Já se snažím protlačit ticket systém, ale nikomu se tickety vytvářet nechtějí. V praxi to pak vypadá tak, že na nás jako na IT každej pokřikuje nějaký problém na chodbě a při porádách se hádáme proč to není udělané nebo jak je to udělané. [...] Nebo Vám prostě lidi posílájí emaily s problémy typu:"Nefunguje to". Díky moc za všechny komenty.
Souhlasím s tím, co výš napsal ptc. Bez nějakého druhu evidence požadavků se nedá obejít - je to na zbláznění a vyhoření. A pokud se netrvá na pravidle, že co není v systému, to neexistuje, nebude ho nikdo používat, protože houknout na ajťáka na chodbě je jednodušší.
Z toho plyne:
používat a vynucovat, to je jediná správná cesta

Neochotu chápu a znám. Nemusíš uživatele nutit nějak se přihlašovat a cosi vyplňovat. Rozumný ticketovací systém umí přijímat maily. Osobně používám RT - tím způsobem, že o něm uživatelé ani neví, píšou maily a RT automaticky pozná, co je nový mail (vytvoří ticket) a co je RE na něco už existujícího (přidá záznam k příslušnému ticketu). Funguje to dobře, vřele doporučuju.
BTW, evidence se hodí i na věci, který předem nepředpokládáš - např. hledání opakujících se dotazů. Nebo jsem si třeba jednou sedl a během asi půl hoďky jsem měl nejenom statistiku počtu požadavků za měsíc, ale i udělanej hezkej graf, kolik procent požadavků se vyřeší do jaké doby (silný argument na uživatelské brblání, že věčně nic není a všechno trvá dlouho

).
Další věc, kterou ticket system dost zjednodušší, je dělba práce. Kouknu a vidím, kde kolega skončil a navážu. Systémem mailů, GDoců a papírků nejde bez skončení na psychiatrii realizovat