Proč je cena dat v roamingu 0,242 Kč/MB?

hlas

Proč je cena dat v roamingu 0,242 Kč/MB?
« kdy: 10. 06. 2017, 17:40:38 »
Zajímalo by mě jak je možné, že jistý operátor nabízí 1MB za 0.242 Kč v roamingu. Co je to za podivnou hodnotu? Není to nějaká regulovaná minimální nebo maximální cena? Já mám základní tarif( ne-roamingová situace) 1Kč za 1 MB bez balíčku, nejvýhodněji vycházející  (dokupovac, nikoli základní!) balík je 500MB za 100 Kč, který si mohu koupit vícekrát, bohužel je to podmíněno mít předtím 80MB základním balíkem za 50Kč = 150 Kč580MB ...

Zajímalo by mě, jak dosáhnout na tuto pohádkovou Kč/MB cenu (samozřejmě vůči babišovo tarifu je to předražené, ale v těchto politických sférách jsou jisté protislužbičky, takže se to zaplatí "odjinud"). Případně pokud existuje nějaký operátor který by nabídl něco do 200MB/ za měsíc do 50 Kč. Tedy chci málo dat za  ještě nižší cenu, řekl bych že je to dost specifický požadavek, protože buď existují balíky s  nepředstavitelně vysokým  a tedy nevyužitelným pro mě limitem (>2GB), které mají přijatelnou jednotkovou cenu.... ale pokud využiji j celé.

Další věc by mě zajímalo, je který (virtuální) operátor nabízí data kompletně zdarma (ale s omezenou rychlostí okolo 64kB(b)/s atd)

Samozřejmě ve všech případech hledám předplacenky.
« Poslední změna: 12. 06. 2017, 09:46:44 od Petr Krčmář »

Zbyněk

Re:cena dat v roamingu 0.242Kč/MB. Jaktože levnější než mám já
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2017, 23:08:06 »
Ano, EuroTarif pro rouming od 15. 6. 2017 je 0,242 za 1 MB dat (někde zaokrouhleno na 0,25 MB), je to nařízení EU. Musí to nabídnout každý operátor či virtuál v EU včetně ČR! Nemusí to však nabídnout u tarifu, který nemá rouming. Někteří operátoři ruší rouming u svých předplacenek. Pokud chcete být v roumingu několik měsíců, má právo vám operátor připočíst poplatky za přílišné čerpání ("zneužití"), takže koupit třeba polskou SIM a být trvale v roumingu nemusí být výhodné. Bohužel někteří virtuálové nakupují data za méně výhodných podmínek např. Odorik, a tak budou v roumingu možná proděleční. Viz. http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=14&t=4202

Jenda

« Odpověď #2 kdy: 11. 06. 2017, 01:31:23 »
Zajímalo by mě, jak dosáhnout na tuto pohádkovou Kč/MB cenu (...)

Jenom poznamenám, že už asi tak pět let existuje Twist Online, kde je 0.4 Kč/MB s účtováním po 1 MB (ale PPP spojení vydrží v pohodě běžet celý den i přes handovery).

Další věc by mě zajímalo, je který (virtuální) operátor nabízí data kompletně zdarma (ale s omezenou rychlostí okolo 64kB(b)/s atd)
mobil.cz nabízí 32 kb/s. Když jsem to před půl rokem zkoušel, na SSH to bylo naprosto v pohodě.

brk

« Odpověď #3 kdy: 11. 06. 2017, 07:44:11 »
mobil.cz nabízí 32 kb/s. Když jsem to před půl rokem zkoušel, na SSH to bylo naprosto v pohodě.
V době psání tvého příspěvku to ještě platilo, ale ode dneška mají nové obchodní podmínky a ten pomalý internet zdarma platí už jen měsíc od posledního dobití kreditu. Pak buď znovu dobij, nebo jsi offline. Končící euro roaming v praxi.

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 11. 06. 2017, 11:34:09 »
Právě mi to kamarád napsal taky. Škoda.