Cat5e kabel - zapojení

Test0

Cat5e kabel - zapojení
« kdy: 23. 06. 2017, 18:02:45 »
Pěkný den,

zakoupil jsem tento kabel:
http://aukro.cz/sitovy-krouceny-kabel-cat-5e-lan-utp-1-metr-i6072075056.html

Kabel jsem zapojil podle:

A nefungoval.

Když jsem ho zapojil podle:

Kabel a internet fungoval, ale síťová karta blikala červeně, což značí, že je rychlost je pouze 100 Mb/s. Navíc trvalo přes 10 sekund, než síť. karta signalizovala kabel.

Je ještě nějaká možnost, jak zapojit kabel, aby fungoval 1 Gb/s a síťová karta blikala zeleně?

DanielX

Re:Cat5e kabel - zapojení
« Odpověď #1 kdy: 23. 06. 2017, 18:20:28 »
Levý konektor nech, druhý zapoj stejně jen je třeba změnit:

4 - hnědobílá
5 - hnědá
7 - modrá
8 - modrobílá

Trupik

« Odpověď #2 kdy: 23. 06. 2017, 18:25:43 »
Citujem zo stránky, z ktorej si to kúpil:

Citace
Kroucený 8 žilový kabel (žíly typu drát)

a ešte:

Citace
Kabel je vhodný pro instalace pod omítkou, k povrchové instalaci uvnitř místnosti i venku.

Takže si si kúpil kábel, ktorý sa dáva do steny, alebo do lišty a ukončuje sa zásuvkou. Preto Ti nefunguje spoľahlivo, keď tam nakrimpuješ koncovky. Na použitie s koncovkami je iný typ kábla - so žilami typu "lanko".

Test0

« Odpověď #3 kdy: 23. 06. 2017, 18:33:44 »
Levý konektor nech, druhý zapoj stejně jen je třeba změnit:

4 - hnědobílá
5 - hnědá
7 - modrá
8 - modrobílá
Špatně vysvětleno. Vysvětlete a popište lépe, není tomu rozumět.

Citace

a ešte:

Citace
Kabel je vhodný pro instalace pod omítkou, k povrchové instalaci uvnitř místnosti i venku.

Takže si si kúpil kábel, ktorý sa dáva do steny, alebo do lišty a ukončuje sa zásuvkou. Preto Ti nefunguje spoľahlivo, keď tam nakrimpuješ koncovky. Na použitie s koncovkami je iný typ kábla - so žilami typu "lanko".
To je nesmysl. Prodejce prodává také zástrčky rj45 a kusové kabely cat5e. Tady je to metráž.

dratenik

« Odpověď #4 kdy: 23. 06. 2017, 18:35:04 »
Zrejme je ten kabel nejaka cinska m*dka nebo mas konektory nejaky cinsky m*dky nebo tam mas spatny konektory. Pokud chces spolehlivy patchcord, silne doporucuju koupit hotovy. Tam je aspon nejaka sance, ze ho ve fabrice na vystupni kontrole zmerili a bude mit aspon naznak nejakych elektrickych vlastnosti.

JardaK

« Odpověď #5 kdy: 23. 06. 2017, 18:36:13 »
Vybereš si jednu normu,  A nebo B, a pak vše děláš jenom podle ní. Tedy všechny konektory i zásuvky pevných rozvodů.

Pouze v historii se pro propojení dvou hubů nebo přímo dvou počítačů se používal křížový kabel, který měl jeden konektor podle normy A druhý podle B. Hub v zásuvce měl oproti síťovým kartám v počítačích výstup na pinu, kde počítač má vstup. V současné době rozhraní mají autodetekci a není již potřeba křížových kabelů.

Protože jsme jedničky, tak zásadně používáme normu B. Jinak ten kdo častěji zapojuje, tak zná sled barev nazpaměť.

J.K.

Test0

« Odpověď #6 kdy: 23. 06. 2017, 18:45:00 »
Zrejme je ten kabel nejaka cinska m*dka nebo mas konektory nejaky cinsky m*dky nebo tam mas spatny konektory. Pokud chces spolehlivy patchcord, silne doporucuju koupit hotovy. Tam je aspon nejaka sance, ze ho ve fabrice na vystupni kontrole zmerili a bude mit aspon naznak nejakych elektrickych vlastnosti.
No, kupoval jsem od toho prodejce také rj45 zástrčky - nezacvakávají dokonce a lze je jednoduše vytrhnout. Jinak fungují ok.

Jinak už mám vyhlídnutý tento:
https://gospos.cz/digitalbox-start-lan-patch-kabel-utp-cat-5e-pozlaceny-25m-sedy

Vybereš si jednu normu,  A nebo B, a pak vše děláš jenom podle ní. Tedy všechny konektory i zásuvky pevných rozvodů.

