Zdravím, jsem ve čtvrtém ročníku na gymnáziu a rozhoduji se, jakou cestou se vydat. Byl jsem pevně rozhodnutý jít do IT (ČVUT FIT), ale začínám o tom pochybovat. Četl jsem hodně článků a mnoho lidí upozorňuje na to, že člověk v této profesi sice rychle dosáhne na výborný plat, ale po několika letech už jen velmi pomalu stoupá a po 40ce má problém najít slušné místo (což je úplný opak například advokáta či doktora, kde je ten mzdový strop ještě daleko výš). Napadlo mě, že docela dobrým řešením by mohl být management, ale nemám ponětí, jak by čtyřicátník bez předešlé zkušenosti s managementem takové místo dostal. Je stárnutí teda až tak zdrcující pro vývojáře? A jak velký problém je ve vyšším věku jít do managementu?
Pokud se rozhodujes mezi pravnikem, lekarem a programatorem, tak nejsi technik a vubec mezi programatory nelez. Takovych vycuranych "inteligentnich" gymplacku, co si sbirali kytky do herbare, potom se podivali, kde jsou prachy, a sli do IT, mam tak akorat dost. Na to, abys byl dobry programator, co normalni lidi nesere, ti nestaci inteligence, gympl, priblby usklebek na rtech a naprogramovana kalkulacka, ale musis byt technik a mit technicke mysleni. A na to, abys to mel, ti nepomuze VS nebo gympl, na to musis mit rad techniku. A kdybys mel, tak se tak priblble neptas. Takze, bud tak laskav, k nam nelez, protoze sracek se vyviji uz tak dost. Bez delat pravnika nebo dokotora.
Coz mi tohle tema zrovna pripomelo, co me tak strasne sere u nekterych kolegu. Dlouho jsem na to nemohl prijit: jsou inteligentni (vetsinou), maji nastudovano, umi to, tak cim to je, ze me vsichni tak strasne serou? Jsme prece na tom podobne, vsichni jsme programatori, nekteri jsou analytici...
A za nejakou dobu mi to doslo. Oni jsou programatori nebo analytici, oni znaji programovaci jazyky a technologie, oni jsou chytri. Oni jsou dokonce treba i nerdi. Jenze ONI nejsou technici, nemaji radi techniku. Jsou to picuskove, zpravidla z nejakeho gymplu, kteri proste prisli do IT, protoze tam prece jsou prachy, nebo proto, ze furt cumeli do kompu. Protoze byli inteligentni, prosli VS a naucili se co bylo potreba. Ale presto vsechno, oni nejsou technici. A kdyz technickou profesi, jako je programovani, nedela technik, tak to je tragedie.