Kde získat základní přehled o elektrotechnice?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Re:elektrotechnicky dotaz
« Odpověď #30 kdy: 03. 09. 2017, 15:11:42 »
tak jsem si tu knihu Elektrina kolem nas znovu prolistoval a opet musim potvrdit

a) 336 stran, 32 let stara, neni pro deti ani pro pridavace na stavbe (uz tam chybi jen kodanska interpretace - Bohruv model atomu)
b) cista teorie, zjednodusena
c) jen popisuje aplikaci elektriny v zarizenich kolem nas abych si uvedoml kde vsude je elektrina ve vecech co pouzivam
4) nic praktickeho na zaklade teto knihy clovek nepostavi, bude umet jen teoretizovat

Zaver:
pokud clovek nema doma nekoho (nebo kamarada) ktery mu PRAKTICKY pomuze vybudovat pevne elektrotechnicke zaklady na kterych uz pak muzu stavet sam dal .... no way (ostatne to same plati o Linuxu, programovani atd..)

vsude sama teorie (uz chybi jen paradigmata jako v programovani) misto aby se clovek ucil na realnych predmetech na ktere si lze sahnout v realnem svete, konkretnich prikladech ...
« Poslední změna: 03. 09. 2017, 15:15:58 od Lojza »

JSH

« Odpověď #31 kdy: 03. 09. 2017, 16:11:07 »
Bludnym proudem asi tezko: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bludn%C3%BD_proud Zahriva je odpor vodicu a prechodovy odpor krimpovani a svorek na kontaktech baterek. To by tak schazelo, aby mi v aute bloudili nejake proudy. Aby k tomu doslo, musel bych ho napred prinejmensim zakopat.
Psal jsem obludný (podle obludy). Na bludné proudy jsem v tomhle kontextu ani nepomyslel :)

100A alebo 300A, to je radovo rovnake.
Řádově jo, ale pro rozdíl startuje x nestartuje je to už dost.

Citace
Jedna vec je kolko daju a druha vec je kolko je treba. Odhad bol z ludovej mudrosti, ze autobaterka zvlada dodavat dvojnasobok kapacity v Ah a v Skode 105 MB byvala 45Ah baterka. Nahodne hladanie na internete ukazuje startery osobakov vo vykonoch 1kW az 2kW (diesel), takze ten radovy odhad sedi.
Přiznám se, že konkrétní čísla nemám. Ale je to výkon, ne příkon. A špičkové proudy taky budou několikanásobně vyšší.

Co se té lidové moudrosti týče, čekal bych že se od dob MBčka baterie trochu změnily. U autobaterií se teď udává startovací proud za studena právě okolo 300A pro menší a 500 pro větší motory. Hledal jsem i nějaké proudy pro dlouhodobější zatížení, ale nic jsem nenašel. Startér taky není to jediné, co při startu žere. Docela mě překvapilo, že i cívka co zasouvá volnoběžku si vezme pár desítek ampér.

JSH

« Odpověď #32 kdy: 03. 09. 2017, 16:30:46 »
Ten Malina (Poznavame elektroniku) uz v I. dile (je jich snad osm) je zcela mimo moje schopnosti
Jestli je nad tvoje schopnosti i Malina, tak se bojím, že na elektřinu nemáš ani trochu buňky. Netroufám si odhadovat proč.

Když jím teď listuju, tak začíná zapojením žárovky včetně čistě praktických věcí typu "jak přišroubovat drát". A pak velice pozvolna pokračuje spojováním žárovek a na nich demonstruje jednotlivé zákony.

