Prodej výrobku s odečteným DPH

Vekslák

Prodej výrobku s odečteným DPH
« kdy: 08. 11. 2017, 03:10:43 »
Mám dotaz, když si jako osvč pořídím např. notebook, na který si nechám odečíst dph, načež tento notebook budu chtít prodat, tak předpokládám, že to nemůžu jen tak dát na bazar, je to tak? Jenže jak by to berní úřad zjistil? Řekli by mi snad, abych jim ten notebook ukázal, zda-li ho pořád ještě vlastním?
« Poslední změna: 08. 11. 2017, 14:01:25 od Petr Krčmář »

Mirek

Re:Prodej výrobku s odečteným dph
« Odpověď #1 kdy: 08. 11. 2017, 07:12:55 »
ahoj muzes proc by ne, ale zisk musíš přičíst OSVC do dani. Davej si take pozor. Vetsinou když něco kupuješ na ICO dostavas jenom rok záruky. pokud ho prodas musíš z nej odvest i DPH státu.

« Odpověď #2 kdy: 08. 11. 2017, 07:56:56 »
Prodavajici by mel mit v prvni rade jasno, jestli prodava jako osvc (a pak se na nej vztahuji pravidla pro osvc) nebo jako fyzicka osoba (vyrobek predtim nejprve vyradil z obchodniho majetku a zaplatil za nej dph z ceny obvykle).

« Odpověď #3 kdy: 08. 11. 2017, 08:20:10 »
Mám dotaz, když si jako osvč pořídím např. notebook, na který si nechám odečíst dph, načež tento notebook budu chtít prodat, tak předpokládám, že to nemůžu jen tak dát na bazar, je to tak? Jenže jak by to berní úřad zjistil? Řekli by mi snad, abych jim ten notebook ukázal, zda-li ho pořád ještě vlastním?

Přesně tak. Pokud to uděláte v podezřele brzké době, mohou chtít buďto notebook vidět, nebo prokázat, co se s ním stalo. Břemeno dokazovací je na Vaší straně, takže pokud to uspokojivě neprokážete, může se stát, že Vám zpětně neuznají uplatnění DPH na vstupu, doměří daň a za uběhlou dobu úrok. Správce daně v tomto případě ponechává aktivitu na poplatníkovi - Vám prostě napíšou: PROKAŽTE. Na Vás je, jakým způsobem. Jestli notebook přinesete na kontrolu k nim, nebo doložíte doklad o neopravitelnosti z autorizovaného servisu, nebo třeba pošlete jim svoji fotku s notebookem a dnešními novinami. Po pěti letech od koupě je takové riziko prakticky nulové, ale čím dříve to nastane, tím vyšší riziko nesete. Správce daně to bude také posuzovat v kontextu. Jestli firma má 1 zaměstnance (a zbytek lidí jen na DPP nebo "na fakturu"), tak podezření vzbudí, když firma bude evidovat požízení více notebooků. Naopak, u firmy o 20 zaměstnancích a 10 noteboocích, to pravděpodobně velké podezření nevzbudí.