Python - zbožňovaný lidmi?

Hilderbert

Re:Python - zbožňovaný lidmi?
« Odpověď #195 kdy: 11. 12. 2017, 13:43:22 »
Hlavně je dynamicky typovaný, tak na seriózní použití k ničemu. Ale na hraní a webíky je to fajn. Jinak mi přijde čitelný, ale to mu moc nepomůže.
Dynamicky typovaný jazyk lze také používat seriózně.

Hilderbert

« Odpověď #196 kdy: 11. 12. 2017, 13:50:56 »
Citace
Programovat bez odsazování?
Asi opravdu záleží na každém, ale já mám v mozku zakořeněno, že bloky jsou rozdělené závorkami, nevím jak to vysvětlit, ale je to jako čtení Matrixu (i když to může být pro někoho úsměvné), prostě podívate se na kód a díky závorkám máte hned přehled, co kde začíná a končí. Vyznat se v nějaké smyčce v Pythonu, kde je více podsmyček, více podmínek, vyskakování pomocí breaků - to je peklo pro oči.

To je jenom o zvyku, já na Python přešel z C a zvykl jsem si velmi rychlel. Naopak už bych se nechtěl vracet k C.

Hilderbert

« Odpověď #197 kdy: 11. 12. 2017, 13:54:00 »
Vyznat se v nějaké smyčce v Pythonu, kde je více podsmyček, více podmínek, vyskakování pomocí breaků - to je peklo pro oči. :-(
Je pravda, že někdy při kopírování do vimu dochází k přidávání mezer na novém řádku a to pythonní kód zlikviduje. Narozdíl od bloků vymezených závorkami, kde informace zůstala zachována a  stačí zavolat automatické přeformátování.

Od toho má vim režim paste.

dustin

« Odpověď #198 kdy: 11. 12. 2017, 14:00:28 »

Zajímavé, jak se používá při vkládání textu zkopírovaného prostředním tlačítkem myši? Díky.

Hilderbert

« Odpověď #199 kdy: 11. 12. 2017, 14:00:53 »
A co se vám na Pythonu nelíbí?
Mě se například nelíbí, že se o něm šíří fámy, jako že je Python přehledný. Přitom proti jiným jazykům je strašně nepřehledný, někdo dokonce tvrdí (s nadsázkou), že není rozdíl mezi komprimovaným Javascriptem a Pythonem.

Pokud se podívám na nějakou funkci, ať už v jakémkoliv C, nebo v Javě, PHP, Javascriptu, tak nějak dokážu přehledně zjistit, o co ve funkci jde. Python, bez základů jako jsou závorky, je pro mě zcela nečitelný. Spoléhat na odsazení, tedy postavit funkčnost jazyka na designu (odsazení) je podle mě s prominutím prasárna. Je to jako postavit funkčnost na základě barevného schématu.

Já osobně Python vůbec nechápu, a to jsem dokonce psával skripty pro Gimp v LISPu :-(
Python je přehledný až intuitivní.  A to i díky odsazování. Že se najde pár jedinců, kterým to vadí na věci nic nemění.

dustin

« Odpověď #200 kdy: 11. 12. 2017, 14:06:20 »
Osobně na povinném odsazování žádnou intuitivnost nevidím, protože odsazený je každý slušně napsaný kód, to umí každý editor. Akorát tam ty závorky drží strukturu napevno, což také považuji za výhodu.

Hilderbert

« Odpověď #201 kdy: 11. 12. 2017, 14:06:26 »

Zajímavé, jak se používá při vkládání textu zkopírovaného prostředním tlačítkem myši? Díky.
Úplně normálně, je vidět, že to vůbec nepoužíváte. Vymýšlíte teoretické problémy, které v praxi nevadí. V GUI se paste zapíná automaticky, protože vim dokáže rozlišit mezi psaním na klávesnici a kopírováním.

Hilderbert

« Odpověď #202 kdy: 11. 12. 2017, 14:22:42 »
Osobně na povinném odsazování žádnou intuitivnost nevidím, protože odsazený je každý slušně napsaný kód, to umí každý editor. Akorát tam ty závorky drží strukturu napevno, což také považuji za výhodu.

Ta intuitivnost je videt prave na tom, ze odsazuje kazdy i kdyz nemusi a podporuji to vsechny ide, vyzaduji vsechny coding style. A kdyz stejne kazdy strukturuje svuj kod takto (protoze je to intuitivni a prehledne), je zbytecne strukturu kodu dublovane vymezovat jesté nejakymi znackami.

