SSD do staršej dosky

Re:SSD do staršej dosky
« Odpověď #15 kdy: 05. 09. 2017, 14:41:21 »
Milfaus a kto hovori ze udrzbu nerobim? ;) BFU niesom ani zdaleka, len nemam ako student sponzora na nove masiny, tot vsjo...

Milfaus

« Odpověď #16 kdy: 05. 09. 2017, 15:03:52 »
Milfaus a kto hovori ze udrzbu nerobim? ;) BFU niesom ani zdaleka, len nemam ako student sponzora na nove masiny, tot vsjo...

Good Job!
Tak si kup to jeté SSD s pořádnou zárukou and live long and prosper  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 05. 09. 2017, 16:54:28 »
Kupil som do staruckeho nb IBM X40 pouzite SSD a bud bolo pomalicke, alebo malo zle "sektory" takze som necitil rozdiel oproti rotacnemu disku.

Zajimave. Ja do x40 dal novy SSD z ebay a od te doby se da pouzivat. S originalnim diskem 1.8" to bylo neco katastrofalniho. Nez to dobootovalo, udelalo widloupdate a upate antiviraku, mohl clovek jit na hodne dlouhe kafe.

Milfaus

« Odpověď #18 kdy: 05. 09. 2017, 17:50:11 »
Nez to dobootovalo, udelalo widloupdate a upate antiviraku, mohl clovek jit na hodne dlouhe kafe.

Taky mi to je divný, kdyby to byl stolák, řeknu, že tam měl někde píchnutý flashdisky jako ReadyBoost.
No možná se v tom už někdo předtím vrtal a byl tam hybridní disk SSHD, překvapilo mě, že to vážně i jako funguje.

fhfghfxghfghfxc

« Odpověď #19 kdy: 05. 09. 2017, 18:11:40 »
Zajimave. Ja do x40 dal novy SSD z ebay a od te doby se da pouzivat. S originalnim diskem 1.8" to bylo neco katastrofalniho. Nez to dobootovalo, udelalo widloupdate a upate antiviraku, mohl clovek jit na hodne dlouhe kafe.

Ehm.. teraz mi doslo, ze mal len PATA slot, takze som si z eBay objednal redukciu na mikroSSD a az v nej bol disk. Takze to mohla byt brzda. Samozrejme tam bezi lahkotonazna LXDE Fedora.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #20 kdy: 05. 09. 2017, 19:58:47 »
Myslite, ze je bezpecne ist do bazaroveho SSD? Zasa niesom taky pouzivatel, ktory si moze dovolit aby som jedno rano spustil pocitac a zistil, ze mi zomrelo ulozisko a data su v binarnom nebi...

Celkově se SSD chovají jinak, než rotační disky. U nich bylo víc momentů, kdy varovaly před selháním. U SSD je častější, že jednoho dne prostě ani neškytne. RAIDEM to není moc řešitelné, na deskách jsou softwarové raidy, které uberou zbytečně moc výkonu. Muselo by se to řešit profesionálním raid řadičem s cache. Kvůli cache je pak potřeba ještě bateriový modul. Suma sumárum, RAID pro SSD = cca 17 000 Kč, tedy holý nesmysl do běžného PC. Jediné rozumné řešení je zálohovat, stačí na rotační disk v PC.

Milfaus

« Odpověď #21 kdy: 05. 09. 2017, 21:24:49 »
Muselo by se to řešit profesionálním raid řadičem s cache. Kvůli cache je pak potřeba ještě bateriový modul. Suma sumárum, RAID pro SSD = cca 17 000 Kč, tedy holý nesmysl do běžného PC. Jediné rozumné řešení je zálohovat, stačí na rotační disk v PC.

Kvůli cache je pak potřeba ještě bateriový modul.
Ale to vůbec není pravda.
Přinejmenším jde o nastavení strategie, pokud mám využití 100%read 0%write, tak tam ta baterka opravdu k ničemu není. HW raid provozuji už desátým rokem a to různé od Dell PERC přes HP SmartArray po Arecu. Naprasáka mám nastavené ratio 60/40 na hromadě mašin, Widle, Linux, všechno, vypínají elektřinu, počíták restartuji, když se kousne a nikdy jsem o data nepřišel. (Přesto mám zálohování slušně vyřešené.)

