Koupě notebooku bez Windows

?

Re:Koupě notebooku bez Windows
« Odpověď #15 kdy: 21. 05. 2017, 21:50:36 »
To je jako chtít koupit auto bez autorádia...

Jenda

« Odpověď #16 kdy: 21. 05. 2017, 22:35:15 »
Nic moc analogie. Autorádio (alespoň za mých mladých let) šlo vyndat a prodat někomu jinému. U OEM Windows se tohle nesmí.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 21. 05. 2017, 22:50:34 »
napr. HP ZBook 15u G4 s Windows sa predava o 40 Eur lacnejsie ako bez OS
https://www.alza.sk/hp-zbook-15u-g4?dq=4845694&o=2
https://www.alza.sk/hp-zbook-15u-g4?dq=4845691&o=3

Vždyť to jsou rozdílné konfigurace HW
.. a ano SDD je vetsi .. tak daleko som nedovidel :-)

A 4x větší RAM atd. :D

Fis

« Odpověď #18 kdy: 21. 05. 2017, 23:09:30 »
Je to teda fakt hnus, ze se neda koupit poradny zelezo bez OS. Ja bych si teda nevybral ani na jednom ze shopu. Nastesti jsem wokenar, tak mi to zas tak moc nevadi. Ale tazatele je mi lito.

« Odpověď #19 kdy: 22. 05. 2017, 00:57:12 »
Díky za podnětnou diskuzi.
Mně ani nevadí ty Windows tak jako dotování firmy, která se mi totálně hnusí. To samé mám s Applem, takže MacBook fakt nehrozí.
Ten Zbook je 15" a je to spíš workstation. Já hledám něco menšího s velkou výdrží na baterii a skvělým displejem.

« Odpověď #20 kdy: 22. 05. 2017, 06:07:59 »
Nic moc analogie. Autorádio (alespoň za mých mladých let) šlo vyndat a prodat někomu jinému. U OEM Windows se tohle nesmí.
No tak to uz jsi pekne starej
Děkuji za možnost editace příspěvku.

qwertz

« Odpověď #21 kdy: 22. 05. 2017, 09:54:01 »
Tenhle boj jsem dávno vzdal. Jediný solidní pracovní notebook bez OS v prodejní síti jsou HP Zbooky, pricemz bez OS je zacali prodávat teprve nedávno (snad se tedy situace meni k lepsimu). Alternativou je objednavka notebooku na míru, ovsem tam si HP u ZBooku a DELL u Latitude řeknou o cca 20% příplatek za custom objednavku. Ve vysledku to prijde mnohem draz nez koupit s Windows a formát HDD.

Vzhledem k debilni konstrukci aktuálních ZBooků jsem vzal latitude a Widle zahodil. Jine reseni postradalo ekonomicky sḿysl.

dawda

« Odpověď #22 kdy: 22. 05. 2017, 20:58:53 »
Mam pocit ze tu zase riesime cisto teoreticky a zbytocny problem. Cena licencie Windowsu na lubovolnom notebooku je dnes takmer miziva, takze kupou notasu bez OS nic moc neusetris. Ak uz velmi usetrit chces mozes si kupit notas s Windowsom neodsuhlasit EULU a narokovat si peniaze naspat. Existuje par ludi ktorym sa to podarilo, mozes si vygooglit ich postrehy. Beztak najlepsie co mozes urobit je kupit si repasovany Thinkpad a byt v klude

tdvorak

« Odpověď #23 kdy: 23. 05. 2017, 09:07:40 »
Někteří výrobci nabízí notebooky bez OS studentům (a pouze studentům). Typicky třeba "Lenovo Campus" verze, kdy je cena znatelně lepší, než standardní. Jestli jsi ještě student nebo máš k dispozici studenta, na kterého by to šlo objednat...

non-ms

« Odpověď #24 kdy: 23. 05. 2017, 09:25:23 »
Ak uz velmi usetrit chces mozes si kupit notas s Windowsom neodsuhlasit EULU a narokovat si peniaze naspat.

Presne jak pise kolega, pokud ti nevyhovuje HW nabizenych ntb bez windows, kup si ho s windows a u oficialniho/autorizovane servisu vyrobce ntb zazadej o vraceni penez a odstraneni licence windows.
Bude potreba ten ntb poslat do servisu aby ti prehrali BIOS/UEFI a smazali windows z disku.
Kazdej slusnej vyrobce to udela bez reci, pokud by nekdo na telefonu tvrdil ze to nejde, nenech se odbyt a zadej jeho nadrizeneho, na internetu na to najdes i nejaky rozhodnuti soudu ze na to mas pravo...

« Odpověď #25 kdy: 23. 05. 2017, 15:32:26 »
No studentů znám dost, ale jelikož to chci na firmu, tak to asi neprojde.
To s tím servisem zkusím. Za to nic nedám.
Díky za postřehy

JardaA

« Odpověď #26 kdy: 23. 05. 2017, 15:48:35 »

Hlavně nezapomenout publikovat výsledky :-).

non-ms

« Odpověď #27 kdy: 24. 05. 2017, 10:26:46 »

Hlavne nesmis "prijmout" tu EULU, nejlip tedy ten novej NTB nezapinat nebo ho pred eulou vypnout - klidne i natvrdo. A muzes na tu infolinku oficialniho servisu zavolat klidne i dopredu aby jsi vedel jak se vyrobce tebou vybranyho notasu bude k tomu co chces udelat dopredu stavet, muzes se tak lepe pripravit nebo si udelat lepsi obrazek o firme jehoz produkt sis vybral ;)

ptc

« Odpověď #28 kdy: 24. 05. 2017, 13:00:30 »

Uz pred 5 lety rozhodl evropsky soud ze nejenom ze OEM licence se prodat muze, ale ze zaroven prestavaji platit i vsechna omezeni OEM verze. Takze OEM licenci je mozno bez problemu prodat, jen pri aktualni cene na Ebay cca 100 Kc na tom clovek moc nevydela.

Microsoftu se to sice moc nelibilo - ale co muze delat, evropsky soud je vic nez EULA nebo prani Microsoftu.

?

« Odpověď #29 kdy: 24. 05. 2017, 23:29:43 »
Prodávat na ebay OEM Windows je jako prodávat tam autorádio z oktávie. Už dávnou jsou pryč časy, kdy bylo autorádio něco extra, kdy se měnilo rádio za rádio na kazety nebo dokonce na rádio na cd. Dneska je rádio v každým autě, stejně jako je windows prakticky každým počítači. Často je rádio zabudovaný a pasuje jen do určitýho modelu auta. Však už se snad dneska ani rádia nekradou.

Možná si někdo myslí, že si koupí počítač za 10k a za wokna dostane 6k zpátky, protože je ta tolik viděl v krabici. Pokud není OS na faktuře zvlášť, těžko se vůbec nějakým způsobem domáhat vrácení nějaký konkrétní částky. OEM má vlastní velkoobchodní ceny a různé promo nabídky. Nakonec to může dopadnou tak, že vám windows z počítače odstraní, aby se vám dobře spalo, ale nevrátí ani korunu.

Víc než windows v počítači mi vadí výpalné z kopírek, disků,...