Plat programátora a porcování prasete

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #30 kdy: 09. 08. 2017, 20:51:18 »
Tady někdo tu pointu opravdu nechápe... udím každej rok minimálně jednou, většinou 2x (před vánocema a v lednu), ale rozhodně to není o tom, abych ušetřil, ale o tom, že mě to baví a rád vím, co jím. Dělám maso, slaninu, tři druhy klobásek, většinou do udírny přihodím sejra, ale s tou prací okolo, kdyby mě to nebavilo, tak se na to raději vykašlu a nakoupím kvalitu, klidně za 200-300 za kilo. Protože, ať počítám, jak počítám, prostě místo práce by se mi to fakt nevyplatilo. Co se týče ostatních činností, rád si udělám téměř cokoliv, mám celkem slušný vybavení na práci se dřevem, naposledy jsem dělal pro dceru postel, je to super relax, ale opět, že by se to vyplatilo... jen ta blbá postel mě se vším všudy přišla tak na 5k materiál (dřevo, lak, lepidla, kování) + další 3k nářadí, který jsem neměl, nebo už nebylo moc k použití + asi 10 hodin práce jen to vymyslet, namalovat, promyslet výrobní postup + dalších cca 10 hodin čistýho času na samotnou výrobu... sečteno podtrženo, kdybych měl uvažovat i cenu svého pracovního času, tak má dcerka postel dost přes 20k. A je hezká, masiv, takovou nekoupíš, ale na druhou stranu, bez roštu, bez matrace, bych měl za ty prachy 10 jiných z Ikei, na kterých by se vyspala úplně stejně. A kdybych to nechal udělat u solidního truhláře, bude mu to trvat třetinu času, materiál bude mít o něco levněji... počítám za půlku bych ji v pohodě měl. Takže jestli chceš po domácku řezničit, abys ušetřil, tak ti poradím - nežer maso a ušetříš ještě víc.

Kit

« Odpověď #31 kdy: 09. 08. 2017, 21:05:25 »
Nechte prase žít a ušetříte nejvíc.

Dobrý nápad. Budeme jíst místo prasat vegetariány.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 09. 08. 2017, 21:13:21 »
Jakože kostnatý šlachovitý cosi? Tak možná na polívku....

vegetarian

« Odpověď #33 kdy: 09. 08. 2017, 21:14:03 »
Nechte prase žít a ušetříte nejvíc.

Obecně maso bíložravých živočichů je chutnější.

Nebo si zajděte do lesa. Je houbařská sezona. Z výživového hlediska jsou houby podobné masu. Procházka lesem je příjemnější aktivita než kuchání prasete.

vegetarian

« Odpověď #34 kdy: 09. 08. 2017, 21:16:03 »

Jíst masožravce to je jako jíst psa nebo kočku. Prý nemají dobré maso.

Kit

« Odpověď #35 kdy: 09. 08. 2017, 21:43:16 »

Polévka z vegetariánů je výborná. Doporučuji.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 09. 08. 2017, 21:47:23 »
Z výživového hlediska je houba o ničem... takový plnidlo žaludku. To je na tom i ta polívka z vegetariána líp. Mimochodem, víte o tom, že pivo obsahuje málo vitamínů? No a proto ho musíme pít hodně :D

Kozzi

« Odpověď #37 kdy: 09. 08. 2017, 21:57:50 »
No a ve finále si vlastně můžeš i sám pěstovat jídlo, chovat prasata, krávy, lovit, to vše někde u vlastoručně postavené chajdy za Uralem... to budou panečku úspory...

Chtel jsem napsat ze to prave clovek nemuze, ale pak jsem si to precetl znovu a vsimnul si te casti o Uralu. Tam nevim jak to maji. U nas uz si clovek stezi lajzne zabit doma bejcka. O lovu nemluve.

