Stárnutí/ageism programátorů a vývojářů

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Stárnutí/ageism programátorů a vývojářů
« Odpověď #30 kdy: 10. 11. 2017, 21:12:12 »
Ja to reknu takhle. V praci delam hovno a mam za to dost penez. Ze nemam co delat ja nemuzu, proste nemaji mi co dat delat. Z vyvojara jsem klesnul na testera, kdyz neco chteji pretestovat, daji to mne. To me fakt sere. Takovyhle postup, lip receno degradovani.

Tak si prines maly notebook a delej si neco sveho.

Karel

« Odpověď #31 kdy: 10. 11. 2017, 21:14:45 »
Mám prostě hodně možností a snažím se rozhodnout se co nejlépe, abych toho za 10-20 let nelitoval. Ale nyní k věci. Ten, kdo není technik, je podle tebe (cituji) "píčusek"? Tím neříkám, že technik nejsem - techniku mám rád a vždycky jsem pro ni měl vlohy, mimo jiné jsem vyrostl v rodině techniků. Kromě toho si ale myslím, že bych se prosadil i v jiných oborech a že by mě tyto obory možná i naplňovaly skoro jako IT.

Ne, ale ma v podstate pravdu. Reknu to nerad, ale jsem o generaci starsi, nez ty, takze dedek. Z toho, co jsi napsal, cisi dost arogance a omezenyho mysleni. My jsme se rozhodovali o profesi na zaklade profesnich zajmu, to je asi tak to jediny z ceho ted muzes vychazet. Hromadu penez si dneska muzes vydelat i jako truhlar. Nejaky oborovy prumery o nicem nevypovidaji. Prumernej plat ve vyrobe muze byt 6.50, ale reditel vyroby ma trikrat tolik, co slusny ITak. O tom jestli vubec nekdy budes v necem aspon nadprumerny nemuzes rict vubec nic, znam lidi z toho gymplu, kteri uspeli a znam lidi, kteri tolik neuspeli. Nema to zadny jasny klic. A ne vsichni lidi, ktery lze povazovat za uspesne vydelavaji hromadu penez. Nez ty dostudujes a naberes nejakou zakladni praxi, muze trh prace vypadat uplne jinak. Resis totalni nesmysly bez jasnych informaci. Ta otazka je vicemene tautologie. Jasne ze v IT, kde je poptavka po novych technologiich, je snazsi pristup mladsich lidi a mensi vliv letite zkusenosti.

Ještě jsem zapomněl zmínit pár věcí:
1) To, co se chystá udělat je jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v jeho životě.
2) Kdyby měl jasné informace, které by mu podle něj stačily k rozhodnutí, tak se tady neptá.
3) Plánování budoucnosti považujete za příznak omezeného myšlení?
4) Tu aroganci si spousta zdejších pisatelů zaslouží.
5) Nic není jisté. Za dva roky mě může zabít kámen padající z nebe. Znamená to, že nemám plánovat budoucnost?

Tazateli bych doporučil zkusit to na abclinuxu.cz. (třeba jako blogový příspěvek s tím, jak to vidíš, kam jsi zatím došel a co ještě řešíš). I tam se bude vyskytovat spousta divných individuí. Ale mezi nimi bude i spousta lidí, kteří můžou říct něco zajímavýho.

Karel

« Odpověď #32 kdy: 10. 11. 2017, 21:21:39 »
půjde do důchodu v 70

Ja si myslim, ze pujdu do duchodu, az na to budu mit. A u nej to bude platit o to spis.

Hehe. A to bude podle tebe kdy? Uvědom si, že budeme muset platit jak tvůj, tak na náš důchod.

nezničit se fyzickou prací

Mozna bude mit vic zdravotnich problemu z vysedavani u pocitace, nez z lehci fyzicke prace.

Truhlář je podle lehčí fyzická práce?

nezávislost

Lidi jsou zavisly asi hlavne proto, ze nekde maji rodiny, pratele, nemovistosti a zazemi.
A nebo taky proto, že jediný, kdo je může zaměstnat je stát, nebo jedna z těch osmi firem, které v širokém okolí vyrábí velké stroje, při jejichž návrhu se uplatní jeho specializace...

obor, kde se člověk dokáže uplatnit sám, a kde je velká nabídka pracovních pozic

Ja jenom rikam, ze to se muze zmenit.
Ano, ale stále má lepší šanci na dobré uplatnění když bude v IT, než když bude kopat příkopy.

medián mezd v daném oboru

Ale to je prave hloupost, protoze v rade oboru, dela nemale % nekvalifikovane pracovni sily, coz ovlivnuje ten prumer / median smerem dolu.

