Kde získat základní přehled o elektrotechnice?

Lama

Re:elektrotechnicky dotaz
« Odpověď #45 kdy: 04. 09. 2017, 11:20:45 »
ja si cetl obsah knihy Poznavame Elektroniku  I. a opravdu mi to nepripada jako zcela trivialni

http://www.kopp.cz/index.php?route=module/mmos_attachmanager/getfile&product_attach_file_id=793

To víš, elektronika není triviální. Jinak nevím, cos jako čekal že tam bude. Ja ty knihy od Maliny mám (ne, že bych byl zrovna elektronik, spíš tak pro zajímavost, jak to funguje) a začíná opravdu pozvolna od žárovky. Zas nemůžeš čekat, že se bude celou knihu věnovat jenom žárovkám. Zase žádná těžká vysokoškolská matika tam neni.

IMHO je dobrý postupovat následovně :
Elektřina kolem nás
Od krystalky k modelum s tranzistory
Poznavame elektroniku

A pokud ti ten Malina příde těžkej, tak by asi bylo záhodno zvážit změnu oboru, protože problém nebude v těch materiálech.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Re:Kde získat základní přehled o elektrotechnice?
« Odpověď #46 kdy: 04. 09. 2017, 12:11:41 »
ok zacnu pomalu tou knihou

Elektřina kolem nás

jinak ja bych nejradeji chodil do nejakeho krouzku (coz v mem veku zni docela smesne) kde bych se pod vedenim nekoho poustel do experimentovani prakticky (nejlepsi by byl asi osobni ucitel treba z pribuzenstva nebo kamarad nebo zdatny soused ale nikdo koho znam se tomu nevenuje prakticky)

David

Re:elektrotechnicky dotaz
« Odpověď #47 kdy: 04. 09. 2017, 12:18:31 »
ja si cetl obsah knihy Poznavame Elektroniku  I. a opravdu mi to nepripada jako zcela trivialni

http://www.kopp.cz/index.php?route=module/mmos_attachmanager/getfile&product_attach_file_id=793

To víš, elektronika není triviální. Jinak nevím, cos jako čekal že tam bude. Ja ty knihy od Maliny mám (ne, že bych byl zrovna elektronik, spíš tak pro zajímavost, jak to funguje) a začíná opravdu pozvolna od žárovky. Zas nemůžeš čekat, že se bude celou knihu věnovat jenom žárovkám. Zase žádná těžká vysokoškolská matika tam neni.

IMHO je dobrý postupovat následovně :
Elektřina kolem nás
Od krystalky k modelum s tranzistory
Poznavame elektroniku

A pokud ti ten Malina příde těžkej, tak by asi bylo záhodno zvážit změnu oboru, protože problém nebude v těch materiálech.

Malina je dobrej akorat pro bastlire a decka ktere se chteji seznamit se zaklady elektroniky. Pokud se tomu clovek chce venovat seriozneji doporucuji sehnat Zaklady Elektrotechniky od A. Blahovce https://ucebnice.heureka.cz/elektrotechnika-1-blahovec-antonin/# (je potreba vsechny 3 dily). Dale se daji sehnat zajimave knihy u nakl. Ben

No a pokud si autor dotazu predstavuje ze bude sahat na elektriku a zaroven se vyhnul matematice a fyzice na urovni stredni prumyslove skoly pak ma smolika :)

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 04. 09. 2017, 13:10:45 »
jen tak pro zajimavost pro mne jako laika je zajimave ze nynejsi generace CPU ma kolem 7 miliard tranzistoru na single chipu (jine IC maji uz nyni 30 miliard ..)

uz se vidim jak to pajim jeden za druhym zvlast pri tech rozemerech jednotky nanometru (se to blizi velikosti atomu a dal uz nebude kam jit ?)

https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor_count

« Odpověď #49 kdy: 04. 09. 2017, 13:31:37 »
Pěkné elektro knihy jsou aktuálně na Humble Bundle: https://www.humblebundle.com/books/electronics-programming-make-books

Pro hloubější pochopení, co se děje v polovodičích, doporučuji http://www.designinganalogchips.com/.

Síťař a vývojář v Lyntu

karbous

« Odpověď #50 kdy: 04. 09. 2017, 14:20:07 »
Docela slusny zaklad je v knize  Kurs elektrotechniky - autor Vozenilek. 
Predpokladam, ze bude nekde v antikvariatu...

Lama

« Odpověď #51 kdy: 04. 09. 2017, 14:59:56 »
Teď jsem koukal, že toho Blahovce maji na u.l.o.z.t.o.  Určitě bych doporučil zkusit na ni mrknout. Pokud by se zalíbila, bylo by férové si ji normálně zakoupit.

