Nechci tě odrazovat, netuším, o jak velkou firmu se jedná a co konkrétně chceš všechno provozovat (aplikace), ale cítím morální povinnost tě upozornit, že velmi pravděpodobně narazíš na na první pohled skryté, ale o to nepříjemnější problémy.
1) nemyslím si, že 2 roky zkušeností s Linuxem jsou dost na to, aby jsi mohl zmigrovat celou infrastrukturu na Linux a byl schopný k tomuto řešení poskytnout dostatečnou podporu
2) Ubuntu server, ať si říká kdo chce co chce, je jen chudý příbuzný jiných serverových distribucí s placenou podporou
3) když už máš fyzický stroj, proč kontejnery? Budeš muset zbytečně spravovat virtualizaci a "kontejnerizaci", nehledě k tomu, že až se ti něco sesype, najednou zjistíš, že podpora SW (komerční i nekomerční) v kontejnerech není tak dobrá a budeš slýchat rady jako "rozběhni to v samostatném virtuálu" a podobně
4) ještě k té virtualizaci - čím to chceš virtualizovat? Protože pokud na to budeš chtít časem nasadit něco komerčního, často zjistíš, že nejpodporovanější je VMWare a s čímkoliv jiným tě budou posílat do... VMWaru. S tím souvisí další věc - VMWare má dlouhý seznam podporovaného HW (konkrétní servery), pokud na něm ten tvůj server není, opět můžeš narazit na problémy s podporou
Sečteno podtrženo, pokud nejsi v opravdu malé firmě, je to celý dost špatný nápad a pokud nejsi majitel té firmy, možná tě čekají problémy, které můžou skončit i tvým nedobrovolným odchodem.
Osobně bych ti doporučil nasadit VMWare a postupně na něj do samostatných virtuálů migrovat jednotlivé služby. Otázkou je, jestli ti bude stačit free verze, nebo budeš muset jít do placené. V malém prostředí můžeš nasadit čistě komunitní řešení, které si v podstatě budeš podporovat sám a s trochou štěstí ušetříš, ale pokud půjdeš do něčeho komerčního s podporou, může to být v malém dražší, než stávající stav. S rostoucí velikostí potom budeš muset vybalancovat cenu, úroveň podpory a spolehlivost a od určitého momentu to chce celý tým lidí na správu.
Pokud vážně uvažuješ o smysluplném disaster recovery, tak by jsi ty servery měl mít dva a rozhodně ne v jedné severovně - minimálně ze začátku na opačných stranách budovy, lépe potom v jiných, stavebně nepropojených, budovách. K tomu samozřejmě další náležitosti, jako vhodně umístěné zálohy atd.
Pokud to má být smysluplné, počítej s nemalými náklady (bavíme se o milionech), pokud to máš spíš na hraní, aby jsi něco dokázal, tak nepočítej s tím, že to bude levnější, než současný stav a budeš mít víc problémů.
Až doteď jsem považoval uživatele Tuxík za seriózního, tyhle odpovědi mou premisu značně zpochybnily.
ad1) naprosto iracionální odpověď na úrovni zdejších hádek senior vs. junior.
ad2) tohle mne rozesmálo, ani nemá smysl komentovat
ad3) klasická odpověď juniora s třicetiletou praxí, něco jsem se kdysi naučil a vystačím si s tím celý život
ad4) viz ad2
Všechny odpovědi jsou na bázi pocitů, pokud dojde na argumentaci, argumentuje se pouze nevýhodami, žádna analýza pro a proti, jen argumentace proč ne.
Mých pět centů (podpořených zkušeností ze stejné migrace v posledních 6 měsících):
- většinou to nejde dělat po malých krocích (jak navrhuje Tuxík), dřív nebo později se narazí na chvíli, kdy je potřeba udělat řez
- těch informací od tebe je hodně málo, ale předpokládám menší firmu (do 50PC). Najdi si testovací skupinu, která bude ochotna ti otestovat některé funkcionality. To co jede na jedněch windows, na druhých jet nemusí, testovat je potřeba
- neslibuj bezproblémový přechod, vždy se najde někdo, kdo bude hodně proti a pak ti to může zlámat vaz. Musíš mít jasný důvod, proč to děláš. Bezpodmínečně je potřeba si zajistit podporu vedení, i bezproblémové věci může vedení stopnout jen proto, že to teď vypadá trochu jinak.
- pečlivě si zmapuj všechny aplikace a agendy. Pravděpodně někde v rohu tiká časovaná bomba o které nikdo neví, je tam už strašně dlouho a bude problém ji zmigrovat. Netrvej na totální migraci, buď připraven na řešení typu windows terminálový server nebo win stanice pro aplikace, které se použijí jednou za měsíc, ale bez nich to nejde.
- možná se to až tak nezdá, ale klíčovou agendou je většinou pošta + přilehlý groupware. Všichni s tím pracují denně, nikdo nechce měnit návyky, natož si omezit funkcionalitu. Zažil jsem několik migrací groupware a vždy kolem toho byla mela. Začal bych tímto, je to samostatný celek. Pokud to zvládneš, pokračoval bych dál.
- testovací systém vytvářej paralelně v samostatné VLANě a filtruj provoz, tak hned uvidíš na čem to drhne. VŽDY (!!!) buď připraven se vrátit o krok zpět, pokud se něco nepovede. To nemusí být vždy jednoduché a velice pravděpodbně to ponese vícenáklady.
Dobrou zprávou pro tebe může být, že to jde, není pravda, že to bude stát milióny a během migrace (může trvat několik měsíců, ale nemá smysl to příliš natahovat) a následující 2 měsíce budeš mít více práce než teď. Pak ti bude odměnou výrazně jednodušší údržba a pokud nejste MS shop tak pro majitele výrazné úspory v budoucnu. Virtualizaci jsem záměrně pominul, protože předpokládám, že určité zkušenosti s ní už máš. VMware rozhodně není špatná volba, ale stejně podle mne poslouží třeba i KVM. O smysluplnosti placené podpory mám pochybnosti (ale neznám kontext), otázkou je jestli si na to troufáš a zda máš případně někoho v záloze, na koho se můžeš obrátit s žádostí o pomoc.