Smart zoom gesto způsobuje prodlevu pravého tlačítka

macík

Zdravím, potřeboval bych poladit OS X, Když mám povolené v Předvolby systému — Trackpad – Posuv a další gesta -  Inteligentní zvětšení [ Dvakrát klepněte 2 prsty] (v angličtině "Smart Zoom"), tak to ovlivňuje chování ‹gesta› "Sekundární kliknutí"="Klikněte  nebo klepněte 2 prsty", což mám nastavené, jelikož je to podle mě nejpříjemnější způsob jak provést pravé kliknutí. Způsobí to, že samotná akce pravého tlačítka má asi 500ms prodlevu. Což je pochopitelné, protože nějak musí OS poznat, že nejde o gesto Smart zoom, pokud do určitého timeoutu nezaznamené os druhý "dvojstisk".

Existuje nějaké nastavení, které by ten timeout snížilo (na hodnotu celého čísla v milisekundách , kterou bych si sám určil experimentálně, například postupným snižováním timeoutu rekurzivně na 66%  a vyhodnocováním úspěšnosti.)? Něco jako v linuxu bohaté  nastavení synaptics conf ?

Současný timeout (500ms jsem jen nadhodil) je příliš dlouhý a chtěl bych ho snížit, abych nemusel čekat na vyvolání kace pravého tlačítka. Zároveň se nechci bombastické funkce Smart Zoom vzdát.

PS: Jedná se o jiné nastavení než timeout pro drag&drop poklepáním jedním prstem, kdy v tomto režimu buď je timeout nekonečný "se zámkem tažení" a nebo konečný, ale přesto dlouhý (Asi 1s) "Bez zámku tažení",ale s timeoutem, ale já bych chtěl nejen bez zámku, ale i bez timeoutu. Pokud by se našlo nastavení touchpadu, zajímalo by mě, zda by šlo i nastavit jak timout z dotazu, tak timeout toho drag + drop.
« Poslední změna: 03. 08. 2017, 22:18:19 od Petr Krčmář »

steve

Re:povolené'Smart zoom'gesto způsobuje prodlevu "pravého tlačítka
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2017, 08:51:53 »
Proti kretenum bojuj moudrosti, toz dam moudro :)

Na touchpadu to je jendoduchy. Kdyz jenom TAPNES dvema prsty (jakoze rightclick) tak tam musi byt prodleva z principu protoze ceka jestli neudelas gesto (smartzoom, drag). Kdyz ale fyzicky dvema prsty touchpad ZMACKNES (klikne) tak mas rightclik okamzite.
Detto na magic mouse, kdyz kliknes odezva je okamzita, kdyz tapnes tak prodleva kvuli gestam.
Pri tapu se to da zmenit jedine zrusenim smartzoom gesta.

macík

« Odpověď #2 kdy: 01. 08. 2017, 20:39:19 »
ale to jsem přeci psal, jenom místo ‹z principu› jsem psal ‹pochopitelné›. Ale pak jsem pokračoval, že chci funkci smart zoom zachovat, tudíž jediná možnost je timeout snížit na nižší hodnotu, kterou si sám zadám.

Lol Phirea

« Odpověď #3 kdy: 01. 08. 2017, 20:54:05 »
Kreto. Je ti doufam jasny rozdil mezi tapem a klikem jo? Proste zmackni ten touchpad dovnitr dvema prsty dokud neucitis kliknuti => zadna prodleva a nic nemusis nastavovat.

macík

« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2017, 01:33:27 »
k kliknutí pravým tl.
Rozdíl mezi tap a klik znám. Klikání se vyhýbám, protože to víc unavuje prsty. (prostě celkově mě nějak nebaví mačkat-klikat do touchpadu) Nicméně u gesta pro dvojklik je to ještě přijatelné. (nemusí se při tlačení prstu dolu ještě navíc po ploše hýbat)

k drag+drop:
Co ale přijatelné  vůbec není, například drag+drop pomocí kliknutí a tažení, (protože se musí při tlačení dolu ještě pohybovat v ploše), je to jako něco jako vší silou tlačit dlaní do stolu a přitom navíc ještě po tom stole jezdit.

Přijatelné také uplně není drag drop pomocí držení kliknutého prstu ( intuitivně v levém dolním okraji, což je i zóna pro kliknutí levým tl., ale může se kdekoli) + ježdění 2. prstem po ploše. je to časově náročnější a potřebuje to o 1 prst navíc v jiné pozici

Proto hledám to řešení, které je nejrychlejší, což je poklepat a táhnout, bohužel volba v Usnadnění-trackpad-volby-tažení: "with drag lock" je nevyhovující , protože drag lock trvá nekonečně dlouho, a "without drag lock" trvá asi 1 sekundu a volba " without lock + without timeout" tam není, kde by ihned po zvednutí režimu ukončil tažení. Takhle musím buď tu sekundu počkat nebo signalizovat  konec tažení klepnutím. Takže mám teď 3. volbu =tažení 3 prsty. jenže to blokuje gesto přechod mezi stránkami (ve finderu např. v safari to funguje občas)

PS: nemám force touchpad

Ondra18

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2017, 09:09:23 »
k drag+drop:Co ale přijatelné  vůbec není, například drag+drop pomocí kliknutí a tažení, (protože se musí při tlačení dolu ještě pohybovat v ploše), je to jako něco jako vší silou tlačit dlaní do stolu a přitom navíc ještě po tom stole jezdit.

To je praveze uplne prijatelne. O to u drag & dropu jde. Samozrejme drag & drop byl vymyslen pro mys a touchpad je jen nouzovou nahrazkou mysi. Kdyz chces jine chovani tak to nevolej drag & drop a nahod si neco jako https://www.boastr.net/ a tam si vytvor uplne nove gesto. Moznosti je spousta dokonce se da namapovat i nejaka malo pouzivana klavesa (napr F6 nebo u velkych klavesnic F13-F19) jako libovolne tlacitko mysi.