Výběr webové technologie

rc.conf

Výběr webové technologie
« kdy: 22. 01. 2011, 17:41:11 »
Zdravím, už pár let ve volném čase programuji a zjistil jsem, že mě to dost baví a chtěl bych se tím živit. Bohůžel nějak nemám moc zkušenosti s webovým programováním, proto mě zajímá, jakou technologii vybrat? (Asp.net, Java, Python, Ruby, PHP....). Doporučíte jazyk a nějaký schopný framework? Předem díky za rady :-)

Re: Výběr webové technologie
« Odpověď #1 kdy: 22. 01. 2011, 18:19:56 »
Zalezi na vyslednem produktu. Dobre by bylo take vedet, v cem ted programujes.
Jestliže máte Windows tak si nafackujte, protože Váš počítač právě útočí na některý server. Děkujeme

« Odpověď #2 kdy: 22. 01. 2011, 18:20:46 »
Ak ide o budúce povolanie (ako zamestnanec), choďte na portál s pracovnými ponukami a dajte hľadať jednotlivé technológie.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #3 kdy: 22. 01. 2011, 18:39:39 »
Lenin doporucuje a radi

Pro chlapy:
Ja bych sel do komba Grails vyvoj + hosting. Ve svete je to popularni platforma. V cechach to nikdo nedela, nulova konkurence, zakaznici nemaji kam zdrhnout, efektivni a rychly vyvoj, dobra integrace s podnikovymi aplikacemi. Mailing list grails ma asi 20k sprav rocne, urcite vam tam poradi a springove delaji i placeny support.

Pro otroky:
Naucit se Java/Spring/Hibernate a otrocit pro sveho sefa po zbytek zivota

Pro otrokyne:
Nechat se najmout jako sluzka u Lenina. Vyzadovana kvalifikace: kladny pristup k rucni vychove deti kousajici s oblibou sluzku do nohy. Umet vymontovat z Cessny 152/172/182 sadu svicek aby se deti ucily. Pro zacatek staci vedet na kterou stranu se srouby povoluji. Zakazovat detem destruktivni (top gun) a eroticke (hra na morskou pannu) a pitome (hra na ledniho medveda co mel rymu) a filmove (hra na avatara) hry. Umet odrazet sofistikovane vymluvy deti (ja tu muzu chodit naha protoze prsa do 3 centimentru se jeste nepocitaji mezi prsa).

Pro opravdove zeny:
Jit prodavat luxusni hadry pro Lenina. Vyzadovana kvalifikace: extremni paradivost. Kazdy den potreba mit jine hadry a kladny vztah ke skladani satu. Nosit alespon dve rady koralu. Nelichotit zakaznicim ze vypadaji dobre, prave naopak - no neni to nic moc, ale v tech satech to bude vyrazne lepsi.

Pul roku prace pro lenina - zazitky na cely zivot!

rc.conf

« Odpověď #4 kdy: 22. 01. 2011, 19:09:14 »
Nejvíc tam vídávám Javu nebo C#, pro menší projekty pak PHP.
smartin_xx: Redační systémy, e-shopy, později i něco náročnějšího. Teď je to Cčko, základy Javy a trošku Python (+dříve Delphi).
Lenin: Hodně zajímavé, Grailsy jsou určitě zajímavé. Předpokládám, že sdílený webhosting na to není a je potřeba VPS?

blizz

« Odpověď #5 kdy: 22. 01. 2011, 19:32:44 »
Vyber si technológiu aká sa ti najviac hodí na konkrétny typ projektu.

Ja osobne by som ako webový framework momentálne zvolil ASP.NET MVC, na prístup k databáze Entity Framework. Aplikáciu by som riešil ako WCF služby postavené na protokole SOAP. Na tvorbu administráčného rozhrania sa mi osvedčil RIA Silverlight + WCF, pretože ponúka podobbný komfort ako  desktopová aplikácia a oproti podobným RIA Frameworkom postaveným nad JS (ExtJS, Smartclient, ZKoss) je zadarmo.

A čo sa týka jazyka mne najviac vyhovuje C# ak máš rád funkcionálne programovanie tak vyskúšaj F#, Scalu, alebo Haskell. Ak máš rád python like syntax tak python prípadne jeho stitcky typovanú variantu Boo.
« Poslední změna: 22. 01. 2011, 19:38:03 od blizzboz »

pravdokop

« Odpověď #6 kdy: 22. 01. 2011, 22:39:35 »
PHP

« Odpověď #7 kdy: 22. 01. 2011, 22:59:59 »
Nejvíc tam vídávám Javu nebo C#, pro menší projekty pak PHP.
smartin_xx: Redační systémy, e-shopy, později i něco náročnějšího. Teď je to Cčko, základy Javy a trošku Python (+dříve Delphi).
Lenin: Hodně zajímavé, Grailsy jsou určitě zajímavé. Předpokládám, že sdílený webhosting na to není a je potřeba VPS?

