Stárnutí/ageism programátorů a vývojářů

tuktuk

Re:Stárnutí/ageism programátorů a vývojářů
« Odpověď #15 kdy: 10. 11. 2017, 17:05:45 »
Souhlasim s ostatnima, ze te to musi hlavne bavit. Zase na druhou stranu penize v IT nejsou vubec spatny. Napr. ja delam do IT 10 let a platove jsem si za ty leta polepsil 5x oproti prvnimu platu.

Karbous

« Odpověď #16 kdy: 10. 11. 2017, 17:13:14 »
Obavam se, ze ucitelstvi je jednim z brzkych adeptu na vymreni po nastupu AI.
(...).

Proč?

Protoze napr. https://www.coursera.org  -  poustet podobne kurzy do virtualne realitnich bryli neni problem uz ted. A interaktivni cast vyuky pak obstara ta pokrocilejsi AI...  asi tak...

hdjfhdkf

« Odpověď #17 kdy: 10. 11. 2017, 17:16:14 »
Zase na druhou stranu penize v IT nejsou vubec spatny. Napr. ja delam do IT 10 let a platove jsem si za ty leta polepsil 5x oproti prvnimu platu.
Pan anonym se na iternetu chlubi lidem ktere nezna, ze dela nejakou nespecifikovanou it praci a bere za ni neznamo kolik. Fakt vypovidajici.

« Odpověď #18 kdy: 10. 11. 2017, 17:26:19 »
(...).

Proč?

Protoze napr. https://www.coursera.org  -  poustet podobne kurzy do virtualne realitnich bryli neni problem uz ted. A interaktivni cast vyuky pak obstara ta pokrocilejsi AI...  asi tak...

To je hezký, ale mluvit o vymření je IMHO trochu mimo. Učitelství má spoustu výhod, které AI prostě (minimálně ještě dlouho) nenahradí. Není nad osobní (lidský) přístup.

anonym

« Odpověď #19 kdy: 10. 11. 2017, 17:48:56 »
Zdravím, jsem ve čtvrtém ročníku na gymnáziu a rozhoduji se, jakou cestou se vydat. Byl jsem pevně rozhodnutý jít do IT (ČVUT FIT), ale začínám o tom pochybovat. Četl jsem hodně článků a mnoho lidí upozorňuje na to, že člověk v této profesi sice rychle dosáhne na výborný plat, ale po několika letech už jen velmi pomalu stoupá a po 40ce má problém najít slušné místo (což je úplný opak například advokáta či doktora, kde je ten mzdový strop ještě daleko výš). Napadlo mě, že docela dobrým řešením by mohl být management, ale nemám ponětí, jak by čtyřicátník bez předešlé zkušenosti s managementem takové místo dostal. Je stárnutí teda až tak zdrcující pro vývojáře? A jak velký problém je ve vyšším věku jít do managementu?

Pokud se rozhodujes mezi pravnikem, lekarem a programatorem, tak nejsi technik a vubec mezi programatory nelez. Takovych vycuranych "inteligentnich" gymplacku, co si sbirali kytky do herbare, potom se podivali, kde jsou prachy, a sli do IT, mam tak akorat dost. Na to, abys byl dobry programator, co normalni lidi nesere, ti nestaci inteligence, gympl, priblby usklebek na rtech a naprogramovana kalkulacka, ale musis byt technik a mit technicke mysleni. A na to, abys to mel, ti nepomuze VS nebo gympl, na to musis mit rad techniku. A kdybys mel, tak se tak priblble neptas. Takze, bud tak laskav, k nam nelez, protoze sracek se vyviji uz tak dost. Bez delat pravnika nebo dokotora.

Coz mi tohle tema zrovna pripomelo, co me tak strasne sere u nekterych kolegu. Dlouho jsem na to nemohl prijit: jsou inteligentni (vetsinou), maji nastudovano, umi to, tak cim to je, ze me vsichni tak strasne serou? Jsme prece na tom podobne, vsichni jsme programatori, nekteri jsou analytici...

