Jakou klávesnici pro linux

Pavel99

Jakou klávesnici pro linux
« kdy: 08. 10. 2017, 15:51:17 »
Ahoj, může mi někdo doporučit nabušenou klávesnici pro programování pro linux? Mám na Windows Logitech G19 a opouštím trvale Windows! Díky za tipy.

jk

Re:Jakou klávesnici pro linux
« Odpověď #1 kdy: 08. 10. 2017, 16:57:06 »
naprosto libovolnou, u hernich bazmeku ti ale mozna nebudou fungovat klavesy navic a ruzna nastaveni blikajicich kolotocu

Kit

« Odpověď #2 kdy: 08. 10. 2017, 17:05:31 »
Klávesnice může být libovolná. Multimediální klávesy obvykle fungují také, zbytek se dá nabindovat dle vlastních preferencí.

V linuxových OS se na české klávesnici (na rozdíl od Windows) dá i programovat. Není tedy třeba je přepínat.

jk

« Odpověď #3 kdy: 08. 10. 2017, 17:26:11 »
no, hele, on pavel pry ma logitech g19. to je monstrozita s displejem a asi 15 makro klavesami navic. tyhle veci vetsinou nefunguji, pokud pro ne specialne nejaky nadsenec nenapise ovladace reverznim inzenyrstvim, protoze vyrobci na linux kaslou.

ale krome techto bazmeku to bude snad vzdy fungovat jako hloupa klavesnice

dustin

jk

« Odpověď #5 kdy: 08. 10. 2017, 18:29:56 »
Latest commit f51f19c on 21 Apr 2010

This is work in progress and considered absolutely alpha.  It SHOULD work, but no
guarantees are given.  If your keyboard goes up in flames, explodes and rapes
your hamster, don't say I didn't warn you!

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 08. 10. 2017, 21:58:50 »
pokud to melo byt pro pobaveni, ok, pokud jako dukaz ze je to nefunkcni a zastarale, tak projekt z druheho odkazu, ma sice v readme na github ze je od 2013/2014 neudrzovane, ale vidim tam nekolik commitu par mesicu zpatky ;)

jk

« Odpověď #7 kdy: 08. 10. 2017, 23:03:46 »
bohuzel u toho nikdo neresi regrese. takovych projektiku se snazim pouzivat nekolik (ovladace pro mys, touchpad a klavesnici, nahrady autohotkey) a obcas to proste nefunguje a debuggovat je to peklo, protoze linuxovy ekosystem se meni, zvlast s prichodem libinput, waylandu ...

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #8 kdy: 08. 10. 2017, 23:17:19 »
Ahoj, může mi někdo doporučit nabušenou klávesnici pro programování pro linux? Mám na Windows Logitech G19 a opouštím trvale Windows! Díky za tipy.

Buď dasKeyboard nebo ErgoDox. Případně si postavit něco vlastního – koupíš spínače (Cherry MX, Gateron…), uděláš si desku s rozložením kláves, přesně jak chceš, v případě potřeby přidáš LED pro podsvícení… a elektroniku vezmeš třeba z toho ErgoDoxu, nemusíš se s tím programovat sám.

Nebo pokud chceš něco levného, tak Dell dělal klávesnice asi za tři stovky a dalo se z nich seškrábat to ošklivé logo mezi Ctrl a Altem. Nějaký ten rok ta klávesnice vydrží – i když to samozřejmě není takový požitek jako na mechanické.

Dávat víc jak pětistovku za klávesnici bez nechanických spínačů mi přijde jako vyhazování peněz – kupuješ akorát předražený šmejd s nějakými hejblátky navíc, která ani nepotřebuješ, a platíš leda za logo nebo nějaký potrhlý design a nesmyslné rozložení kláves. Takže bych vybral něco za pár stovek, jako byly ty od Dellu, nebo našetřil pár tisícovek na pořádnou klávesnici.

A pak tu jsou historické kousky – nostalgie, vzpomínky, sběratelství. Model M od IBM, unixové klávesnice od Sunu, Chicony, možná některé staré Apply. Zrovna dneska jsem koukal, jak zrenovovat klávesnici od Commodore C64 – líbí se mi tvar kláves – dají se vytisknout adaptéry na dnešní Cherry MX spínače (nebo jejich klony). Tyhle staré klávesnice bývají dost jeté – buď musíš mít štěstí na zachovalý kus, nebo ji zrenovovat nebo to brát jako historický artefakt do sbírky.

Více na https://deskthority.net/wiki/Main_Page

Jarek

« Odpověď #9 kdy: 09. 10. 2017, 01:42:25 »
Nekupuj levnou klávesnici s mnoha funkcemi, ale kup dražší, s méně funkcemi ale zato s kvalitním provedením/spínači. Vyplatí se to, pokud budeš klávesnici používat hodně (což jako programátro budeš).

