Nelze bootovat z live flash

Alorain

Nelze bootovat z live flash
« kdy: 22. 10. 2017, 11:18:54 »
Zdravím,
mám problém s nabootováním Linux Mint 18.2 Cinnamon 64b a vlastně i obecně s jinými distribucemi. Snažím se nainstalovat linux na tento notebook:
Legion Y520-15IKBN
Intel Core i7 7700HQ
8GB RAM, NVidia 1050 Ti 4GB
128GB SAMSUNG MZVLW128 (RAID) + WDC WD10SPCX-24HWST1 (SATA)

Pokud se snažím nabootovat v UEFI režimu, boot proběhne v pohodě, ale nejdou vidět disky, takže nemůžu začít s instalací. Pokud UEFI vypnu, HDD jde vidět, ale není možné bootovat z SSD, kde mám widle - chtěl bych dual-boot.
Když zapnu UEFI, ale vypnu safe a secured boot, tak nelze bootvat z flashky.
V BIOSu jsem bootování povolil, flashku nastavit jako první v pořadí bootování, ale po restartu se rovnou nabootojou widle.
Novo tlačítko na ntb není a windowsácký restart za pomocí shiftu a výběru bootu z flashky zase neukazuje flash s live usb.

Takže řeším dva problémy (tři, s tím, že v linuxu mi nefunguje wifi, ale to teď není prioritní.) Když BIOS nastavím tak, aby boot z flash paměti fungoval a nechám UEFI, nevidím disky. Když vypnu UEFI, SSD vypoví službu.

Budu rád za jakoukoliv radu. Nejsem žádný tech-savvy, ale casual, tak to prosím zkuste brát v ohled.
Díky moc.

Milfaus

Re:Nelze bootovat z live flash
« Odpověď #1 kdy: 22. 10. 2017, 11:29:43 »
Nejsem žádný tech-savvy, ale casual, tak to prosím zkuste brát v ohled.

Pro casual tu byla a je virtualizace ;)

Alorain

« Odpověď #2 kdy: 22. 10. 2017, 11:41:24 »
Citace
Pro casual tu byla a je virtualizace ;)

Při virtualizování mi Linux padal bez nějakého určitého důvodu. Jednou při otevření prohlížeče, jindy při zapnutí Qt, apod. Linux jsem dual bootnul už na 3 ntb, prakticky bez problémů, jen u tohodle stroje se mi to nedaří. Myslel jsem to spíše tak, ať mi tu někdo nehodí návod o dvou větách na editaci a zkompilování jádra.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 22. 10. 2017, 12:15:58 »
S timhle neporadim, nastesti mam doma vsechny stroje s Linuxem dostatecne zastarale, takze maji jeste BIOS. Ale namatkou: obligatni update firmware jste zkousel? Mozna uz vydali novy, ktery opravuje nejake dementni chyby, jake vyrobci do svych stroju radi implementuji alespon prehrsel.

Milfaus

« Odpověď #4 kdy: 22. 10. 2017, 12:31:00 »
Jo, JardaP má pravdu, aktualizace BIOSu je základ.

Ale zůstal bych u té virtualizace, padalo ti to nejspíš proto, že máš vadnou ramku.
Pro tebe bude asi určitě snazší opravit tu virtualizaci než dualboot.
Nehledě na to, že virtualizovanou mašinu můžeš pustit ve fullscreenu a pak rozdíl fakticky nepoznáš (na normálním HW).

Alorain

« Odpověď #5 kdy: 22. 10. 2017, 14:16:37 »
Firmware je aktuální, byla to první věc, kterou jsou zkusil.

Nicméně takový řetez restartů tenhle ntb už asi jen tak nezažije, po dvou hodinách v biosu jsem vyzkoušel snad všechny kombinace přepínačů, které tam Lenovo má a vesmeš to vedlo ke čtyřem výsledkům. Buď SSD nekomunikovalo a nešlo bootovat z flashky; SSD nekomunikovalo a šlo bootovat z flashky, ale nebyly vidět disky; SSD nekomunikovalo a šlo bootovat z flashky a i disky šli vidět; nebo SSD komunikovalo, šlo bootovat z flashky, ale nebyly vidět disky.

TL;DR: Využiji možnosti virtualizace, tahle mašina asi není určena pro linux.

Alorain

« Odpověď #6 kdy: 22. 10. 2017, 14:17:33 »
A RAMky jsem kontroloval nástrojem, co je ve widlích, podle něj jsou v pořádku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 22. 10. 2017, 14:27:09 »
A RAMky jsem kontroloval nástrojem, co je ve widlích, podle něj jsou v pořádku.

Tomu bych moc neveril. Jak chteji testovat RAM, kdyz je ucpana Widlemi? Zkuste memtest, i kdyz take neni uplne uzasny.

