Jak vypnout emaily od CZ.NIC (ověření správnosti údajů)

Re:Jak vypnout emaily od CZ.NIC (ověření správnosti údajů)
« Odpověď #90 kdy: 23. 11. 2018, 12:05:58 »
Hele, vopravdu si svolej tu svoji famílii k sobě domů. Údaje v registru jsou aktuální. Už jsem ti to tady, demente, psal asi 8x.
Nevím, co na tom nechápete. Pokud jsou údaje aktuální, každý člověk s IQ větším než 40 ten e-mail rychle prolétne, usoudí, že údaje jsou aktuální a nic nemusí dělat. Zatímco pokud se člověk přestěhuje, firma změní sídlo, změní se e-mailová adresa nebo telefon, ne každý si uvědomí, že to má aktualizovat ještě v registru domén. Takže spoléhat se na to, že si to vlastník změní sám, moc nejde. Zbývá tedy opačný postup, občas mu dát podnět, ať to zkontroluje. Dá se očekávat, že během toho jednoho roku člověk nezmění adresu, e-mail i telefon, takže případně jednu změnu snadno opraví pomocí těch dalších komunikačních kanálů. Něco jiného je, když se to nechá bez kontroly několik let, to se ty změny mohou kumulovat a za pár let bude potřeba to napravit s notářsky ověřeným podpisem, protože už žádný z komunikačních kanálů nebude platný. Než absolvovat tohle, je jednodušší jednou za rok ty údaje zkontrolovat.

Pokud vás ale ta kontrola tolik obtěžuje, nastavte si tam e-mailovou adresu, kterou nebudete číst. Až budete chtít něco změnit, použijete zase tuhle e-mailovou adresu. Že byste jí zapomněl se přece stát nemůže, vždyť nepotřebujete připomínat žádné kontroly a pokud něco měníte, vždy přesně víte, kde všude na to něco navazuje.

Nějak nechápu, co pořád chcete řešit – většina lidí si ty údaje jednou za rok ráda zkontroluje. Zbytek lidí, kteří si všechno vyřeší sami a nepotřebují žádné připomínky a rady, si to přece snadno vyřeší použitím jiného e-mailu a nepotřebují žádné rady.

« Odpověď #91 kdy: 23. 11. 2018, 12:15:44 »
S tím se nedá diskutovat, to jsou lidi, kteří si prostě nedokážou představit scénář: "co se stane, když tohle budou dělat všichni". Když ti každej obchod, instituce, úřad, atd. pošlou jednou ročně výzvu k ověření údajů (a pravděpodobně ne ve stejný čas), tak strávíš 1/3 života ověřováním a mazáním ověřovacích mailů. Jasně, je to dobrý nápad, asi jako když vypínám počítač, tak aby se mě každý proces zeptal jednotlivě, jestli ho chci opravdu vypnout - za hoďku by to bylo hotovo. Ovšem blbec nevidí za roh, takový dotaz je přece naprosto v pořádku, ne? Proč by to někomu mělo vadit.
Co se stane, když budete mít v obchodě zadané špatné údaje? Přijdete o něco? Řekl bych, že jediném, co vás čeká, je to, že při případné příští objednávce budete muset ty údaje změnit. To je jiná situace, než v případě domén, kde špatné údaje mohou vést k tomu, že o tu doménu přijdete. Porovnávat to můžete třeba s registrem nemovitostí (i když jde samozřejmě o jiné hodnoty), který „spamuje“ vývěsky obecních úřadů seznamy nemovitostí, u kterých je nepřesně určen majitel. U přesně určených majitelů to nedělá, protože má napojení na základní registry a o změně trvalého bydliště se dozví odsud. CZ.NIC bohužel jako soukromá instituce tuhle možnost nemá.

To, že si nedovedete představit podobné procesy, není chyba ostatních. Navíc tenhle „problém“ má snadné řešení, jak už tu mnohokrát padlo – nastavit si pro doménu e-mail, který nebudete číst. Pak vás nebudou otravovat ani notifikace od CZ.NICu, ani od registrátorů, ani od jiných správců domén, ani spam. Mimochodem, u zahraničních domén, kde je ten e-mail u domény viditelný, mi chodí několik e-mailů měsíčně, které se mne snaží různě přesvědčit, že mi doména expiruje a musím si jí určitě koupit u daného spekulanta za desetinásobky normální ceny. Tohle všechno vyřeší ta speciální e-mailová adresa, a ten e-mail o kontrole údajů jednou ročně se v tom spamu úplně ztratí.

