Distro pro dítě na starý netbook

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
Distro pro dítě na starý netbook
« kdy: 13. 08. 2017, 15:05:09 »
Mám prastarý netbook s Atomem N270 pro který nemám využití a napadlo mě dát ho neteři, která jde v Září do školy. Přemýšlím co na to dát za distribuci, našel sem několik článků s přehledem distribucí, prakticky všude jsou zmiňované Sugar, Edubuntu, Doudou, LinuxKidX, Ubermix, Quimo. Z toho sem ve Virtualboxu vyzkoušel Sugar, Quimo a DouDou. Sugar mi přišel celej takovej divnej, má to celý úplně svojský rozhraní dost nepodobný normálním OS, pouze částečné počeštění, Quimo je odlehčený Linux s pár dětskými aplikacemi v launcheru, ale zas jsou přímo dostupná systémová nastavení, kam bych nechtěl aby lezla, hodně neúplné počeštění. Doudou asi nejméně divné, má to několik módů, lépe počeštěné, nicméně tak nějak mě to nenadchlo.

Má někdo tip na něco dalšího nebo normální hodně lehké distro s možností doinstalovat ty dětské aplikace?

M

Re:Distro pro dítě na starý netbook
« Odpověď #1 kdy: 13. 08. 2017, 16:01:51 »
podle mých zkušeností jsi skoro bez šance - dítě první co zkusí je nějaká hra a tam je posekáno ...

na netbooku s tímhle procesorem a 2GB ram, debianem a LxQt si tchán v nemocnici pouštěl filmy, hrál šachy, prohlížel web - to ještě jakž takž šlo. Pokus o jakoukoli flashovku skončil nezdarem...

Tomáš JK

« Odpověď #2 kdy: 13. 08. 2017, 23:00:11 »
Doporučuji Lubuntu nebo Edubuntu.  Úspěšně jsem to dal známému na starší počítač. Navíc cokoliv se dá doinstalovat ze standardních Ubuntu repository. Z počítače kde pokulhávali Windows XP se stal svižný stroj.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 08. 2017, 09:38:56 »
Je třeba to vzít jako výzvu. Já dal dceři (necelých 5 let) ještě větší šunt, hraje si na tom s Bramborovým chlapíkem, Tuxpaintem atd... Má na tom Gentoo, Plasmu 5, rozcházel jsem kvůli tomu distribuovanou kompilaci, je to celkem svižný (pokud zrovna neklikne 50x na firefox).

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 08. 2017, 11:00:35 »
Zatím sem na tom zkusil to Doudou. Je tam sice dost těch dětských herně vzdělávacích aplikací, ale celkově se mi to moc nelíbí, to je založené na KDE 4, při spuštění aplikace tam naskočí obdélník s hláškou "spouští se ..." a visí tam chvíli co už ta aplikace běží, i když je nastavená čeština je tam americká vlajka. Nejde tam nic doinstalovat.

Takže uvažuju zkusit nějaké normální lehké distro a ty aplikace pro děti tam doinstalovat, ale do nějakých hardcore věcí jako Gentoo se pouštět nechci. Zrak mi padl na Puppy Linux.

Když nepojede Flash nedá se nic dělat, ona když mě vidí u PC, tak si ke mě vleze a chce psát, tak jí pustím Word a ona si tam něco píše. Bohužel je mi jasné, že Windows tahle plečka už uspokojivě neutáhne, tak koukám po Linuxu, byť když to bylo před devíti lety nové, tak mi na tom XPčka i Firefox přišly OK.

Edubuntu mi právě přišlo jako normální Ubuntu + aplikace, tedy nic moc odlehčeného, podobně Ubermix.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 08. 2017, 11:10:16 »
Jinak RAMky mám 2 GB, disk je 160GB 5400 rpm (jedná se o Mivvy M310, rebrandovaný MSI U100), čili nejvíc je asi limitující to CPU.
Ještě procházím distra v tomto článku http://www.techradar.com/news/10-of-the-best-lightweight-linux-distros

robotron

« Odpověď #6 kdy: 15. 08. 2017, 01:34:20 »
Pravdou je, ze uz jsem nastesti leta nemel v ruce Atom. Ale pri volbe notebooku pro zacku 1. rocniku jsem nakopiroval Debian Jessie, kterej pouzivam jinak na vsech ostatnich pocitacich a naprosta spokojenost. Ma tam Palemoon, Scratch, Enchanting pro Lego NXT, nejakej editor na noty, prehravac na Cesky rozhlas. Aplikace pridavam na prani. Ma tam LXDE a zadny kraviny navic.

Kdysi drive nekdo prines naprosto starobni Asus Eee 7" s Atomem a taky tam byl Debian, nejaka starsi verze, ale takovy ty detsky blbosti typu kresleni tam chodily v pohode. OpenOffice jsem nezkousel, ale proc diteti poustet tak tragickej soft, kdyz se da psat i v jednodussich editorech.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 08. 2017, 12:34:46 »
Zatím sem na tom zkusil to Doudou. Je tam sice dost těch dětských herně vzdělávacích aplikací, ale celkově se mi to moc nelíbí, to je založené na KDE 4, při spuštění aplikace tam naskočí obdélník s hláškou "spouští se ..." a visí tam chvíli co už ta aplikace běží, i když je nastavená čeština je tam americká vlajka. Nejde tam nic doinstalovat.