Osobně jsem začal na membránové klávesnici (asi jako každý). A teď mám klávesnici se spínači Cherry MX a nedá se to srovnat. Spínače mám modré, jsou trochu hlučnější, ale mají dobrou zpětnou vazbu. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet jiné spínače, ale dal bych šanci i hnědým.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #10 kdy: 09. 10. 2017, 08:01:51 »
Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet jiné spínače, ale dal bych šanci i hnědým.

Jestli jsi z Prahy nebo bys mohl zajet, přijď někdy na sraz OpenAltu – už jednou jsme měli téma klávesnice. Mám testovací sady (od každé barvy jeden) spínačů Cherry MX a Gateron – můžeš vyzkoušet. Dej vědět předem, ať to vezmu s sebou, kdybys měl zájem.

« Odpověď #11 kdy: 09. 10. 2017, 09:10:40 »
Mám ErgoDox s hnědými spínači s vytištěnými DCS-like  keycaps. Keylayout obsahuje i stisky myši (včetně rolování a posunu kurzoru), pro přesnější pohyb kurzoru mám mezi půlkama touchpad.

Proč ErgoDox – má pro ruce přirozenější tvar. Nemá posuny řad (jako na psacím stroji), ale má posuny sloupců (protože máme různě dlouhé prsty). Je rozumně úzká, nemusím například přehmatávat na numerický blok a zase zpátky.

Hnědé spínače (Cherry MX Brown a podobné) – mají hmatovou taktilní odezvu (spínač se najednou „propadne“) a jsou relativně tiché.

Keycaps – každý řádek má trochu jiný tvar (zejména výška a náklon). Dají se koupit (DCS), ale některé tvary jsem nenašel a nechtěl jsem je nahrazovat generičtějšími, tak jsem si je domodeloval podle svých představ. A pod palcem mám taky trochu upravené klávesy. Trochu vlastní mám i bumps na hmatovou orientaci.

Myš – nebaví mě nahmatávat myš kvůli každé blbosti na pár vteřin, a pak se zase vracet na klávesnici a hledat, kde jsem skončil. Proto ten touchpad a často jej ani nepoužiju, vystačí mi směrové klávesy. Naučil jsem se s nimi víc, než jsem čekal. Akorát je lepší je dát například na „JKL;“ než někam dolů, jinak z toho bolí ruce.

Programovatelný layout – má. Je možné dokonce psát makra v C, i když to jsem nevyužil.

Dá se uvažovat i o různých tvarovanějších klávesnicích jako Kinesis Advantage. Tady už nevím, co přesně mě odradilo, snad horní řada kláves ve starší verzi klávesnice.

« Odpověď #12 kdy: 09. 10. 2017, 09:19:46 »
Ještě fotka: https://photos.app.goo.gl/5S6eEJLhJPSjp77F3

Barvy jsem často bral podle toho, co bylo zrovna v tiskárně.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 09. 10. 2017, 09:59:02 »
dasKeyboard

Citace
Vaše připojení není soukromé

Útočníci se mohou pokusit odcizit vaše údaje na webu blog.frantovo.cz (například hesla, zprávy nebo informace o platebních kartách).

Citace
Web blog.frantovo.cz vaše informace běžně chrání šifrováním. Když se prohlížeč Chrome k webu blog.frantovo.cz pokusil připojit tentokrát, web vrátil neobvyklé a nesprávné identifikační údaje. K tomuto problému může dojít, pokud se za web blog.frantovo.cz pokouší vydávat nějaký útočník nebo pokud bylo připojení přerušeno přihlašovací obrazovkou sítě Wi-Fi. Vaše informace jsou i nadále v bezpečí, protože prohlížeč Google Chrome připojení přerušil dříve, než došlo k odeslání jakýchkoliv dat.

Web blog.frantovo.cz nyní nemůžete navštívit, protože jeho certifikát byl zrušen. Síťové chyby a útoky jsou obvykle dočasné, tato stránka pravděpodobně později bude fungovat.

;D

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 09. 10. 2017, 18:06:41 »
Snad znacka Microsoft nezapusobi jako cerveny hadr na byka, ale nemuzeme si s manzelkou doma vynachvalit Sculpt Ergonomic Wireless Business (AES128) kombinovana s mysi Roccat KoneXTD. Respektive manzelka, ktera se sama instalovala za pracovni stul a snazi se realizovat jako graficka/manzelka na plny uvazek.

V praci pouzivam dlouho roky Filco Majestouch2 Tenkeyless s oddelenou numerikou a spinaci CherryMX Brown. Neni co vytknout po strance kvality a vyber ergonomickeho prislusenstvi (napr.: operky zapesti) z libovolnych materialu. Kozeny povch s drevenym podstavcem a silikonovou vyplni.