Vývojář a práce na ŽL: nároky, požadavky, srovnání

xz

Patrim mezi lepsi seniorni vyvojare ( C/C++, spise Linux/UNIX, oblast nekde mezi programovanim na systemove urovni a mezi gui - gui uz nedelam, dobra znalost sitovych protokolu, vicevlaknoveho programovani, softwarove architektura a design, bezpecnost a kryptografie ). Momentalne pracuji v Praze na HPP za relativne dost slusne penize, ale ... rad bych se nekam posunul. Predevsim bych chtel zkusit pracovat na ZL (moje firma mi to bohuzel neumoznuje, duvod proc chci pracovat na ZL je vyrazne vyssi cista mzda). Drive, nez podniknu jakekoliv kroky (a prisel tak o stabilni zamestnani, postaveni v tymu atd.) bych se rad zeptal na vase zkusenosti.

Moje predtava je 6k MD v Praze.

Je narocne si zajistit stabilni praci? Rekneme kontrakt na 1-2 roky.
Je vyrazne narocnejsi delat na ZL nebo je to velice podobne jako na HPP? Tim myslim treba vysoke naroky na produktivitu.

Z vlastni zkusenosti vim, ze zaclenit se do vetsiho, uz rozjeteho projektu nejakou dobu trva - jak je to u prace na ZL? Respektuji to firmy nebo ocekavaji vysokou produktivitu hned na zacatku?

Pripadne, jak byste to shodnotili celkove? Prace na HPP vs. ZL.

Predevsim bych byl rad, kdyby reagovali vyvojari, kteri s praci na ZL maji zkusenost.
« Poslední změna: 14. 08. 2017, 09:56:51 od Petr Krčmář »

G

Re:Vyvojar a prace na ZL - naroky, pozdavky, srovnani, ...
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2017, 13:03:43 »
Dělám na žl už 12 let, s podobným skillsetem.

Z mého pocitu (není to seriózní výzkum ;D) je najít projekt na background+žl o něco složitější než něco na web - je spousta PHP a podobných krátkodobých projektů. U background věcí je třeba se prohrabat na webu nebo chytit něco přes kontakty ale dají se najít i když to občas trvá. Dobré je koukat i v cizině.

Mi příjde, že se firmy snaží tyhle background lidi si více udržet a proto mají raději zaměstnance. Navíc se naše firmy musí umět poprat se švarcsystémem :)

Co se produktivity týče - v rozumných firmách a týmech tohle nikdo neřeší jakým způsobem jsi placen - tedy sem se s tím nesetkal. Prostě buď zvládáš co máš nebo nezvládáš. Jak jsi dohodnutý "s účtařema" se na technické úrovni nikdy neřešilo.

Zvaž i založení sro - jako živnostník ručíš celým majetkem a záleží na smlouvě jak se na tebe může přenést zodpovědnost. Já teda zatím riskuji žl ale o sro uvažuju, i když teď mě asi čeká hpp intermezzo :D

Určitě si najdi účetní která ti pokryje všechno - není "milejšího" na světě, než když ti při uzávěrce projektu kdy je nejvíc práce a hoří termíny pošle FÚ nějakou zprávu že se máš dostavit ke kontrole nebo tak něco...

A stabilní - no to je těžko říct - práce na backgroundu dává trochu jistoty, ale pokud půjdou věci z tlustých do tenkých a firma si bude muset vybrat mezi tebou a podobně schopným zaměstnancem, pravděpodobně poletíš ty páč je to menší voser s odstupným, dovolenou, nemocenskou atd - prostě musíš být připravený na to že "commitněte a zítra už nechoďte".

Takže tak  :)

freelancer

« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2017, 13:18:07 »

Tohle je běžný rate na švarc a podobné režimy. Na freelance je to málo, protože se neuživíš. Nebo ti stačí švarc a ŽL cheš jen kvůli daním?

xz

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2017, 13:46:11 »
Dělám na žl už 12 let, s podobným skillsetem.