Pokud bych tam měl korporátní data, tak baterií riziko ztráty samozřejmě omezím, ale moderní souborové systémy i RAID u výše uvedených výrobců se s výpadkem napájení srovná překvapivě dobře.

Suma sumárum:
https://aukro.cz/raid-radic-areca-arc-1212-sas-sata-sas-4-port-6908647058
Se to dá pořídit za litr až dva.

Jiná věc je, že umět to správně nastavit a pohrát si s tím, je kumšt.
Mimo to, RAID u SSD přináší SNÍŽENÍ výkonu, resp. ZVÝŠENÍ LATENCE.
Takže pokud mám SSD s rozumnou cache, řekněme 256MB, je použití raidu na něco jiného než zrcadlo fakticky hloupost.

Dále zmiňujete to "magické selhání", ale to je vztažené na čipy, které prostě jednoho krásného dne chcípnou a ve skutečnosti se riziko náhlého úmrtí zvyšuje s kapacitou. Tj. SSD 250GB má teoreticky stejnou šanci scípnout jako dva 120(8)GB disky. U lepších technologií to neplatí, ale u TLC to je bolest.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #22 kdy: 06. 09. 2017, 09:15:53 »
Přinejmenším jde o nastavení strategie, pokud mám využití 100%read 0%write, tak tam ta baterka opravdu k ničemu není.

Souhlasím. Zjednodušil jsem odpověď, protože jsem z kontextu vyšel z toho, že tazatel nemá moc znalostí (tudíž těžko posoudí a nastaví strategii), a že SSD bude systémový disk (=hodně IOPS).

Suma sumárum:
https://aukro.cz/raid-radic-areca-arc-1212-sas-sata-sas-4-port-6908647058

Nejsem přesvědčený, že starý Areca řadič je ta pravá volba pro SSD. RAID řadiče se pro SSD vlastně teprve vylaďují, a čím starší, tím víc je spíš připravený na rotační disky. U Arecy mi vždy přišla jako slabina existence aktivního chlazení.

Dále zmiňujete to "magické selhání", ale to je vztažené na čipy, které prostě jednoho krásného dne chcípnou a ve skutečnosti se riziko náhlého úmrtí zvyšuje s kapacitou. Tj. SSD 250GB má teoreticky stejnou šanci scípnout jako dva 120(8)GB disky. U lepších technologií to neplatí, ale u TLC to je bolest.

Bavíme se o mirroru (RAID-1), kde neoddiskutovatelně máte data uložená redundantně a rizika ztráty nižší.

Milfaus

« Odpověď #23 kdy: 06. 09. 2017, 09:54:37 »
Nejsem přesvědčený, že starý Areca řadič je ta pravá volba pro SSD. RAID řadiče se pro SSD vlastně teprve vylaďují, a čím starší, tím víc je spíš připravený na rotační disky. U Arecy mi vždy přišla jako slabina existence aktivního chlazení.

Na to domácí chroustání je to právě dobrá volba, podporu SSD má dobrou, přenosové rychlosti horší.
Fučák se zadírá a je ho lepší asap nahradit třeba tímhle:

Nebo tišeji:

Nicméně to jde i levněji, když se člověk nebojí šroubováku a tavného lepidla nebo když nechce čekat na dodání.

Starší, ale široce dostupné HP SmartArray P400/P410 v horším případě P212 jsou výborně připravené na SSD disky.

Dokonce jejich utilitu HP SmartSSD Wear Gauge Utility považuji za obecně zdařilou.

Podporu SSD disků vážně není třeba řešit, nicméně starý RAID obecně nezvedá rychlost SSD disků.
Problém je v tom, že nové SSD disky jsou v řadě operací rychlejší, než řadit a proto samotné SSD dokáže dodávat data rychleji, především se to týká latence, která se s řadičem až neúměrně zvedá. Výjimkou jsou SSD s 64MB cache, což jsou takové ty Spark nebo Flare v kapacitách pod 256GB. Ač je to zvláštní, výrobci se nějak shodli a většina modelů pod 250(6)GB má jen 64MB cache. U takového disků může zrcadlo přinést nějaký ten výkon navíc, tedy pokud je cache alespoň 512MB a lépe 1GB.

App, kdo si nevyzkoušel, jak dokáže hard disk (ne SSD) "osvižnit" ;D řadič s 1GB cache, měl by mlčet a šoupat nohama.