Kozzi

« Odpověď #38 kdy: 09. 08. 2017, 22:02:28 »
Porcování prasete, opravy auta, zdění příčky - to by mohla být dobrá zábava na dovolenou, ale brát si na to neplacené volno...
To se dela jinak, das si tak 5dni home office, pak par dni sick days, to cele prolozis par dnama dovolene a zakoncis to opatrovakem. A pokud by si to nestihnul tak se hodis marod.

« Odpověď #39 kdy: 09. 08. 2017, 22:08:34 »
a rád vím, co jím.
Maně si vzpomínám, že jsem někde četl, že domácí uzeniny mají daleko víc rakovinotvorných látek ;)

Kozzi

« Odpověď #40 kdy: 09. 08. 2017, 22:10:33 »
Na rozdil od tebe, troubeline, mam z detstvi zazitou zavijacku Xkrat.
Zpracovani zabiteho prasete zabere tymu 3 chlapi, 3zenske a decka na vypomoc typu loupani cesneku necely jeden den.
No to neni uplne pravda, delavali jsme zabijacku celkem casto a da se to zvladnout i rychleji, zejmena pokud se prasat dela vic, ale je pravda ze je treba to i zapit a to se pak protahne.

Proto se ostatne uz davno doma nechova nezabiji, je to tak pracne ze se to s dotovanyma velkovykrmnama a profi bourarnama nemuze merit. Doma se chovalo za komancu, kdy bylo maso 3-10x drazsi, nez dnes, po prepoctu prumernych mezd.

No ono se to vyplati v pripade ze mate cloveka ktery se o prasata stara "zadarmo" a mate vice mene zadarmo i stravu pro prasata (spousta zbytku z ruznych stravoven a skol...). Vyhodou je ze vite ze to nebylo krmeno srackama pro rychlej rust atd.

Ale tento pripad uz bohuzel neplati ani pro nas (chybi ta dobra duse co by se o ty prasata celou dobu zadarmo starala)

Jinak prace doma ma v mnoha ohledech smysl, treba si sam.menim olej v aute. Vymena oleje odsavackou je na par minut, filtr ma moje auto nahore pod deklem motoru, auto ani nemusi na zvedak. Je to jednodussi a rychlejsi, nez auto nekam vozit a vyzvedavat zpet. Zdaneni prace v CR je cca 40%, to je cele kouzlo.

JJ to plati u vseho, zalezi co je clovek schopnej zvladnout sam, a zaroven to nepokazit. Take je dulezite ze pokud je to neco co bude delat tak jednou ci dvakrat v  zivote tak na tom asi stravi zbytecne hodne casu. Ale rutini veci se vyplati delat sam.

vegetarian

« Odpověď #41 kdy: 09. 08. 2017, 22:15:06 »
a rád vím, co jím.
Maně si vzpomínám, že jsem někde četl, že domácí uzeniny mají daleko víc rakovinotvorných látek ;)

Asi nečtete Vitaliu. To byste věděl, že bezlepková uzená slanina z farmářského trhu je zdraví prospěšná.

Kozzi

« Odpověď #42 kdy: 09. 08. 2017, 22:19:02 »
Z výživového hlediska je houba o ničem... takový plnidlo žaludku. To je na tom i ta polívka z vegetariána líp. Mimochodem, víte o tom, že pivo obsahuje málo vitamínů? No a proto ho musíme pít hodně :D

No a jelikoz piti piva zpusobuje vyplavovani vitaminu a mineralu, je treba to hodne jeste zdvojnasobit. Hmm mi pripomina ze mi uz dosel druhy dzbanek (snad maji jeste otevreno).

Kozzi

« Odpověď #43 kdy: 09. 08. 2017, 22:20:32 »
a rád vím, co jím.

Tak jeste aby nemeli :D, kdyz ty nedomaci se neudi :P

« Odpověď #44 kdy: 09. 08. 2017, 22:33:02 »
Tak jeste aby nemeli :D, kdyz ty nedomaci se neudi :P
A proto se taky uzené z velkovýroby nedá žrát :)

Prostě Tuxík je rád, když ví, jaké karcinogenny jí - ty svoje! A to mu, coby milovník grilování, plně schvaluju ;)