Jak se naučit slušně vyvíjet v Javě

Re:Jak se naucit slusne vyvijet v Jave
« Odpověď #15 kdy: 07. 05. 2017, 09:31:08 »
Po žních jdi k Turkovi, teda k javamanovi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

.

« Odpověď #16 kdy: 07. 05. 2017, 15:00:46 »
Tohle není omezeno jen na Javu.

Být otevřený všemu, ale vše podrobovat kritice. Hodně psát (kód), hodně číst, hodně studovat referenční implementace, snažit se zapojit do virtuálního týmu. Nebát se codereview. Kvalitní mentor vše výrazně zrychlí, ale kde ho sebrat, že?

Radovan.

« Odpověď #17 kdy: 07. 05. 2017, 15:42:08 »
K tomu, abyste se učil slušně vyvíjet software, potřebujete především hodně vyvíjet software a umět se poučit ze svých i cizích chyb. Všechno ostatní (škola, knížky, mentoři, články) vám může pomoci, ale vlastní zkušenost to nenahradí.
Presne tohle jsem si celou dobu myslel. Dekuji :-) myslim ze jste mi zachranil zivot :-)
Nicméně, konzultace s (místní) javalopatou javamanem tě rozhodně dostanou na netušený level.
Ty jsou prostě nenahraditelné...
Nemůžeš vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív tě stáhne na svojí úroveň, a potom utluče zkušenostmi ;D

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 20. 05. 2017, 20:56:14 »
Tohle není omezeno jen na Javu.

Být otevřený všemu, ale vše podrobovat kritice. Hodně psát (kód), hodně číst, hodně studovat referenční implementace, snažit se zapojit do virtuálního týmu. Nebát se codereview. Kvalitní mentor vše výrazně zrychlí, ale kde ho sebrat, že?
Mentor za úplatu, to by mohla být dobrá on-line služba  ;D

Ivan

« Odpověď #19 kdy: 21. 05. 2017, 08:14:56 »
K tomu, abyste se učil slušně vyvíjet software, potřebujete především hodně vyvíjet software a umět se poučit ze svých i cizích chyb. Všechno ostatní (škola, knížky, mentoři, články) vám může pomoci, ale vlastní zkušenost to nenahradí.

Jsou lidi co vyviji roky a porad stejne spatne. Ucit se z vlastnich chyb je pomale.
Kdysi jsem dostal tuhle radu: "Cist zdrojaky, cist zdrojaky, cist zdrojaky, cist prumyslove standarty".

Kate

« Odpověď #20 kdy: 21. 05. 2017, 08:45:26 »

Jsou lidi co vyviji roky a porad stejne spatne. Ucit se z vlastnich chyb je pomale.
Kdysi jsem dostal tuhle radu: "Cist zdrojaky, cist zdrojaky, cist zdrojaky, cist prumyslove standarty".
Co z těch vlajek vyčteš? :)

balki

« Odpověď #21 kdy: 21. 05. 2017, 09:16:29 »

Asi je to dobre na odkukanie niektorych veci. Ale lepsie je informovane citanie zdrojakov. Ze si precitas zdrojaky ale aj nieco popri a vies obcas identifikovat, kedy nieco vyriesili nie zrovna najlepsie. Alebo ak tam naopak pouzili nejaku vychytavku a kod vyzera trosku "WTF". Aj v priemyslovych standardoch sa prasi z roznych dovodov.

Troll

Re:Jak se naučit slušně vyvíjet v Javě
« Odpověď #22 kdy: 21. 05. 2017, 09:55:48 »
Proč v zrovna v Javě a ne C#?

Kit

« Odpověď #23 kdy: 21. 05. 2017, 10:33:56 »
Proč v zrovna v Javě a ne C#?

Dotaz je položen dost obecně. Klidně si místo Javy dosaď C#, Python nebo PHP a vyjde to nastejno.

cydreb

« Odpověď #24 kdy: 21. 05. 2017, 10:51:34 »
Citace
Nejake knihy se ucite vzdycky daji najit nicmene ty budou zrejme rychle zastarale.

Nebudú, napr. tieto knihy boli, sú a budú aktuálne veľmi dlho:
- Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software
- Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship
- Effective Java

balki

« Odpověď #25 kdy: 21. 05. 2017, 19:36:37 »
Citace
Nejake knihy se ucite vzdycky daji najit nicmene ty budou zrejme rychle zastarale.

Nebudú, napr. tieto knihy boli, sú a budú aktuálne veľmi dlho:
- Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software
- Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship
- Effective Java

Knihy o jave SE su aj starsie aktualne. Od 5-ky sa java vyrazne nemenila. Zaklady sa daju naucit aj zo starsej knihy, ostatne staci potom dostudovat z internetu.

Naproti tomu knihy o frameworkoch zastaravaju rychlo.

A tie knihy, co ste spominali, samozrejme nezostarnu, to su nadcasove klasiky.

JS

« Odpověď #26 kdy: 22. 05. 2017, 01:09:42 »
IMHO, je to jako s matematikou. Nejlip se naucis nejaky konkretni podobor, kdyz zkusis neco tezsiho.

Programovat dobre v Jave te nauci znalost jinych jazyku a stylu programovani. Muzu doporucit treba Haskell, ale uzitecny je treba i Lisp, Prolog, Smalltalk atd.

Robert

« Odpověď #27 kdy: 22. 05. 2017, 08:40:10 »
IMHO, je to jako s matematikou. Nejlip se naucis nejaky konkretni podobor, kdyz zkusis neco tezsiho.

Programovat dobre v Jave te nauci znalost jinych jazyku a stylu programovani. Muzu doporucit treba Haskell, ale uzitecny je treba i Lisp, Prolog, Smalltalk atd.

Samozrejme pred tim nez jsem zacal delat Javu jsem delal primarne v Pythonu, Ruby, JS, (Swift+ObjC protoze jsem zhnusen z *buntu utekl k osx, pac jsem byl liny udrzovat Gentoo a chtel jsem se zabyvat primarne vyvojem SW a ne sveho OS). Ale nejak mi unika souvislost J2EE, Springu a Prologu, Smalltalku...

Muzete to prosim nejak objasnit? Dekuji :-) 

Robert

« Odpověď #28 kdy: 22. 05. 2017, 08:45:46 »
Jeste jsem zapomel dodat jednu vec minimalne Lisp a Prolog je soucast vyuky na beznych IT VS v CR. V nekterych pripadech se tam clovek setka i s tim Haskellem (mozna i se Smalltalkem - ale o takove v CR nevim). Temito jazyky jsem byl tedy take dotcen.

Duvod proc jsem toto vlakno zalozil neni ten abych se naucil zaklady Java SE, ale experienced veci specificke pro Javu a jeji best practices. Znalost jineho jazyka muze byt v nekterych pripadech uzitecna nekdy ne - zalezi od kontextu.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 22. 05. 2017, 09:02:09 »

Ale nejak mi unika souvislost J2EE, Springu a Prologu, Smalltalku...
U Smalltalku je to jasné, tam se člověk naučí "čisté" OOP (i když praktičtější je v tomto ohledu ObjC). Prolog zase dost usnadní řešení určitých (nedeterministických) problémů a jde v něm "psát" v jakémkoliv jazyce, co má buď monády, nebo uzávěry (viz Yield Prolog).