Ad Raid 1/0 co jsem pochopil (nevím proč a nechce se mi to hledat), tak tazatel chtěl dávat disky do Raid 0, aby z toho vymáčkl víc rychlosti. Nebezpečí selhání tam je sice 2x vyšší než u selhání jednoho disku 120(8)GB, ale protože to selhání způsobují paměťové čipy, pak je z hlediska selhání téměř jedno, jestli máte 2x120GB disk v raidu 0 nebo jeden 250GB disk bez raidu, je to prašť jako uhoď. Lze namítnout, že může selhat samotný řadič SSD disku, to může, ale v 99% dochází k selhání paměťových čipů tzn. syndromem "náhlého úmrtí". Proto lze tvrdit, že pro riziko selhání disků platí 1x120 < ((2x120)≈1x250)

dustin

« Odpověď #24 kdy: 06. 09. 2017, 10:30:43 »
Citace
Starší, ale široce dostupné HP SmartArray P400/P410 v horším případě P212 jsou výborně připravené na SSD disky.

U prehistorického P400 (P800, E200i) bych byl s SSD opatrnější. SATA disky jede jen na SATA I, což je 150MB/s max (zbytečně málo pro SSD). Navíc u něj nejde zapnout JBOD, takže se musí dát raid0 na jeden disk (pak sežere 32MB na konci disku, ale zbytek vrátí celý). RAIDu 1 bych se u SSD na něm bál, nelze obsadit jen část disku (ponechat volné buňky pro interní řadič) a údajně nemá podporu TRIMu.

Mně P800 ani E200i SSD vůbec nezdetekoval, ale to chtělo asi upgrade firmwaru, dle všech reportů to umí.

Milfaus

« Odpověď #25 kdy: 06. 09. 2017, 11:24:14 »
údajně nemá podporu TRIMu.

Velmi dobrá poznámka s tím TRIMem.
U raidů byla podpora trim passthru opravdu dost tristní, dokonce ani P410ka jí tuším ze začátku vůbec nepodporovala.
Těžko říct, jestli jí přidali, protože pro P400 i P410 byly napsány nové ovladače pro Windows Server 2012R2 (když chcete W10, musíte použít právě nejlépe tyhle ovladače a jsou i pro W2016).

Nicméně řada řadičů ten TRIM až tolik nepotřebuje, minimálně všechny SandForce mají GC resp. celkem funkční garbage collector. Takže není nutné se toho až tolik bát. Pravda je, že TRIM zlepšuje funkce GC. Já s tím problém neměl, žádné propady rychlosti nenastávaly.

RAIDu 1 bych se u SSD na něm bál, nelze obsadit jen část disku (ponechat volné buňky pro interní řadič) a údajně nemá podporu TRIMu.

Pokud to děláš tak, že na disku necháváš cca 10% volného místa (já to taky tak dělám), tak je to řešitelné.
Stačí Raid vytvořit s diskem kapacitě 115GB, který obratem odebereš :-D
Dle výrobců by mělo stačit těch 8GB volného (skrytého) místa disky mají ve skutečnosti 128GB=>120GB, ale když přidáš nějaké to GB navíc, ono to neuškodí. A taky je pravda, že některé disky žádnou "skrytou"/vyhrazenou kapacitu nemají. Je to prostě k disku ohleduplné.

U těch řadičů bych chtěl spíš zmínit jinou věc, Intel - firma dle mého názoru dosti lakomá - extrémně škudlí na PCIe linkách. Většina řadičů je 4x a fungují buď v režimu 1x nebo 4x.
Nevím, jak moc jste s tím obeznámeni, ale že máte pod grafikou další slot Pcie 16x/8x neznamená, že to je PCIe slot 16x/8x.  Ve skutečnosti to je tak, že těch linek je tak málo, že aby ten řadič fungoval v módu 4x, musíte na základní desce vypnout fakticky všechny přídavné periferie, jako jsou další USB porty, zvukovka a 1/2 normální SATA portů.
Až potom, co to vypnete, se v biosu objeví možnost Slot 3/4 Pcie 1x/4x.
To je velká bolest všech desek včetně levnějších pracovních stanic.

