:34:39 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Nemam pristup na disk
« Odpověď #1 kdy: 27. 11. 2017, 06:18:52 »
sudo chown -R mario:mario /mnt/disk

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Nemám přístup na NTFS disk
« Odpověď #2 kdy: 27. 11. 2017, 10:08:21 »
Taky si tam clovek muze pod rootem zalozit adresar a nastavit si na nej vlastnika  mkdir  /media/blabla/mario ; chown mario:mario /media/blabla/mario

Mario

« Odpověď #3 kdy: 27. 11. 2017, 13:05:25 »
Kdyz otevru prikazovy radek mam tam "linux@ASUS"

tak jsem ten prikaz upravil takto "sudo chown -R linux:linux /mnt/Zaloha" (Protoze se ten disk jmenuje "Zaloha")

Ale dostanu chybu: "chown: nelze přistoupit k '/mnt/Zaloha': Adresář nebo soubor neexistuje"

PS: nechapu proc ten nadpis je tak spatne upravenej ma tambyt ext4 ne NTFS

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 27. 11. 2017, 14:59:00 »
Pust si mount a podivej se, kam se ti ten disk namontoval. Asi ne tam, kde si myslis.

kk

« Odpověď #5 kdy: 27. 11. 2017, 15:59:38 »
docela dobrej prikaz je lsblk

vypise blokova zarizeni a kde jsou pripojeny.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 27. 11. 2017, 16:20:34 »
Nebo blkid.

Mario

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. 11. 2017, 17:09:34 »
Krapet mi unika, jak se to dostal externi disk na /dev/sda. Ale to je jedno, nemas to namontovane, tak na tom nemuzes stelovat prava. Tak na to zkus kliknout z file manageru, me se pri tom disk namontuje. Az uvidis v lsblk, mount nebo blkid i mountpoint, tak s tim muzes zacit laborovat.

Jinak si muzes nainstalovat pmount, ten ti umozni montovat a odmontovat disky i jako neprivilegovany uzivatel. Cili neco jako pmount /dev/sda1 by ti namontovalo 1. oddil disku sda a to nejspis do /media/<label disku> nebo kdyz disk nema label, tak do /media/<UUID>.

Mario

« Odpověď #9 kdy: 27. 11. 2017, 17:39:24 »
@JardaP Zacinam si myslet ze u tebe plati "Kozel je nejlepsim zahradnikem".

Ja nepsal ze je to externi disk je to normalni disk v notasu.
Na jednom disku mam system a na druhy se nemuzu dostat.

Ano kdyz kliknu na disk (Zaloha) tak se mi namantuje ale nemuzu tam nic davat nemam opravneni.

Opakuji ze tento prikaz mi nejde:"sudo chown -R linux:linux /mnt/Zaloha"

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 27. 11. 2017, 17:54:35 »
@JardaP Zacinam si myslet ze u tebe plati "Kozel je nejlepsim zahradnikem".

Ja nepsal ze je to externi disk je to normalni disk v notasu.
Na jednom disku mam system a na druhy se nemuzu dostat.

Ano kdyz kliknu na disk (Zaloha) tak se mi namantuje ale nemuzu tam nic davat nemam opravneni.

Opakuji ze tento prikaz mi nejde:"sudo chown -R linux:linux /mnt/Zaloha"

A můžeš sem poslat výstup příkazu mount?

Mario

« Odpověď #11 kdy: 27. 11. 2017, 18:10:21 »
Mas to tam :-)

Kód: [Vybrat]
linux@ASUS ~ $ mount
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
udev on /dev type devtmpfs (rw,nosuid,relatime,size=4026244k,nr_inodes=1006561,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,noexec,relatime,size=809704k,mode=755)
/dev/sdb5 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro,data=ordered)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/pids type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,pids,release_agent=/run/cgmanager/agents/cgm-release-agent.pids)
cgroup on /sys/fs/cgroup/hugetlb type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,hugetlb,release_agent=/run/cgmanager/agents/cgm-release-agent.hugetlb)
cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event,release_agent=/run/cgmanager/agents/cgm-release-agent.perf_event)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct)
cgroup on /sys/fs/cgroup/memory type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls,net_prio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset,clone_children)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=34,pgrp=1,timeout=0,minproto=5,maxproto=5,direct,pipe_ino=17744)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,relatime)
cgmfs on /run/cgmanager/fs type tmpfs (rw,relatime,size=100k,mode=755)
tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=809704k,mode=700,uid=1000,gid=1000)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
/dev/sda1 on /media/linux/Zaloha type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 27. 11. 2017, 18:19:28 »
Kód: [Vybrat]
/dev/sda1 on /media/linux/Zaloha type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)

A teď nám vysvětli proč ten chown pouštíš na /mnt/Zaloha, když to máš jak vidno připojené v /media/linux/Zaloha a proč se divíš, že to na /mnt/Zaloha hlásí neexistující adresář nebo soubor?

A v neposlední řadě by mě zajímalo, proč ses obořil na Jardu, který to jak vidno odhadl už předtím a poradil ti to rovnou?

Pust si mount a podivej se, kam se ti ten disk namontoval. Asi ne tam, kde si myslis.
« Poslední změna: 27. 11. 2017, 18:21:31 od ByCzech »

Mario

« Odpověď #13 kdy: 27. 11. 2017, 18:45:05 »
Protoze si debil? a kdyby si cetl to co pisu a ne jen posledni prispevek tak by si vedel ze tohle mi tam nekdo psal a radil.
Jak vidim najdu si jine forum

trubicoid2

« Odpověď #14 kdy: 27. 11. 2017, 18:49:58 »
to bude nejlepsi, tady se nenadava, nanejvys maximalne tak oprsklym novackum, ale jardovi a byczech ne  :P