Kdyby to bylo k necemu, budou si programatori v pythonu paralelne vyznacovat strukturu kodu znackami a ide to budou podporovat. Ale realna potreba, na rozdil od odsazovani, to proste a jednoduse neni.

dustin

« Odpověď #203 kdy: 11. 12. 2017, 14:57:19 »
Úplně normálně, je vidět, že to vůbec nepoužíváte. Vymýšlíte teoretické problémy, které v praxi nevadí. V GUI se paste zapíná automaticky, protože vim dokáže rozlišit mezi psaním na klávesnici a kopírováním.

Normálně si v terminálu pustím vim a pokud je vzdáleně přes SSH (na serveru), velice často při vkládání myší vkládá na každém dalším řádku odsazení, takže se to celé rozjede. Problém to je a velice nepříjemný. Ale našel jsem si to https://unix.stackexchange.com/questions/199203/why-does-vim-indent-pasted-code-incorrectly , takže už vím, jak to paste mode zapnout.

PetrN

« Odpověď #204 kdy: 11. 12. 2017, 18:48:09 »
Citace
Python je přehledný až intuitivní.  A to i díky odsazování. Že se najde pár jedinců, kterým to vadí na věci nic nemění.

Jak jsem psal už asi dvakrát, nejde o "odsazování", ale o "jen odsazování". Pro mě je "jen odsazení" bez závorek prostě nečitelné a nepřehledné. Při čtení cizího robustního kódu je to prostě problém. Na Pythonu mi bohužel nic přehledného nepříjde a už vůbec ho nevnímám jako intuitivní.

Takový zápis je pro mě noční můra, žádný začátek, žádný konec, žadné ohraničení for, prostě nic. Proč to tedy rovnou nepsat v jednom řádku?

Kód: [Vybrat]
for list in list_of_lists:
    for x in list:
        print x

atarist

« Odpověď #205 kdy: 11. 12. 2017, 19:05:05 »

Takový zápis je pro mě noční můra, žádný začátek, žádný konec, žadné ohraničení for, prostě nic. Proč to tedy rovnou nepsat v jednom řádku?

for x in list:
        print x

Ohraničení začátku bloku tam máš, to je ta dvojtečka :-) Hele dej tomu den, dva, potom ti to připadne nádherně elegantní. Vím o čem mluvím, taky jsem tomu zpočátku moc nevěřil (pořád jsem hledal přesná pravidla, jak to ten intepret pozná, kde je konec bloku a tak), ale skutečně JE to čitelné bez těch balastních závorek okolo.

BoneFlute

• 2 095
    • Zobrazit profil
« Odpověď #206 kdy: 11. 12. 2017, 19:06:46 »
Takový zápis je pro mě noční můra, žádný začátek, žádný konec, žadné ohraničení for, prostě nic.

for x in list:
        print x
Zvyk. Nic jiného.

Jen tak pro zajímavost, odsazují i další jazyky. Například Haskell, Idris, a další. Uštří se spousta balastu, a čtenář se může soustředit na podstatu problému. To je motivace.

Proč to tedy rovnou nepsat v jednom řádku?
Jde to taky. Ale pak se tam musí dávat ty závorky.

gll

« Odpověď #207 kdy: 11. 12. 2017, 19:10:47 »

for x in list:
        print x

začátek bloku je :, konec je řádek s menší úrovní odsazení. Nikomu jinému to nedělá problém.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #208 kdy: 11. 12. 2017, 19:43:13 »

for x in list:
        print x

začátek bloku je :, konec je řádek s menší úrovní odsazení. Nikomu jinému to nedělá problém.

Pletete se. Me to treba prijde taky hure citelne a mam radsi kdyz jsou bloky ohraniceny. Byt pitomim Begin-End, Zahlavy-End, nebo zavorkami.  Nerikam, ze to neni o zvyku a ze se to neda prekaonat, ale to jeste neznamena, ze se mi to tak musi libit a, ze kdyz to neni problem pro Vas, tak to nemusi byt problem pro nikoho dalsiho.

gll

« Odpověď #209 kdy: 11. 12. 2017, 20:01:27 »

for x in list:
        print x

Pletete se. Me to treba prijde taky hure citelne a mam radsi kdyz jsou bloky ohraniceny. Byt pitomim Begin-End, Zahlavy-End, nebo zavorkami.  Nerikam, ze to neni o zvyku a ze se to neda prekaonat, ale to jeste neznamena, ze se mi to tak musi libit a, ze kdyz to neni problem pro Vas, tak to nemusi byt problem pro nikoho dalsiho.

já jsem netvrdil, že to každému přijde lépe čitelné nebo že je to lepší. Má to své výhody i nevýhody, ale určitě ta pravidla nejsou složitá. PetrN se o porozumění podle všeho ani nesnažil.