Upřímně si nedokážu představit, jak by mohlo vypadat něco ještě jednoduššího.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 03. 09. 2017, 16:58:23 »
ja si cetl obsah knihy Poznavame Elektroniku  I. a opravdu mi to nepripada jako zcela trivialni

http://www.kopp.cz/index.php?route=module/mmos_attachmanager/getfile&product_attach_file_id=793

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 03. 09. 2017, 17:05:49 »
edit
« Poslední změna: 03. 09. 2017, 17:11:40 od Lojza »

Jardo

« Odpověď #35 kdy: 03. 09. 2017, 17:27:16 »
Ak nutne nehľadáš knihu a nerobí ti problém anglitčina, tak odporúčam voľnočasové sledovanie youtube, sú tam kanály ktoré sa venujú elektrotechnike.

K tvojim otázkam čo tu riešiš, odporúčam tohto komedianta, ktorý ukazuje ako sa veci nemajú robiť :)

https://www.youtube.com/watch?v=I0utNemFsl8 -> Ako naštartovať auto AA batériami

https://www.youtube.com/watch?v=wdgiTQffiwk -> Ako odpáliť USB zariadenie

JSH

« Odpověď #36 kdy: 03. 09. 2017, 17:33:03 »
ja si cetl obsah knihy Poznavame Elektroniku  I. a opravdu mi to nepripada jako zcela trivialni
To je docela klidně možné. Přece jenom celý zbytek knihy slouží k tomu aby ty věci z obsahu vysvětlil. Pokud nějaká kniha vysvětluje nějaké netriviální téma, tak celkem logicky bude mít i netriviální obsah. Pokud by ti ten obsah přišel triviální, tak ji už přece nepotřebuješ číst. ::)

Meh

« Odpověď #37 kdy: 03. 09. 2017, 18:22:39 »

http://www.kopp.cz/index.php?route=module/mmos_attachmanager/getfile&product_attach_file_id=793

Protoze na to jdes spatne. Samozrejme do sebe muzes nalit ucebnici a doufat, ze pak z toho nejak vyplyne, jak mas udelat X, ale je to hodne neefektivni, latka nema zadny kontext a stejne jako ses naucil, nepochopil a zapomnel Ohmuv zakon ve skole, naucis se, nepochopis a zapomenes ho i ted.
Muzes to ale prevratit, rict si chci udelat X a podivat se na web, jak a hlavne proc to tak vyresili jini. Pokud napriklad zacnes od toho, ze chces LEDku pripojit k baterii, hodnota te ucebnice se pro tebe posune nekam uplne jinam.

« Odpověď #38 kdy: 03. 09. 2017, 19:15:08 »
K omylu se startováním pomocí „powerbanky k mobilu“ došlo asi díky tomu, že existují i „startovací powerbanky“:
......

Tyto powerbanky ovšem nelze zaměňovat

Pokud ovsem nekomu nevadi vysoka vaha (s klidem 20 kg), muze tyto powerbanky, po aplikaci vhodneho stabilizatoru, pouzit k nabijeni telefonu a dalsiho USB harampadi pri prochazkach v prirode.

Ale na http://www.elancar.cz/novinky/31-novinka-startovaci-zdroj-a-power-banka-v-jednom.html píšou

Citace
Technické údaje zařízení:

Kapacita baterie: 33,3 Ah
Velikost: 180 mm (L) x 87 mm (š) x 30 mm (H)
Hmotnost: 415 g
Výstupní napětí: 12V
Výstupní port USB: 5V / 2A
Režim nabíjení: 14V / 1A
Plná doba nabíjení: 4 hodiny
Startovací proud: 200A
Špičkový proud: 400A
Provozní teplota: -20 ° C až 60 ° C

Jak jsem psal, samotného by mě zajímalo, jak to funguje.

tisnik

« Odpověď #39 kdy: 03. 09. 2017, 20:25:34 »
tak jsem si tu knihu Elektrina kolem nas znovu prolistoval a opet musim potvrdit

a) 336 stran, 32 let stara, neni pro deti ani pro pridavace na stavbe (uz tam chybi jen kodanska interpretace - Bohruv model atomu)
b) cista teorie, zjednodusena
c) jen popisuje aplikaci elektriny v zarizenich kolem nas abych si uvedoml kde vsude je elektrina ve vecech co pouzivam
4) nic praktickeho na zaklade teto knihy clovek nepostavi, bude umet jen teoretizovat

Tyjo, vzdyt je to plne praktickych prikladu, ukazujou tam nazorne jak a proc veci funguji, davaji k tomu kontext, stovky nazornych obrazku. Fakt si myslim, ze pro zaklady ta knizka bohate staci (vyber si jen to co potrebujes, napriklad vyboje v plynech atd. asi ne, elektronky taky ne).