Urvustrop

« Odpověď #92 kdy: 23. 11. 2018, 12:59:23 »
Nevím, co na tom nechápete. Pokud jsou údaje aktuální, každý člověk s IQ větším než 40 ten e-mail rychle prolétne, usoudí, že údaje jsou aktuální a nic nemusí dělat.
Už jenom to, že se tím mailem musím zabývat, mi krade čas. Chápu, že někdo, kdo se nejspíš živí čtením spamu, je z toho nadšený, ale mě to teda sere.
Další pindy
Každý člověk s IQ větším než 40 si údaje u svého majetku hlídá bez nějakých připomínek. Nebo se tím zabývat nechce a má na to lidi.
A tvrdit, jak je děsně důležité mít údaje aktuální, a jedním dechem dodávat, že koho to sere, má si tam schválně dát neplatné údaje, to je případ pro full time asistenta.
Nějak nechápu, co pořád chcete řešit – většina lidí si ty údaje jednou za rok ráda zkontroluje. Zbytek lidí, kteří si všechno vyřeší sami a nepotřebují žádné připomínky a rady, si to přece snadno vyřeší použitím jiného e-mailu a nepotřebují žádné rady.
Jediný vzorek, který máme k dispozici, jsou přispěvatelé do téhle diskuze. Se slovem většina bych byl tedy opatrný. A nechápu, proč bych měl zadávat jiný email, když POTŘEBUJU být kontaktovaný V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ na mail, který používám?

« Odpověď #93 kdy: 23. 11. 2018, 13:20:14 »
Už jenom to, že se tím mailem musím zabývat, mi krade čas.
Dál to bylo vysvětlené. Pořád to krade nesrovnatelně méně času, než pak řešit problémy se špatnými kontaktními údaji. Pokud jste si jistý, že tam vždy budete mít aktuální údaje, není nic jednoduššího, než tam zadat nějaký e-mail určený jen pro tu doménu, který nebudete číst. Už to tady padlo několikrát, nevím, co na tom nechápete.

A tvrdit, jak je děsně důležité mít údaje aktuální, a jedním dechem dodávat, že koho to sere, má si tam schválně dát neplatné údaje, to je případ pro full time asistenta.
Já jsem nepsal, že tam máte dávat neplatné údaje, ale e-mailovou adresu, kterou nebude číst. A já považuju za vhodné mít tam aktuální údaje, takže já tam zadávám e-mailovou adresu, kterou čtu. To neznamená, že někdo jiný to nemůže považovat za zbytečné, a pak je logické, že tam dá e-mail, který číst nebude.

A nechápu, proč bych měl zadávat jiný email, když POTŘEBUJU být kontaktovaný V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ na mail, který používám?
To si ovšem musíte rozmyslet, co chcete. Buď tam chcete mít platný e-mail – a pak bohužel není jiná možnost, než periodicky zjišťovat, zda ten e-mail stále platná je. A nebo vám je jedno, jestli tam je platný e-mail. Váš požadavek, že tam chcete mít platný e-mail, ale vlastně vůbec nevadí, když ten e-mail přestane platit, je nesmyslný.

Rozumný a klidný člověk

« Odpověď #94 kdy: 23. 11. 2018, 13:42:49 »
Člověče, Jirsáku, vážně místo zbytečných mailů přemýšlím nad tebou: nastěhuješ se do diskuse, kde zaujmeš pozici jakési "racionální" opozice a trénovaným trolením na hranici přijatelnosti, kdy to ještě člověk musí tolerovat, na sebe strhneš diskusi. Kompenzace? Ale čeho: Pocitu zbytečnosti? Neúspěchu v životě? Nebo disproporce ve velikosti některých žláz v poměru k mozku?