Pouze v historii se pro propojení dvou hubů nebo přímo dvou počítačů se používal křížový kabel, který měl jeden konektor podle normy A druhý podle B. Hub v zásuvce měl oproti síťovým kartám v počítačích výstup na pinu, kde počítač má vstup. V současné době rozhraní mají autodetekci a není již potřeba křížových kabelů.

Protože jsme jedničky, tak zásadně používáme normu B. Jinak ten kdo častěji zapojuje, tak zná sled barev nazpaměť.

J.K.

Když jsem si vybral normu B, tak kabel nefungoval. Při normě A>B funguje pouze 100 Mb/s.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 23. 06. 2017, 18:48:51 »
No, kupoval jsem od toho prodejce také rj45 zástrčky - nezacvakávají dokonce a lze je jednoduše vytrhnout. Jinak fungují ok.

Ty woe na to musíš použít krimpovací kleště...  ::) ::) ::)

Hele kup si hotovej kabel nebo to nech odborníkům.

dratenik

« Odpověď #8 kdy: 23. 06. 2017, 18:50:07 »
nezacvakávají dokonce a lze je jednoduše vytrhnout. Jinak fungují ok.

:-))))))))))) 

Tak jo...

Test0

« Odpověď #9 kdy: 23. 06. 2017, 18:50:58 »

Hele kup si hotovej kabel nebo to nech odborníkům.
Krimpovací kleště samozřejmě mám. Kdybych je neměl, tak bych nepsal, že kabel má pouze 100.

dratenik

« Odpověď #10 kdy: 23. 06. 2017, 18:51:50 »

Ne, tomu neverim. To neni mozny. To se stat nemohlo. :-))))))

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 23. 06. 2017, 18:54:33 »
Krimpovací kleště samozřejmě mám.

Tak je zkus příště použít, místo "zacvakávání" "zástrčky".  ::) ;D

Kdybych je neměl, tak bych nepsal, že kabel má pouze 100.

Ty krávo to sou souvislosti...

Test0

« Odpověď #12 kdy: 23. 06. 2017, 18:55:41 »
nezacvakávají dokonce a lze je jednoduše vytrhnout. Jinak fungují ok.

:-))))))))))) 

Tak jo...
Lze je jednoduše vytrhnout ze sítové karty. Porovnával jsem ty koupené rj45 s ověřenýma a nemají stejnou vymodelovanou pojistku, takže nezacvaknou úplně do sítové karty.
« Poslední změna: 23. 06. 2017, 18:59:07 od Test0 »

« Odpověď #13 kdy: 23. 06. 2017, 19:00:58 »

Citace

Citace

a ešte:

Citace

To je nesmysl. Prodejce prodává také zástrčky rj45 a kusové kabely cat5e. Tady je to metráž.

Není to nesmysl ale důležitý fakt, který jsi při nákupu přehlédl a tady neporozuměl vysvětlení. Síťové kabely (samozřejmě i v metráži) se vyrábějí buď vždy s jedním (tlustším) drátem na každý vodič, nebo je každý vodič spletený z mnoha mnohem tenčích drátků, které tak tvoří lanko.
Finta je v tom, že drát má mírně lepší elektrické parametry ale zase se při mechanckém pohybu dříve zlomí. Proto se do pevných rozvodů, do zdí, do lišt (obecně, tam kde je to "nafurt") dává drát a zakončuje se RJ45 zásuvkou. Do ní se pak připojuje patch kabel, s lanky, který je ohebnější, odolnější a jeho o něco horší parametry na tom kousku (typicky do 5m) nijak nevadí.
Až potud bys nad tím zřejmě mohl mávnout rukou. Průšvih je v tom, že krimplovací koncovky s tímto faktem počítají. Koncovka v zásuvce, která má spojovat tlustý drát má úplně jiný tvar nožů (které při domáčknutí proříznou izolaci a "obemknou" pevné jádro drátu) než koncovka v zástrčce, která při domáčknutí na několika místech "propíchne" izolaci i jádro spletené z tenkých drátků a de fakto prochází skrz původní vodič kabelu.
Tím že jsi nakrimploval zástrčku na pevný drát jsi docílil toho, že ty jehličky narazily místo na lanko na pevný a tlustší drát, který samozřejmě nepropíchly, jen se nějak ohnuly a zdeformovaly. Nějaký kontakt to zřejmě má, proto ti to "nějak" taky chodí. Ve výsledku, když se přičte ještě zvýšené mechanické namáhání (drát je mnohem méně ohebný) jsi vytvořil nespolehlivý a náhodný spoj. Ostatně, to že ti to jede 100M a ne 1G bude nejspíše tím, že ti chybí spojení na některém z těch drátů co se pro 1G používá navíc oproti 100M.

Lol Phirae

« Odpověď #14 kdy: 23. 06. 2017, 19:01:10 »
Nojono, někdo má kabel tester a někdo pro ověření správného zapojení kabelu trhá konektory ze síťovky.  ;D ;D ;D