Z mého pocitu (není to seriózní výzkum ;D) je najít projekt na background+žl o něco složitější než něco na web - je spousta PHP a podobných krátkodobých projektů. U background věcí je třeba se prohrabat na webu nebo chytit něco přes kontakty ale dají se najít i když to občas trvá. Dobré je koukat i v cizině.

Mi příjde, že se firmy snaží tyhle background lidi si více udržet a proto mají raději zaměstnance. Navíc se naše firmy musí umět poprat se švarcsystémem :)

Co se produktivity týče - v rozumných firmách a týmech tohle nikdo neřeší jakým způsobem jsi placen - tedy sem se s tím nesetkal. Prostě buď zvládáš co máš nebo nezvládáš. Jak jsi dohodnutý "s účtařema" se na technické úrovni nikdy neřešilo.

Zvaž i založení sro - jako živnostník ručíš celým majetkem a záleží na smlouvě jak se na tebe může přenést zodpovědnost. Já teda zatím riskuji žl ale o sro uvažuju, i když teď mě asi čeká hpp intermezzo :D

Určitě si najdi účetní která ti pokryje všechno - není "milejšího" na světě, než když ti při uzávěrce projektu kdy je nejvíc práce a hoří termíny pošle FÚ nějakou zprávu že se máš dostavit ke kontrole nebo tak něco...

A stabilní - no to je těžko říct - práce na backgroundu dává trochu jistoty, ale pokud půjdou věci z tlustých do tenkých a firma si bude muset vybrat mezi tebou a podobně schopným zaměstnancem, pravděpodobně poletíš ty páč je to menší voser s odstupným, dovolenou, nemocenskou atd - prostě musíš být připravený na to že "commitněte a zítra už nechoďte".

Takže tak  :)

Dekuji za nazor.

Muj pocit/dojem je, ze z pracovniho hlediska (tedy naplne) se to od HPP moc nelisi, coz je pro me dobra zprava. Najit praci bude asi trochu narocnejsi, nez hledat praci na HPP. Nevyhody prace na ZL si uvedomuji, ale presto si myslim, ze to za to stoji.

Tohle je běžný rate na švarc a podobné režimy. Na freelance je to málo, protože se neuživíš. Nebo ti stačí švarc a ŽL cheš jen kvůli daním?

Freelance jsem nikdy nezkousel, jen jsem se jednou dival a prislo mi to celkem hard core :). Je to sice par let zpet, ale ... Teoreticky bych si Freelance mohl zkusit uz pri zamestnani na HPP, jen tak cvicne. Jinak si vystacim se svarcem (a ano, chci ho kvuli danim - videt, jak kazdy mesic zaplatis nekolika nasobek prumerneho platu do statu na odvodech ... ).

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2017, 14:04:14 »
Dotaz podle mě plete hrušky a jabka.

Pokud Vám vyhovuje HPP a chcete "jen" přejít na ŽL, pak je to vlastně Švarcsystém. Do toho se některým firmám jít nechce. Pokud najdete takovou, která to přijme, je už na Vás, jestli si dokážete vyjednat dlouhodobý projekt, který bude srovnatelný s jistotami HPP.

HPP má velkou výhodu v tom, že ukončit pracovní poměr je pro zaměstnavatele extrémně finančně náročné. Zaměstnavatel se pak kouká snažit, aby práce byla, a kmenoví zaměstnanci nejsou v první řadě na odstřel.

Proti tomu živnostníci (a agenturníci) většinou tvoří právě tu vyrovnávací složku pro nárazy prací a kratší projekty.

V takovém případě si ale myslím, že 6k / MD je poměrně málo. Když odečtete neexistující dovolenou, prakticky neexistující nemocenskou a nulovou ochranu, musíte tvořit daleko větší polštář, kterým to vykryjete.

Váš dotaz tedy podle mě není ani tak o tom, jak je to z hlediska čistých příjmů, ale hlavně o tom srovnat si a ohodnotit (finančně) rizika. Osobně bych za 6k nešel, tolik si ve dnech práce vydělá šikovný instalatér (když započtete hodinovou cenu, marži na materiálu a daňový výdajový paušál 80 %).

