Co se toho "násilí" týče, se nedivím. Přitom OSS se reálně prosazuje reálně nenásilně a jak jsem napsal, je svou podstatou fakticky součástí klasických tržních mechanismů. Kdo komu v rámci fungování trhu zakazuje, aby si za zboží účtoval 0 Kč?
Myslím, že jakkoliv OSS je zdarma, tak základem jeho tvorby je poptávka po na trhu neexistujícím řešení, kdy je, jak pro jednotlivce, tak pro firmy, výhodnější spolupracovat na tvorbě vlastního, než se jej pokoušet koupit nebo zaplatit, přičemž otevřenost systému pomáhá vychovávat další lidi, kteří jim systém dle jejich potřeb mohou pomoci rozvinout.
Není to tak úplně pravda. Zrovna paralelně vedu diskusi o tom, za jak velký průšvih považuji "gimme gimme gimme a
man (after midnight)". Tam už se prolínání svobody a nesvobody v komunitě docela hezky projevilo.
Za cokoliv si můžete
účtovat nulu, ale pokud to má
hodnotu, pak minimálně počítejte s tím, že z toho ubere stát. Říká se tomu "nepeněžní plnění" - tedy jakýkoliv prospěch, který by se dal vyjádřit financemi, které by jinak měly být daněné. Asi se mi v tento okamžik budete smát, ale myslím, že dřív, nebo později budou chtít státy zdanit i OSS (pakliže nespadnou do skupiny neziskových organizací, což formálně nesplňují).
Myšlenka OSS je bohulibá, ale fungovala
podle mě lépe v době, kdy byla komunita užší. (Já používám Linux od 1993 nebo 1994, už si nevzpomenu). Tenkrát byli zapojeni jen opravdu motivovaní lidé - ale kupodivu, většinou nebyli motivováni vrozeným entuziasmem, ale komerční potřebou. Prostě jim nějaký software chyběl v práci.
Dnes se OSS účastní lidé, kteří s velkým humbukem naskočí, ale projekt je po roce, dvou opuštěn, aniž by měl následovníka. Základní myšlenka OSS - tedy nepřetržitého, vnitřně motivovaného vývoje už byla tak trochu překročena.
Za mě však klobouk dolů projektům, které jsou OSS a jsou vedeny absolutně profesionálně.