No, a to je právě to zohlednění, o kterém jsem mluvil..
Kolik lidí bere v daném oboru jakou mzdu, a jak jsou ti lidi dobří. Pak je ale taky potřeba nezapomínat na to, že ředitelů je potřeba poměrně málo...

pedro

« Odpověď #33 kdy: 10. 11. 2017, 21:21:52 »
Mám prostě hodně možností a snažím se rozhodnout se co nejlépe, abych toho za 10-20 let nelitoval. Ale nyní k věci. Ten, kdo není technik, je podle tebe (cituji) "píčusek"? Tím neříkám, že technik nejsem - techniku mám rád a vždycky jsem pro ni měl vlohy, mimo jiné jsem vyrostl v rodině techniků. Kromě toho si ale myslím, že bych se prosadil i v jiných oborech a že by mě tyto obory možná i naplňovaly skoro jako IT.

Ne, ale ma v podstate pravdu. Reknu to nerad, ale jsem o generaci starsi, nez ty, takze dedek. Z toho, co jsi napsal, cisi dost arogance a omezenyho mysleni. My jsme se rozhodovali o profesi na zaklade profesnich zajmu, to je asi tak to jediny z ceho ted muzes vychazet. Hromadu penez si dneska muzes vydelat i jako truhlar. Nejaky oborovy prumery o nicem nevypovidaji. Prumernej plat ve vyrobe muze byt 6.50, ale reditel vyroby ma trikrat tolik, co slusny ITak. O tom jestli vubec nekdy budes v necem aspon nadprumerny nemuzes rict vubec nic, znam lidi z toho gymplu, kteri uspeli a znam lidi, kteri tolik neuspeli. Nema to zadny jasny klic. A ne vsichni lidi, ktery lze povazovat za uspesne vydelavaji hromadu penez. Nez ty dostudujes a naberes nejakou zakladni praxi, muze trh prace vypadat uplne jinak. Resis totalni nesmysly bez jasnych informaci. Ta otazka je vicemene tautologie. Jasne ze v IT, kde je poptavka po novych technologiich, je snazsi pristup mladsich lidi a mensi vliv letite zkusenosti.

1) To, co se chystá udělat je jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v jeho životě.
2) Kdyby měl jasné informace, které by mu podle něj stačily k rozhodnutí, tak se tady neptá.
5) Nic není jisté. Za dva roky mě může zabít kámen padající z nebe. Znamená to, že nemám plánovat budoucnost?

Tazateli bych doporučil zkusit to na abclinuxu.cz. (třeba jako blogový příspěvek s tím, jak to vidíš, kam jsi zatím došel a co ještě řešíš). I tam se bude vyskytovat spousta divných individuí. Ale mezi nimi bude i spousta lidí, kteří můžou říct něco zajímavýho.

V pohode, nemusime na to mit stejny nazor. Jenom k tomu bodu pet, tvrzeni, bude ze mne skvely lekar/programator/chemik/inzenyr/pravnik a cokoliv dalsiho, reknete mi, co je nejlepsi (=nejvynosnejsi), to je opravdu absurdni a odtrzeny od reality. At si planuje na zaklade nejakych realnych faktu, ne na zaklade prognozy vyvoje vesmiru za pristich 50 let a presvedceni o vlastni jedinecnosti.

pedro

« Odpověď #34 kdy: 10. 11. 2017, 21:35:10 »
půjde do důchodu v 70

Ja si myslim, ze pujdu do duchodu, az na to budu mit. A u nej to bude platit o to spis.

Hehe. A to bude podle tebe kdy? Uvědom si, že budeme muset platit jak tvůj, tak na náš důchod.
To nevim, nejsem vestec. Ciste aritmeticky vzato cca 2040 :-)

nezničit se fyzickou prací

Mozna bude mit vic zdravotnich problemu z vysedavani u pocitace, nez z lehci fyzicke prace.

Truhlář je podle lehčí fyzická práce?

To nevim, ale netvrdil bych, ze sedet celou pracovni dobu z pocitace = setrit si sve zdravi.

nezávislost

Lidi jsou zavisly asi hlavne proto, ze nekde maji rodiny, pratele, nemovistosti a zazemi.
A nebo taky proto, že jediný, kdo je může zaměstnat je stát, nebo jedna z těch osmi firem, které v širokém okolí vyrábí velké stroje, při jejichž návrhu se uplatní jeho specializace...
Muze byt.

obor, kde se člověk dokáže uplatnit sám, a kde je velká nabídka pracovních pozic

Ja jenom rikam, ze to se muze zmenit.
Ano, ale stále má lepší šanci na dobré uplatnění když bude v IT, než když bude kopat příkopy.
Ja ho od IT neodrazuju a o kopani prikopu taky rec nebyla.

medián mezd v daném oboru

Ale to je prave hloupost, protoze v rade oboru, dela nemale % nekvalifikovane pracovni sily, coz ovlivnuje ten prumer / median smerem dolu.