G

« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2017, 15:24:50 »
No je třeba si to spočítat jestli se oplatí býti parazitem  ;D

6k/MD je cca 130k měsíčně - z toho podle kalkulačky pokud to budeme brát jako mzdové náklady zaměstnavatele jako zaměstnanec dostanete necelých 70k na ruku.

Jako žl - při plné obsazenosti 12 měsíců dostanete cca 1.5 mega ročně (pozor stanete se plátcem DPH někdy v druhé půli roku!) to je na odvodech asi 200k (předpokládám paušál) - takže necelých 20 měsíčně.

Něco za účetní, věci si musíte kupovat sám (notebook, auto?, oficiálně nejlépe i kancelář...) to taky něco dělá.

Suma sumárum Vám zbude měsíčně při 6k/MD asi 100-90k. To je o 20-30 víc než zaměstnanci při stejných nákladech zaměstnavatele.

Teď dovolená - v podstatě měsíční výpadek příjmů - to celkem srovná skóre. Pokud to budu z lenosti počítat v čistých tak zaměstnanec dostane 70x12 = 840, vy 100x11 = 1.100 - ztráta z dovolené = 1.100 - 840 rozděleno do měsíců - cca 20k.

Takže dostanete 130 na účet, 20 dáte státu za soc, zdrav, daň. 10 bych počítal náklady na administrativu, počítač, účetní, kancelář atp a -20 ztráta z dovolené - to dává 80 pokud se nepletu.

No takže Excel do ruky a počítat a hodně důkladně :D a to jsem nebral v potaz že budete nedej bože nemocný...

Jo a minimální odvody platíte i když by byl hluchý rok :(

xz

« Odpověď #6 kdy: 11. 08. 2017, 16:26:32 »
No je třeba si to spočítat jestli se oplatí býti parazitem  ;D

6k/MD je cca 130k měsíčně - z toho podle kalkulačky pokud to budeme brát jako mzdové náklady zaměstnavatele jako zaměstnanec dostanete necelých 70k na ruku.

Jako žl - při plné obsazenosti 12 měsíců dostanete cca 1.5 mega ročně (pozor stanete se plátcem DPH někdy v druhé půli roku!) to je na odvodech asi 200k (předpokládám paušál) - takže necelých 20 měsíčně.

Něco za účetní, věci si musíte kupovat sám (notebook, auto?, oficiálně nejlépe i kancelář...) to taky něco dělá.

Suma sumárum Vám zbude měsíčně při 6k/MD asi 100-90k. To je o 20-30 víc než zaměstnanci při stejných nákladech zaměstnavatele.

Teď dovolená - v podstatě měsíční výpadek příjmů - to celkem srovná skóre. Pokud to budu z lenosti počítat v čistých tak zaměstnanec dostane 70x12 = 840, vy 100x11 = 1.100 - ztráta z dovolené = 1.100 - 840 rozděleno do měsíců - cca 20k.

Takže dostanete 130 na účet, 20 dáte státu za soc, zdrav, daň. 10 bych počítal náklady na administrativu, počítač, účetní, kancelář atp a -20 ztráta z dovolené - to dává 80 pokud se nepletu.

No takže Excel do ruky a počítat a hodně důkladně :D a to jsem nebral v potaz že budete nedej bože nemocný...

Jo a minimální odvody platíte i když by byl hluchý rok :(

6k/MD podle toho, jak jsem videl nabidky/poptavky mi prisel spise jako vyssi standard (az bych rekl, ze skoro maximum). Myslite si, z vlastni zkusenosti, ze by se cena mela pohybovat nekde jinde?

Kdybychom pocitali 130k/mes. na HPP, tak to dela za rok cca 1 106 341 Kc, coz je cca 92k cisteho. Myslim si, ze takovou mzdu uz ale nabidne maloktera firma (hranice u C/C++ vyvojaru se pohybuji podle mych zkusenosti nekde kolem 100k). Na ZL je ochotna firma dat vice, nez na HPP a z toho jsem vicemene vychazel. Na druhou stranu, existuji firmy, kde nepoznate zamestnance od cloveka, ktery pracuje na ZL - v takovem pripade ma clovek na ZL hodne nizke naklady.