Milfaus

« Odpověď #8 kdy: 22. 10. 2017, 15:58:24 »
Tomu bych moc neveril. Jak chteji testovat RAM, kdyz je ucpana Widlemi? Zkuste memtest, i kdyz take neni uplne uzasny.

No, ono se to spustí při bootu a opravdu valná většina paměti je volná, nicméně ten test je asi tak kvalitní, jako Microsoftí Malování, Microsoftí Antivirus nebo Microsoftí Wordpad.

Memtest je "docela" dobrý, navíc se dá nastavit různý typ zátěže, třeba testovat maximum ram, maximum CPU atd. Aby měl test nějakou vypovídající hodnotu, musí jet nejlépe přes noc a nesmí hlásit žádné chyby.

Není důvod, aby ORIGINÁLNÍ Hyper-V padal!
V Biosu zapni podpory virtualizace, VT-d /VTx atd.

V Xen bývalo potřeba zkompilovat jádro s modulem pro xen, jinak to padalo.
Ve Windows nic podobného potřeba není, NEMŮŽE TO SPADNOUT, pokud nepadá Debian mě ani na jedné z virtuálních mašin, čti "NIKDY NA ŽÁDNÉ!", tak to nemůže padat ani tobě.

Opravdu použij Microsoftí Virtualizaci, která je zabudovaná ve Windows, zkontroluj si přes CPU-Z, že máš v procesoru podporu virtualizace a prostě to musí velmi dobře jet.

Tuším Virtual Box měl nějaké problémy v některých verzích, obecně mi přišel VirtualBox lepší, především šlo umožnit přímý přístup k vyhrazenému HW, což je s Hyper-V možné jen v podstatně omezenějších případech, ale s ohledem na to, že to nepotřebuji a především, že i kdybych se s tím drbal a rozběhl to, nemělo by to pro mě žádnou cenu, jedu už roky na Hyper-V, deset let určitě!

nobody(ten pravej)

« Odpověď #9 kdy: 22. 10. 2017, 22:53:50 »
@Alorain zkusil bych ten Legacy rezim, kde ti to bootuje z Flash a vidi HDD, pri instalaci by to melo pridat ty Windows z SSD do Grubu (jen pravdepodobne ty Windows bude pak potreba preinstalovat v rezimu Legacy), takze by nevadilo ze promo BIOS nenabizi SSD pro boot...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 23. 10. 2017, 13:17:28 »
(jen pravdepodobne ty Windows bude pak potreba preinstalovat v rezimu Legacy),

To by spis chtelo napred preinstalovat ty Widle. Delat Widle az po Linuxu je desny opruz. Zbouraji Grub a to clovek muze byt rad, kdyz nezbouraji oddily s Linuxem.

Hu

« Odpověď #11 kdy: 23. 10. 2017, 14:16:08 »
Milfaus ma pravdu, mel by jit cestou virtualizace. Takhle narazi na problemy se zvukovkou, wifi, touchpadem, usb3.0atd...

migelo

« Odpověď #12 kdy: 23. 10. 2017, 14:16:43 »
Podle popisu problému máš asi zapnutý FastBoot, což je vlastně druh hibernace, který znemožňuje přístup k oddílům z jiných OS. Vypni FastBoot ve Windows a BIOSu a bude po problému. Pokud to myslíš s dualbootem vážně a chceš se vyhnout problémům ze strany Windows (přepis zavaděče apod.), nepoužívej UEFI režim/secure boot. Druhý problém je snadno řešitelný, setkal jsem se s ním před pár dny poprvé - musíš nastavit příznaky (flags) oddílu na flešce "boot". Bez toho tento notebook nebootoval z flešky, ze které ostatní počítače startovaly normálně. V čem to nastavíš ve Windows nevím, v Linuxu třeba programem GParted.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 23. 10. 2017, 14:42:06 »
Milfaus ma pravdu, mel by jit cestou virtualizace. Takhle narazi na problemy se zvukovkou, wifi, touchpadem, usb3.0atd...

A to jako proc? Vy jste Linux na danem HW testoval?

Alorain

« Odpověď #14 kdy: 23. 10. 2017, 21:18:23 »
Citace
nepoužívej UEFI režim

S vypnutým UEFI nelze bootovat z SSD, ani nemám tušení, jestli se mi pak podaří se k němu nějak dostat, pokud bez UEFI odmítá komunikovat.
A ani nevím, jestli jde mít boot windlí na SSD a boot linuxu na HDD, kdyby se mi nějakým způsobem podařilo zobrazit disky a nabootvat live usb.

Citace
Takhle narazi na problemy se zvukovkou, wifi, touchpadem, usb3.0atd...
Jen s wifi, ostatní periférie funguji normálně, minimálně v live usb.

Mojí smůlou ještě je, že mám widle Home, takže Hyper-V mi nejde, takže jsem odkázán na virtualbox.