Urvustrop

« Odpověď #95 kdy: 23. 11. 2018, 13:42:51 »
Dál to bylo vysvětlené. Pořád to krade nesrovnatelně méně času, než pak řešit problémy se špatnými kontaktními údaji. Pokud jste si jistý, že tam vždy budete mít aktuální údaje, není nic jednoduššího, než tam zadat nějaký e-mail určený jen pro tu doménu, který nebudete číst. Už to tady padlo několikrát, nevím, co na tom nechápete.
Tak ještě jednou. Já si svoje kontaktní údaje ohlídám sám, popřípadě na to mám lidi. NECHCI ztrácet čas (svůj, ani někoho jiného) tím, že musím byť jen očima prolétnout nějaký spam. Zároveň ale POTŘEBUJU být informovaný V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ na mail, který DENNĚ POUŽÍVÁM. Dát tam jiné kontaktní údaje tohle NEŘEŠÍ. Už jsem to jednou psal, nevím, co na tom nechápete.

« Odpověď #96 kdy: 23. 11. 2018, 14:02:16 »
Tak ještě jednou. Já si svoje kontaktní údaje ohlídám sám, popřípadě na to mám lidi. NECHCI ztrácet čas (svůj, ani někoho jiného) tím, že musím byť jen očima prolétnout nějaký spam. Zároveň ale POTŘEBUJU být informovaný V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ na mail, který DENNĚ POUŽÍVÁM. Dát tam jiné kontaktní údaje tohle NEŘEŠÍ. Už jsem to jednou psal, nevím, co na tom nechápete.
Já to chápu. To vy nechápete, že nikdo nemůže tušit, jaké e-maily vy budete považovat za důležité a jaké ne. Těch e-mailů týkajících se domény může být spousta různých typů. E-maily potvrzující převod, e-maily upozorňující na převod, e-maily o technických problémech, e-maily o fakturačních problémech, e-maily upozorňující nutnost úhrady, e-maily o problémech s kontaktními údaji… Vy si ten e-mail přečtete a řeknete „tenhle pro mne byl důležitý“, „tenhle pro mne nebyl důležitý“ – a chtěl byste, aby to CZ.NIC roztřídil podle vašich představ za vás? Je pro vás třeba důležitý e-mail o převodu domény? Pokud jste ten převod inicioval, pak asi ne, ale v opačném případě ano. Jak to má ale odesílatel vědět? Se změnou kontaktních údajů je to úplně to samé. Očekávám odpověď, že nechcete ztrácet čas zbytečnými e-maily, a radši strávíte hodinu pečlivým nastavením toho, jaké e-maily chcete dostávat a jaké ne. Nezapomeňte ale, že to není jen váš čas.

xxxxx

« Odpověď #97 kdy: 23. 11. 2018, 14:25:38 »
@Filip Jirsák
Důležitý je nový, či změněný, údaj či skutečnost. Prostě změna.

Ten údaj, který už nemají jednou (prvotně) potvrzený a nedošlo (na jejich straně, v zápisu na jejich straně) ke změně či nějaké nové nezbytné akci (poslání nové faktury, ...).

Cokoli ostatního je prostě spam. Z definice.

P.S.:

Také jsem dostal spam/obchodní nabídku, plus tučné varování, že nemám vyplněn _nepovinný_ údaj (telefon).

Jo cz.nic jsem dříve celkem obhajoval. Ale s tím cpaním MojeID a vyžadováním (spamováním o) osobních údajích (plus dokonce i vyžadování infa navíc nad povinný rámec), mi začínají připadat jako šmírák typu google, facebook, microsoft (i když ten poslední chce paradoxně /sic!/ možná nejméně vyloženě osobních info, zbytek jen co sám najde - ale i to se mi hodně nelíbí) a další podobní komerční slídilové.

Urvustrop

« Odpověď #98 kdy: 23. 11. 2018, 14:59:24 »
To vy nechápete, že nikdo nemůže tušit, jaké e-maily vy budete považovat za důležité a jaké ne.
Celý tenhle cirkus by vyřešila možnost zrušit zasílání nevyžádané pošty.
  ::)
Těch e-mailů týkajících se domény může být spousta různých typů. E-maily potvrzující převod, e-maily upozorňující na převod, e-maily o technických problémech, e-maily o fakturačních problémech, e-maily upozorňující nutnost úhrady, e-maily o problémech s kontaktními údaji…
Tohle přesně jsou relevantní maily - změny, technické problémy, fakturace. Ale problém s kontaktními údaji nespočívá v tom, že je nekontroluju nejlíp každý den, ale že například adresa nemá správný formát.