PetrM

« Odpověď #52 kdy: 04. 09. 2017, 15:01:35 »
Takže v kostce:
1) Elektrika teče drátama stejně, jako voda trubkama.
2) Ve vodě máš tlak, jejich rozdíl ji přinutí k pohybu. U elektriky máš potenciál, rozdíl potenciálů ji přinutí k pohybu.
3) Rozdíl potenciálů se nazývá napětí, značí se U a je ve Voltech. Je to jakáýsi síla, která tu elektriku drátama tahá.
4) Pokud je rozdíl tlaků u vody malý, nedostane se voda tam, kam má, a zařízení nefunguje, nebo funguje málo.  U elektriky se pokles napětí projeví tím, že to nefunguje, nebo třeba málo svítí žárovka.
5) Pokud pustíš do trubky nebo hadice velký tlak, praskne. Pokud pustíš do spotřebiče velký napětí, tak se taky zničí.
6) Přesný napětí těžko udržíš, mění se se zátěží, délkou vodičů,... Proto je tam vždycky nějaká tolerance. U napájení je to obvykle +/-10% pro zdroj a +/-20% pro spotřebič (se jmenovitým napětím 10V by zdroj dával mezi 9V a 11V, spotřebič pracoval mezi 8V a 12V). pokud je to jinak, bývá to uvedeno.
7) Voda je tvořena atomy, elektrika elektrony (aspoň v elektrotechnice, v elektronice to je někdy jinak, ale to teď ignoruj, Maxwellovy rovnice, iontovu vodivost a polovodiče na téhle úrovni nepotřebuješ).
8) Voda má objem, ten říká, kolik je tam atomů. Elektrika má náboj, ten říká, kolik je tam elektronů (označení Q, jednotka Coulomb (C))
9) Když voda teče trubkou, máš tam průtok (litry/min.). Když elektrika teče drátem, máš tam proud (označení I, jednotka Ampér, 1A=1C/1s)
10) Pokud je průtok malý vody malý (třeba proto, že je nízký tlak), nepracuje. Stejně tak pokud je malý proud, nestačí udělat, co je potřeba.
11) Pokud vodu v trubce zrychluješ, dostávají se turbulence z povrchu do celýho objemu a potřebuješ větší tlak. Pokud chceš někudy protáhnout větší proud, potřebuješ vyšší napětí.
12) Poměr proudu a napětí se nazývá odpor (R), v Ohmech. Platí pro něho Ohmův zákon R = U/I.
13) Chceš, aby voda roztočilatřeba vodní kolo. Rozhoduje její tlak a rychlost, u elektriky napětí a proud. To je výkon, označení P, jednotka Watt. P=U*I.
14) Odpor mají i vodiče, takže na vodičích vznikne rozdíl napětí, který představuje ztráty (U = R vodiče * I). Když je proud moc velký, drát se přepálí a vyhoříš. Proto se tam dávají pojistky, který shoří jako první. Tohle omezení se uvádí na zdroji - maximum, co ti dovolí. Spotřebič si může vzít klidně míň, dokonce i nulu.
15) Když máš nějaký výkon, můžeš s jeho pomocí dělat práci W (v Joulech, 1 Joule = 1 W * 1s, watthodinách (1Wh = 3600J))

A to je tak zhruba základ, co je co. Nějaký dotazy?

Hellraiser

« Odpověď #53 kdy: 04. 09. 2017, 15:19:24 »
No souhlasim s postupem knih co doporucuje Lama i kdyz tu posledni znam jen z doslechu.
No a pokud jse chces ucit praxí tak si kup Voltika II. Naucis se zaklady ledky,tranzistory, integrac 555, ruzny pisklatka a blikatka. Jen ty radia jsou vsude na strednich vlnach takze prijem zalezi na lokalite.
Priznam jse ze si uz nepamatuju jestli tam vysvetluji treba predradny odpor a pod. Ale vzdycky tam je krome schematka i seznam zdirek ktere mas propojit.
Samozrejme si po vyzkouseni vsech navodu muzes zkusit neco vlastniho.Pripadne znicene soucastky jsou vetsinou v cene do 10 korun.Navic vyrobce tvrdi ze mas 4 opravy kazde soucastky zdarma.
Na Voltika I bych se vykaslal protoze to jsou hlavne spinace a prepinace i kdyz na nej nektera zapojeni z dvojky odkazuji.
Konec koncu tady jsi muzes omrknout prirucku. http://voltik.cz/fotky/voltik/v2/prirucka_v2.pdf
No a prectenim tohoto se asi taky nic nezkazi https://cs.wikibooks.org/wiki/Praktick%C3%A1_elektronika