A za nejakou dobu mi to doslo. Oni jsou programatori nebo analytici, oni znaji programovaci jazyky a technologie, oni jsou chytri. Oni jsou dokonce treba i nerdi. Jenze ONI nejsou technici, nemaji radi techniku. Jsou to picuskove, zpravidla z nejakeho gymplu, kteri proste prisli do IT, protoze tam prece jsou prachy, nebo proto, ze furt cumeli do kompu. Protoze byli inteligentni, prosli VS a naucili se co bylo potreba. Ale presto vsechno, oni nejsou technici. A kdyz technickou profesi, jako je programovani, nedela technik, tak to je tragedie.

anonym

« Odpověď #20 kdy: 10. 11. 2017, 18:04:16 »
A vubec, nevim, proc se tak blbe ptas, bez delat zubare, je jich malo. Ty by jsi byl idealni zubar.

Ivan Nový

« Odpověď #21 kdy: 10. 11. 2017, 18:27:53 »
(...).

Proč?

To je hezký, ale mluvit o vymření je IMHO trochu mimo. Učitelství má spoustu výhod, které AI prostě (minimálně ještě dlouho) nenahradí. Není nad osobní (lidský) přístup.

Nahradí, učit se budete jinak, jako stroj, například přes zrakový nerv s využitím vkládaných obrázků do filmu a vytvářením vhodných mozkových struktur neuronových sítí mimo vaše vědomí. Znalosti se nebudete učit, ty se vám takto "natisknou". Sledovaný film bude jen vytvářet vhodnou emoční atmosféru potřebnou pro následné vybavování.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 10. 11. 2017, 19:22:03 »
Aaaa, apokalypticka budoucnost Ivana Noveho. Tedy kdyz ta umela inteligence bude na takove urovni, ze bude lidi programovat pres opticky nerv (na coz clovek neni evolucne dostatecne vybaven), tak proc by se lidi vubec neco ucili, kdyz muzou v kapse mit osobniho asistenta, ktery umi a zna vsechno?

Epox

« Odpověď #23 kdy: 10. 11. 2017, 19:44:55 »
Zdravím, jsem ve čtvrtém ročníku na gymnáziu a rozhoduji se, jakou cestou se vydat. Byl jsem pevně rozhodnutý jít do IT (ČVUT FIT), ale začínám o tom pochybovat. Četl jsem hodně článků a mnoho lidí upozorňuje na to, že člověk v této profesi sice rychle dosáhne na výborný plat, ale po několika letech už jen velmi pomalu stoupá a po 40ce má problém najít slušné místo (což je úplný opak například advokáta či doktora, kde je ten mzdový strop ještě daleko výš). Napadlo mě, že docela dobrým řešením by mohl být management, ale nemám ponětí, jak by čtyřicátník bez předešlé zkušenosti s managementem takové místo dostal. Je stárnutí teda až tak zdrcující pro vývojáře? A jak velký problém je ve vyšším věku jít do managementu?

Pokud se rozhodujes mezi pravnikem, lekarem a programatorem, tak nejsi technik a vubec mezi programatory nelez. Takovych vycuranych "inteligentnich" gymplacku, co si sbirali kytky do herbare, potom se podivali, kde jsou prachy, a sli do IT, mam tak akorat dost. Na to, abys byl dobry programator, co normalni lidi nesere, ti nestaci inteligence, gympl, priblby usklebek na rtech a naprogramovana kalkulacka, ale musis byt technik a mit technicke mysleni. A na to, abys to mel, ti nepomuze VS nebo gympl, na to musis mit rad techniku. A kdybys mel, tak se tak priblble neptas. Takze, bud tak laskav, k nam nelez, protoze sracek se vyviji uz tak dost. Bez delat pravnika nebo dokotora.

Coz mi tohle tema zrovna pripomelo, co me tak strasne sere u nekterych kolegu. Dlouho jsem na to nemohl prijit: jsou inteligentni (vetsinou), maji nastudovano, umi to, tak cim to je, ze me vsichni tak strasne serou? Jsme prece na tom podobne, vsichni jsme programatori, nekteri jsou analytici...