« Odpověď #99 kdy: 23. 11. 2018, 15:19:57 »
Tohle přesně jsou relevantní maily - změny, technické problémy, fakturace. Ale problém s kontaktními údaji nespočívá v tom, že je nekontroluju nejlíp každý den, ale že například adresa nemá správný formát.
Vždyť jsme to psal – chcete, aby někdo jiný roztřídil e-maily přesně tak, jak byste je chtěl mít roztříděné vy, aniž byste se tomu třídění vy jakkoli věnoval. Mně připadá zřejmé na první pohled, že je to nemožné – za prvé ani vy sám nevíte, jak byste ten e-mail zatřídil, dokud ho nedostanete, za druhé má každý ty preference jiné, takže to nejde nastavit univerzálně pro všechny, a když se to nastaví podle vás, nebude to vyhovovat zase někomu jinému.

xxxxx

« Odpověď #100 kdy: 23. 11. 2018, 15:28:38 »
@Filip Jirsák
Čemus na sousloví "nový či změněný údaj/skutečnost (na jejich straně)" nerozuměl?

Vše ostatní je prostě spam. Nevyžádaná (navíc obchodní) nabídka.

Urvustrop

« Odpověď #101 kdy: 23. 11. 2018, 15:45:22 »
Vždyť jsme to psal – chcete, aby někdo jiný roztřídil e-maily přesně tak, jak byste je chtěl mít roztříděné vy, aniž byste se tomu třídění vy jakkoli věnoval. Mně připadá zřejmé na první pohled, že je to nemožné – za prvé ani vy sám nevíte, jak byste ten e-mail zatřídil, dokud ho nedostanete, za druhé má každý ty preference jiné, takže to nejde nastavit univerzálně pro všechny, a když se to nastaví podle vás, nebude to vyhovovat zase někomu jinému.
Checkbox "Nechci, aby mi chodily maily připomínající kontrolu kontaktních údajů", hotovo, roztříděno. Jiné srance od nich totiž nechodí. Spokojen?
Absolutně nechápu, jak je možné, že tohle nenapadlo nikoho z jejich zákaznického centra. Resp. chápu to moc dobře, nemůžou rozesílat reklamu, žeáno...

« Odpověď #102 kdy: 23. 11. 2018, 15:54:14 »
Samozřejmě, že od nich chodí i jiné e-maily. Upozornění na expiraci domény, na vyřazení ze zóny, při převodu atd. To je právě to, že se na to díváte jenom ze svého pohledu a nedokážete si představit, že by to někdo mohl chtít jinak, než vy.

Urvustrop

« Odpověď #103 kdy: 23. 11. 2018, 16:02:05 »
Samozřejmě, že od nich chodí i jiné e-maily. Upozornění na expiraci domény, na vyřazení ze zóny, při převodu atd. To je právě to, že se na to díváte jenom ze svého pohledu a nedokážete si představit, že by to někdo mohl chtít jinak, než vy.
A to jsou přesně maily, které chodit MAJÍ a nikdo to nikdy nikde nerozporoval. To je jak s debilem, toto.
A i kdyby, raději budu mít 20 checkboxů, než mít hovno.

https://imgur.com/a/IgXZLdK Když to zvládne e-shop, nevidím důvod, proč by to nezvládl CZ.NIC.

« Odpověď #104 kdy: 23. 11. 2018, 16:20:03 »
A to jsou přesně maily, které chodit MAJÍ a nikdo to nikdy nikde nerozporoval. To je jak s debilem, toto.
Ano, s poslední větou souhlasím. Můžu vám vysvětlovat horem dolem, že jiní lidé mají jiné preference, než vy, takže změnit to tak, aby to vyhovovalo vám, není řešení – ale vy to zřejmě nejste schopen pochopit. Tak si to dál myslete, že když to tak chcete vy, chtějí to tak i všichni ostatní, já už vám to vyvracet nebudu.