USB hub a problém s HDD

Extension

USB hub a problém s HDD
« kdy: 10. 09. 2017, 10:23:20 »
Všiml jsem si problému s harddiskem, který je zapojený přes USB HUB. Když jsem to hubu zapojil další zařízení (flashku), tak v disku luplo, jako kdyby na zlomek vteřiny vypadlo napájení.  Mohlo se stát něco katastrofického, kdyby se na disk zrovna psalo? Zároveň se ozval zvuk odpojení a připojení. Také se objevila notifikace připojení toho HDD. Disk také nereaguje, správce disků se nějak zasekl (ve stavovém řádku je připoojovvání k službě správy disků). Na disku také bliká kontrolka, co znamená blikající kontrolka? Na disk nic nezapisuje, je nedostpun.

Lol Phirae

Re:USB hub a problém s HDD
« Odpověď #1 kdy: 10. 09. 2017, 10:45:48 »
Ano, ten hub to zjevně neutáhne napájením, přestaň dělat blbosti.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #2 kdy: 10. 09. 2017, 10:49:12 »
Asi používáš Windows, co?

Restartoval bych počítač, odpojil co nejvíc zbytečností a nechal připojenej jen ten disk (bez flashky apod.). Ten disk bych taky odpojil/připojil, aby dostal restart elektroniky. Je to 2.5" disk napájenej jen přes USB? Ten HUB má externí napájení nebo ne? Ty 2.5" disky chtějí hodně proudu, kterej HUB bez napájení nemusí dát... Ta flashka mu asi dočasně přerušila napájení (jejím připojením se zhouploi napětí a ten disk to nedal).

Pokud něco zapisoval, mohlo by to znamenat, že data se nezapsaly. Mohlo to taky vést k poškození disku (plotny), ale asi bych to nečekal. Mám doma 10 let starý disk, který jsem dřív odpojoval během čtení a zápisu a stále funguje spolehlivě.

Takže postup: Vytáhnout disk z USB, restartovat PC, pokud HUB nemá externí napájení, připojil bych disk přímo k PC (pokud je to stolní PC, tak do zadních USB, které jsou přímo na desce, ne do předních, které mají často poddimenzované napájení), pak se uvidí.

« Odpověď #3 kdy: 10. 09. 2017, 10:54:57 »
Všiml jsem si problému s harddiskem, který je zapojený přes USB HUB. Když jsem to hubu zapojil další zařízení (flashku), tak v disku luplo, jako kdyby na zlomek vteřiny vypadlo napájení.  Mohlo se stát něco katastrofického, kdyby se na disk zrovna psalo? Zároveň se ozval zvuk odpojení a připojení. Také se objevila notifikace připojení toho HDD. Disk také nereaguje, správce disků se nějak zasekl (ve stavovém řádku je připoojovvání k službě správy disků). Na disku také bliká kontrolka, co znamená blikající kontrolka? Na disk nic nezapisuje, je nedostpun.

USB je poměrně vetché. Pokud ho chcete používat s co nejmenšími problémy, měl byste dodržovat několik zásad:
1. co nejkratší a co nejtlustší kabely (při 5 V tečou velké proudy pro napájení),
2. používat USB huby co nejméně,
3. když už použít USB hub, tak jedině aktivní - napájený,
4. co se dá připojit jinak, než USB, tak připojit jinak (např. HDD),
5. snažit se vybírat co nejspolehlivější zařízení do USB (vím, blbá rada, jak to má člověk vědět).

Problémy s napájením, zasekáváním USB hubů, i internich USB hubů v PC (na desce je obvykle také hub), jsou časté, a jinak, než popsanými kroky, jim předcházet nejde. I tak to nikdy nedokážete vyloučit na 100 %. Mně se např. cca 2x do roka stane, že musím celé PC a všechny periferie odpojit od napájení, aby se USB úplně vyresetovalo. Jinak mi moje PC, v těchto řídkých situacích, ani nenastartuje.

Extension

« Odpověď #4 kdy: 10. 09. 2017, 12:06:07 »
Dal jsem režim spánku, doufal, jsem, že se to nějak rozhoupne a disk se odpojí . Obrazovka zhasla, nic se nedělo.No štvalo mě to , tak jsem disk vytáhl, flashku taky, hub taky, nic se nezměnilo.  Pak po další době se objavila BSOD něco PAGE...

Zvláštní, že disk  v jiném portu (bez hubu) měl pouze rychlost 39 MB/s místo 110.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10. 09. 2017, 12:21:45 »
Bylo by chytrejsi restartovat Widle.

dustin

« Odpověď #6 kdy: 10. 09. 2017, 13:29:12 »
Zvláštní, že disk  v jiném portu (bez hubu) měl pouze rychlost 39 MB/s místo 110.

Zkus se zamyslet, čím by to mohlo být. Jaká je rychlost USB2 vs. USB3? Má tvé PC všechny porty USB3?