A za nejakou dobu mi to doslo. Oni jsou programatori nebo analytici, oni znaji programovaci jazyky a technologie, oni jsou chytri. Oni jsou dokonce treba i nerdi. Jenze ONI nejsou technici, nemaji radi techniku. Jsou to picuskove, zpravidla z nejakeho gymplu, kteri proste prisli do IT, protoze tam prece jsou prachy, nebo proto, ze furt cumeli do kompu. Protoze byli inteligentni, prosli VS a naucili se co bylo potreba. Ale presto vsechno, oni nejsou technici. A kdyz technickou profesi, jako je programovani, nedela technik, tak to je tragedie.
Mám prostě hodně možností a snažím se rozhodnout se co nejlépe, abych toho za 10-20 let nelitoval. Ale nyní k věci. Ten, kdo není technik, je podle tebe (cituji) "píčusek"? Tím neříkám, že technik nejsem - techniku mám rád a vždycky jsem pro ni měl vlohy, mimo jiné jsem vyrostl v rodině techniků. Kromě toho si ale myslím, že bych se prosadil i v jiných oborech a že by mě tyto obory možná i naplňovaly skoro jako IT.

Karel

« Odpověď #24 kdy: 10. 11. 2017, 19:45:42 »
Coz se o nekterych programatorech v podstate muze rict taky, bohuzel.

Jenže ten typ nástupu AI o kterém mluvíš hned tak nebude. Silná umělá inteligence (strong AI) se zkoumá už aspoň 60 let a víme o tom pořád stejně. Tedy naprosto nic.

Něco bych ti na to řekl. ale nějak se mi nechce.

wolf

« Odpověď #25 kdy: 10. 11. 2017, 20:19:26 »
cítím závist z některých přispěvovatelů k tazateli.

Ach ta česká nepřejícnost

pedro

« Odpověď #26 kdy: 10. 11. 2017, 20:28:35 »
Mám prostě hodně možností a snažím se rozhodnout se co nejlépe, abych toho za 10-20 let nelitoval. Ale nyní k věci. Ten, kdo není technik, je podle tebe (cituji) "píčusek"? Tím neříkám, že technik nejsem - techniku mám rád a vždycky jsem pro ni měl vlohy, mimo jiné jsem vyrostl v rodině techniků. Kromě toho si ale myslím, že bych se prosadil i v jiných oborech a že by mě tyto obory možná i naplňovaly skoro jako IT.

Ne, ale ma v podstate pravdu. Reknu to nerad, ale jsem o generaci starsi, nez ty, takze dedek. Z toho, co jsi napsal, cisi dost arogance a omezenyho mysleni. My jsme se rozhodovali o profesi na zaklade profesnich zajmu, to je asi tak to jediny z ceho ted muzes vychazet. Hromadu penez si dneska muzes vydelat i jako truhlar. Nejaky oborovy prumery o nicem nevypovidaji. Prumernej plat ve vyrobe muze byt 6.50, ale reditel vyroby ma trikrat tolik, co slusny ITak. O tom jestli vubec nekdy budes v necem aspon nadprumerny nemuzes rict vubec nic, znam lidi z toho gymplu, kteri uspeli a znam lidi, kteri tolik neuspeli. Nema to zadny jasny klic. A ne vsichni lidi, ktery lze povazovat za uspesne vydelavaji hromadu penez. Nez ty dostudujes a naberes nejakou zakladni praxi, muze trh prace vypadat uplne jinak. Resis totalni nesmysly bez jasnych informaci. Ta otazka je vicemene tautologie. Jasne ze v IT, kde je poptavka po novych technologiich, je snazsi pristup mladsich lidi a mensi vliv letite zkusenosti.

martin

« Odpověď #27 kdy: 10. 11. 2017, 20:38:42 »
Ja to reknu takhle. V praci delam hovno a mam za to dost penez. Ze nemam co delat ja nemuzu, proste nemaji mi co dat delat. Z vyvojara jsem klesnul na testera, kdyz neco chteji pretestovat, daji to mne. To me fakt sere. Takovyhle postup, lip receno degradovani.