Jinými slovy to, že to je x4 karta neznamená, že v režimu x4 jede :-(
Proto mohou být výsledky rychlosti "na první pohled" velkým zklamáním.
A to právě v kombinaci třeba se starším RAID řadičem, ostatně kdo si domů pořídí solidní novou ARECu za 20 litrů.
Starší řadiče neumí moderní PCIe protokoly (P410 se od P400 liší právě v podpoře protokolu PCIe, kdy P410 podporuje PCIe 2.0, kdežto starší P400 jen PCIe1.0) a proto mohou jet dosti loudavě.

V každém případě, hw raid má smysl z pevných disků, které krásně oživí a dá jim druhý dech.
JE AŽ NEUVĚŘITELNÉ, JAK HW RAID DOKÁŽE ZRYCHLIT VIRTUÁLNÍ PC!!!
Když pouštíte virtuální PCčko z hard disku, je to loudavé a takové celé pochybně pomalé.
Na SSD se vám zase nemusí vejít, ostatně jak kapacita vyroste na víc než 100 GB, začne být i na 250GB disku těsno, no a kolikrát má člověk těch virtuálek hodně, takže nezbývá, než virtuál pouštět z hard disku...líně...chrochtavě, jako za krále klacka. Tam dokáže udělat RAID neuvěřitelnou službu! Jasně, lepší je si koupit na virtuálku samostatné SSD, ale když se to nehodí, nebo je po ruce právě slušný řadič, nárůst rychlosti je naprosto úžasný! (v porovnání s 7200RPM chrochtákem)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 06. 09. 2017, 22:26:41 »
U takového disků může zrcadlo přinést nějaký ten výkon navíc, tedy pokud je cache alespoň 512MB a lépe 1GB.

Jak presne ma zrcadlo zvysovat vykon, kdyz kazdou operaci zapisu je potreba provest 2x? U HW radice lze doufat leda v to, ze se o to stara prave ten HW radic a pri trose stesti tam nebude vznikat znatelne zpomaleni.

Milfaus

« Odpověď #27 kdy: 06. 09. 2017, 23:06:59 »
U takového disků může zrcadlo přinést nějaký ten výkon navíc, tedy pokud je cache alespoň 512MB a lépe 1GB.

Jak presne ma zrcadlo zvysovat vykon, kdyz kazdou operaci zapisu je potreba provest 2x? U HW radice lze doufat leda v to, ze se o to stara prave ten HW radic a pri trose stesti tam nebude vznikat znatelne zpomaleni.

Protože tomu nerozumíš.
Když má řadič trochu rozumu, tak zápis jde sice na každý disk, ale čtení se provádí z obou disků různě. Tj. vezmu 100 bloků z disku A a 100 bloků z disku B, tj. za jednotku času mám 200 bloků, i když bych z jednoho disku dostal 100 bloků max. Navíc ta cache svižní dobře, člověk si říká, že to nebude mít vliv, že Widlouši celkem dobře cachují v ram, ale houno, houno zlatá rybko.  A já tu mluvím pouze o HW řadičích s cache a to o řadičích lepších.

Jirsákova tchýně

« Odpověď #28 kdy: 06. 09. 2017, 23:27:22 »
Když má řadič trochu rozumu, tak zápis jde sice na každý disk, ale čtení se provádí z obou disků různě. Tj. vezmu 100 bloků z disku A a 100 bloků z disku B, tj. za jednotku času mám 200 bloků, i když bych z jednoho disku dostal 100 bloků max.

Kristova noho, na to nepotřebuju žádný HW řadič. Tohle dělá linuxové MD asi tak čtvrt století.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 06. 09. 2017, 23:37:17 »
Protože tomu nerozumíš.
Když má řadič trochu rozumu, tak zápis jde sice na každý disk, ale čtení se provádí z obou disků různě. Tj. vezmu 100 bloků z disku A a 100 bloků z disku B, tj. za jednotku času mám 200 bloků, i když bych z jednoho disku dostal 100 bloků max. Navíc ta cache svižní dobře, člověk si říká, že to nebude mít vliv, že Widlouši celkem dobře cachují v ram, ale houno, houno zlatá rybko.  A já tu mluvím pouze o HW řadičích s cache a to o řadičích lepších.

Uzasne! To je ale orgasmus! Akorat ze u toho SSD by me trapila spis ta rychlost zapisu. Navic je tu celou dobu rec o pouziti stareho radice a otazka je, jak moc inteligentni by ten stary kram byl.