Plat programátora a porcování prasete

Pupin

Plat programátora a porcování prasete
« kdy: 09. 08. 2017, 10:38:08 »
Malé filozofické zamyšlení.

Cena půlky prasete je 50,- Kč/kg a hmotnost je přibližně 50kg. Z toho kostí cca max 3kg, takže zanedbatelné množství.

Cena 1kg uzených výrobků, jako je slanina, uzený bok a šunka atp. je cca 150,- Kč/kg. Pomlčíme nyní o poctivosti těchto výrobků, dneska se dosti tlačí do uzenin voda.

Pokud tedy maso zpracuju (ač 95% zdejších přihlížejících těžko ví, co to je, protžoe nikdy na zabíjačce nebyli) do nějakého finálního uzeného produktu a šoupnu do mražáku pro konzumaci po následující rok, vydělám cca 100,- Kč na 1kg masa.  Celkem na 50kg prasete mi to dá přibližně 5000,- Kč.

Malá ukázka postupu: vemu půlku pracete, sekáč a ostrý nůž. Zpracuju z toho kusy vhodné velikosti. Narvu do obřího hrnce se slaným nálevem. Nechám ležet. Pak omotám špgátem a zavěsím do uzáku. Vyudím. Vyndám.  Strčím do mražáku. Hotovo.

Vezmu si v práci 1 den neplaceného volna a vydělám si takto 4000-5000,- čistého.

Kdo z vás to má, namyšlenci!?  8)


A další terno. Můj servisman bere cca 350,- čistého na 1 hodinu. Potřebuju udělat nějakou základní údržbu, která zabere 8h čistého času. Vemu si neplacené volno, zavřu se do garáže a vydělám si 2800,- čistého. Kdo z vás tohle má, ha? 8)


erik80

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #1 kdy: 09. 08. 2017, 10:50:42 »
rocna spotreba mrazaku cca 1000CZK
ked mas v mrazaku prasa tak tam uz nedas nic insie, musis kupit druhy mrazak
naklady na udiaren?

imho realne vydelas tak 2000CZK

Brambor

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #2 kdy: 09. 08. 2017, 10:53:01 »
A to porcuješ prase a provádíš údržbu každý týden? A vůbec, proč máš potřebu se chlubit tím, že si bokem něco zarobíš. Jak si vyděláváš peníze je tvoje věc. Stejně tak by mohl včelař povídat, že příjde z práce a natočí med a pak ho prodá nezdaněný po známých.

Pupin

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #3 kdy: 09. 08. 2017, 10:54:15 »
rocna spotreba mrazaku cca 1000CZK
ked mas v mrazaku prasa tak tam uz nedas nic insie, musis kupit druhy mrazak
naklady na udiaren?

imho realne vydelas tak 2000CZK

No to je slespoň Slovák! Ten ví jak to chodí na zabíjačce.

Mražák: každý normální rodinný dům má mražák, a ten je stejné zaplněný převážně masem. Můj teda jo. Takže tady se nic němění.

Uzák jsem zdědil v plné parádě, náklady nulové. Kdo je socka, může si nějaký uzák stlouct na zahradě z dřevěných desek.

Pupin

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #4 kdy: 09. 08. 2017, 10:56:18 »
A to porcuješ prase a provádíš údržbu každý týden? A vůbec, proč máš potřebu se chlubit tím, že si bokem něco zarobíš. Jak si vyděláváš peníze je tvoje věc. Stejně tak by mohl včelař povídat, že příjde z práce a natočí med a pak ho prodá nezdaněný po známých.

Tady někdo nepochopil tu pointu. Že totiž nejdeš dělat svou práci pro nadnárodní korporát, ale vemeš si neplacené volno (takže to není obyčejná bokovka) a jdeš porcovat prase, kde při tomto úkonu vi vydělášnásobně víc, než kdybys dělal svou odbornou programátorskou práci.

Není to fascinující?


Brambor

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #5 kdy: 09. 08. 2017, 10:59:24 »
Citace
Tady někdo nepochopil tu pointu. Že totiž nejdeš dělat svou práci pro nadnárodní korporát, ale vemeš si neplacené volno (takže to není obyčejná bokovka) a jdeš porcovat prase, kde při tomto úkonu vi vydělášnásobně víc, než kdybys dělal svou odbornou programátorskou práci.

Není to fascinující?

Není, je to úplně jiná a jinak placená práce.

k

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #6 kdy: 09. 08. 2017, 11:02:50 »
Citace
A další terno. Můj servisman bere cca 350,- čistého na 1 hodinu. Potřebuju udělat nějakou základní údržbu, která zabere 8h čistého času. Vemu si neplacené volno, zavřu se do garáže a vydělám si 2800,- čistého. Kdo z vás tohle má, ha? 8)
Nevím, ale jako programátor mám čistého na hodinu o více než 200 více. Takže to dám radši tomu servismanovi.

erik80

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #7 kdy: 09. 08. 2017, 11:03:49 »
ono, treba si uvedomit ze bernak ti z vyplaty strhne polku.... peniaze zarobene prasatom v mrazaku sa nedania

Cek

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #8 kdy: 09. 08. 2017, 11:13:22 »
Nechci Ti do toho hazet vidle, ale 3kg kosti, tos tu pulku prasete dost podcenil.

