Exchange mail do gmailu

TomášJ

Exchange mail do gmailu
« kdy: 05. 09. 2017, 00:43:29 »
Ahoj,

Je někde možnost vytvořený mail na Exchange 2010 připojit do Gmailu a odpovídat z Gmail konzole? Hlavně, aby to odcházelo z "domena.cz" a ne z gmail.com

Díky!

Tom

Miroslav Šilhavý

Re:Exchange mail do gmailu
« Odpověď #1 kdy: 05. 09. 2017, 06:26:18 »
Taková možnost není.
Jediná, snad trochu fungující možnost by byla nastavit Exchange do split-domain nastavení, kdy některé schránky jsou v Exchange, a jiné třeba v Gmailu.
Hlavně mi trochu uniká smysl takového počinu, Gmail a Exchange nejdou plně spojit už jen kvůli odlišnému návrhu obou služeb.
Exchange 2010 je navíc dnes už prehistorie. :(

« Odpověď #2 kdy: 05. 09. 2017, 09:28:43 »
Pokud máte na Exchange povolen protokol POP3, můžete si nechat stahovat zprávy do účtu na GMailu (Nastavení → Účty a importy). Nebo si můžete nastavit přeposílání všech zpráv z Exchange na GMail. V GMailu si pak můžete přidat další adresu odesílatele (opět v Nastavení → Účty a importy). Ale pozor na to, že ty e-maily pak budou podepsané DKIM klíčem GMailu, takže pokud vaše domena.cz má nastavené v DNS DKIM nebo SPF a nemá tam nastavený GMail jako povoleného odesílatele, mohou být odeslané e-maily považovány za spam. A taky pozor na to, že firemní bezpečnostní politika může zakazovat přeposílání e-mailů jinam.

TomášJ

« Odpověď #3 kdy: 05. 09. 2017, 11:25:54 »
Pokud máte na Exchange povolen protokol POP3, můžete si nechat stahovat zprávy do účtu na GMailu (Nastavení → Účty a importy). Nebo si můžete nastavit přeposílání všech zpráv z Exchange na GMail. V GMailu si pak můžete přidat další adresu odesílatele (opět v Nastavení → Účty a importy). Ale pozor na to, že ty e-maily pak budou podepsané DKIM klíčem GMailu, takže pokud vaše domena.cz má nastavené v DNS DKIM nebo SPF a nemá tam nastavený GMail jako povoleného odesílatele, mohou být odeslané e-maily považovány za spam. A taky pozor na to, že firemní bezpečnostní politika může zakazovat přeposílání e-mailů jinam.

Bomba díky, to je přesně to co jsem potřeboval.

Tom

aaa

« Odpověď #4 kdy: 06. 09. 2017, 00:24:11 »
Ale pozor na to, že ty e-maily pak budou podepsané DKIM klíčem GMailu, takže pokud vaše domena.cz má nastavené v DNS DKIM nebo SPF a nemá tam nastavený GMail jako povoleného odesílatele, mohou být odeslané e-maily považovány za spam.
GMail take nastavenie neumozni a vypyta si SMTP server a prihlasovanie k nemu.

« Odpověď #5 kdy: 06. 09. 2017, 07:07:46 »
GMail take nastavenie neumozni a vypyta si SMTP server a prihlasovanie k nemu.
CO neumožňuje? Nastavit jinou adresu odesílatele? Vždyť jsem to psal – je to v Nastavení → Účty a importy → Odesílat poštu jako: (Používejte Gmail k odesílání ze svých ostatních e-mailových adres.) Žádný SMTP server tam nakonfigurovaný nemám, protože pro danou doménu ani neexistuje.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #6 kdy: 06. 09. 2017, 07:50:34 »
Vidím, že je tady spousta "odborníků" :).

