Kde získat základní přehled o elektrotechnice?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Kde získat základní přehled o elektrotechnice?
« kdy: 02. 09. 2017, 17:23:07 »
jsem absolutni laik, nikdy pajet ani vytvaret nejake obvody nebudu (nepajive obvody, rele, tranzistory, odpory atd. mi nic nerika, vim ze existuje Voltik ale nevim co bych se z nej naucil), je presto neco co bych z elektrotechniky (elektroniky)
mel v beznem zivote vedet ? Ohmuv zakon, Kirchhoffovy zakony atd. bude mi to k necemu ?

ja jsem napriklad ted odpalil USB port a USB flesku na mem ntbk protoze jsem usb  napojil na 6V a pridal do nej flesku, takze jsem pochopil ze vic voltu nez 5 na usb hub a pripojeni k ntbk resp. flesky do nej ne .. jenze to jsou draze nabite zkusenosti

je to to same s ampery napriklad kdyz je predpokladano ze zarizeni dostane od zdroje (napr. AC adapter) 800 mA (je psana nejaka ochrana na urovni 900 mA u originalniho AC adapteru ktery bohuzel nemam) a ja pouziji jiny zdroj (ze stareho ntbk) ktery ma ve specifikaci napsano 3A (volty souhlasi) muzu tim dane zarizeni (opet ale jiny usb hub) poskodit ?

vim ze to asi zni smesne ale ani takove zaklady holt nechapu

treba mi neni jasne jak aspon odhadem zjistit kdyz mam kompresor do 12V (takovy ten za 300 co dofukuje pneu u auta rychlosti +1 bar za 10 min), kdyz bych ho chtel pouzit i doma z 220V jake parametry by mel mit ten DC 12V -> AC 220V konvertor (ampery, watty, neco jineho ?)

bez tehle znalosti se pak blbe hleda treba ne ebayi

zkratka zda existuje nejaky absolutni zaklad co bych mel vedet (pokud mozno ne moc teorie ale spis na praktickych prikladech resp. pripadna teorie uplatnena v praxi)

pripadne diky
« Poslední změna: 03. 09. 2017, 21:48:13 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:elektrotechnicky dotaz
« Odpověď #1 kdy: 02. 09. 2017, 18:01:54 »
Ach jo....

Ad ampery: Udaj znamena, jaky je maximalni proud, ktery ze zdroje lze zdimat a neznamena, ze z nej tolik vzdy potece. Pokud pripojene zarizeni pri danem napeti odebira X amper, bude odebirat X amper, i kdyz ho zapojim do zdroje se stejnym napetim, ale maximalnim proudem 3 MA. Ovsem kdyz tomu zarizeni dam zdroj s (o dost) vyssim napetim, nejspis se zacnou dit dost zajimave veci doprovazene kourovymi a jiskrivymi efekty.

A kompresor: Kdyz chci doma zivit kompresor do auta, musim mit zdroj 12 V a dostatecneho proudu (pri trose stesti je napsan na kompresoru). Patrne neni treba vic, jak 10 A, protoze na tolik jsou tusim jisteny zasuvky na zapalovac v aute. V pripade toho kompresoru by ten zdroj mohl byt i bez vystupniho filtru (pouze s usmernovacem), protoze v tom je komutatorovy motorek s permanentnimi magnety, ktery to rozdycha. Mozna za ceny zvyseneho jiskreni a rychlejsiho opotrebeni komutatoru, coz vam muze byt uplne putna, protoze vam daleko drive odejde to dementni plastove tesneni pistu, ktere se usoupe a nebude tesnit.

Ad absolutni zaklad: Kupte si neco ve stylu "Zaklady elektrotechniky", dost mozna by se dala nekde koupit ucebnice pro stredni skoly elektro. Kdysi byvala v Praze na nabrezi prodejna ucebnic. Predpokladam, ze uz ale neexistuje, nizmene zagooglovat muzete.

Ad oprazeny SB port: to jste pekne posral.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. 09. 2017, 18:22:00 »
bohuzel na kompresoru neni vubec nic (za ty penize) akorat max. 18 bar (250 PSI).
docela mi je lito ze "nic neznam"a neumim, co jsem koukal na ruzne ucebnice zaklady elektrotechniky tak vsude sama teorie a zadne konkretni priklady uziti z realneho zivota (reseni konkretniho problemu)
jsem uz smirenej ze rozhlasovy prijimac si nebudu umet postavit
ale treba (priklad z relaneho zivota) mam tady powerbanku 20000 mAh (napeti regulovatelne mj. 12V) a ma na outputu takovou tu "kulatou zdirku" nevim jak to nazvat podobnou maji napajeni ntbk z 220V a tak mne (asi chytre) napadlo ze bych chtel kabel ktery by na jednom konci mel vstup do te zdirky a na druhem konci 2 krokodylky co by se pichli na autobaterii a powerbanka by se jednou vzepjala nastartoval motor dyz je autobaterie vybita dlouhym stanim .. bohuzel nic takoveho vyrobit neumim ani jsem nevidel jestli se prodava ... vim ze ges, gme .. jenze clovek jako ja co tomu nerozumi tak ani neumi polozit spravny dotaz do vyhledavaciho formulare na jejich strankach aby to pripadne nasel

jeste bych se kdyztak zeptal jaky je nazor na plynule regulovatelne DC menice napeti (nemaji "zarazky"na presne 3V, 4,5V, 5V, 6V, 9V, 12V atd..) je to risk ze kdyz tu sipecku nenastavim presne tak neco rozbiju ? treba tu co mam doma ma jen 500 mA tak stejne k napajeni neceho narocnejsiho nepouzitelne ?