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 04. 09. 2017, 16:05:06 »
Takže v kostce:
1) Elektrika teče drátama stejně, jako voda trubkama.
2) Ve vodě máš tlak, jejich rozdíl ji přinutí k pohybu. U elektriky máš potenciál, rozdíl potenciálů ji přinutí k pohybu.
3) Rozdíl potenciálů se nazývá napětí, značí se U a je ve Voltech. Je to jakási síla, která tu elektriku drátama tahá.
4) Pokud je rozdíl tlaků u vody malý, nedostane se voda tam, kam má, a zařízení nefunguje, nebo funguje málo.  U elektriky se pokles napětí projeví tím, že to nefunguje, nebo třeba málo svítí žárovka.
5) Pokud pustíš do trubky nebo hadice velký tlak, praskne. Pokud pustíš do spotřebiče velký napětí, tak se taky zničí.
6) Přesný napětí těžko udržíš, mění se se zátěží, délkou vodičů,... Proto je tam vždycky nějaká tolerance. U napájení je to obvykle +/-10% pro zdroj a +/-20% pro spotřebič (se jmenovitým napětím 10V by zdroj dával mezi 9V a 11V, spotřebič pracoval mezi 8V a 12V). pokud je to jinak, bývá to uvedeno.
7) Voda je tvořena atomy, elektrika elektrony (aspoň v elektrotechnice, v elektronice to je někdy jinak, ale to teď ignoruj, Maxwellovy rovnice, iontovu vodivost a polovodiče na téhle úrovni nepotřebuješ).
8) Voda má objem, ten říká, kolik je tam atomů. Elektrika má náboj, ten říká, kolik je tam elektronů (označení Q, jednotka Coulomb (C))
9) Když voda teče trubkou, máš tam průtok (litry/min.). Když elektrika teče drátem, máš tam proud (označení I, jednotka Ampér, 1A=1C/1s)
10) Pokud je průtok malý vody malý (třeba proto, že je nízký tlak), nepracuje. Stejně tak pokud je malý proud, nestačí udělat, co je potřeba.
11) Pokud vodu v trubce zrychluješ, dostávají se turbulence z povrchu do celýho objemu a potřebuješ větší tlak. Pokud chceš někudy protáhnout větší proud, potřebuješ vyšší napětí.
12) Poměr proudu a napětí se nazývá odpor (R), v Ohmech. Platí pro něho Ohmův zákon R = U/I.
13) Chceš, aby voda roztočilatřeba vodní kolo. Rozhoduje její tlak a rychlost, u elektriky napětí a proud. To je výkon, označení P, jednotka Watt. P=U*I.
14) Odpor mají i vodiče, takže na vodičích vznikne rozdíl napětí, který představuje ztráty (U = R vodiče * I). Když je proud moc velký, drát se přepálí a vyhoříš. Proto se tam dávají pojistky, který shoří jako první. Tohle omezení se uvádí na zdroji - maximum, co ti dovolí. Spotřebič si může vzít klidně míň, dokonce i nulu.
15) Když máš nějaký výkon, můžeš s jeho pomocí dělat práci W (v Joulech, 1 Joule = 1 W * 1s, watthodinách (1Wh = 3600J))

A to je tak zhruba základ, co je co. Nějaký dotazy?

Petre diky za skvele vysvetleni hlavne to podobenstvi s vodou je skvele pro nazornost, jsi jak Jezis v Bibli

jenze ja jsem ze skoly uz par (desitek) let tak si treba ani neumim predstavit jak se vlastne vytvari tlak v trubkach s vodou - ve vodarne je nejaky kompresor ktery vodovodni potrubi az ke mne do kuchyne "natlakuje" ?

pak mam trochu problem ...U elektriky máš potenciál, rozdíl potenciálů ji přinutí k pohybu

asi si neumi moc predstavit co je to potencial, jak vznika, nejlepe asi bych potreboval vedet jak to vznika od elektrarny az ke mne domu do zasuvky

a pak mam jeste problem s proudem
chapu ze napeti na zdroji musim hlidat jinak odpalim spotrebic
ale ty pises ze "odpalit spotrebic" se dela proudem proto ty jistice, chranice, pojistky
cili ne uplne chapu
Když je proud moc velký, drát se přepálí a vyhoříš - myslel jsem si ze proud mne nemusi zajimat spotrebic si veme jen co potrebuje i kdyby zdroj daval 900 Amper, ja si proste jenom hlidam napeti co dava zdroj ?