1. Pokud někdo má Exchange, dá se předpokládat, že ho nepoužívá jen na poštu, ale i na zbytek groupware služeb.
2. Propojit pouze poštu jde, ale plnohodnotně groupware Exchange - GMail projit nejde.
3. Pokud Vám doména nepatří, je možné, že administrátor má nastavené DKIM klíče a SPF v DNS. Pak nepůjde dobře přenést ani ta pošta, protože odeslané e-maily budou často zastaveny z bezpečnostních důvodů. (Od toho DKIM / SPF jsou, aby nešlo odesílat z jiných serverů, než které určí správce).
4. Pokud DKIM / SPF na doméně nastavený není, bude to fungovat, ale problém bude v posílání e-mailů mezi stejnými uživateli v téže doméně.
5. Na to, aby to fungovalo, by se musel nasadit split-domain scénář, tedy mj. odesílat SMTP poštu zpět přes Exchange.
6. Pokud vím, tak GMail split-domain, minimálně ve free verzi nepodporuje.

Pokud má tazatel účet na Exchange serveru, asi by bylo nejvhodnější domluvit postup s jeho správcem. Ten ví nejlíp, jak je pošta nastavená. My tady můžeme leda vypisovat samé ifs & buts.

Není dobrý nápad toto dělat "na sílu" bez vědomí správce, protože, jak vidíte, problematika je hodně široká, a v diskusi radí kdejaký pitomec, který měl zrovna to štěstí, že jemu něco funguje.

« Odpověď #7 kdy: 06. 09. 2017, 08:38:31 »
1. Pokud někdo má Exchange, dá se předpokládat, že ho nepoužívá jen na poštu, ale i na zbytek groupware služeb.
Pokud někdo chce řešit posílání e-mailů a píše o GMailu, dá se předpokládat, že řeší e-maily a GMail a ne kalendář a Google Calendar nebo jiné groupware služby.

4. Pokud DKIM / SPF na doméně nastavený není, bude to fungovat, ale problém bude v posílání e-mailů mezi stejnými uživateli v téže doméně.
Pokud Exchange nemá nějakou speciální vlastnost, aby mu to vadilo, tak s tím problém nebude – je to běžná situace, že e-maily z dané domény odesílá více serverů a poštovní server tedy občas dostane e-mail ze své domény do své domény od jiného serveru.

5. Na to, aby to fungovalo, by se musel nasadit split-domain scénář, tedy mj. odesílat SMTP poštu zpět přes Exchange.
6. Pokud vím, tak GMail split-domain, minimálně ve free verzi nepodporuje.
To je to, o čem psal aaa výše – GMail umožňuje u jiné odchozí adresy nastavit SMTP server a přihlašovací údaje, a pak e-maily (předpokládám) odesílá přes daný server. Pak funguje i SPF a má to DKIM podpis od uživatelské domény.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #8 kdy: 06. 09. 2017, 09:07:09 »
Pokud Exchange nemá nějakou speciální vlastnost, aby mu to vadilo, tak s tím problém nebude – je to běžná situace, že e-maily z dané domény odesílá více serverů a poštovní server tedy občas dostane e-mail ze své domény do své domény od jiného serveru.
DKIM / SPF vyhodnocují servery příjemce. To není vlastnost Exchange, ale prostě příjemci nepřijmou e-mail, který půjde z Google.

Čím dál častěji bývají poštovní systémy nastaveny tak, aby nepřijímaly e-maily ze své domény do své domény z jiných, než povolených serverů. Poměrně logický krok v boji se spamem.

To je to, o čem psal aaa výše – GMail umožňuje u jiné odchozí adresy nastavit SMTP server a přihlašovací údaje, a pak e-maily (předpokládám) odesílá přes daný server. Pak funguje i SPF a má to DKIM podpis od uživatelské domény.
GMail neumí nastavit SMTP server pro přeposílání odchozí pošty. Umí jenom převzít přijatou poštu pomocí POP3/IMAP, ale odeslaná jde jeho SMTP servery.

Pokud chcete nastavit split-domain routing, pak musíte pořídit komerční G Suite, který to umožňuje. A stejně se nevyhnete nastavení správcem Exchange, protože i on musí split domain nastavit u sebe.

« Odpověď #9 kdy: 06. 09. 2017, 14:18:09 »
DKIM / SPF vyhodnocují servery příjemce. To není vlastnost Exchange, ale prostě příjemci nepřijmou e-mail, který půjde z Google.
Píšete nesmysly. Ano, DKIM a SPF vyhodnocují servery příjemce, akorát že v bodě 4 jste psal o případu, kdy DKIM ani SPF nastavené není, takže to logicky servery příjemce nemohou vyhodnotit – a na to já jsem také reagoval. Že by příjemce nepřijímal e-mail, který jde z Google, to už je úplný nesmysl.