JSH

« Odpověď #3 kdy: 02. 09. 2017, 18:47:14 »
jsem absolutni laik, nikdy pajet ani vytvaret nejake obvody nebudu
...
ja jsem napriklad ted odpalil USB port a USB flesku na mem ntbk protoze jsem usb  napojil na 6V a pridal do nej flesku
Jakým způsobem se dá bez pájení dostat do USB portu 6V?

Citace
zkratka zda existuje nejaky absolutni zaklad co bych mel vedet (pokud mozno ne moc teorie ale spis na praktickych prikladech resp. pripadna teorie uplatnena v praxi)
Ta stavebnice voltík je právě takové minimum teorie a praktické příklady. Ale stavba napájení tam nebude, přece jenom je to cílené na děti. Zdroje jsou v některých aspektech celkem pokročilé téma (JardaP tady nakousl třeba zvlnění). Různá zařízení jsou obecně různě tolerantní k vlastnostem napájení. Postavit si jednoduchý přijímač může být výrazně jednodušší, než stavět napájení k nějakému obskurnějšímu a špatně zdokumentovanému stroji.

Trošku pokročilejší praxe s minimem teorie (občas až moc) jsou třeba knížky "Poznáváme elektroniku" od Václava Maliny.

Ten nápad s tou powerbankou mě celkem pobavil. Startovací proudy jsou ve stovkách ampér. Stačí porovnat průměr drátu u autobaterie s průměrem drátu u powerbanky (uvnitř to bude vypadat +- stejně). Powerbanky se AFAIK staví na napájení USB přístrojů. USB dá (papírově) max 0.5 A, takže od powerbanky bych o moc víc taky nečekal.

Citace
jeste bych se kdyztak zeptal jaky je nazor na plynule regulovatelne DC menice napeti (nemaji "zarazky"na presne 3V, 4,5V, 5V, 6V, 9V, 12V atd..) je to risk ze kdyz tu sipecku nenastavim presne tak neco rozbiju ? treba tu co mam doma ma jen 500 mA tak stejne k napajeni neceho narocnejsiho nepouzitelne ?
0.5A není zase tak málo. Cokoliv napájeného přes USB (snad s výjimkou velkých disků, které porušují normu a berou si víc) to utáhne. Ale radit takhle na dálku je o hubu, takže neberu zodpovědnost za žádný přístroj mizející po ninjovsku v oblaku dýmu. Prostě raději začni něčím jednodušším, nebo experimentuj s věcma které si můžeš dovolit spálit.

Trupik

« Odpověď #4 kdy: 02. 09. 2017, 18:54:08 »
Preboha, na autobatériu nič nepripájaj, lebo zhorí tá pripojená vec a keď budeš veľmi kreatívny tak začne možno horieť aj to auto. Olovená batéria má dostatok výkonu na to, aby sa sama zničila, preto sú poistky na všetkom čo je k nej pripojené - nie na ochranu tých pripojených vecí, ale na to aby sa nestala epicentrom požiaru. S tým nie sú žarty!

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02. 09. 2017, 19:09:40 »
jsem absolutni laik, nikdy pajet ani vytvaret nejake obvody nebudu
...
ja jsem napriklad ted odpalil USB port a USB flesku na mem ntbk protoze jsem usb  napojil na 6V a pridal do nej flesku
Jakým způsobem se dá bez pájení dostat do USB portu 6V?

jednoduse najdes doma adapter ktery dava 5.7V od nejakeho pristroje co uz umrel a proste to zkusis :(

Mlchal Kolesa

« Odpověď #6 kdy: 02. 09. 2017, 19:17:15 »
Myslím,že byme si rozuměli.

LWN

« Odpověď #7 kdy: 02. 09. 2017, 19:33:26 »
Bylo by fajn povědět, čeho se chce dosáhnout. Na ten malý kompresor stačí jakýkoli zdroj s výstupem aspoň 15A 12V. Jen je třeba říct, že když se nechá běžet nepřetržitě tak ten kompresor prostě shoří. Na základy jak už jsem tu kdysi psal je super učebnice základy elektrotechniky 1 a 2.