Stejně tak pokud je malý proud, nestačí udělat, co je potřeba. - k tomu mne napada je to pripad ze mi tady treba u staryho nbtk odesel zdroj co mel napsano 19V, 6A a ja tady mam zdroj 19V 3.16A - znamena to ze sice ho zapojim ale ntbk se stejne nebude napajet nebo nedostatecne tim zdrojem, natoz dobijet baterka v ntbk ?

ehmmm

« Odpověď #56 kdy: 04. 09. 2017, 16:33:00 »
jenze ja jsem ze skoly uz par (desitek) let tak si treba ani neumim predstavit jak se vlastne vytvari tlak v trubkach s vodou - ve vodarne je nejaky kompresor ktery vodovodni potrubi az ke mne do kuchyne "natlakuje" ?

pak mam trochu problem ...U elektriky máš potenciál, rozdíl potenciálů ji přinutí k pohybu

asi si neumi moc predstavit co je to potencial, jak vznika, nejlepe asi bych potreboval vedet jak to vznika od elektrarny az ke mne domu do zasuvky

Jasne, kompresor je vlastne cerpadlo, protoze vzduch je taky tekutina. No a kompresor nebo cerpadlo toci nejakou vrtuli a snazi se tak tekutinu z nadrze (rikejme, ze tam je "nulovy tlak", detaily jindy) natlacit do nejake roury, ktera pokracuje kdovikam. Takze cerpadlo vlastne na zacatku roury vytvari tlak a pokud roura neklade prilis velky odpor, tak i proud. (A kdyz bude odpor roury minimalni, tak bude velkej proud a minimalni tlak na vystupu cerpadla. Zalezi pouze na tom, jak mas silne cerpadlo a jak moc priskrtis tu rouru.)

A podobne to je s elektrikou. Sice se ve skole ucis o zdrojich proudu a zdrojich napeti, ale ve vysledku to je vlastne jedno a to samy. Proste je to neco, co generuje na vystupu nejake napeti a kdyz pripojis spotrebic, tak spotrebicem mozna i potece proud. A jde pouze o to, pri jak velkem proudu ten zdroj jeste udrzi pozadovane napeti. A jak velky proud ten zdroj vubec dokaze dodat.

Potencial si taky neumim predstavit, proto si radsi predstavuju ten tlak v trubce.

U spotrebice naopak zalezi, jak moc velkej tlak toleruje na vstupu. (Kdyz bude malej, tak se spotrebic neroztoci, kdyz velkej, tak spotrebic exploduje.) A kdyz k nemu pripojis spravne natlakovany trubky a zacne tyct proud, tak zalezi kolik vody spotrebic propusti skrz sebe. (A napeti krat proud, respektive tlak krat prutok je prace.) A jistic tam je proto, ze kdyz se nahodou stane, ze spotrebicem z nejakeho duvodu tece moc velky proud, tak radsi trubku automaticky zavreme, aby to nedelalo neplechu ve vodarne a v dalsich trubkach, nebo aby ten clovek, co stoji u zrejme vadneho spotrebice, nebyl moc zasazeny proudem (at uz postrikany vodou nebo popaleny elektrikou).

« Odpověď #57 kdy: 04. 09. 2017, 16:53:32 »
... Sice se ve skole ucis o zdrojich proudu a zdrojich napeti, ale ve vysledku to je vlastne jedno a to samy. ...
WTF?

Himbajs, lidi, přestaňte ty základy zjednodušovat ad absurdum, jsou prostě věci, které dotyčný prostě pochopit musí.
Aby pak nekladl tak naivní (eufeminismus) "otázky" a dostal se někam dál.
S těma příměrama se fakt nikam nedostane...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 04. 09. 2017, 16:56:25 »

Ano, to je kvalitni vyukovy material. Tady je treba zase pro kovare: https://www.youtube.com/watch?v=_lz36BZkTBM

@Lojza: Voda vetsinou pouze tece z kopce dolu, tlak vznika rozdilem vysky, vysku dodava vodarenska vez. Nahore je voy hodne, dole malo, tak proste tece, staci ji vytvorit vodivou cestu (trubka). Potencial vznika tak, ze se mi na jednom dratu hromadi elektrony, ktere by nekam rady tekly. Teci zacnou tehdy, kdyz jim o cesty strcim vodivou cestu, napriklad lednicku nebo zarovku.

JardaH

« Odpověď #59 kdy: 04. 09. 2017, 17:03:38 »
Tak jsem si se zájmem přečetl diskusi a musím uznat, že naše školství musí být naprostá tragédie. Až na tu analogii s vodou tu nedokázal nikdo rozumně vysvětlit (kdysi dávno jsem v Amatérským rádiu zahlídl i vysvětlení tranzistoru pomocí vodní analogie), co to teda to napětí a proud je.

Sám mám průmku a FEL, ale na tak tenký led bych se nepouštěl :)

Počítám, že i autor původního dotazu mohl mít klidně za 1 z fyziky na ZŠ/SŠ, protože si celou dobu vystačil s trojůhelníčkem UIR: http://palobastl.sweb.cz/ledky/SchUIRled.gif a jen ťukal číslíčka do kalkulačky...