Kolik si říct v Praze za juniorní enterprise Javu?

...

Kolik si říct v Praze za juniorní enterprise Javu?
« kdy: 08. 07. 2017, 01:17:00 »
Zdravím, uvažuju o přesídlení do Prahy z Moravy a chci si troch zpřesnit představu o platových poměrech v Praze. Teď mám i s benefity v korporaci nějakých 35k hrubého, jsem junior Javista Spring s 2 roky praxe, Ing. s maturitou, angličtinu zvládám, pokud nemusím dešifrovat indičtinu. Chci to v Praze natáhnout na co nejvíc samozřejmě, ať po roce nemusím hledat jinou práci. Spolužák je admin, nic moc kapacita, šel do Prahy a tam si vydělá 50k. Uvažoval jsem nastavit laťku trochu víc, tak 60k. Co myslíte, je to reálné?

...

Re:Kolik si říct v Praze za juniorní enterprise Javu?
« Odpověď #1 kdy: 08. 07. 2017, 01:18:57 »
omg já napsal "Ing. s maturitou", menší zkrat, ne že se toho hned chytnete :D

Jarin

« Odpověď #2 kdy: 08. 07. 2017, 02:32:58 »
Možná se to nepodaří hned na prvním pohovoru, ale reálné to určitě je.

...

« Odpověď #3 kdy: 08. 07. 2017, 11:51:31 »
No, já budu počítat: v Ostravě při přestupu to můžu myslím si reálně vytáhnout na 45k. V Praze, abych pokryl vyšší životní náklady, potřebuju tak 15k navrch jenom na ně. To mi dá 60k. Jenže, nejedu do Prahy abych bydlel ve městě s památkami a spoustou turistů, chci se mít reálně líp. Takže těch 60k je vlastně minimum, abych do te Prahy jel. Spíše bych to viděl na 65-70k, že si budu žádat na pohovorech, jinak zůstanu kde jsem. No, budu zvědavý, jak to tam dopadne.

...

« Odpověď #4 kdy: 08. 07. 2017, 12:18:29 »
Dívám se na srovnání Ostravy a Prahy na numbeo.com a to co jsem zhruba počítal mi vyšlo:

"You would need around 61,738.09Kč in Prague to maintain the same standard of life that you can have with 45,000.00Kč in Ostrava (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Cost of Living Plus Rent Index to compare cost of living. This assumes net earnings (after income tax)."

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Czech+Republic&city1=Ostrava&country2=Czech+Republic&city2=Prague&amount=45000&displayCurrency=CZK

...

« Odpověď #5 kdy: 08. 07. 2017, 12:32:50 »
No byty jsou v Praze dražší 3x. Kdybych v Ostravě dával za hypotéku 6000, v Praze bych musel 18000,- abych docílil stejné doby splácení. Plus nějaká nejistota, protože na trhu s nemovistosmi v Praze je velká bublina. Takže mých 70000,- je dost reálný požadavek a to si ještě budu muset pohlídat, že je to dostupná částka a že jsem nemusel obejít 50 firem abych to dostal, to abych náhodou neskončil na dlažbě.

Kit

« Odpověď #6 kdy: 08. 07. 2017, 12:36:41 »
Za uvedených podmínek bych raději zůstal v té Ostravě (v mém případě v Brně). Kvalita života pro mne znamená víc než jen ty peníze.

...

« Odpověď #7 kdy: 08. 07. 2017, 13:05:08 »
Za uvedených podmínek bych raději zůstal v té Ostravě (v mém případě v Brně). Kvalita života pro mne znamená víc než jen ty peníze.

No, není úplně od věci vypadnout na nějakou dobu z rodného města.

procne

« Odpověď #8 kdy: 08. 07. 2017, 13:06:00 »
viden?

senior

« Odpověď #9 kdy: 08. 07. 2017, 13:09:21 »
No byty jsou v Praze dražší 3x. Kdybych v Ostravě dával za hypotéku 6000, v Praze bych musel 18000,- abych docílil stejné doby splácení. Plus nějaká nejistota, protože na trhu s nemovistosmi v Praze je velká bublina. Takže mých 70000,- je dost reálný požadavek a to si ještě budu muset pohlídat, že je to dostupná částka a že jsem nemusel obejít 50 firem abych to dostal, to abych náhodou neskončil na dlažbě.