Kdybych si polepsil vuci aktualni situaci o 30k/mes. (po odecteni nakladu) a vice v cistem, tak do toho jdu.

lordik

« Odpověď #7 kdy: 11. 08. 2017, 17:27:02 »
...
...
Nemela by ta ztrata byt pouze 9k? Pokud jsem to pochopil spravne, ztrata je ten jeden mesic "na dovolene = bez vyplaty" => za rok timto prijdu o 110k, coz mi da v prumeru za mesic 9k.

G

« Odpověď #8 kdy: 11. 08. 2017, 17:44:32 »
Kdybychom pocitali 130k/mes. na HPP, tak to dela za rok cca 1 106 341 Kc, coz je cca 92k cisteho. Myslim si, ze takovou mzdu uz ale nabidne maloktera firma (hranice u C/C++ vyvojaru se pohybuji podle mych zkusenosti nekde kolem 100k). Na ZL je ochotna firma dat vice, nez na HPP a z toho jsem vicemene vychazel.

...

Kdybych si polepsil vuci aktualni situaci o 30k/mes. (po odecteni nakladu) a vice v cistem, tak do toho jdu.

No jo, vy počítáte 130 jako hrubou mzdu... to ale pro zaměstnavatele znamená že musí v kasičce najít 170k aby to všechno správně vyplatil. Proto jsou ochotní platit "víc" na žl  :) :) 6k/Md v nákladech zaměstnavatele odpovídá v případě hpp zhruba 100k hrubého (pro orientaci) :-[

No o těch 30 si polepšíte, o tom žádná, ale je třeba budovat rezervu, klidně se může stát že po ukončení jednoho projektu (což pro žl může být opravdu ze dne na den) klidně půl roku nezavádíte o nic kloudného. Nebo si blbě zlomíte nohu a šest týdnů Vám nikdo nedá ani vorla a to ještě můžete jako bonus přijít o rozdělaný projekt - to všechno je potřeba pak financovat z rezerv...

Záleží hodně jakou budete mít smlouvu, někteří jsou fér a při dlouhodobém vztahu zaplatí něco i za dobu nemoci či dovolené, jinde to neprojde, těžko paušalizovat.

Nerozmlouvám, jen berte moje výpočty orientačně - musí si to každý spočítat sám - nevím jak to máte s hypotékou, dětmi zda třeba byste měl náklady vyšší než 60%, zanedbal jsem to že už letos jsou paušály osekané na max 600k nákladů a jak to bude po volbách bůh suď...

A zjistěte si jak to bude s DPH, to Vám může zamíchat s výpočtem - pokud za 12 měsíců přesáhnete 1mega stanete se plátcem DPH, což buď vykompenzujete zdražením nebo dostanete míň - tohle nevím já fakturuju vše ze zahraničí takže u mě to vychází jinak  :)

G

« Odpověď #9 kdy: 11. 08. 2017, 17:46:16 »
...
...
Nemela by ta ztrata byt pouze 9k? Pokud jsem to pochopil spravne, ztrata je ten jeden mesic "na dovolene = bez vyplaty" => za rok timto prijdu o 110k, coz mi da v prumeru za mesic 9k.

Jo, pokoušel jsem se to původně srovnat takže sem odečetl rozdíl mezi zaměstnancem a žl a pak sem to odečetl ještě jednou - je to těch 9, sorry  ;D

neznamyzivnostnik

« Odpověď #10 kdy: 11. 08. 2017, 18:13:29 »
Je to v pohode. Kludne chod aj na svarc. Moc sa to neriesi a je to tazko preukazatelne. U nas to nie je take prisne, ako u vas, ale tiez to nie je uplne ok. Popr. mozes ist robit cez nejaku agenturu, ktora ta outsourcuje, tam uz problem nie je. Ja robim na ZL a mam vyhody ako zamestnanec (preplatena dovolenka, lekar 7x do roka) a plat mam tiez dobry, nestazujem si. Ked si porovnam plat svojho kamarata, ktory robi ako ekonom, tak mi ho je luto. Po 2 rokoch zaraba 30 000kc v hrubom, ziadna slava. Kludne do toho chod. V CR mate celkom dobru agenturu coolpeople.cz ktora sprostredkovava pracu na ZL a ponuka aj pekne prachy. Mozno budes mat aj stastie a najdes pracu, v ktorej sa moc ani nenarobis (moj pripad), a este ti aj pekne zaplatia.