Karel

« Odpověď #28 kdy: 10. 11. 2017, 21:00:27 »

Ne, ale ma v podstate pravdu. Reknu to nerad, ale jsem o generaci starsi, nez ty, takze dedek. Z toho, co jsi napsal, cisi dost arogance a omezenyho mysleni. My jsme se rozhodovali o profesi na zaklade profesnich zajmu, to je asi tak to jediny z ceho ted muzes vychazet. Hromadu penez si dneska muzes vydelat i jako truhlar. Nejaky oborovy prumery o nicem nevypovidaji. Prumernej plat ve vyrobe muze byt 6.50, ale reditel vyroby ma trikrat tolik, co slusny ITak. O tom jestli vubec nekdy budes v necem aspon nadprumerny nemuzes rict vubec nic, znam lidi z toho gymplu, kteri uspeli a znam lidi, kteri tolik neuspeli. Nema to zadny jasny klic. A ne vsichni lidi, ktery lze povazovat za uspesne vydelavaji hromadu penez. Nez ty dostudujes a naberes nejakou zakladni praxi, muze trh prace vypadat uplne jinak. Resis totalni nesmysly bez jasnych informaci. Ta otazka je vicemene tautologie. Jasne ze v IT, kde je poptavka po novych technologiich, je snazsi pristup mladsich lidi a mensi vliv letite zkusenosti.

Ne. Trh bude vypadat tak, že tazatel půjde do důchodu v 70. (nejde o nadsázku, jde o fakt. Přečtěte si zákon a spočítejte si to sami.) V jeho nejlepším zájmu tedy je nezničit se fyzickou prací.
Dále doporučuji volit nezávislost. Jednak nezávislost na zemi:
V tomhle vychází IT hodně dobře, protože není problém sbalit se a vypadnout. Třeba na druhý konec světa. Pokud přesvědčíte rodinu, tak třeba už zítra. A uživíte se.
Doktoři to mají trochu horší, protože potřebují dělat atestace. Na druhou stranu, on asi nebude problém se v prakticky libovolné zemi nějak domluvit... ..kdo by vyháněl doktory, že...
Právo naproti tomu vychází naprosto katastrofálně...

Dále bych volil obor, kde se člověk dokáže uplatnit sám, a kde je velká nabídka pracovních pozic. Obojí totiž vede k tomu, že jste daleko nezávislejší na zaměstnavateli, a tím pádem vám musí platit víc, a musí se k vám lépe chovat.

Tohle jsou podle mě obecné principy, které hned tak platit nepřestanou.

Jestli chcete srovnávat mzdy, musíte srovnávat kvantily (Např. 50% kvantil je částka, kterou bere 50% lidí v daném oboru. Běžně se mu říká medián mezd v daném oboru). Typický výsledek srovnání pak může být, že 70% informatiků bere víc než 90% lidí pracujících v nějakém jiném konkrétním oboru. Takže pokud jste podprůměrně chytrý informatik, stále si vyděláte tolik, co člověk, který je nejhorší z 10% nejchytřejších v jiném oboru. A pak se můžete podívat, kde jsou jak schopní lidé, a ono vám to jasně vyjde, kde máte lepší .

pedro

« Odpověď #29 kdy: 10. 11. 2017, 21:10:15 »
půjde do důchodu v 70

Ja si myslim, ze pujdu do duchodu, az na to budu mit. A u nej to bude platit o to spis.

nezničit se fyzickou prací

Mozna bude mit vic zdravotnich problemu z vysedavani u pocitace, nez z lehci fyzicke prace.

nezávislost

Lidi jsou zavisly asi hlavne proto, ze nekde maji rodiny, pratele, nemovistosti a zazemi.

obor, kde se člověk dokáže uplatnit sám, a kde je velká nabídka pracovních pozic

Ja jenom rikam, ze to se muze zmenit.

medián mezd v daném oboru

Ale to je prave hloupost, protoze v rade oboru, dela nemale % nekvalifikovane pracovni sily, coz ovlivnuje ten prumer / median smerem dolu.