Vztah mezi monádami a posety

desprit

Vztah mezi monádami a posety
« kdy: 13. 07. 2017, 11:41:15 »
Na Wikipedii se bez bližšího vysvětlení píše, že monády jsou zobecněním uzávěrů v posetech. Nějak se mi nedaří v tom najít souvislost, kde přesně je ta analogie?

Re:Vztah mezi monádami a posety
« Odpověď #1 kdy: 13. 07. 2017, 11:57:12 »
A co ti na to říká doktor Google? Já mám odpověď ve čtvrtém odkazu. Co ty?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 07. 2017, 12:42:33 »
A co ti na to říká doktor Google? Já mám odpověď ve čtvrtém odkazu. Co ty?
Ty odkazy jsou dost k ničemu. Ono nejde ani tak o monády, jako spíš o adjunkci. U posetů odpovídá Galoisova konexe adjungovaným funktorům v kategoriích. Kompozicí pak jen dostaneme buď uzávěrový operátor, nebo monádu. Zajímavější pak je, že každý uzávěrový operátor se dá rozložit do dvou adjungovamých monotonních funkcí. Analogicky pak každá monáda je kompozicí dvou adjungovaných funktorů. Obzvlášť zajímavé v kontextu Haskellu :)

« Odpověď #3 kdy: 13. 07. 2017, 13:07:37 »
U posetů odpovídá Galoisova konexe adjungovaným funktorům v kategoriích. Kompozicí pak jen dostaneme buď uzávěrový operátor, nebo monádu.
Tohle je přímo i na té wiki:

Citace
If we specialize to categories arising from partially ordered sets {\displaystyle (P,\leq )} (P,\leq ) (with a single morphism from {\displaystyle x} x to {\displaystyle y} y iff {\displaystyle x\leq y} x\leq y), then the formalism becomes much simpler: adjoint pairs are Galois connections and monads are closure operators.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 07. 2017, 11:22:36 »
U posetů odpovídá Galoisova konexe adjungovaným funktorům v kategoriích. Kompozicí pak jen dostaneme buď uzávěrový operátor, nebo monádu.
Tohle je přímo i na té wiki:

Citace
If we specialize to categories arising from partially ordered sets {\displaystyle (P,\leq )} (P,\leq ) (with a single morphism from {\displaystyle x} x to {\displaystyle y} y iff {\displaystyle x\leq y} x\leq y), then the formalism becomes much simpler: adjoint pairs are Galois connections and monads are closure operators.
No jo, ale pořád to nejde do hloubky. I když mezi námi, tohle mi zrovna nepřijde ve FP nutné znát, protože takové funktory jdou mimo Hask, a podle mého klidně může platit "sejde z Hasku, sejde z mysli".

« Odpověď #5 kdy: 14. 07. 2017, 11:26:41 »
a podle mého klidně může platit "sejde z Hasku, sejde z mysli".
To každopádně - minimálně pro nás Běžné Franty Programátory ;)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14. 07. 2017, 11:54:23 »
a podle mého klidně může platit "sejde z Hasku, sejde z mysli".
To každopádně - minimálně pro nás Běžné Franty Programátory ;)
Ty zas tak běžný nejsi  :P

« Odpověď #7 kdy: 14. 07. 2017, 11:59:03 »
Momentálně už asi dvě hodiny řeším, proč fontello-webpack-plugin způsobí, že se ani nenastartuje node webserver - a nejsem schopnej to vyřešit, takže se cítím přímo podprůměrně ;)

kimec

« Odpověď #8 kdy: 14. 07. 2017, 21:48:28 »
Momentálně už asi dvě hodiny řeším, proč fontello-webpack-plugin způsobí, že se ani nenastartuje node webserver - a nejsem schopnej to vyřešit, takže se cítím přímo podprůměrně ;)
Takze predsa programujete v javascripte.

« Odpověď #9 kdy: 14. 07. 2017, 21:50:02 »
Když se tomu nedá vyhnout, tak si i mandle nechám vytrhnout :)

kimec

« Odpověď #10 kdy: 14. 07. 2017, 22:02:18 »
Když se tomu nedá vyhnout, tak si i mandle nechám vytrhnout :)
Chapem. Predpokladam, ze vam a noefovi by viac ulahodil Elm. Ale ten ste uz asi skusali, nemylim sa?

« Odpověď #11 kdy: 14. 07. 2017, 22:03:39 »
Chapem. Predpokladam, ze vam a noefovi by viac ulahodil Elm. Ale ten ste uz asi skusali, nemylim sa?
Víc než zkoušel.

kimec

« Odpověď #12 kdy: 14. 07. 2017, 22:09:50 »
Víc než zkoušel.
Tak fajn, len si na musku neberte javacripterov, lebo v kontexte tychto faktov, je to ciste trollenie.

« Odpověď #13 kdy: 14. 07. 2017, 22:43:06 »
Původní téma je mrtvý, tak tenhle OT asi nevadí...
Tak fajn, len si na musku neberte javacripterov, lebo v kontexte tychto faktov, je to ciste trollenie.
Nechápu. Právě proto, že JavaScript semtam používám, a právě proto, že znám aspoň jednu alternativu (Elm), tak  můžu JS relativně poučeně věcně kritizovat.

Teď třeba píšu ve Vue.js - dobrej framework, z JS vymačká maximum, ale právě to JS ho vyloženě táhne ke dnu. Build infrastruktura má stovky balíků. Když je v některém z nich chyba, neodladí to nikdo kromě pár JS lumenů. Když mám ve svém kódu chybu, která způsobí výjimku, vypadne mi úplně jinde a chybová hláška je naprosto k ničemu (vyhodí se někde uvnitř Vue).

Kdyby bylo (vůbec mohlo být) Vue postavené nad lepším jazykem než JS, mohl by to být skvělej framework. Takhle je to jenom (v rámci JS nabídky) snesitelnej framework.

P.S. neberu si na mušku javascriptery, ale JS. Pokud lidi, tak ty, kteří nedokážou uznat fakta.
« Poslední změna: 14. 07. 2017, 22:45:16 od Mirek Prýmek »

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14. 07. 2017, 23:09:04 »
Původní téma je mrtvý, tak tenhle OT asi nevadí...
Nechápu. Právě proto, že JavaScript semtam používám, a právě proto, že znám aspoň jednu alternativu (Elm), tak  můžu JS relativně poučeně věcně kritizovat.

Teď třeba píšu ve Vue.js - dobrej framework, z JS vymačká maximum, ale právě to JS ho vyloženě táhne ke dnu. Build infrastruktura má stovky balíků. Když je v některém z nich chyba, neodladí to nikdo kromě pár JS lumenů. Když mám ve svém kódu chybu, která způsobí výjimku, vypadne mi úplně jinde a chybová hláška je naprosto k ničemu (vyhodí se někde uvnitř Vue).

Kdyby bylo (vůbec mohlo být) Vue postavené nad lepším jazykem než JS, mohl by to být skvělej framework. Takhle je to jenom (v rámci JS nabídky) snesitelnej framework.

P.S. neberu si na mušku javascriptery, ale JS. Pokud lidi, tak ty, kteří nedokážou uznat fakta.
Je fakt na hlavu, že zrovna pro neprogramátory (lepiče HTML) je k dispozici jen JS, spatlaný jazyk bez koncepce, prostě turdball. Kdyby tam radší bylo něco jednoduchého a funkcionálního.

BTW původní téma je mrtvé, protože se týká něčeho, čemu tady prakticky nikdo (a potažmo obecně naprostá většina kodérů) nerozumí  ;)