Kit

« Odpověď #7 kdy: 10. 09. 2017, 13:40:09 »
USB je poměrně vetché. Pokud ho chcete používat s co nejmenšími problémy, měl byste dodržovat několik zásad:
1. co nejkratší a co nejtlustší kabely (při 5 V tečou velké proudy pro napájení),
2. používat USB huby co nejméně,
3. když už použít USB hub, tak jedině aktivní - napájený,
4. co se dá připojit jinak, než USB, tak připojit jinak (např. HDD),
5. snažit se vybírat co nejspolehlivější zařízení do USB (vím, blbá rada, jak to má člověk vědět).

ad 1. To platí jen pro zařízení s větším odběrem. U klávesnice a myši je to jedno.

ad 2. USB je navrženo až pro 127 zařízení. Bez hubů bychom připojili jen 1-8 zařízení dle typu základové desky. Pokud mám jen jeden USB port, bez hubu bych nepřipojil ani klávesnici s myší.

ad 3. Dlouhodobě používám pasivní huby naprosto bez problémů. Jen do nich nestrkám HDD a beru ohled na celkový odběr, který je dle mého měření u spousty zařízení vskutku zanedbatelný. Některé HDD však berou i víc než 500 mA, proto se do pasivních hubů nehodí. Podobně jsou na tom i mobily, tablety a powerbanky. To jsou prostě žrouti.

ad 4. Externí HDD se většinou jinak než přes USB připojit nedá. Hub jako mezičlánek však vhodný není.

ad 5. Připojuji různá zařízení. Pokud máš vadný konektor, tak to může dočasně vyřadit hub. A pak existují zabijáci USB, kteří ho umí zlikvidovat a v tom případě je lepší, když to odskáče hub.

« Odpověď #8 kdy: 10. 09. 2017, 15:17:37 »
ad 2. USB je navrženo až pro 127 zařízení. Bez hubů bychom připojili jen 1-8 zařízení dle typu základové desky. Pokud mám jen jeden USB port, bez hubu bych nepřipojil ani klávesnici s myší.

To je věc názoru. Mně stačí dva: jeden na dongle klávesnice / myš, druhý na čtečku paměťových karet. Asi u webkamery se USB nedá vyhnout, ale tu asi nemá každý, podobně jako čtečku smartkaret. Tiskárny na USB zlobí hodně - tam doporučuju jednoznačně LAN. Když má deska 6 nebo 8 USB portů, obvykle se dá vyhnout USB rozbočovači.

ad 4. Externí HDD se většinou jinak než přes USB připojit nedá. Hub jako mezičlánek však vhodný není.

eSATA, LAN, WiFI, FireWire, Thunderbolt - možností je spousta, a USB se vyhnout lze.

Kit

« Odpověď #9 kdy: 10. 09. 2017, 16:31:54 »

To je věc názoru. Mně stačí dva: jeden na dongle klávesnice / myš, druhý na čtečku paměťových karet. Asi u webkamery se USB nedá vyhnout, ale tu asi nemá každý, podobně jako čtečku smartkaret. Tiskárny na USB zlobí hodně - tam doporučuju jednoznačně LAN. Když má deska 6 nebo 8 USB portů, obvykle se dá vyhnout USB rozbočovači.

Mé stolní PC má jediný USB port. Když do něj strčím dongle, tak už nemám kam připojit flešku ani repráčky.

eSATA, LAN, WiFI, FireWire, Thunderbolt - možností je spousta, a USB se vyhnout lze.

Žádný z mých externích disků nedisponuje jiným rozhraním než USB. Ani to není potřebné.

« Odpověď #10 kdy: 10. 09. 2017, 20:35:33 »
Mé stolní PC má jediný USB port. Když do něj strčím dongle, tak už nemám kam připojit flešku ani repráčky.
...
Žádný z mých externích disků nedisponuje jiným rozhraním než USB. Ani to není potřebné.

OK, je to taky cesta, podle mě ale zbytečně bolestivá. Na tom, že USB není povedený standard se asi shodneme, a zbytek je věc názoru. :). Hezký den.

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 10. 09. 2017, 20:46:24 »
Mé stolní PC má jediný USB port.

To máš vopravdu blbý, tak to příště nekupuj.

Kit

« Odpověď #12 kdy: 10. 09. 2017, 20:55:57 »
Mé stolní PC má jediný USB port.

To máš vopravdu blbý, tak to příště nekupuj.

Zase má výhodu, že je to čtyřjádro, které se mi vejde do jedné kapsy i s tím hubem. Mohu na něm dělat kdekoli, kde mám k dispozici monitor či projektor, klávesnici a myš.

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 10. 09. 2017, 21:02:21 »
Ano, to je opravdu báječné stolní PC, gratuluji ke skvělé koupit.  ;D ::)

dustin

« Odpověď #14 kdy: 10. 09. 2017, 22:27:49 »
Zase má výhodu, že je to čtyřjádro, které se mi vejde do jedné kapsy i s tím hubem. Mohu na něm dělat kdekoli, kde mám k dispozici monitor či projektor, klávesnici a myš.

To vypadá na nějakou armovou destičku. To se pak nedivím, že nedoporučuješ používat raid1, když máš pravděpodobně jenom jednu satu, pokud vůbec nativní. Stejně tak se nedivím, že si tolik pochvaluješ vývoj ve vimu, když ti to plnokrevné IDE zřejmě neutáhne. A to tvoje pro vývoj zcela dostačující rozlišení 1024x768 s tím možná taky bude souviset...