CMS a e-shopy dokazes udelat efektivne i v PHP, ale pro opravdu velke projekty (bank. systemy apod...) bych zvolil C#. Rozhoduj se i podle toho, co se ti nejlip uci a co ti nejvic vyhovuje. Znalost MVC frameworku je velka vyhoda.
Jestliže máte Windows tak si nafackujte, protože Váš počítač právě útočí na některý server. Děkujeme

rc.conf

« Odpověď #8 kdy: 23. 01. 2011, 13:14:10 »
Btw, ted ctu neco o Rails a Djangu, ma neco takoveho cenu? Nebo nema cenu ztracet cas s necim takovym a venovat se rovnou C# nebo necemu podobnemu? Btw, jak je to v C# apps s hostingem?

Viktor

« Odpověď #9 kdy: 23. 01. 2011, 13:21:17 »
Zdravím, už pár let ve volném čase programuji a zjistil jsem, že mě to dost baví a chtěl bych se tím živit. Bohůžel nějak nemám moc zkušenosti s webovým programováním, proto mě zajímá, jakou technologii vybrat? (Asp.net, Java, Python, Ruby, PHP....). Doporučíte jazyk a nějaký schopný framework? Předem díky za rady :-)

Pre mensie projekty perl/python/php
Pre vacsie projekty java

DarkKnight

« Odpověď #10 kdy: 23. 01. 2011, 16:24:55 »
railsy jsou dobra volba, znam velke projekty, ktere na tom bezi, v djangu se taky dobre dela

nicmene zalezi, co za projekt budes delat... na c# bych se byt tebou vykaslal a sel spise do javy, nicemene to je spis na vetsi projekty, na mensi bud to django, nebo railsy

mon

« Odpověď #11 kdy: 23. 01. 2011, 18:41:55 »
ono zavisi co potrebujes spravit a ako rychlo to ma byt.

php je vhodne na bezne stranky pre beznych ludi (maju hosting), ide to vsade, ked sa stym naucis robit tak je to fajn (je to dostatocny jazyk, nie dobry jazyk/kniznice). tam by som odporucal daky mvc framework (napr cakephp) pre vlastne aplikacie, alebo wordpress na jednoduche webstranky s cms.  v php nie je problem napisat aplikaciu ktora ma 300k pv/denne a bezi iba na jednom serveri (php/mysql/memcached).

na pisanie vacsich veci by som odporucil python a tiez daky mvc(django), alebo c# (asp.mvc). sem patri aj ruby ale s tym nemam skusenosti.

na pisanie veci kde su formulare, tranzakcie, reporty tak java (javaee, spring, atd) alebo c# (asp.net, wcf,..)

naozaj zavisi co chces spravit, pre koho to je a co sa od projektu caka.

p.s. v php neviem preco si ludia zvykli pouzivat overengineered riesenia, vela tried, templatovacie systemy atd. to mi prijde zbytocne. je to jednoduchy jazyk, treba robit jednoduche riesenia - vrati sa to.

rc.conf

« Odpověď #12 kdy: 23. 01. 2011, 18:57:00 »
No, ze zacatku to bude urcite o webech pro zname a kamarady, pozdeji i neco komercnejsiho. Jsem rasista a PHP se mi proste nelibi, i kdyz by na to byl asi nejidealnejsi. Jak je to s hostingem pro ostatni technologie?
Btw, typ aplikaci jsem popsal (cms, e-shopy, mikroblogovaci system, podobne srandy) a rozhodne bych ocenil co nejstrmejsi krivku uceni :)

mon

« Odpověď #13 kdy: 23. 01. 2011, 19:07:51 »
No, ze zacatku to bude urcite o webech pro zname a kamarady, pozdeji i neco komercnejsiho. Jsem rasista a PHP se mi proste nelibi, i kdyz by na to byl asi nejidealnejsi. Jak je to s hostingem pro ostatni technologie?
Btw, typ aplikaci jsem popsal (cms, e-shopy, mikroblogovaci system, podobne srandy) a rozhodne bych ocenil co nejstrmejsi krivku uceni :)

ani mne sa php nelubi a predsa ho pouzijem, neviem ako je to v cechach ale na slovensku je 90% php a 5% asp.net a 5% ostatne (python, ruby). da sa ist cestou vps alebo amazon ec2

rc.conf

« Odpověď #14 kdy: 23. 01. 2011, 19:23:52 »
A jak je tomu ve svete? Docela premyslim nad vycestovanim, tak abych vedel, jestli se da nejak uplatnit - to co je in tady nemusi platit ve svete (sem nove trendy prichazeji vzdy pozdeji).
Prave to bych nechtel - pracovat kazdy den s necim, na co bych jen nadaval..