neznamyzivnostnik

« Odpověď #11 kdy: 11. 08. 2017, 18:15:56 »
A viem ze u vas mate pausal az do 1000 000kc, u nas to je 20 000€ po novom. Ale tak myslim si, ze stale sa to oplati byt na ZL ako platit vysoke odvody ako zamestnanec. Popr. si mozes nakupit blocky od niekoho a "optimalizovat" :)

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 12. 08. 2017, 07:02:13 »
Fakt je DPH problém ? Pokud je odběratel také plátce (což firmy ze zaměstnanci obvykle jsou), pak si mohou DPH externisty nechat vrátit. Pokud je externista neplátce, tak nemohou. Takže určitě přirazit k ceně, ne míň vydělat. Pro ně je to akorát drobná nevýhoda, že pak ten odečet nemohou podvodně použít pro soukromé účely.

« Odpověď #13 kdy: 12. 08. 2017, 10:50:40 »
Jak se to ale v tomhle případě řeší právně? IIRC Jednatel sro nemůže pro sro vykonávat práci na živnost. Takže jako co by tam figuroval? Nebo firmu napsat třeba na manželku a pracovat pro ni na švarc? Sro přece nemůže vykazovat zisky a přitom nemít žádné zaměstnance, kteří by tu práci dělali, ne? A být zaměstnanec se zas už nevyplatí daňově. Nebo si jako zaměstnanec vyplácet jenom minimální mzdu a zbytek inkasovat jako zisk sro? Co na to finančák?

Jak se dá rozumně čistě/legálně udělat "jednočlověkové" sro?

10 bych počítal náklady na administrativu, počítač, účetní, kancelář atp
To mi přijde celkem přestřelené. Kancelář často mívají lidi doma, takže tam jsou náklady malé. Jinak samo záleží na lokalitě. Já jsem měl pronajatou slušnou kancelář v rodinném domku za 3kkč měsíčně. Náklady na počítač jsou někde kolem tisícovky měsíčně - jednou za dva až tři roky nový stroj kolem 20-30 tisíc. Notebook jako pracovní nástroj mi přijde jako vyhazování peněz. Já osobně mám noťas na cestování (už hezkých pár let, takže náklady už budou hluboko pod 500 měsíčně) a workstation na práci (kvalitní workstation vydrží donekonečna, zastará daleko dřív morálně než by odešel fyzicky). Nemluvě o tom, že když člověk pracuje doma, může workstation zároveň využít třeba jako herní stroj, takže reálně ušetří půlku nákladů.

takytaky

« Odpověď #14 kdy: 12. 08. 2017, 11:05:45 »
Malé náklady na kancelář, když bydlení je obvykle to nejdražší? Je dobré mít kancl i v nějakém městě kvůli zákazníkům. Hlavně doma kancl také není pro každého, protože to chce mít alespoň vlastní dům, což jsme zase na začátku. Ne každý si to může dovolit.

Náklady na počítač jsou také větší, pokud na něm děláš i něco náročnějšího. Když vemu Intel, tak minimum je i7 a nebo Xeon. To rozhodně nejsou stroje za 30 tisíc, pokud to má k něčemu být. Takže jo, jen  asi děláš méně náročné věci. Spojit to s herním strojem je dobrý nápad, ale zase pokud neděláš v práci s grafikou, tak je to trochu problém. Na práci potřebuješ jádra, paměť a disk. Na hry grafiku, klidně menší rozlišení a méně rychlých jader.