70 za juniora? To možná ve snu a nebo tě musej prodat do banky jako seniora. Jaká bublina? Ceny půjdou akorát nahoru, protože sem právě jezdí pořád plno lidí. Nevim, co tu chcete, ale byty tu kvůli vám zlevňovat nebudeme.

Vývojáři svoji cenu mají, ale po dvou letech se Springem nemusíš umět skoro nic. Plno firem dělá ve Springu jen trapné weby a RESTy, což neni ani programování. Ale samozřejmě jsi mohl pracovat třeba na cloudových věcech s vysokým výkonem a to jsou zase jiné dva roky.

...

« Odpověď #10 kdy: 08. 07. 2017, 13:21:22 »
Viděl jsem kolik jsou schopny banky dát i dost průměrným lidem, tak nevím proč bych já, byť i jako junior, a nejsem prosím máslo, neměl dostat svých 70k v Praze. A ano, dělal jsem ty obyčejné RESTy a Oracle jak říkáte. Není to žádná závratná suma, hned vedle nás jsou Němci. Viděl jsem taky na jaké úrovni jsou někteří senioři u nás v korporátu a nemyslím si, že je mezi náma moc velký rozdíl. Takže tak.

...

« Odpověď #11 kdy: 08. 07. 2017, 13:27:36 »
A když junior admin, co umí nastavovat pár věcí v Linuxu, dostane v Praze 50k, tak nevím, proč bych já, jako vývojář, neměl dostat 70k. Ikdyž jsou to "obyčejné" RESTy, tak aplikace jako celek složené z řady komponent jsou komplikované jako sfiňa. A když jsou schopny banky platit manuální testery s minimem technických znalostí, a dávat jim tak jen o 25% méně než vývojářům, tak opět nevím, kde jsem se 70k v Praze přestřelil. Firmy ty peníze mají a já je za svou práci chci.

tricatnik

« Odpověď #12 kdy: 08. 07. 2017, 13:34:14 »
Tak to jdi zkusit a uvidis sam. Nema smysl se tady zbytecne rozhorcovat :) Jinak ja myslim, ze v Praze zije spousta lidi, co nemaj ani 60k a zijou si fajn..

procne

« Odpověď #13 kdy: 08. 07. 2017, 13:53:20 »
lidi v praze pod 60 maji typicky nezdanene sluzebni auto a nedelaji v IT.. coz udela rocne taky docela dost rozdil.

« Odpověď #14 kdy: 08. 07. 2017, 13:57:33 »
Hele zkus to, klidně to lehce přestřel. Ono ty firmy stejně nemají lidi a maximálně zjistíš jejich strop - obvykle začnou skuhrat "a nešlo by to za tolik? tohle už je pro nás moc". Je to prostě obchod jako každý jiný.

Nabízet se za pár korun je nesmyslné. Dokonce ani ti dělníci ve fabrikách už nechtějí, protože zázraky z východu nejsou ani výkonnější ani spolehlivější.

Nejlepší Indy vysála Silicon Valley a nebojte oni pod 150tisíc nemají... u zbytku je třeba alokovat alespoň tři na práci jednoho.
Migrace na východ skončila, zázraky se nekonají i ti asiati prostě chtějí peníze. Poslední záchvaty v podobě Filipín a podobně končí špatně. V podstatě je legrace to sledovat.

Mnoho firem nemá na výplaty hlavně proto, že dělají nesmyslné zakázky, které na sebe nevydělají.
Nadnárodní firmy sem hrnou jen tu práci, která se jim u nich nevyplatí. "To by zabralo jednoho člověka na deset dní -
 fuj hoďte to někam na východ". Proto je produktivita nízká.

Rozhoduje trh nikoliv to, co my tady napíšeme a pokud se to nevyplácí je třeba holt změnit obor.

A když junior admin, co umí nastavovat pár věcí v Linuxu, dostane v Praze 50k, tak nevím, proč bych já, jako vývojář, neměl dostat 70k. Ikdyž jsou to "obyčejné" RESTy, tak aplikace jako celek složené z řady komponent jsou komplikované jako sfiňa. A když jsou schopny banky platit manuální testery s minimem technických znalostí, a dávat jim tak jen o 25% méně než vývojářům, tak opět nevím, kde jsem se 70k v Praze přestřelil. Firmy ty peníze mají a já je za svou práci chci.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci