Zásek notebooku s Windows

hlas

Zásek notebooku s Windows
« kdy: 09. 06. 2017, 10:48:09 »
Stal se mi problém na notebooku, prostě se najednou zasekl s tím, že nijak nereagoval (dokonce ani neukazoval na dotykovém displeji trasy pohybu prstů nebo kolečka dotyků, což je obvykle známka, jak poznat, že se nezasekl totálně) ani na zapojení, odpojení periferií, stisky kláves, otočení do portrait modu, stisknutí vypínače, POUZE na na displeji zůstal takový obsah jako v době záseku.

Nezměnilo se nic ani pot 10 hodinách (v elektrice), ale hřál.  Dioda na víku stále svítila, což je indikace zapnutého běžícího notebooku. Pak jsem ho odpojil a max. po 3hodinách zjistil, že je vypnutý (také hřál), Po zapnutí  (čistý start ,žádné resume z hibernace nebo standy)baterie měla 0.8%
(0. 3Wh z 40Ah ) . Jak zjistit, proč došlo k záseku? v eventlogu nic zvláštního nevidím, pouze:
Po zapnutí:
-Předchozí vypnutí systému (9:53:33, ‎9. ‎6. ‎2017) bylo neočekávané.
-Systém se znovu restartoval, aniž by se předtím zcela vypnul. Tato chyba mohla být způsobena tím, že systém přestal reagovat, selhal nebo že došlo k neočekávané ztrátě napájení.

Kód: [Vybrat]
The driver \Driver\WUDFRd failed to load for the device ROOT\SYSTEM\0004. (Upozornění, až do konce všechny)
The driver \Driver\WUDFRd failed to load for the device ROOT\SYSTEM\0003.
The driver \Driver\WUDFRd failed to load for the device ROOT\SYSTEM\0001.
The driver \Driver\WUDFRd failed to load for the device ROOT\SYSTEM\0006.
The driver \Driver\WUDFRd failed to load for the device BCMNFCIC\NFC_PROVIDER\
The driver \Driver\WUDFRd failed to load for the device USB\Vid_...Cdc_Modem&Mi_03

Takže on ten hajzl celou dobu běžel a vypnul se až dnes v 9hodin (chvíli po odpojení z elektriky)

Z včera:

The driver \Driver\mouhid failed to load for the device HID\VID_šit_prd (kritická)
The driver \Driver\rtux64w8 failed to load for the device USB\VID_bla.. (kritická)

Jak příště při záseku donutit systém, aby opět se odseknul, nebo proč se zasekl, jak se tomu vyvyrovat? Měl jsem jen otevřen IE a prohlížel weby, možná ramka byla zaplněná.
« Poslední změna: 09. 06. 2017, 10:53:17 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:Zásek notebooku s Windows
« Odpověď #1 kdy: 09. 06. 2017, 11:11:19 »
Tos špatně pochopil, to nebyl žádný zásek, ale bleskurychlá instalace aktualizací...

hlas

« Odpověď #2 kdy: 09. 06. 2017, 12:16:22 »
To těžko, když je mam vypnutý a službu zakázanou.

Jano

« Odpověď #3 kdy: 09. 06. 2017, 15:06:29 »
Ak mas firewire a nachystas si to dopredu, mozno sa da pripojit debugger (beziaci na druhom pocitaci).

zatuh

« Odpověď #4 kdy: 09. 06. 2017, 15:27:47 »
Z včera:

The driver \Driver\mouhid failed to load for the device HID\VID_šit_prd (kritická)
The driver \Driver\rtux64w8 failed to load for the device USB\VID_bla.. (kritická)

Tohle me roztrhalo, asi nejdulezitejsi informace z toho co tazatel napsal a on misto tech identifikatoru (VID, PID) tam napise šit, prd, bla...
Pokud ten system zamrznul z duvodu ze nemohl pro tyto zarizeni nahrat/pouzivat driver, muze byt problem s nima.
Samozrejme jako prvni co pri zatuhu PC je treba udelat je otestovam RAM (memtest), HDD (diagnostika vyrobce na komplet disk) >> ovladace jsou nacitany z disku do pameti ze... , grafiku (zatez directx aplikaci) a cpu (staci na par hodin vypocty). Pokud tohle je OK, pak jit po jednotlivych zarizenich zminenych v logu.

V neposledni rade pokud se HW jevi OK, nepouzivat windows :P
Znam notebook ktery ve vsech podporovanych verzich oken zamrzal kvuli TPM cipu, i kdyz byl v BIOSu vypnut, proste pro nej nacital ovladac pri startu systemu a protoze ten cip je nejak nemocnej vzdycky zatuh, nepomohlo ani odebrani ze spravce zarizeni a zakazani toho divajsu.
Vyresil to az linux, notebook si spokojene od ty doby uz nekolik let denne pracuje a zadny problem :)

No, pokud se s tim nechce tazatel srat, je rychlejsi odsypat chtena data a ciste nainstalovat windows. pokud je chyba jen v SW, nikoliv v HW tak to pojede. A jako bonus se na chvilu zbavis virů ;)

hlas

« Odpověď #5 kdy: 09. 06. 2017, 15:41:16 »
děkuji, viry nevedu. On nezatuh při žádné akci /vypínání/zapojení něčeho/ instalece zařízení, ale "z uživatelského" hlediska při ničem, prostě jsem jen četl něco na displeji, možná scrolloval. A takhle bez záseku běžel předtím 3 hodiny( od probuzení předtím...)

« Odpověď #6 kdy: 10. 06. 2017, 14:48:58 »
Podívejte se po následujících souborech:

C:\Windows\Minidump\*.dmp
C:\Windows\memory.dmp (lepší varianta)

Jedná se o výpisy paměti, ze kterých se, dají-li se např. do debuggeru WInDbg, dá (někdy) zjistit, proč došlo k záseku/BSOD.

Co se týče těch zpráv o nenačtených ovladačcíh, ty nemusí se zásekem nijak souviset. Ovladače HID a podobných zařízení obvykle využívají UMDF rozhraní a může dojít k problémům v případě, že některé jiné ovladače se snaží komunikaci s těmito zařízeními filtrovat.

Že se stroj nevypnul po odpojení od elektřiny je při záseku logické, neměl možnost tuto situaci zpracovat. Každopádně, podržení vypínacího tlačítko po dobu 3-5 vteřin by jej mělo vypnout.

hlas

« Odpověď #7 kdy: 10. 06. 2017, 15:18:22 »
Program Bluescreenview neukazuje žádné crashe v tuto dobu.
V žádném případě jsem nechtěl notebook vypínat, protože jsem nechtěl přijít o rozdělaná data. Nakonec se to ale podělo pryč.

rezervované jméno

« Odpověď #8 kdy: 10. 06. 2017, 17:18:38 »
Zkontroluj SMART disku, dělalo mi to když odcházel.