Reálný svět, tedy Vesmír, samozřejmě konzistentní je, tedy všechny jeho složky navzájem.
Co je na tom k nepochopení? Zatímco naše modely těchto složek se vzájemně dostávají do rozporu, složky samé v realitě nikoli.
Obrat "složky reality se nedostávají do rozporu" je stejně nepochopitelný jako "světlo této baterky je sladké".
Jak by se nějaké složky reálného světa mohly dostat do rozporu? Jak by se to projevovalo? Viděls někdy rozpor mezi hruškou a jabkem?
Krista pána, mně to nevysvětluj, to vysvětli jinému diskutérovi tady. Taky si to neumím představit a tím pádem ani slovně vystihnout.
Rozpor mezi jabkem a hruškou je asi takový, že když jsem poznal pouze jabka a vyvinul jsem krásnou teorii o nich, tak objevením hrušky se to celé zkomplikuje. Ale furt se bavíme o rozporu
našich teorií, protože samotná existence jabka a hrušky vedle sebe dokazuje, že musí existovat teorie, která zahrnuje obojí vedle sebe, a to, že ji nemáme, není problémem hrušek, ale jen naším problémem.
Nebyl jsem to já, kdo tu začal rozvíjet myšlenky, že samotná realita není konzistentní a že příkladem takové nekonzistence je tunelový jev.
Tím na toto téma končím. Připadá mi to jasné a komu ne, tak problém bude na jeho přijímači.