No, a to je právě to zohlednění, o kterém jsem mluvil..
Kolik lidí bere v daném oboru jakou mzdu, a jak jsou ti lidi dobří. Pak je ale taky potřeba nezapomínat na to, že ředitelů je potřeba poměrně málo...

Ale porad si nerozumime. Median mezd ve stavebnictvi nerika nic o tom, jake jsou platy stavebnich inzenyru. Median mezd ve vyrobe nerika nic o tom, jake jsou platy vyrobaku. V IT proste nejsou delnicky profese, coz posouva tyhle ukazatele nahoru a u jinych oboru zase dolu.

Karel

« Odpověď #35 kdy: 11. 11. 2017, 00:14:17 »

V pohode, nemusime na to mit stejny nazor. Jenom k tomu bodu pet, tvrzeni, bude ze mne skvely lekar/programator/chemik/inzenyr/pravnik a cokoliv dalsiho, reknete mi, co je nejlepsi (=nejvynosnejsi), to je opravdu absurdni a odtrzeny od reality. At si planuje na zaklade nejakych realnych faktu, ne na zaklade prognozy vyvoje vesmiru za pristich 50 let a presvedceni o vlastni jedinecnosti.

Ale tak přece některá povolání mají jakési vlastnosti, které se s časem měnit nebudou..

Například naprostá většina právníků je, a bude, omezena na práci uvnitř právního systému, který si studovali na vysoké. To je prostě vlastnost jejich povolání.... ...Jejich odbornost je prostě hodně vázaná na konkrétní stát, či soustátí. Proto je pro ně těžké ten stát změnit. Když v ČR vypukne v příštích 20 letech občanská válka, či revoluce, a oni budou muset odejít, tak prostě jinde budou dělat právníka jen těžko.

Oproti tomu takový lékař bude lékař prostě vždycky. I kdyby se bombardovalo. A může počítat s tím, že i válku nějak přečká. Sice bude sloužit od nevidím do nevidím, ale ostatní o něj budou pečovat. Mobilita je sice ztížena nutnými atestacemi, ale lze očekávat, že mu budoucí zaměstnavatel pomůže je získat. a stejnětak lze počítat, že nikde nebudou mít problém přijmout uprchlíka, který je lékařem. Na druhou stranu je lékař hodně vázán na platby od státu. Proto to s jejich platovými podmínkami není zrovna růžové.

Chemik a inženýr mohou mít dobrou pozici, ale také ji mít nemusejí. Záleží, jak moc velká je konkurence mezi zaměstnavateli... Ono totiž najmout inženýra, či chemika si může daleko méně firem, než najmout si programátora. Inženýr a chemik totiž začínají produkovat hodnoty až když se stanou součástí obrovského komplexu. Oproti tomu už firma o jednom programátorovi dokáže fungovat dost slušně. Ale všichni tři mohou zmizet poměrně snadno, protože jejich znalosti, stejně jako znalosti lékaře, jsou přenositelné. Na rozdíl od doktora nepotřebují atestaci, ale zase nebudou mezi úplně prvními přijímanými při uprchlické krizi.

.

« Odpověď #36 kdy: 11. 11. 2017, 01:01:34 »
Pokud neumíte dobře jazyk, budete mít velké problémy skoro s kterýmkoliv zaměstnáním s vyšším statusem. A neukájejte se představou, že angličtina vás zachrání. Těch zemí, kde se dá vystačit jen s angličtinou zase tolik není.