Čím dál častěji bývají poštovní systémy nastaveny tak, aby nepřijímaly e-maily ze své domény do své domény z jiných, než povolených serverů. Poměrně logický krok v boji se spamem.
Jak jsem psal, je běžné, že e-maily z jedné domény odesílá více serverů a ani o sobě navzájem nemusí vědět. Pokud má server kontrolovat, že e-maily ze své domény nepřijme z jiných serverů, musí k tomu být speciálně nakonfigurován. Přičemž stejného efektu lze dosáhnout použitím SPF a/nebo DKIM a jejich validací, čímž se zároveň umožní rozeznávat spam i ostatním serverům – takže pokud to jde, je daleko lepší sáhnout po tomhle řešení.

GMail neumí nastavit SMTP server pro přeposílání odchozí pošty. Umí jenom převzít přijatou poštu pomocí POP3/IMAP, ale odeslaná jde jeho SMTP servery.
Jo, jasně, neumí, ten popis, kde to nakonfigurovat, jsem si vymyslel, a screenshot jsem si namaloval v Malování:

problematika je hodně široká, a v diskusi radí kdejaký pitomec, který měl zrovna to štěstí, že jemu něco funguje.
Aspoň že jste to sebekriticky přiznal.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #10 kdy: 06. 09. 2017, 15:13:39 »
Aspoň že jste to sebekriticky přiznal.

Navedete mě, kde to v nastavení je? Je škoda si tu poměřovat pindíky, lepší by bylo poslat návod. I já se rád přiučím něco, co jsem neznal.

« Odpověď #11 kdy: 06. 09. 2017, 16:24:11 »
Navedete mě, kde to v nastavení je? Je škoda si tu poměřovat pindíky, lepší by bylo poslat návod. I já se rád přiučím něco, co jsem neznal.
Kam byste ten návod chtěl poslat? Tady v diskusi jsem to psal už dvakrát: Nastavení → záložka Účty a importy → Odesílat poštu jako: (Používejte Gmail k odesílání ze svých ostatních e-mailových adres.) → Přidat další e-mailovou adresu. V prvním kroku zadáte jméno a e-mailovou adresu, v druhém kroku SMTP server a přihlašovací údaje. Dnes už to dokonce vyplnit musíte, pokud nechcete používat pro odesílání jiný server, musíte tam nastavit server GMailu (alespoň to tak mám nastavené u e-mailové adresy, která nepoužívá pro odesílání externí SMTP server).

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #12 kdy: 06. 09. 2017, 16:42:19 »
Kam byste ten návod chtěl poslat? Tady v diskusi jsem to psal už dvakrát

Díky, omlouvám se, přehlédl jsem.
Vaše řešení je správné, pokud má tazatel k dispozici firemní SMTP server (což asi bude mít).

j

« Odpověď #13 kdy: 06. 09. 2017, 17:55:09 »
...
Mno ... dobrej zpusob jak se nechat na minutu ze zamestnani vykopnout, pokud tohle nekdo ze zamestnancu udela = praskne svoje domenovy heslo, protoze kdo pouziva exchange, zcela jiste ma AD, a tudiz heslo = login i na terminal server a samozrejme pristup ke sdilenym diskum, aplikacim ...

Specielne je to pak uzasny v souvislosti se vsemoznymi uniky ,,, anzto a jelikoz prave takovyhle hesla nelze jinak nez jako text skladovat z principu.

kolemjdouci

« Odpověď #14 kdy: 06. 09. 2017, 19:37:19 »
Citace
Mno ... dobrej zpusob jak se nechat na minutu ze zamestnani vykopnout, pokud tohle nekdo ze zamestnancu udela = praskne svoje domenovy heslo, protoze kdo pouziva exchange, zcela jiste ma AD, a tudiz heslo = login i na terminal server
Přesně tak. Vyhodit, zastřelit a pro jistotu ještě utopit.