Čím víc o tom přemýšlím, tím víc jsem přesvědčen, že nějaký text o FP (potažmo Haskellu) v češtině citelně chybí, takový, co by začal zlehka a postupně šel do hloubky, takže některý čtenář by skončil u lambd, někdo až u monád a někdo by došel až mimo Hask, ale pro každého by to bylo - až po určitý bod - užitečné.
Z mýho pohledu BFP (běžného Franty programátora) je hlavní problém v tom, že CT je primárně doména matematiků a drtivá většina textů je tímpádem pro BFP nepraktická až úplně nesrozumitelná - dokud tomu aspoň trochu nerozumíš, neumíš posoudit, jestli se ti daný text vyplatí číst (má pro BFP nějaký přínos) nebo ne (je to nějaká teorie úplně mimo potřeby BFP).
Navíc CT ze začátku vypadá jako takové plácání banalit, bez světla na konci tunelu. Takže drtivá většina lidí to imho po prvních pár stranách vzdá s tím, že se jim tohle louskat prostě nevyplatí. Není tam žádný rychlý aha-moment...
Pro mě byl přímo darem z nebes tenhle text (už jsem ho tady odkazoval víckrát):
http://www1.eafit.edu.co/asr/pubs/others/cain-screen.pdf - jako základ pro BFP podle mě úplně dostačující, srozumitelný, s jasnými příklady. Pokud jde o text v češtině, nevím, jestli je to úplně nutný, ale když už, tak by myslím stačilo tohle přeložit, případně z toho klidně vyhodit ty pasáže o Agdě a nechat jenom Haskell. To by pak byl úplně parádní, stručný, jasný úvodní text.