A slanina nebo sunka se neudelaji samy, toho zpracovani budes muset udelat docela dost.

Drivi na uzeni musis bud udelat, nebo koupit.
Suroviny na zpracovani masa taky.

4000 za den, i kdyby Ti to dalo, se od platu javamanovskeho programatora zas tolik nelisi :-D, to mas nejakych 90k mesicne (22-23 prac. dni). U normalnejsich platu by sis vydelal mozna tisicovku navic za praci, kterou ne kazdy dela zrovna s oblibou (to neni zadny grilovani stejku).

Myslim, ze jednorazovych praci, ktere by v hodinovem/dennim vydelku daly vic nez hlavni job, je docela dost. Problem je, ze jsou JEDNORAZOVE, kolikrat za rok potrebujes naporcovat pulku prasete pro vlastni potrebu? :)))

Co se tyce servismana, vetsinou to je tak, ze Ty to budes delat 8 hodin v garazi a on to bude mit za dve, protoze to dela porad.....

Tuxik

  • *****
  • 1 473
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #9 kdy: 09. 08. 2017, 11:23:46 »
Máš tam nějaké úniky ve výpočtech - nezapočítal jsi náklady na sůl, k uzenýmu se dává i česnek, který o pomáhá konzervovat, ani to dřevo na uzení není zadarmo, respektive pokud ho máš zadarmo, musíš stejně počítat čas strávený jeho přípravou, případně náklady (opotřebení pily...),  k tomu je třeba připočíst cenu lahvinky, či dvou kvalitní domácí pálenky, protože bez té se udit nedá, musíš taky zahrnout míru rizika, že se ti naložené maso zkazí, protože i to se ti může stát...

Z ceny výsledného produktu je potřeba odečíst znehodnocení mrazákem, protože zamrazený věci jsou prostě horší než "čerstvý" a mimochodem, kdyby jsi to měl vyuzený kvalitně, nemusíš tím vůbec ten mrazák krmit, vydrží ti to pověšený na suchým větraným místě dost dlouho.

No a ve finále si vlastně můžeš i sám pěstovat jídlo, chovat prasata, krávy, lovit, to vše někde u vlastoručně postavené chajdy za Uralem... to budou panečku úspory...


Ladislav Michl

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #10 kdy: 09. 08. 2017, 11:42:07 »
To zamyšlení je opravdu hluboce filosofické, alespoň v tom smyslu, že jak filosof, tak programátor viděl udírnu akorát tak na obrázcích Josefa Lady. Mám mnohem lepší tip: než být sám malouzenářem (protože jak vidíme v praxi, velkouzenář je již za vodou), bylo by vhodnější malouzenářům radit, jak tyhle velké peníze vydělat. Práce poradce je ještě lépe placená, zodpovědnost žádná. Poptávka zaručena.

aasfd

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #11 kdy: 09. 08. 2017, 11:42:19 »
Okurkova sezona...

Zatim jsi to prase zrejme nekoupil, takze jediny kdo na tom vydelal je root z reklamy a my vsichni, co na to reagujeme prodelavame svuj cas reakci na takovou kravinu.

Tuxik

  • *****
  • 1 473
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #12 kdy: 09. 08. 2017, 12:15:22 »
Hlavně si na koupi prasete vybral blbou dobu. Toto se doma vždy řeší v zimě, kdy není problém s udržením správné teploty pro zpracování. Teď si ho může tak akorát narvat do mrazáku syrový a radovat se, kolik ušetřil na mase jako takovém. Což mě přivádí k myšlence, pokud budu úsporu brát jako zisk, asi se mi vyplatí 8 hodin denně kupoval levné maso po "půlkách prasete" a za chvíli "vydělám" milióny.

Mimochodem, šunka se neudí, respektive dá se zaudit, ale nejdříve se vaří (dusí). A potom je ještě otázka, jestli je ta cena za prase i se sádlem, protože to by bylo dalších pár kilo dolů z "čistého masa" za celkem normální cenu. Běžně se sádlo prodává v supermarketech cca za 70, v akcích bývá i za 35. To vím celkem jistě, protože si ho doma škvařím sám - kupovaný sádlo už jsem neměl několik let.

Radovan.

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #13 kdy: 09. 08. 2017, 12:19:22 »
A jéje, Javamana zase pustili z terapie a opět blábolí o věcech, o kterých nemá ani páru. A myslí si že se to nepozná tak snadno jako u programování ;D

To s tím zauralím není až tak špatný nápad, mohl by tam hospodařit společně s tím ruským exministrem, kterého tam nejspíš v brzké době šupem pošlou, za korupci a plýtvání veřejnými penězi...

qwertz

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #14 kdy: 09. 08. 2017, 12:31:05 »
Ohrnovat nos nad cerstvou (treba i kvalitni) sunkou v obchode a nasledne se chlubit domaci vyrobou, kterou totalne degraduje zamrazenim? ROFLMAO  8)