Jimmy

« Odpověď #37 kdy: 11. 11. 2017, 07:58:35 »
Chemik a inženýr mohou mít dobrou pozici, ale také ji mít nemusejí. Záleží, jak moc velká je konkurence mezi zaměstnavateli... Ono totiž najmout inženýra, či chemika si může daleko méně firem, než najmout si programátora. Inženýr a chemik totiž začínají produkovat hodnoty až když se stanou součástí obrovského komplexu. Oproti tomu už firma o jednom programátorovi dokáže fungovat dost slušně. Ale všichni tři mohou zmizet poměrně snadno, protože jejich znalosti, stejně jako znalosti lékaře, jsou přenositelné. Na rozdíl od doktora nepotřebují atestaci, ale zase nebudou mezi úplně prvními přijímanými při uprchlické krizi.
Techniků obecně ubývá. Když vidím nováčky co k nám do firmy nastupují, tak mám občas pocit, že bereme co má ruce a nohy a to neplatíme špatně. To že technik musí být součástí větší firmy má výhodu že ve větší firmě lépe funguje dělba práce, člověk se může věnovat jen své profesi a není "děvče pro všechno" jako bude programátor ve "one man show" firmě. To že ve velké firmě bude mít člověk jistotu, že x. dne v měsíci mu přijde na účet dohodnutá částka ±prémie má také nějakou hodnotu. Strop v příjmech bude asi nižší (i když vedoucí nějakého většího úseku chudý určitě nebude), ale otázka je kde bude medián. Založit si svoji firmu, která možná vyroste a možná taky ne, bude mít programátor určitě lehčí. Vstupní bariéra vstupu do odvětví je v IT rozhodně výrazně níže.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 11. 11. 2017, 08:49:09 »
Oproti tomu takový lékař bude lékař prostě vždycky. I kdyby se bombardovalo. A může počítat s tím, že i válku nějak přečká. Sice bude sloužit od nevidím do nevidím, ale ostatní o něj budou pečovat. Mobilita je sice ztížena nutnými atestacemi, ale lze očekávat, že mu budoucí zaměstnavatel pomůže je získat.

Tak dneska by to mel byt mensi problem, soudruzi z EC zapracovali na kompatibilite vzdelani z ruznych evropskych skol a snad se to tyka i tohodle.

pedro

« Odpověď #39 kdy: 11. 11. 2017, 10:46:24 »
Ale tak přece některá povolání mají jakési vlastnosti, které se s časem měnit nebudou..
...

Kolikrát se v CR za posledni 4 generace zmenil pravni system? A kolik pravniku zahynulu? Řečnická otázka...

Povolání mají jakési vlastnosti, které se časem měnit _budou_ a ne že ne, to co jsi tady vyjmenoval nechci rozporovat, ale je to tvuj pohled na vlastnosti daneho povolani a tvoje hodnoceni. To muze mit kazdy jinak.

Karel

« Odpověď #40 kdy: 11. 11. 2017, 11:28:26 »
...

Kolikrát se v CR za posledni 4 generace zmenil pravni system? A kolik pravniku zahynulu? Řečnická otázka...

Povolání mají jakési vlastnosti, které se časem měnit _budou_ a ne že ne, to co jsi tady vyjmenoval nechci rozporovat, ale je to tvuj pohled na vlastnosti daneho povolani a tvoje hodnoceni. To muze mit kazdy jinak.

Očekáváš budoucnost, ve které bude ve všech zemích stejný právní systém?
To je totiž jediný způsob, jak by se právník mohl bez problémů přesouvat mezi různými konci světa... ;)

Karel

« Odpověď #41 kdy: 11. 11. 2017, 11:30:07 »
Pokud ale vyjdeme z toho, že úplně jiný systém si člověk dokáže nastudovat sám za chvíli, nabízí se otázka, proč právníci studují tak dlouho...

anonym

« Odpověď #42 kdy: 11. 11. 2017, 11:34:50 »
Pokud ale vyjdeme z toho, že úplně jiný systém si člověk dokáže nastudovat sám za chvíli, nabízí se otázka, proč právníci studují tak dlouho...

V Londýně je spousta indických právníků. Shodou okolností to mám z první ruky, známý je tam jako rodilý právník. Ty systémy nejsou tak úplně odlišné, jak si myslíš. Taky příjde do Londýna Ind programátor, co umí tak leda po indicku, ale nějaká práce na vývoji se pro něj vždycky najde.

Lama

« Odpověď #43 kdy: 11. 11. 2017, 13:02:50 »
Tady je zase frustrátů, viď cumile. Z jakého ústavu jsi utek? Možná by ti měli zvýšit dávky.

Lama

« Odpověď #44 kdy: 11. 11. 2017, 13:05:57 »

Nahradí, učit se budete jinak, jako stroj, například přes zrakový nerv s využitím vkládaných obrázků do filmu a vytvářením vhodných mozkových struktur neuronových sítí mimo vaše vědomí. Znalosti se nebudete učit, ty se vám takto "natisknou". Sledovaný film bude jen vytvářet vhodnou emoční atmosféru potřebnou pro následné vybavování.

Koukám, že už nějaké pokusy proběhly, ale mic se jim to napoprvé nepovedlo. Tak snad příště.