Pro decka to skutecne je - dukaz jsem ja a ted muj syn (kterej ji tedy jeste vic dorasoval :)

Kiwi

« Odpověď #40 kdy: 03. 09. 2017, 20:37:06 »

Je to zcela triviální. Asi holt patříš k té populaci, kterou popisuje levá část Gaussovy křivky IQ.

cmato

Re:Kde získat základní přehled o elektrotechnice?
« Odpověď #41 kdy: 04. 09. 2017, 09:37:10 »
Priblizne v rokoch 98-2000 odoberanie casopisu "Prakticka elektronika" internet som nemal, ani PC, bol to pre mna jediny zdroj informacii. Bol som este na ZS. A mam dojem ze to bolo hodnotnejsie ako dnesny internet. Z praktickej stranky som rozoberal stare TV, Video prehravace, radia... mal som z nich aj "suciastkovu zakladnu", skumal ako co funguje, experimentoval s kadecim.

Tak ako niekto vyssie spomenul, daj si za ciel poskladat nejake zariadenie podla hotovej schemy, idealne aj s popisom ako ten obvod funguje (Nieco z casopisov...). Pre zaciatok najlepsie blikace - tranzistorove, s cislicovimi obvodmi... ak ti budu fungovat podla "navodu" upravuj si ich, men hodnoty rezistorov, kondenzatorov, experimentuj, laboruj... a sleduj co sa bude diat. Moze sa stat, ze nieco aj "odpalis" ale aj to patri k skole... Takto sa najviac naucis.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 04. 09. 2017, 09:55:34 »
Nez tazatel take zacne rozebirat stare TV, tak bych upozornil, ze z takove barevne obrazovky muze clovek dostat peknou ranu anodoveho napeti treba 25 kV, ktere tam jako v kondenzatoru muze prezit po urcitou dobu. Z cernobile TV muze dostat ranu take, ale mensi napeti a i kapacita obrazovky je mensi, takze by se mu zatmelo pred ocima, ale nejspis by ho to nezabilo.

Trupik

« Odpověď #43 kdy: 04. 09. 2017, 10:46:52 »
Treba sa zmieriť s tým, že elektromagnetizmus je neintuitívny fenomén, ktorého základy nie sú zakódované v genofonde takým spôsobom ako napríklad gravitácia, kinetika, alebo optika - veci, s ktorými sa potýkali organizmy už od jednobunkovcov. Takže neexistuje jednoduchý spôsob, ako to do hlavy dostať. Chce to čas a chuť experimentovať, rozmýšľať a študovať. Žiadna skratka neexistuje.

Mirek

« Odpověď #44 kdy: 04. 09. 2017, 11:03:09 »
Nez tazatel take zacne rozebirat stare TV, tak bych upozornil, ze z takove barevne obrazovky muze clovek dostat peknou ranu anodoveho napeti treba 25 kV, ktere tam jako v kondenzatoru muze prezit po urcitou dobu. Z cernobile TV muze dostat ranu take, ale mensi napeti a i kapacita obrazovky je mensi, takze by se mu zatmelo pred ocima, ale nejspis by ho to nezabilo.
Ona ho nezabije (pokud je zdravý a nestojí naboso v louži) ani ta barevná. A to většinou ani když je zapnutá a on si jen sáhne a ucukne. Ale prda to je, to zase jo.