SPECZ

« Odpověď #8 kdy: 02. 09. 2017, 19:37:50 »
Totální základ:

Chápat následující:
- co je to napětí
- co je to proud
- co je to odpor
- co je to elektrický výkon
- jaké jsou vztahy mezi výše uvedenými jevy
- co je to zdroj, co je to spotřebič

- rozdíl mezi stejnosměrným a střídavým proudem

Naučit se znát základní typy akumulátorů a jejich chování

Dále by bylo dobré seznámit se s nejzákladnějšími součástkami - rezistor, kapacitor, induktor (hovorově nazývané odpor, kondenzátor, cívka), a jejich chování v obvodu stejnosměrného a střídavého proudu.
Základní polovodičové součástky (dioda, tranzistor) a k čemu cca. slouží.
Naučit se znát základní typy akumulátorů a jejich chování, rizika špatného nabíjení.
co je relé, co je stykač, možná jak zapojit ledku :-)

S tímhle minimem pravděpodobně budete umět sestavit smysluplný dotaz na váš problém - ať už do vyhledávače nebo do diskuse.

A za pomoci pochopení toho co píšu v prvních pěti řádcích že je nutné minimum, a pomocí ohmmetru, by jste dokázal snadno určit jaký zdroj by jste potřeboval k tomu vašemu kompresoru :-)

SPECZ

« Odpověď #10 kdy: 02. 09. 2017, 20:00:11 »
Mimochodem, některé spotřebiče do zapalovačové zásuvky mají v tom konektoru pojistku. Pokud tam je, snadno zjistíte jak silný zdroj potřebujete
výkon spočítám
P=U*I kde P je výkon ve wattech, U napětí ve voltech a I proud v ampérech.

Takže, pokud by tam byla pojistka 10A, tak víme že víc než 10 ampér tam nikdy nepoteče, napětí nám je známý (12V), 12*10= potřebujeme stodvacetiwattový zdroj s napětím 12W - ale u zdroje spíš bude uvedeno právě to že umí 12V/10A ...
Tímhle způsobem je ovšem riziko že zdroj bude zbytečně moc silný - což by samo o sobě nevadilo, kdyby zároveň nebyl i patřičně dražší ...

« Odpověď #11 kdy: 02. 09. 2017, 21:23:08 »
Hele... zrovna k tomuto tématu a pro toto publikum jsem nedávno sesmolil pár řádek.

LWN

« Odpověď #12 kdy: 02. 09. 2017, 21:37:54 »
pokusim se tohle naucit

jedine mam problem ze vzdycky je to popsano teoreticky misto toho aby se reklo "vezmeme XY a tohle to dela ..."

Takhle to nefunguje. Na praktické problémy se použije teorie ne naopak. Příklad, ve škole jsme brali transformaci napětí, na praxi pak přišel mistr a řekl chci 10,5 V. Zbytek byl na tobě. Nebo se brali násobiče a pak se šlo na měření, kde jsme měli televizi a V metr a Osciloskop a opět zbytek na tobě.

Nějak nevidím pointu, v odkazech jsou jen nějaké adaptéry. To že oni prodávají  5A výstup ještě neznamená, že to utáhne ten tvůj kompresor.

robotron

« Odpověď #13 kdy: 02. 09. 2017, 21:45:56 »
Kdysi byvala v Praze na nabrezi prodejna ucebnic. Predpokladam, ze uz ale neexistuje, nizmene zagooglovat muzete.

Antikvariat SS a VS skript a ucebnic je v Myslikove a pokud vim, stale se tesi oblibe a je dobre zasoben.

G

« Odpověď #14 kdy: 02. 09. 2017, 23:00:31 »
ale treba (priklad z relaneho zivota) mam tady powerbanku 20000 mAh (napeti regulovatelne mj. 12V) a ma na outputu takovou tu "kulatou zdirku" nevim jak to nazvat podobnou maji napajeni ntbk z 220V a tak mne (asi chytre) napadlo ze bych chtel kabel ktery by na jednom konci mel vstup do te zdirky a na druhem konci 2 krokodylky co by se pichli na autobaterii a powerbanka by se jednou vzepjala nastartoval motor dyz je autobaterie vybita dlouhym stanim
Toto je o odhade a zdravom rozume, nie o vzdelani. Powerbanka mava baterky aj s 20Ah, ale dodat je schopna len malu cast. Bezne je to 6Ah, teda 3h nabijania pri prude 2A a predpokladanom napati 5V. Prikon je P=U*I=10W.

Autobaterka toci studenym motorom. Napatie 12V, prud je kludne 100A. Vypocitany prikon je 1.2kW. To nejaka powerbanka nezvladne.

Odhad sa ziska tak, ze si to sam skusis. Na nabijanie mobilu existuje aj mechanicka klucka, ktorou si natocis kolko treba. Pri startovani auta bez baterky je citit, kolko vykonu je treba na roztocenie motora. Roztlacis a ked ide auto pomalsim krokom a pustis spojku, tak sa ten tonovy kolos niekedy skoro aj zastavi. To uz ruka neda.