FYI žiju v Praze (na sídlišti na Pankráci) od narození (24 let) a nic z toho až na to drahé bydlení (což kompenzují vyšší platy) se mi neděje.
Hluk a bordel mi tu nepřijde (stačí na těch pár zabordelených míst nechodit), turisti jsou v centru, kterým maximálně do některých destinací krátce projedu (typicky když jedu _do_ centra. Kamkoli jinam a nepotkáš je.), v Rudolfinu jsem byl jednou z donucení na střední a v O2aréně nikdy, na jídlo do restaurací nechodím a MHD ani autem nejezdím.
ale klidně se pochlub a napiš sem nějaká pozitiva života v hlavním městě
Už se to tady řešilo: nabídka vysokých škol, hackerspace, spousta IT firem (tj. když bych se někde nepohodl, čeká na mě 20 dalších). Tyto věci jsou dostupné ještě v Brně, ale v okresních městech ne.
Tak v tom případě, se ti Jendo nedivím, když jsi v tom vyrostl, jsi zdegenerovaný už od narození a příjde ti to normální. Hádám, že až si někdy třeba na dovolené aspoň měsíc v kuse zkusíš jaké to je žít v klidu a pohodě daleko od ruchu velkoměsta, začne tě to z Prahy táhnout ven, minimálně pro život a bydlení, pro rodinný život nebo klidný důchod je Praha prostě peklo.
VŠ beru, ale to je pořád ta kategorie do 30 let a pak si začneš z toho prostředí trhat vlasy na hlavě, IT firmy jsou klišé, dělám z domova na malém městě i přesto, že sídlo firmy je v Praze, žádný problém, open space nenávidím. V Brně jsem žil čtyři roky, bydlel jsem přímo v centru a oproti Praze přes víkendy úplná vesnice, klídek, ale vyšší životní náklady za tu přidanou hodnotu mít v bližší dostupnosti pár významných krajských sportovních a kulturních akcí, prostě nestojí. Pro mě i mou rodinu je na prvním místě mít nejbližší les a hory maximálně pět minut jízdy na kole od baráku, základní občanská vybavenost, napojení na infrastrukturu a pořádná zahrada u domu. To vše splňují například Čeladná, Frýdland nad Ostravicí, Rožnov pod Radhoštěm, malá města okolo Zlína nebo třeba Vrbno pod Pradědem v Jesníkách a podobně... Praha, Brno, nikdy více.