A nema tohle distro jiny DE, nez KDE? Treba LXDE? KDE na Atomu si nejak neumim predstavit. Jinak v KDE byvala moznost nastaveni notifikace pri spusteni. Bylo tam na vyber z vicera notifikaci (neteri by se mohl libit poskakujici kurzor) a jak dlouho se maji zobrazovat.

Citace
Takže uvažuju zkusit nějaké normální lehké distro a ty aplikace pro děti tam doinstalovat, ale do nějakých hardcore věcí jako Gentoo se pouštět nechci. Zrak mi padl na Puppy Linux.

Mam pocit, ze se vam zrak zase rychle odvrati. Tohle neni normalni distro a jestli se pamatuju, tak je spis na provoz z nejakeho externiho media, i kdyz na HD to snad nejak jde narvat take. Ted jeste, jestli to pouziva normalni uzivatelske ucty nebo to jde nejak rozumne rozchodit, aby si neter hned nesmazala system.

Citace
Bohužel je mi jasné, že Windows tahle plečka už uspokojivě neutáhne, tak koukám po Linuxu, byť když to bylo před devíti lety nové, tak mi na tom XPčka i Firefox přišly OK.

Tak jestli neleze na net, tak ji tam muzete dat W2k. Jinak ja mam na Atomu Lubuntu a na jinem Devuan. Chodi to celkem slusne, akorat tam clovek nesmi mi KDE a podobne. LXDE utahne v pohode.

Citace
Edubuntu mi právě přišlo jako normální Ubuntu + aplikace, tedy nic moc odlehčeného, podobně Ubermix.

Typicky do kazdeho *buntu jde nainstalovat jiny DE, nez ten defaultni, tedy nejlepe LXDE. Take muzete nainstalovat Lubuntu a pridat do nej Edubuntu repository, protoze to snad nic jineho, nez repository vlastne neni.

Jinak na stare krapy existuje Sparky Linux. Docela pekne, pokud vam nevadi rolling release distro. Musel byste tam rozchodit minimalne unattended updates, abyste to nemusel porad lepit rucne.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #8 kdy: 15. 08. 2017, 14:30:41 »
Atom N270 a 2GB je NAPROSTO v pohode pro Xfce prostredi (a bylo by zbytecne tam davat LXDE)...
nainstaluj Xubuntu (na Puppy se vykasli to je na MNOHEM starsi stroje (treba Pentium 200MHz a 128MB RAM) ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 15. 08. 2017, 14:57:37 »
@nobody(ten pravej): Pokud si ovsem nekdo mysli, ze Xfce4 je nejak vyrazne uzasnejsi prostredi, nez LXDE. Ja ho mel a dospel jsem k zaveru, ze mi oproti LXDE nenabizi nic uzasneho a ze to za tu sezranou pamet navic nestoji.  A jediny applet, ktery na Xfce4 byl a na LXDE ne, ktery jsem pouzival (casovac na caj), po updatu prestal chodit. Takze bys mozna mel upresnit, cim je Xfce4 tak uzasne, ze to LXDE nezastane.

karbous

« Odpověď #10 kdy: 15. 08. 2017, 15:55:05 »
Zvazil bych upgrade na SSD, pokud to jde rozebrat... Bude to IMHO rychle jako raketa a hlavne "nerozbitne" :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 15. 08. 2017, 19:18:44 »
@karbous: Je v tom nejspis IDE a to se disk hleda ponekud problematicky. Nejspis bude jen nejaka stara sunka s trapnou kapacitou.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 15. 08. 2017, 22:43:44 »

odmitam s tebou (znovu) debatovat o tom proc povazuju LXDE za OKLESTENE prostredi ;)

takze napisu obecne par bodu, spise smerovane na tazatele:
LXDE:
- neni regulerni DesktopProstredi, ale "jen" vytunenej SpravceOken OpenBox
- vyuziva nektere komponenty z Xfce (alespon v Lubuntu)
- vyvoj uz zkoncil, vyvojari se jiz nejakou dobu venujou naprosto jinemu LXQt (coz je/bude postavene nad QT podobne jako KDE)

Xfce:
- oproti LXDE sezere jen o 10-30MB RAM, coz s uvazenim ze mas 2GB a to ze nejvetsi zrout bude WWW prohlizec, je naprosto irelevantni
- rychlost systemu je v podstate totozna jako LXDE,  porovnaval sem krome nekolika Atomu i na RaspberryPi a nebo ARM Netbooku Toshiba AC100(1GHz CPU a 512MB RAM), na RPi a AC100 mi Xfce prislo dokonce rychlejsi...
- jde o regulerni DesktopProstredi se sadou Xfce aplikaci
- ma "StartMenu" s vyhledavacim polickem (jako Win7+)
- ma kontextove menu na plose, na ikonach
- spravce souboru ma moznost vlastnich akci
- ma rozsahle moznosti "klikaciho/GUI" nastaveni
- ma spoustu apletu na panel
- postupne uz prechazeji z GTK2 na GTK3, ale stylem ze to uzivatel na prvni (ani druhej) pohled nepozna

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 15. 08. 2017, 23:26:24 »
@nobody(ten pravej) : Mas pravdu, to vsechno sestileta neter urcite oceni. :-D

nobody(ten pravej)

« Odpověď #14 kdy: 16. 08. 2017, 00:07:01 »
ano v 6 letech uz dokaze ocenit ze je neco pohodlnejsi na ovladani i to ze ji to za pul roku nekdo nevymeni protoze LXDE neni uz vyvijene... a tazatel toho muze ocenit mnohem vice, jako spravce toho zarizeni ;)